12 Μαΐ 2014

Οι αμερικάνοι αμφισβητούν τους κινέζους στον Πειραιά





Η παρουσία  αμερικανικών συμφερόντων ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ έδωσε νέο ενδιαφέρον στην  υπόθεση και αιφνιδίασε πολύ κόσμο. Η  αμερικανική Ports America Group Holdings, σε μία πρώτη ανάγνωση, ήρθε για να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία των κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο port operator στις ΗΠΑ, που  διαχειρίζεται περισσότερα από 42 λιμάνια σε 80 περιοχές, αλλά μόνο εντός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα αμερικανικά συμφέροντα δείχνουν ότι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα και μάλιστα δυναμικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμερικάνοι βρίσκονται, υπό ευρεία έννοια, πίσω από  το ενδιαφέρον των δανών για το λιμάνι του Πειραιά μέσω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον όμιλο Moller Maersk.
Πιο συγκεκριμένα, οι δανοί μαζί με τους ομίλους MSC και CMA CGM έχουν δημιουργήσει μία συμμαχία που ονομάζεται P3  έχει τις ευλογίες των αμερικάνων και στοχεύει μέσω οικονομίας κλίμακας να μπει σφήνα και να κτυπήσει ανταγωνιστικά τον άξονα Ευρώπη-Ασία όπου κυριαρχούν οι κινέζοι.
Η κάθοδος των δανών στον Πειραιά εντάσσεται σύμφωνα με αναλυτές στο πλαίσιο της  γενικότερης γεωπολιτικό-επιχειρηματικής κόντρας που  υπάρχει μεταξύ αμερικάνων και κινέζων.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ όσο αφορά τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ-ΣΕΠ/Cosco. Αν η ΕΕ εγκρίνει τον διακανονισμό τότε οι κινέζοι θα κατασκευάσουν την δυτική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ και θα γίνουν κυρίαρχοι στον Πειραιά και στην ανατολική Μεσόγειο «κόβοντας τον βήχα» σε ανταγωνιστές. Αν όμως η ΕΕ δεν δώσει την έγκρισή της  τότε το παιχνίδι ξανανοίγει και μάλιστα δυνατά. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Παραπολιτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.