14 Ιουν 2016

Ναυλαγορά: «Οι εφοπλιστές πρέπει να λάβουν σκληρά και μακροχρόνια μέτρα»





Στο μαγνητικό πεδίο των 600 μονάδων συνεχίζει να στροβιλίζεται η ναυλαγορά ξηρού φορτίου.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  « η µεγαλύτερη «γιορτή» της ναυτιλίας, τα Ποσειδώνια, να λαµβάνει χώρα σε κλίµα χαρµολύπης» όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου  της BIMCO, Philippe Louis-Dreyfus και αφού  χαρακτήρισε την αγορά των πλοίων µεταφοράς ξηρού φορτίου δραµατική  προέβλεψε ότι   «υπό προϋποθέσεις, η αγορά θα ξαναγυρίσει σε κερδοφόρα επίπεδα το 2019».
Για να υπάρξουν ελπίδες έστω και ανεπαίσθητης ανάκαμψης θα πρέπει η προσφορά χωρητικότητας τα επόμενα δύο χρόνια να είναι μηδενική δηλαδή να μην πέσουν καινούργια πλοία στο νερό ή   για όσα  καινούργια πέφτουν να αποσύρεται στα διαλυτήρια ανάλογος αριθμός.  
«Οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν µία σειρά σκληρών και µακροχρόνιων µέτρων ώστε να βελτιωθεί η αγορά, καθώς δεν αναµένεται να υπάρξει βελτίωση από την πλευρά της ζήτησης, οπότε η λύση και οι απαντήσεις εναπόκεινται αποκλειστικά στα χέρια των πλοιοκτητών» επεσήμανε ο πρόεδρος της BIMCO.
«Το 1 ο τρίµηνο του 2016 τα έσοδα των πλοίων δεν κάλυπταν καν τα OPEX, ενώ ιστορικά το 1 ο τρίµηνο σηµατοδοτήθηκε ως  το χειρότερο τρίµηνο από πλευράς εσόδων, των τελευταίων 30 ετών» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA:

« Αναφορικά µε το βιβλίο παραγγελιών και τις παραδόσεις, τα µέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται µία προσπάθεια για καθυστέρηση των παραδόσεων η οποία µέχρι στιγµής «αποδίδει». Στις αρχές του έτους το βιβλίο παραγγελιών (Orderbook) ήταν στους 85,4 εκ. DWT και οι παραδόσεις του 1ου τριµήνου έκλεισαν στους 18,1 εκ. DWT ή 21% επί του Orderbook. To 2015 το Orderbook ήταν 79,9 εκ. DWT και το πρώτο τρίµηνο παραδόθηκαν 19,3 εκ. DWT η 24% επί του βιβλίου παραγγελιών. Στο σύνολο του 2015 παραδόθηκαν 48,6 εκ. DWT, που σηµαίνει ότι το Delivery Ratio έκλεισε στο 60%. Βάσει των έως τώρα δεδοµένων, για το 2016 το Slippage Rate εκτιµάται στο 45% περίπου γεγονός που σηµαίνει ότι οι παραδόσεις των πλοίων για το έτος θα κλείσουν κάτω των 50 εκ. DWT». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.