12 Ιουν 2013

«Στοίχημα η προσέλκυση περισσότερων Βραζιλιανών τουριστών»







 - Στην κορυφή η Ελλάδα ως προορισμός επιλογής για τους Βραζιλιάνους


ΕλληνοΒραζιλιανό Επιμελητήριο (ΕΒΕΒΕ):



- Στόχος οι 150.000 Βραζιλιανοί τουρίστες στην Ελλάδα ετησίως

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του ΕλληνοΒραζιλιανού Επιμελητηρίου ως του αρμόδιου θεσμικά επιχειρηματικού φορέα για την ελληνοβραζιλιανή συνεργασία, στατιστικές οι οποίες πραγματοποιούνται στη Βραζιλία, φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή ως προορισμός επιλογής για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι θεωρούν όνειρο προς πραγματοποίηση να επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Η Βραζιλία ως η 5η  μεγαλύτερη Οικονομία του πλανήτη θεωρείται ως η πλέον ελκυστική ανερχόμενη οικονομία του κόσμου για πολλούς οικονομικο-κοινωνικούς λόγους.

Κατά την τελευταία δεκαετία το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έχει επιφέρει κοινωνική κινητικότητα σε 45 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην Οικονομία συνεισφέροντας στην παραγωγή και την κατανάλωση, δημιουργώντας τον ιστό της νέας μεσαίας τάξης. Το σχέδιο, βεβαίως, συνεχίζεται με επιτυχία, ανεξαρτήτως, των κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών και προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βραζιλία σήμερα, βάσει των αναφορών των αρχών διαχείρισης των αεροδρομίων  έχει εσωτερική μετακίνηση περίπου 85 εκατομμυρίων ατόμων, εκ των οποίων 9,3 εκατομμύρια ταξιδεύουν στο εξωτερικό και μόνον 25.000 φτάνουν στην Ελλάδα.

«Καθώς η Ελλάδα ήταν το θέμα μίας δημοφιλούς κοινωνικής σειράς παρουσιάζοντας τον γάμο μεταξύ Ελλήνων και Βραζιλιάνων, επιδεικνύοντας τους πολιτισμούς και τις κοινωνικές προκλήσεις στην ένωση των δύο χωρών, 200 εκατομμύρια Βραζιλιάνων έχουν την εικόνα των λευκών σπιτιών με τα μπλε παράθυρα στον ορίζοντα της βαθιάς θάλασσας. Ομοίως, βέβαια και για την Τουρκία με… σκηνικό Καππαδοκίας και Ιταλίας σε… σκηνικό Ρώμης.

Η Ελλάδα λοιπόν οφείλει να αναπτύξει το τουριστικό της προφίλ πέρα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με σύντομη επίσκεψη στην Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους είτε στην άφιξη ή πριν από την αναχώρηση», επισημαίνει σχετικά ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒραζιλιανού Επιμελητηρίου κ. Κίμων Πάτκας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στη Βραζιλία καθώς και την αξιολόγηση ευκαιριών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδος και Βραζιλίας σε όλους τους τομείς της τουριστικής αγοράς των δύο χωρών,  ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒραζιλιανού Επιμελητηρίου με στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου συναντήθηκαν με τον Γραμματέα Εθνικής Πολιτικής Τουρισμού κ. Vinícius Lummertz και τον Διευθυντή Συντονισμού και Κατάτμησης  του Υπουργείου κ. Cristiano Araujo Borges.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του ΕλληνοΒραζιλιανού Επιμελητηρίου το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Τουρισμού της Βραζιλίας με συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι τυγχάνουν ενδιαφέροντος Ελλήνων επιχειρηματιών.

Μεταξύ άλλων, αναζητήθηκαν κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν Έλληνες Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες ώστε να συμμετάσχουν στην επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου της Βραζιλίας. Στη βάση της αμοιβαιότητας το ΕΒΕΒΕ ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου και των μέσων του για την ευρεία ενημέρωση του βραζιλιανού κοινού σχετικά με τους προορισμούς στην Ελλάδα και την αύξηση των αφίξεων Βραζιλιάνων επισκεπτών στην Ελλάδα σε 150,000. 

Το ΕΒΕΒΕ θεωρεί σημαντική την ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιολογήσει και να σχεδιάσει τη βέλτιστη αξιοποίηση των  υλικοτεχνικών και ανθρωπίνων πόρων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία στη βάση της εποχικότητας με την ένταση εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Σε συνεργασία με τη Βραζιλία η οποία έχει αντίστροφη εποχικότητα, οι Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες μπορούν να προγραμματίσουν τις εργασίες τους λαμβάνοντας υπόψη δύο καλοκαίρια τον χρόνο, σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο.

Το Εθνικό Σχέδιο της Βραζιλίας περιλαμβάνει επενδύσεις περί των 500 δισ ρεάις για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς με δημιουργία 1.7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα ώστε να εξυπηρετήσει 217 εκατομμύρια εγχώριες αφίξεις σε 65 τουριστικούς προορισμούς. Οι τρέχουσες διεθνείς αφίξεις είναι περίπου 87 εκατομμύρια, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός των ταμείων συνταξιοδότησης μόνο, αντιστοιχεί σε περίπου 16 εκατομμύρια αφίξεις.