2 Μαΐ 2013

Αλλάζει ο τρόπος φορολογίας του ΟΛΠ και του ΟΛΘ

Αλλο ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, μέσω πώλησης μετοχών τους φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση, ενώ αναμένει και τις τελικές προτάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο προσχέδιο του πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν από την τρόικα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, προβλέπεται «κατάργηση φορολογικών προνομίων των εταιρειών ΟΛΠ και ΟΛΘ».

Συγκεκριμένα καταργούνται άρθρα των ιδρυτικού νόμου 2688 του 1999 για τις δύο εταιρείες όπως και η κατάργηση του επίμαχου άρθρου 34 του Ν 2937/2001 που αφορούσε τις αποσβέσεις των επενδύσεων τους από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα τους με ενιαίο και σταθερό συντελεστή. Η κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων με αναλυτική καταγραφή τους προβλεπόταν και από το τρίτο Μνημόνιο το οποίο συνάφθηκε το 2012 με τους δανειστές. Σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τις συμβατότητες με την κοινοτική νομοθεσία και ιδίως τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις για τους δύο οργανισμούς.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τα λεγόμενα «φορολογικά προνόμια» των δύο εταιρειών είχαν τεθεί τα τελευταία χρόνια και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Η απάντηση των διοικήσεων των δύο οργανισμών ήταν από τότε ότι οι εταιρείες του καταβάλλουν κανονικά φόρους και δεν απολαμβάνουν καμία διάκριση σε σχέση με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Κύκλοι του ΟΛΠ σχολίαζαν χθες ότι γνώριζαν τις προθέσεις και τη φιλοσοφία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά δεν είχαν ενημερωθεί ότι πρόκειται να υπάρξει σχετική πρόβλεψη σε αυτό το νομοσχέδιο και μάλιστα αυτές να αποτυπώνονται υπό τον τίτλο «κατάργηση φορολογικών προνομίων».
Ναυτιλιακές εταιρείες
Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η σαφής εξαίρεση των ναυτιλιακών εταιρειών τον Ν 27/1975 από την εισφορά επί του εισαγόμενου συναλλάγματος που επιβλήθηκε στις ναυλομεσιτικές εταιρίες. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι «η προβλεπόμενη εισφορά δεν επιβάλλεται σε ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει γραφείο ή υποκατάστημα δυνάμει του άρθρου 25 του Ν 27/1975 και ασχολούνται με τη διαχείριση ή εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, καθώς και λοιπές εργασίες που προβλέπονται από την εγκριτική πράξη εγκατάστασής τους».


ΠΗΓΗ: Ημερησία