Νέους τριγμούς σε αγορές και οικονομίες προκαλεί ο μαύρος χρυσός, η πτώση του οποίου ξεπερνά το 5% και θέτει εκ σε συναγερμό επενδυτές, αναλυτές αλλά και Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες «βλέπουν» τις προσπάθειές τους να πατάξουν τον αποπληθωρισμό να πέφτουν στο κενό.
Για μία ακόμη φορά ο OPEC παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις αγορές, με κορυφαία στελέχη του να επιμένουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη μίας έκτακτης συνόδου, σαφώς εκφράζοντας την άποψη της κορυφαίας χώρας του καρτέλ, της Σ. Αραβίας.
Αντίθετα άλλα κράτη – μέλη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν τα κρατικά έσοδα να καταρρέουν, με τελευταίο παράδειγμα την Νιγηρία, η οποία ζητά έκτακτο δάνειο από Παγκόσμια Τράπεζα και Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να καλύψει μέρος του υψηλού της ελλείμματος.
Την ίδια ώρα οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός OPEC, δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν την κατάσταση στις αγορές, με δεδομένες και τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ρωσίας.
Κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι οι οποίοι γνωρίζουν σαν την παλάμη τους την αγορά πετρελαίου, όπως η Goldman Sachs, σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο μαύρος χρυσός – τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το brent – θα διατηρηθούν χαμηλότερα από το επίπεδο των 40 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η υπερπροσφορά στις αγορές σε μία περίοδο που η ζήτηση υποχωρεί, ασκεί όλο και ισχυρότερες πτωτικές πιέσεις.
«Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση καμπής, οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν μεταξύ 20-40 δολαρίων μέχρι το δεύτερο μισό του 2016. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της φάσης είναι η υψηλή μεταβλητότητα και πιθανότατα νέα χαμηλά τιμών για το πετρέλαιο. Η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει ακόμα πολύ δρόμο καθώς ο OPEC θα περιμένει να δει μεγάλο... "πόνο" στην βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου μέχρι να αφήσει την τιμή να ανέβει ξανά» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Goldman Sachs.
Όλα τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία – σε συνδυασμό με τη νέα συρρίκνωση της μεταποίησης σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ – καθιστούν όλο και πιο διστακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αν και διατηρούν, σε σχετικά καλό βαθμό, την ψυχραιμία τους, δεν προχωρούν σε επέκταση των θέσεών τους στις αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών.
Ο Ιανουάριος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για τις διεθνείς αγορές, από την Ασία και την Ευρώπη έως τη Wall Street, ενώ όλα δείχνουν ότι μόνο ένα «θαύμα» μπορεί να προκαλέσει επιστροφή της επενδυτικής αισιοδοξίας.
Το «θαύμα» αυτό σαφώς δεν φαίνεται να μπορεί να προέλθει από τον επιχειρηματικό κλάδο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις που ανακοινώνουν μεγέθη δ' τριμήνου, εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένες, τονίζοντας ότι η χαλάρωση της κινεζικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πτώση του πετρελαίου, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολο ως προς τη διαχείρισή του.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.