12 Ιουν 2013

Συνάντηση κρουαζιεράδων με τον Γιάννη Στουρνάρα


Το Προεδρείο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ)συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα. Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο κ. Υπουργός από τους εκπροσώπους της Ενώσεως,σχετικά με θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών όπως:
i.

Η λειτουργία των Τελωνείων στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις περιοχές που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.
ii.

Η μεγάλη ανάγκη διατήρησης του σχήματος της σημερινής ΔΟΥ πλοίων Πειραιά.

Κατά τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να γίνει αναφορά και σε άλλα θέματα που έχουν σχέση:
i.

Με την υποδομή των λιμένων της Χώρας.
ii.

Τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
iii.

Τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
iv.

Τις υπερατλαντικές αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα απ’ ευθείας με άλλες ηπείρους,
τα οποία είναι αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, αλλά συγκροτούν το πακέτο των προϋποθέσεων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και τους όρους προσέλκυσης των στη Χώρα μας, μεαπώτερο σκοπό τα οφέλη για την Εθνική οικονομία.
Ο κ. Υπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα και εδήλωσε ότι θα δώσει εντολή να μελετηθούν, αυτά μεν που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου, απευθείας από τις Υπηρεσίες του, για δε τα υπόλοιπα θαυπάρξουν συνεννοήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι και να εξεταστούν δυνατότητες, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτού του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας στη Χώρα μας.
Στη συνέχεια το Προεδρείο της Ενώσεώς επεσκέφθη τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικώνκ. Παναγιώτη Μίχαλο, με τον οποίο συζήτησε το θέμαπου αφορά τη χορήγηση visa σε επισκέπτες τρίτων χωρών εκτός Schengen, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη Χώρα μας με κρουαζιερόπλοια. Για το θέμα αυτό υπάρχει ανάγκη σχετικών ρυθμίσεων,προκειμένου να διευκολύνεται η ροή των τουριστώνπρος τη Χώρα μας με τρόπους και διαδικασίες, που θαπρέπει να γίνονται έγκαιρα γνωστές στις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν τα δρομολόγιά των, τα οποία γίνονται εις βάθος χρόνου.
Ο κ. Γενικός Γραμματέας άκουσε με προσοχή το αίτημα της Ενώσεως και προκειμένου να εξεταστούν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου όλα τα δεδομένα, ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία άμεσα η Ένωση θα αποστείλει στο Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο και σκοπό τη ρύθμιση εκείνη που θα διευκολύνει με τον καλύτερο τρόπο τους εκτός Shengen τουρίστες να επισκέπτονται τη Χώρα μας.