14 Οκτ 2020

Κίνηση-ματ από ΟΝΕΧ και ΕΒΕΠ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας-Σύρου

 


Μία ιστορική απόφαση για το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας πήρε το Εμπορικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά. Ειδικότερα χθες το απόγευμα αποφάσισε ομόφωνα στη διάρκεια τη συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου να σταθεί στο πλευρό του αμερικανικών συμφερόντων Ομίλου της ΟΝΕΧ συμμετέχοντας επενδυτικά προκειμένου να δημιουργηθεί η “Τρίαινα της Ναυπηγικής βιομηχανίας” όπως είπα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης ήτοι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας και Σύρου να βρεθούν κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να συνεπιχειρήσουν.

Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος του Ομίλου είναι η αναγέννηση της βιομηχανίας και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον κλάδο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

“Πρόκειται για ξεσηκωμό για δημιουργία η στάση των επιχειρηματιών μελών του Επιμελητηρίου” ακούστηκε να λέει ο Πάνος Ξενοκώστας στο περιθώριο της συνεδρίασης. ” Είναι ομόφωνη απόφαση να συμμετάσχουν στο σχήμα της ΟΝΕΧ για Σκαραμαγκά-Ελευσίνα-Σύρο Πιστεύουν και πιστεύουμε σε ένα ενιαίο ναυπηγείο. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια κίνηση συνεργασίας στον κλάδο με στόχο την ανάπτυξή του”.

Ο Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο ΝΜ επεσήμανε: “ Είναι μια ξεκάθαρη απόφαση. Πιστεύω ότι η “Τρίαινα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας” Σκαραμαγκάς-Ελευσίνα-Σύρος είναι η συνταγή της επιτυχίας για να γίνει Hub η Ελλάδα Ναυπηγοεπισκευής που θα καλύπτει όλους τους τομείς. Ελληνικό, αμερικανικό και συμμαχικό Πολεμικό Ναυτικό, Εμπορικό Ναυτικό όχι μόνο για επισκευές αλλά και για να ναυπηγήσεις κάθε πλοίων” και συνέχισε:

“Αν ο Σκαραμαγκάς αποσχιστεί και δοθεί σε άλλον Όμιλο χωρίς συγκεκριμένο business plan θα αποδυναμωθεί η όλη προσπάθεια. Η ΟΝΕΧ έχει αποκλειστική δραστηριότητα τη ναυπηγική βιομηχανία και σε αυτή έχουν περάσει τα ναυπηγεία Σύρου και προσφάτως της Ελευσίνας. Θέλουμε τη συνεργασία θέλουμε ως επιχειρήσεις και ως Έλληνες να συν-επιχειρήσουμε”.

Αναλυτικά απόσπασμα πρακτικού ΔΣ

“ (….) Το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου 2020 εκπροσωπώντας το σύνολο των 17.000 επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής με σύνολο 70.000 εργαζομένων αποφάσισε την επενδυτική συμμετοχή του στο Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο, εθνικής σημασίας υπό την ιδιοκτησία του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards σε συνέχεια του επιτυχημένου μοντέλου των Ναυπηγείων Σύρου. Ο Όμιλος με τη σύζευξη των τριών ναυπηγείων , της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή που χρειάζεται η χώρα να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό . Ειδικότερα ο φορέας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευρείας κλίμακος ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων , υποστήριξης ενεργειακών υποδομών για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατασκευής κάθε τύπου πλοίου τόσο το ελληνικό και αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και συμμαχικών στόλων. Το ΔΣ του ΕΒΕΠ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας η στρατηγική εμβάθυνσης της βιομηχανικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας η οποία θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό του ελληνόκτητου στόλου και την επιστροφή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας .”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.