4 Μαρ 2020

Γιώργος Προκοπίου: «Η ναυτιλία αποτελεί το χόμπι μου»

O  Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής των Dynacom Tankers Management, Sea Traders – Dynagas τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με το  «Greek Shipping Leadership Award» από την Capital Link.

Στην ομιλία του, ο  ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σε αυτή τη συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή. Ανέφερε πως από μικρή ηλικία τον συνάρπαζε η φύση, η πατρίδα και ο κόσμος που μας περιβάλλει. Μέσα από τη δημιουργικότητα και την αντιμετώπιση των δυσκολιών έλαβε πολλά μαθήματα ζωής και είχε τη χαρά να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους, τοποθεσίες και καταστάσεις. Η ναυτιλία αποτελεί το χόμπι του. Τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον βοήθησαν να μετατρέψει τα όνειρά του σε πραγματικότητα, καθώς και τους τραπεζίτες για την υποστήριξη που έδωσαν στον ίδιο και στην ελληνική ναυτιλία γενικότερα.
Ανάμεσά στους παρευρισκόμενους στο ξενοδοχείο Χίλτον,  βρίσκονταν όλη η οικογένειά του, φίλοι του και σημαντικά στελέχη της ναυτιλίας αντιπροσωπεύοντας την ελίτ της ναυτιλιακής κοινότητας.
Ο Γιώργος Προκοπίου λατρεύει τη θάλασσα.  Ο ίδιος  περιέγραψε πρόσφατα  την πορεία του στη ναυτιλιακή βιομηχανία με τη ματιά του…ιστιοπλόου. «Μην νομίζετε ότι βλέπουμε στον ύπνο μας τι θα κάνουμε. Είμαστε ιστιοπλόοι. Παρακολουθούμε τον αέρα και αναλόγως πλέουμε. Έτσι είναι η ναυτιλία έτσι είναι η ζωή».
Για τη ζωή του είπε:
–  Στην πορεία δεν ήταν όλα στρωμένα.  Υπήρξε η άνοδος υπήρξε και η κάθοδος. Ελπίζω οι τέσσερις κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου.
– Ξεκίνησα εδώ και 48 χρόνια έχοντας  το 1/3 ενός  μεταχειρισμένου πλοίου, με δύο φίλους. Ενός   τάνκερ, χωρητικότητας 57.000 τόνων,  μαζί με δύο φίλους με κόστος 10 εκατομμύρια δολάρια. Έγινε η πρώτη κρίση του πετρελαίου και από τρία δολάρια πήγε στα πέντε και νόμιζαν όλοι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.  Τώρα έχουμε αρκετά πλοία ως όμιλος.
– Έκανα το χόμπι μου δουλειά. Όταν ήμουν έξι ετών έφτιαξα  από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. Όταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν στα κύματα ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω.
– Η δουλειά που κάνουμε είναι η δουλειά με το μεγαλύτερο ρίσκο που υπάρχει.
– Για όλους τους νέους που θέλουν να μπουν σε αυτό το επάγγελμα είτε λέγεται πλοιοκτησία είτε όλα τα άλλα επαγγέλματα που στηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα, να μην διστάζουν.
– Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Πάντα έρχεται η καλή στιγμή.  Οι κύκλοι υπάρχουν από την εποχή των Φαραώ. Είχαμε τα επτά χρόνια με τις παχιές αγελάδες  και μετά άλλα επτά χρόνια με καταστροφές. Η περιοδικότητα και κυκλικότητα είναι μέσα στη φύση. Θέλει  όμως να μένετε δυνατοί.
–  Η ναυτιλία είναι μέσα στις φλέβες μας. Και για αυτό δεν λέει κάτι να  φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον κόσμο παρ’ ότι είναι μία πολύ  μικρή χώρα. Σε συζητήσεις που έχω με τους Κινέζους σε πολύ υψηλό επίπεδο  μου έχουν πει:  «Σκέψου να ήσασταν 100 εκατομμύρια τι θα κάνετε. Τώρα είστε μόλις 10 εκατομμύρια και μας έχετε κάνει άνω-κάτω».
Ο Γιώργος Προκοπίου είναι από τους  ισχυρότερους Έλληνες πλοιοκτήτες,  αφού ελέγχει στόλο που ξεπερνάει τα 116 πλοία στο νερό  μαζί με τα υπό ναυπήγηση που είναι 21 τον αριθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.