28 Φεβ 2017

HELMEPA: Χαιρετίζει την εκστρατεία «Καθαρές Θάλασσες» του ΟΗΕ

                  
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA χαιρετίζει την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Καθαρές Θάλασσες» (Clean Seas Campaign). Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα την 23 Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, στο Μπαλί της Ινδονησίας, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την επίτευξη των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα του Στόχου 14.1: «Μέχρι το 2025, να έχει επιτευχθεί πρόληψη και σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικά αυτής που προέρχεται από δραστηριότητες στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και του ευτροφισμού.»

Αντιδρούν οι ακτοπλόοι για την απαγόρευση απόπλου λόγω οφειλών σε ναυτικούς





Οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, το εργασιακό αλλά και θέματα που αφορούν δικαιώματα επιβατών είναι τρία σημεία για τα οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κατέθεσε τις αντιρρήσεις του και  τις αντιπροτάσεις του.

Πέντε ναυτιλιακά κέντρα αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή ναυτιλία απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 2,1 εκατ. άτομα και συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ε.Ε. περί τα 140 δισ. ευρώ. Επίσης από τους 516.000 ναυτικούς που απασχολεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία (αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα) οι 207.000 είναι ευρωπαίοι πολίτες.
Τα παραπάνω μεγέθη αποτυπώνουν τη συμμετοχή του ναυτιλιακού κλάδου των χωρών μελών της Ε.Ε. και της Νορβηγίας στην ευρωπαϊκή οικονομία έτσι όπως παρουσιάστηκαν χθες από την ευρωπαϊκή ένωση των εφοπλιστικών φορέων των χωρών μελών της Ε.Ε., τη Εuropean Community Shipowners’ Associations (ECSA).

Ιστιοπλοία: Κύπρος και Βουλγαρία δήλωσαν συμμετοχή στο Athens Eurolymp



 
Η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες που δήλωσαν συμμετοχή στο «ATHENS EUROLYMP WEEK» που θα διεξαχθεί το διάστημα 6 -12 Μαρτίου στον Σαρωνικό κόλπο.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξέδωσε τη λίστα με τις επιδόσεις των flag states

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις επιδόσεις των flag states για την περίοδο 2016- 2017. Με τη λίστα αυτή η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα μπορεί να πληροφορηθεί για τις επιδόσεις των flag states, με βάση διάφορα κριτήρια, όπως είναι οι έλεγχοι των πλοίων στα λιμάνια, η ηλικία τους, η επικύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από αυτά τα κράτη, η συμμετοχή των flag states σε διασκέψεις του IMO κ.α.
Στόχος της λίστας είναι να επιτευχθεί ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές των πλοίων, με τις αρχές των κρατών, τη σημαία των οποίων φέρουν τα πλοία. Όπως δήλωσε διευθυντικό στέλεχος του ICS, μέσα από τη λίστα αυτήν προκύπτουν υψηλές επιδόσεις πλοίων είτε αυτά φέρουν σημαίες ανοιχτού νηολογίου είτε όχι.

Ρεκόρ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους ποτάμιους λιμένες της Ελβετίας

Το 2016 από και προς τους λιμένες της Ελβετίας που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ρήνου (λιμένες Βασιλείας, Μπιρσφέλντεν και Μούτεντζ), διακινήθηκαν συνολικά 131.705 εμπορευματοκιβώτια, μεγέθη-ρεκόρ για τα δεδομένα των ποτάμιων λιμένων της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Αρχή των Ελβετικών Λιμένων του Ρήνου, σε σχέση με τα μεγέθη του 2015,

Κοινοπραξία: Συνεργασία TNL Group και Marlink

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το TNL Group και η MARLINK με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ηγετικού παρόχου δορυφορικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η MARLINK υπέγραψε συμφωνία με το TNL Group και προχώρησε στη δημιουργία της κοινοπραξίας MARLINIK CG, με παρουσία στις δύο χώρες και δραστηριότητα στον τομέα των ναυτιλιακών δορυφορικών επικοινωνιών.

25 Φεβ 2017

Επιστρέφουν σε ανοδικό κύκλο οι ναύλοι χύδην ξηρού φορτίου

Σχεδόν 20% ανέβηκε χθες ο δείκτης της ναυλαγοράς που «μετρά» τους ναύλους στα capes, καθώς από τις 951 μονάδες «πέταξε» στις 1.134 μονάδες (+19,24%). Ο μέσος ημερήσιος ναύλος από τα 7.708 δολ. της Τετάρτης ανήλθε την Πέμπτη στα 9.094 δολ., κέρδισε δηλαδή 1.386 δολ. (+17,98%) μέσα σε μία ημέρα.
Την ίδια στιγμή ο οίκος αποτιμήσεων πλοίων Vesselsvalue.com «βλέπει» ορισμένα θετικά σημάδια στις αξίες των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά, δείγμα, όπως σημειώνει, μίας γενικότερης βελτίωσης της κατάστασης στο χύδην ξηρό φορτίο.
Αναλυτικότερα οι ναύλοι στην κατηγορία των πλοίων capes, που έχουν μεταφορική ικανότητα πάνω από 160.000 dwt παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα εντυπωσιακή βελτίωση ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης πλοίων αυτής της κατηγορίας και μεγέθους για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος από Αυστραλία σε Άπω Ανατολή.

Ενωση Μαρινών Ελλάδος: Έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία για το τέλος πλοίων αναψυχής

Ο πρόεδρος Σταύρος Κατσικάδης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις.»,

Π. Παππάς: Οδηγεί τη Star Bulk σε πιο ήρεμα νερά

Τη δική του ναυμαχία μέσα στη φουσκοθαλασσιά της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου δίνει ο Πέτρος Παππάς, παίρνοντας κουράγιο από τα σημάδια βελτίωσης της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο του 2016. Επικεφαλής της Star Bulk Carries είδε τα οικονομικά της εισηγμένης να βελτιώνονται, αλλά ως γενική εικόνα παραμένουν «στο κόκκινο».
Πιο συγκεκριμένα, οι ζημιές για την οικονομική χρήση του 2016, μειώθηκαν στα 153,8 εκατομμύρια δολάρια έναντι 458,2 το 2015.

24 Φεβ 2017

Ψαλιδίζεται η λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον ΟΛΘ



Διαγωνισμός: Εκτός φέρονται η φιλιππινέζικη ICTS και η θυγατρική της Maersk, APM Terminal
«Αδυνατίζει» επικίνδυνα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, αφού οι δύο από τους πέντε «ενεργούς» υποψήφιους ομίλους αποχωρούν από τον διαγωνισμό πώλησης του 67% των μετοχών, ενώ ένας ακόμα δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση.

23 Φεβ 2017

Cosco: Με γρήγορους ρυθμούς αλλάζει την πορεία του ΟΛΠ

Με ταχύτατους ρυθμούς η Cosco προχωράει σε αλλαγές στον ΟΛΠ με στόχο να κάνει τον Οργανισμό πιο ευέλικτο και πιο ανταγωνιστικό. Εχει ήδη αλλάξει το οργανόγραμμα της εταιρείας όσον αφορά τις διευθυντικές θέσεις, οι οποίες μειώθηκαν για να μπορεί να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να γίνει πιο ευέλικτη η διαχείριση όλων των θεμάτων. Επίσης μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. ή 4,3% οι αμοιβές προσωπικού, που ανήλθαν σε 49,9 εκατ. έναντι 51,5 την προηγούμενη χρήση.

Η μεγάλη γιορτή των ελλήνων ιστιοπλόων



Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοϊας "Η Βραδιά των Πρώτων" που έγινε χθες βράδυ στο Ίδρυμα Ευγενίδου και τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016. Παρουσία της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας το φιλόξενο αμφιθέατρο στο Πλανητάριο γέμισε από αθλητές,

Το Μητροπολιτικό Κολέγιο υποστηρίζει τη HELMEPA



Το Μητροπολιτικό Κολέγιο, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της Σχολής Ναυτιλίας,  με τιμή ανακοινώνει ότι έγινε Εταιρικό Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HΕLMEPA). Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η υποστήριξη των δράσεων της Ένωσης για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλία, την ασφάλεια στα πλοία και τη διατήρηση ενός καθαρού θαλασσίου περιβάλλοντος.

Να ισχύσει στο Λιμενικό ότι ακριβώς ισχύει και στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας


Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά να ισχύσει για τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος ότι ακριβώς ισχύει και για τους αξιωματικούς των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας.
Να μπορούν, δηλαδή, οι αξιωματικοί του Λιμενικού – μέχρι τον βαθμό του Πλοιάρχου – οι οποίοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 35ετία, να παραμείνουν στο Σώμα εφόσον το επιθυμούν, για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 επιπλέον ετών.

Lloyd’s: Το «σκληρό» Brexit οδηγεί σε αλλαγή έδρας

Μετά από 328 χρόνια παρουσίας στο City, o εμβληματικός οργανισμός των Lloyd’s αναμένεται να είναι ο πρώτος μεγάλος βρετανικός θεσμικός κολοσσός που θα αποφασίσει τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων του σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία απόφαση, που έρχεται ως άμεση συνέπεια του Brexit, και ιδίως του «σκληρού» Brexit που ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

22 Φεβ 2017

ΟΛΠ: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, γνωστοποιήθηκε χθες, με εγκύκλιο που διένειμε η διοίκηση της εταιρείας στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κίνητρο για αυτούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, δίνεται το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ το χρόνο, για πέντε έτη.

H SetelHellas και η Endress + Hauser συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ναυτιλίας



Η SetelHellas, από κοινού με την εταιρεία της Endress + Hauser συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ναυτιλίας, της οποίας το κεντρικό συνέδριο, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 01 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στόχος του Συνεδρίου είναι η συζήτηση των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία.

Ναυτιλία: Τι ισχύει για έναν πρωτόμπαρκο

Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα έχει γίνει θέμα αιχμής τον τελευταίο καιρό. Η ανεργία που μαστίζει την νεολαία στην Ελλάδα και ταυτόχρονα οι ανάγκες για Έλληνες ναυτικούς έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες, υπό προϋποθέσεις συνθήκες για να στρέψει πάλι ο Έλληνας το βλέμμα στη θάλασσα και να ανοίξουν οι επαγγελματικοί του ορίζοντες. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

ΕΝΑΕ: Οι σχεδιασμοί του Ελληνικού Δημοσίου για διαμελισμό και περαιτέρω απαξίωση του Ναυπηγείου



Την απογοήτευση, αλλά όχι τη έκπληξη της, εκφράζει η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) για τις πιο πρόσφατες μεθοδεύσεις, όπως τις αποκαλεί,  του Ελληνικού Δημοσίου κατά της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, στην ΕΝΑΕ έχει καταλογισθεί ως ληξιπρόθεσμο ποσό ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «άνοιξη» των logistics

Ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη πενταετία για τον κλάδο των Logistics προβλέπει η Εθνική Τράπεζα. Σε ειδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης που επιχειρεί να εστιάσει στον εντοπισμό των κινητήρων δυνάμεων που έχουν τεθεί σε λειτουργία - κυρίως από τις επενδύσεις της COSCO και την ανάπτυξη δικτύων από εταιρείες logistics (4PL) - αλλά και των παραγόντων που φρενάρουν την ανάπτυξη του κλάδου (κυρίως εμπόδια θεσμικής φύσης) υπογραμμίζεται η προοπτική του κλάδου που έχει προβάλει τρομερή ανθεκτικότητα εν μέσω της κρίσης.

Εμπόδιο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού το ν/σ Κουρουμπλή





Την αντίθεσή του στις  αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΝΑ, Π.Κουρουμπλή  όσο αφορά τα θέματα του θαλάσσιου τουρισμού  εξέφρασαν οι φορείς του κλάδου.

Χρυσό μετάλλιο στο Σαν Ρέμο για Αθανασόπουλο – Τασσιό στα 420







Με  χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 420 επέστρεψαν  από την διεθνή regatta  τοy Σαν Ρέμο Ιταλίας οι Τέλης Αθανασόπουλος – Δημήτρης Τασσιός του ΝΟΤΚ.

ECSA: Κόντρα για τους ρύπους στη ναυτιλία

Τις ενώσεις των ευρωπαϊκών λιμανιών αλλά και των εταιρειών logistics εγκαλεί η Ένωση των Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) για το γεγονός ότι αποδέχτηκαν τη θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που προβλέπει την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων (EU-ETS) το 2023, αν μέχρι το 2021 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός να υιοθετήσει ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο.

21 Φεβ 2017

Στον απόηχο του 31ου πρωταθλήματος κλειστού στίβου



Το 31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου πέρασε στην ιστορία.
Αυτό που έμεινε στους φίλους του στίβου που είτε το παρακολούθησαν από κοντά στο Στάδια Ειρήνης και Φιλίας είτε από την τηλεόραση, είναι οι δυνατές συγκινήσεις που άφησαν οι αναμετρήσεις για τη νίκη, ο μεγάλος αριθμός φιλάθλων στις εξέδρες, η ζωντάνια και το κέφι των αθλητριών και αθλητών και βέβαια οι καλές επιδόσεις σε αρκετά αγωνίσματα.
Κυρίως όμως ξεχώρισε η νέα γενιά που κοιτάζει κατάματα το μέλλον, διεκδικεί και καταξιώνεται στο στιβικό στερέωμα όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά παγκοσμίως.

Poseidon Med II: Προσομοίωση κίνησης πλοίων που τροφοδοτούν με ΥΦΑ πλοία & λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου



Διαδραστική προσομοίωση ναυσιπλοΐας για τον ανεφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) πλοίων ή εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συναντήσεων εργασίας της τεχνικής ομάδας του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II με εκπροσώπους των λιμενικών αρχών του Πειραιά, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, της Λεμεσού και του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας.

Aντίστροφη μέτρηση για την γιορτή της ιστιοπλοίας



Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα λαμπρύνει με την παρουσία του την μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοίας «Η Βραδιά των Πρώτων» που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο) στις 7.30 το απόγευμα.

ΑΝΕΚ: Νέα διάκριση στα επιχειρηματικά βραβεία



Η μόνη ακτοπλοϊκή εταιρεία που διακρίθηκε στη διοργάνωση-θεσμό


H ΑΝΕΚ LINES, συνεχίζει σταθερά την πορεία διακρίσεων της, κατακτώντας ένα ακόμα βραβείο. Στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ, η ΑΝΕΚ έλαβε το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ, κατά την διάρκεια σχετικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο (15/2), σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Νέες επενδύσεις στα VLCC εξετάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές


Δεξαμενόπλοια: Έντονη κινητικότητα για παραγγελίες νεότευκτων αλλά και αγορές second hand

Στα «σούπερ» δεξαμενόπλοια μεταφορικής ικανότητας 300.000 τόνων, γνωστά ως VLCC’s, εστιάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές, αφού το outlook για τα πλοία αυτά είναι γενικά θετικό.

Οι εξελίξεις στο Ιράν: προοπτικές και προκλήσεις για την Ελληνική Ναυτιλία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά εκδήλωση με θέμα “Iran-Post Sanctions: Legal challenges and business opportunities”.
Την εκδήλωση οργάνωσαν τα Ναυτικά Χρονικά και το δικηγορικό γραφείο M. Taher and Co. Solicitors, London, με την αιγίδα και υποστήριξη της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.
H εκδήλωση με ομιλητές τους δικηγόρους κκ. Maryam Taher και Πάρη Παντελή της Μ. Taher and Co. Solicitors ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε στον Πειραιά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, μετά την άρση των κυρώσεων, που επανέφερε το Ιράν στο διεθνές προσκήνιο των εμπορικών και ναυτιλιακών εξελίξεων.

Το πολυτελές γιοτ των 311,5 εκατ. δολαρίων

Το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ στον κόσμο, κατασκευάζει η βρετανική εταιρεία Quintessentially.

Πρόκειται για την επιτομή της πολυτέλειας που θα έχει μήκος όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου (περίπου 200 μέτρα) και θα είναι ένα υπερπολυτελές πλωτό ξενοδοχείο, με όλες τις ανέσεις που θα μπορούσατε να φανταστείτε, όπως πισίνες, pool bar, spa, κελάρι κρασιών και πολλά άλλα.

20 Φεβ 2017

Κατά ένα πλοίο αυξήθηκε ο ελληνικός στόλος






Μετά από μήνες καθοδικής πορείας ο ελληνικός στόλος φαίνεται ότι …σταθεροποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα και  σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία  εμπορικών πλοίων άνω των 100 ΚΟΧ αυξήθηκε κατά  0,1%  τον Δεκέμβριο του 2016 σε  σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.  Τα πλοία είναι  1.832  έναντι 1.831  τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Κάπτεν Φου - Το κοινό καράβι μιας επένδυσης!

Η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ – ο διαχειριστής του λιμανιού του Πειραιά- πέρασε στα χέρια των Κινέζων της Cosco στις 10 Αυγούστου 2016.
Λίγες μέρες μετά από τη μεταβίβαση των μετοχών, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, ο νέος ισχυρός άνδρας του Οργανισμού κ. Fu Chengqiu – ο κάπτεν Φου, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στο λιμάνι, ανέλαβε πέραν όλων των άλλων ένα δύσκολο και απαιτητικό ρόλο: Nα αποτελέσει τον προνομιακό συνομιλητή με τους εργαζόμενους αλλά και με την Πόλη που φιλοξενεί μια σημαντική κινεζική επένδυση. Γι' αυτό επέλεξε να αποστείλει στους εργαζόμενους μια ανοιχτή επιστολή που είχε το χαρακτήρα του Μανιφέστου.

Τα ελληνοκινεζικά πλάνα για Ναυτιλία-Κρουαζιέρα-Ναυπηγήσεις





Η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλο το ναυτιλιακό φάσμα ήταν το αντικείμενο συζήτησης του ΥΝΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή  με τον Πρέσβη της Λ.Δ. Κίνας, στην Αθήνα, Zou Xiaoli.
 με θέμα την ενίσχυση της.
Ο ΥΝΑ υπογράμμισε το δομημένο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος- Κίνας, «Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Μεταφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Συμφωνία», «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Επίσκεψη εργασίας του ΥNA στη Σαουδική Αραβία.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετέχει στην 4η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος Σαουδικής Αραβίας,

Ελκυστικός για νέες επενδύσεις ο κλάδος χύδην ξηρού φορτίου

Ενώ οι μετοχές των εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου επιδιώκουν να «ξεκολλήσουν» από τον βυθό, ο οίκος Drewry εμφανίζεται αισιόδοξος για τη ρότα που θα ακολουθήσει η ναυλαγορά από το 2017 και τα επόμενα χρόνια και βλέπει νέες επενδύσεις στον κλάδο. Η συρρίκνωση της προσφοράς πλοίων και η αύξηση της υγιούς ζήτησης αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη τη χύδην ξηρού φορτίου ναυτιλιακή αγορά, εκτιμά ο οίκος αναλύσεων Drewry.

«Ο Καραγκιόζης Εφοπλιστής»




Συγκεντρώθηκαν να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους
τα μέλη της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Η εκδήλωση περιλάμβανε όπως κάθε χρόνο τον καθιερωμένο Ετήσιο Αγιασμό και την ευλογία της Βασιλόπιτας από τον Πατέρα Δημήτριο. Μέχρι εδώ τίποτα το…περίεργο. 

19 Φεβ 2017

Οι άνθρωποι του ΟΛΠ

Σε χρυσοφόρα επένδυση εξελίσσεται το λιμάνι του Πειραιά για τον όμιλο της Cosco «πριν αλέκτωρ φωνήσαι»... Οι Κινέζοι ποντάρισαν και βγαίνουν ήδη κερδισμένοι πριν καν αφομοιώσουν την ΟΛΠ ΑΕ, η αγορά της οποίας έκλεισε μέσα στο καλοκαίρι.
«Είμαστε στρατηγικοί επενδυτές και όχι κερδοσκόποι» ξεκαθάρισε με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Fu Chengqiu, ο οποίος κινεί τα νήματα του Οργανισμού που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που πιστοποιείται από τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016.

ΟΛΠ ο τριεθνής

Με κινέζικη ταινία μεταγλωττισμένη στα αγγλικά και με ελληνικούς υπότιτλους μοιάζει το οργανόγραμμα του ΟΛΠ.
Όποιος επιχειρήσει να αντλήσει πληροφορίες για το ποιος είναι που, σε ποιο πόστο δηλαδή

Άνοιγμα της HSW στην Κροατία



Ο διευθύνων σύμβουλος της HSW, Αντώνης Αγαπητός 
Tο άνοιγμα της στην Αδριατική εξετάζει η διοίκηση της HSW. Πιο συγκεκριμένα μελετάει να δηλώσει συμμετοχή  σε διαγωνισμό για επιδοτούμενες γραμμές που προκήρυξε η   κυβέρνηση της Κροατίας.

18 Φεβ 2017

Φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια από τη Μεσόγειο



Εκτός Μεσογείου πάνε τα κρουαζιερόπλοια. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες,  στη διάρκεια της Eτήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης  «είναι γεγονός ότι, οι συγκυρίες και δυσάρεστες καταστάσεις στα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οδήγησαν τις διαχειρίστριες εταιρείες στον καθορισμό δρομολογίων αριθμού κρουαζιεροπλοίων, προς άλλες μακρινές γεωγραφικές περιοχές εκτός Μεσογείου, για το 2017,

HSW: Τα «μάζεψε» η Περιφέρεια Αττικής για την ανάγκη αύξησης μ/κ




Αν μη τι άλλο δεν θα βαρεθούμε με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Hellenic Seaways. Το αν και  που θα καταλήξει το ποσοστό που έχει η Τράπεζα Πειραιώς είναι  η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία της ελληνικής ακτοπλοίας των τελευταίων χρόνων. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κρατούν το ενδιαφέρον όλων αμείωτο.

17 Φεβ 2017

31o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: "Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας"




Το κορυφαίο συλλογικό γεγονός του χειμώνα για τον στίβο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων αθλητών.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ2 από τις 17.30 έως τις 19.30 τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Την Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη Τύπου με την παρουσία κορυφαίων Ελλήνων αθλητών, που θα αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,

Oι 8 προϋποθέσεις για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα





Την πολυσύνθετη μορφή της κρουαζιέρας με όποιες δυσκολίες συνεπάγεται και τις οκτώ  προϋποθέσεις   για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα ανέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες,  στη διάρκεια της Eτήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας που ακολούθησε  στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Nefel, στον Πειραιά.

Χρεοκόπησε κι επίσημα η Hanjin Shipping

Κι επίσημα πτώχευση κήρυξε η νοτιοκορεάτικη Hanjin Shipping, μια από τις δέκα μεγαλύτερες ναυτιλιακές στον κόσμο.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, την Παρασκευή, νοτιοκορεάτικο δικαστήριο την κήρυξε κι επίσημα τη χρεοκοπία της, ύστερα από μήνες αβεβαιότητας. Η κατάρρευση της Hanjin σηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια ναυτιλία.

Στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζομένων στη Ναυτιλία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έθεσε από σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΝΑΝΠ, το οποίο ρυθμίζει σειρά θεμάτων γύρω από τη Ναυτιλία, το προσωπικό του Υπουργείου & του Λιμενικού Σώματος και την προστασία των εργαζομένων στη Ναυτιλία.

Έκκληση στου έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου για βοήθεια στην οικονομία






Στην περαιτέρω προώθηση της στενής συνεργασίας στην βάση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας συμφώνησαν ο υπουργός Ναυτιλίας με το Προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee).

16 Φεβ 2017

Ξεκίνησε η περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στο Αίγιο....


...υπό την αιγίδα του Δήμου 


Eγκαινιάστηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», στο Αίγιο, η Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» της HELMEPA υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α). Η Έκθεση είναι μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού» που υποστηρίζει το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF)*.

ΟΛΠ: Αύξηση 13% στα κέρδη προ φόρων το 2016






Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο ΟΛΠ και το πιστοποιεί  τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016.
Πιο συγκεκριμένα,  ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε  103,5 εκ.  έναντι  99,9 εκ. της αντίστοιχης χρήσης 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 3,6 %, παρά την αρνητική συγκυρία, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, το προσφυγικό και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τάσεις συγκέντρωσης στα containerships



Clarksons: Το μερίδιο των 10 κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης θα μπορούσε να ανέλθει σε λίγα χρόνια στο 79%

Τάσεις συγκέντρωσης παρουσιάζει ο κλάδος των containerships παρά το γεγονός ότι γενικότερα ο τομέας αυτός της ναυτιλίας είναι κατακερματισμένος.