8 Απρ 2017

BREXIT: Οι έλληνες εφοπλιστές στηρίζουν το City του Λονδίνου




Το BREXIT  αναπτέρωσε τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης  που θέλει να προσελκύσει στην Ελλάδα τους έλληνες πλοιοκτήτες του City. Μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε, όπως ο ίδιος αποκάλυψε,  από τους Έλληνες πλοιοκτήτες να έρθουν στην Ελλάδα  ενόψει του Brexit.

Οι έλληνες εφοπλιστές παραδέχονται ότι το  οικονομικό περιβάλλον  για τις ναυτιλιακές του City τα τελευταία χρόνια είχε δυσκολέψει  και ίσως  τώρα αλλάξουν οι ισορροπίες. Όμως τονίζουν ότι θα το στηρίξουν για να μην…καταντήσει σαν τη Νέα Υόρκη όπου τη δεκαετία του ’60 σημειώθηκε φυγή ναυτιλιακών εταιρειών λόγω αλλαγής του φορολογικού συστήματος.
 Ο πρόεδρος  της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, γνωστού ως Committee Χαράλαμπος Φαφαλιός, περιγράφει  την κατάσταση πριν το BREXIT:  «Αν και το Baltic Exchange αποτελεί το πνευματικό σπίτι της παγκόσμιας ναυτιλίας, υπάρχουν ζητήματα που προβληματίζουν όπως η αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος που έχει ως συνέπεια, όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαταλείπουν το Λονδίνο και να εγκαθίστανται αλλού» για να προσθέσει δίνοντας το μήνυμα ότι οι έλληνες του City θα το  στηρίξουν:
 «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Λονδίνο, να ακολουθήσει τη μοίρα της Νέας Υόρκης, όπου στη δεκαετία του 1960 πραγματοποιήθηκε μαζική φυγή ναυτιλιακών εταιρειών λόγω αλλαγής στη φορολογία.»
Και συνεχίζει  ο Χαράλαμπος Φαφαλιός: «Από το 1935, το Committee εκπροσωπεί την ελληνική ναυτιλία διεθνώς, σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η Μεγάλη Ύφεση και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι σημερινές προκλήσεις, δεν είναι κατώτερες, με την οικονομική κρίση να προκαλεί πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, ειδικότερα, στη ναυτιλία».
Το ελληνικό χρώμα στο City παραμένει έντονο εδώ και τρείς αιώνες.  Η ναυτιλία  απετέλεσε τη βάση για να δημιουργηθούν τεράστιες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες με ελληνικό χρώμα. Έλληνες επιχειρηματίες  έκαναν περιουσία δραστηριοποιούμενοι   στο real estate, στη βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες,  στο διαδίκτυο ακόμη και στον   χώρο της μόδας και της εμπορίας ρούχων.
Όμως στο City  ο ελληνικός εφοπλισμός παραμένει ένας δυνατός παράγοντας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλοί πλοιοκτήτες μετέφεραν τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα. Παραδοσιακά «τζάκια» διατηρούν τη δύναμή τους αν και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και εκτός ναυτιλίας. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.