30 Δεκ 2016

Συνάντηση Θ.Βενιάμη με Π.Κουρουμπλή για τη Ναυτική Εκπαίδευση






Θέματα που αφορούν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ του ΥΝΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θοδωρή Βενιάμη. Η στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού είναι έμπρακτη αφού  με χρήματα της ναυτιλίας ανακαινίζονται οι Ναυτικές Σχολές.   Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Γενικοί Γραμματείς  του Υπουργείου, Γιάννης Θεοτοκάς και Χρήστος Λαμπρίδης.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και ευχές ....



....προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τη Μουσική Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Σύλλογο Συμιακών Ελευσίνας “ο Μιχαήλ Αρχάγγελος”

Ευχές ΥΝΑ για το Νέο Έτος

Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., στους εν ενεργεία και απόμαχους Έλληνες ναυτικούς και στον ελληνικό εφοπλισμό.

29 Δεκ 2016

Ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης απειλεί την αγορά δεξαμενόπλοιων



Ανάλυση Bimco: Η αύξηση του παγκόσμιου στόλου μειώνει τα έσοδα και τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου
Η ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση μπορεί στο άμεσο μέλλον να απειλήσει τη σταθερότητα της αγοράς δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Bimco.

Σε θολό τοπίο η κρουαζιέρα στην Ελλάδα και το 2018



2017: Η μείωση της κίνησης θεωρείται πλέον δεδομένη και υπολογίζεται περίπου στο 25%
Αποστάσεις… από το «πάρτι» που έχει στήσει η κρουαζιέρα σε παγκόσμιο επίπεδο κρατάει η χώρα μας. Σε μια περίοδο που ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται συνεχώς και οι νέες παραγγελίες για κρουαζιερόπλοια «πέφτουν βροχή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγγενείς επιχειρήσεις, η χώρα μας κλονίζεται σαν προορισμός, ενώ «απέχει» πλήρως και από τον κατασκευαστικό - επισκευαστικό τομέα.

Γ.Οικονόμου: Το παρασκήνιο για τα €200 εκατ. στη Dryships

Ο Γιώργος Οικονόμου συνεχίζει να έχει στραμμένα τα βλέμματα της παγκοσμίας ναυτιλιακής βιομηχανίας επάνω του αφού κάνει συνεχείς κινήσεις ώστε να σώσει από το ναυάγιο την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Dryships. Mε ανακοίνωσή της η εταιρεία έκανε γνωστό ότι εξασφάλισε 200 εκατ. δολάρια μετά από συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία Kalani Investments Limited, που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η Kalani μέσα στο 2017 και 2018 θα αγοράσει κοινές μετοχές της Dryships. Οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι η Κalani δεν συνδέεται με την εισηγμένη του Γιώργου Οικονόμου. Η δήλωση αυτή δεν έγινε τυχαία αφού υπάρχει παρασκήνιο.

O άγνωστος «Χ» για τη ναυτιλία

Με κομμένη την ανάσα πορεύεται η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία προς το 2017, όσον αφορά τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου.
Η πρόσκαιρη ανάκαμψη δεν σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού αφού είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην άνοδο και στην κάθοδο του δείκτη.
Οι κυριότεροι είναι τρεις:

Πρόβλημα για τη λειτουργία του ΟΛΘ η έλλειψη πλοηγώ

Άνευ προηγουμένων διαστάσεις, με άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη λειτουργία του ΟΛΘ,  αλλά σε όλη την αλυσίδα των μεταφορών, έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Πλοηγικής Υπηρεσίας (του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας) με πλοηγούς και ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης ζητεί την άμεση διευθέτησή του. Το ίδιο πρόβλημα, εξάλλου, αντιμετωπίζουν και άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής χώρας.

28 Δεκ 2016

Νίκος Τσάκος: Με το βλέμμα στραμμένο στα LNG





Βήμα-βήμα προχωράει το άνοιγμα του Ομίλου Τσάκου στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Ο στόχος όπως τον έχε θέσει ο Νίκος Τσάκος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης  στο αμερικανικό χρηματιστήριο TEN είναι ξεκάθαρος.  Στο πλαίσιο της  στρατηγικής αυτής  ο Όμιλος άνοιξε στην Ελλάδα  μία  νέα εταιρεία διαχείρισης πλοίων  σε συνεργασία με τον κορεατικό όμιλο Hyundai όπου ναυπηγεί και τα περισσότερα πλοία του.  

Παραχώρηση χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην τοπική κοινωνία


Σύσκεψη για την παραχώρηση χερσαίας έκτασης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στον Δήμο έγινε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γ.Γ. Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη. Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, ο Συντονιστής Έργων του ΤΑΙΠΕΔ Αθανάσιος Λιάγκος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, Ανδρέας Νταής. 

Σε ποια λιμάνια θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις

Επιπρόσθετες επενδύσεις σε λιμάνια στα οποία έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας ή χρειάζεται να αποκατασταθούν ζημιές ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπλέον επενδύσεις  αφορούν στους λιμένες αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Ευβοίας, Κέρκυρας, Βόλου, όπως επίσης και του Δ. Πύλου, Λευκάδας, Μυτιλήνης και Ρεθύμνου. Το σύνολο του ποσού που απορροφήθηκε από το ΠΔΕ της ΓΓΛΛΠΝΕ, για το 2016, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 5.900.000 ευρώ  και κατανεμήθηκε συνολικά σε 76 έργα.

Πρόσω ολοταχώς ο όμιλος Τσάκου για επέκταση στην αγορά του LNG


ΤΕΝ: Πρώτο βήμα για την ενίσχυση του στόλου η σύσταση της Tsakos Hyundai Shipmanagement

Μία νέα εταιρεία διαχείρισης πλοίων εγκατέστησε στην Ελλάδα ο όμιλος Τσάκου, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον όμιλο της Hyundai. Η νέα εταιρεία είναι η Tsakos Hyundai Shipmanagement και αποτελεί το πρώτο βήμα στη ρότα που έχει χαράξει η ΤΕΝ να αυξήσει σημαντικά τον στόλο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ηρακλείου δίπλα στους πρόσφυγες


Στη διάσωση 560 προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, συμμετείχε εθελοντικά ο Ι.Ο Ηρακλείου σε συνεργασία με την ΠΡΟ.ΤΕ.ΚΤΑ.

Αυτό έγινε στην Χίο το διάστημα 7 έως 21 Δεκεμβρίου με το σκάφος «Ωκεανός» που πρόσφερε ο ιδιοκτήτης του κ. Τιμόλογος .

ΟΛΠ: Μοίρασε δωροεπιταγές και τρόφιμα





Δωροεπιταγές στα παιδιά των εργαζομένων των  δήμων Πειραιά και Περάματος καθώς και τρόφιμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής χορήγησε η ΟΛΠ ΑΕ   με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
        Επίσης, η  Διοίκηση του Οργανισμού  οργάνωσε χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων και ειδική τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών και φοιτητών,  αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους και επεσήμανε ότι  θα είναι αρωγός στο έργο τους.

Από τους πιο σύγχρονους στόλους ο ελληνικός

Ο ελληνικών συμφερόντων εμπορικός στόλος όχι μόνο κυριαρχεί στην ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά είναι και από τους πιο εκσυγχρονισμένους. Απόδειξη ότι οι Έλληνες επενδύουν σε ναυπηγήσεις αλλά και σε μικρής ηλικίας πλοία  και για τον λόγο αυτό τους προτιμούν οι πολυεθνικές εταιρείες και δη οι ενεργειακές.

Νέοι μεταφορικοί χάρτες του φυσικού αερίου λόγω Τεχεράνης

Oι νέοι μεταφορικοί χάρτες του φυσικού αερίου ενδέχεται να επανασχεδιασθούν μετά την πρόθεση της Τεχεράνης να προσεγγίσει γειτονικά κράτη προκειμένου να μειώσει το κόστος αλλά και το χρόνο μεταφοράς του. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε διεθνή πρακτορεία το Ιράν σχεδιάζει νέα «κάθοδο» στην Ευρώπη μέσω ενός νέου άξονα που  θα συνδέει το Ιραν με την Αρμενία προς τη Γεωργία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ξεκινά στα ναυπηγεία Fincantieri η κατασκευή φουτουριστικών κρουαζιερόπλοιων

Yπεγράφησαν από την διοίκηση των ναυπηγείων Fincantieri και της νέας εταιρείας κρουαζιέρας Virgin Voyages του Sir Ρίτσαρντ Μπράνσον οι συμβάσεις ναυπήγησης τριών νέων κρουαζιερόπλοιων, η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τρία νέα πλοία θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο του ομίλου στην Γένοβα και οι παραδόσεις τους έχουν προγραμματιστεί για τα έτη 2020, 2021 και 2022.

27 Δεκ 2016

Ο ελληνικών συμφερόντων στόλος μετράει 5.230 πλοία

Ο συνολικός αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων αυξήθηκε το 2016 στα 5.230 από 4.909 έναν χρόνο πριν και είναι συνολικής μεταφορικής ικανότητας 361.934.047  τόνων, σημειώνοντας άνοδο

Η COSCO στην Ελλάδα

Με πόσες και ποιες εταιρείες λειτουργεί ο Ομιλος της COSCO στην Ελλάδα; Το who is who όλων αυτών των εταιρειών – 5 τον αριθμό- βρέθηκε από έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος COSCO δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια μέσω των εταιρειών:
(α) Της εταιρίας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» ( «ΣΕΠ»), 100% θυγατρικής της COSCO Pacific Ltd.

«Φουρτούνα» στο λιμάνι Ραφήνας προκαλούν ταχύπλοα επιβατηγά



Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις του ΥΝΑ στις αιτήσεις δρομολόγησης πλοίων προς Κυκλάδες
Φουρτούνες έχει προκαλέσει στο λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας η απόφαση τριών ακτοπλοϊκών εταιρειών να δρομολογήσουν επτά ταχύπλοα επιβατηγά από τη Ραφήνα προς τις Κυκλάδες την επόμενη θερινή περίοδο, ενώ οι εγκαταστάσεις του λιμανιού δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη αναχώρηση περισσότερων από δύο.

Κάθε λιμάνι και καημός...

Ο/κόντες πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ
Με βραδυφλεγή βόµβα στα θεµέλια του ελληνικού τουρισµού -και ειδικότερα της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας- παροµοιάζουν τα στελέχη των δύο κλάδων τα λιµάνια. Ελλιπείς υποδοµές, ανεπαρκή σχέδια, κατασκευαστικά λάθη, ανύπαρκτη συντήρηση και λανθασµένη -έως µηδενική- αξιοποίηση των εισπραττόµενων λιµενικών τελών συνθέτουν την εικόνα της απογοήτευσης. Μεγάλα ποσά έχουν επενδυθεί σε λιµάνια χωρίς να εξυπηρετούν τελικά τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ελληνική Κρουαζιέρα: Ανοίγει ο δρόμος και για την Αβάνα

Η άρση του εμπάργκο από τον Ομπάμα, ο θάνατος του Φιντέλ και η εκλογή του σκληρού Τραμπ αλλάζουν τα δεδομένα στην Καραϊβική - Μέσα στο 2017 ξεκινούν κρουαζιέρες από τη Φλόριντα, ενώ το «Celestyal Crystal» της Celestyal Cruises έχει ήδη ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της Αβάνας
Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο και παράλληλα η εκλογή του Ντόναλντ Τραµπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ δηµιουργούν ένα ενδιαφέρον πλαίσιο όσον αφορά όχι µόνο τις σχέσεις των δύο κρατών, αλλά και παγκοσµίως.
Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και καλούνται να ερμηνεύσουν τα μελλούμενα βρίσκονται και οι σύγχρονοι «τουριστικοί χρυσοθήρες». Και αυτό γιατί η Κούβα τα τελευταία χρόνια μαγνητίζει ολοένα περισσότερους τουρίστες, αφού άνοιξε τις πόρτες της στον δυτικό κόσμο, διστακτικά στην αρχή και στην πορεία με αυξανόμενο δυναμισμό.

26 Δεκ 2016

Οδικός χάρτης για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Σαντορίνης

Η πλήρης ανακατασκευή του λιμένα Σαντορίνης, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και  τον Γ.Γ. Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.  Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Διευθυντής Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης,  ο Δήμαρχος Σαντορίνης Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, Ηλίας Πελέκης.

Λιμενικό: Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια των Χριστουγέννων έπαιξε  η Μουσική του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. Κασφίκη Ευάγγελου και Βυζαντινά Κάλαντα και ύμνους των Χριστουγέννων έψαλλε η Βυζαντινή Χορωδία, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα προς τον ΥΝΑ

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τραγούδησαν  στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς.

Υπογραφή σύμβασης για τον παιδικό σταθμό του Λιμενικού Σώματος


 
Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση, μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Δημάρχου Κερατσινίου Χρήστου Βρεττάκου, για την παραχώρηση του χώρου στον οποίο λειτουργεί ο Βρεφονηπιακός και Παιδικός Σταθμός για τα παιδιά

Μήνυμα ΥΝΑ προς τους ναυτικούς για τις εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους

Το μήνυμα της γέννησης ας μας εμπνεύσει όλους. Ας κεντρίσει τις καρδιές μας για ένα καλύτερο και δημιουργικότερο έτος. Το υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με όλους τους ναυτικούς, που τιμούν την Ελλάδα σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

24 Δεκ 2016

Μιχ.Λάμπρος προς Νικ.Τσαβλίρη: «…μεγάλη ικανοποίηση αλλά και υπερηφάνεια για τη Ναυτιλία μας…»




Επιστολή στον Νίκο Τσαβλίρη πρόεδρο του ICS Greek Branch έστειλε ο Μιχάλης Λάμπρος, Γενικός Διευθυντής της MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. με αφορμή το 12ο  ετήσιο forum της ICS Greek Branch

«Αγαπητέ Νίκο,

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ εσένα και τους συνεργάτες σου για την καθ’ όλα άψογη διοργάνωση του 12ου ετήσιου forum της ICS Greek Branch το οποίο είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Άνεμος αισιοδοξίας για την πορεία της ναυλαγοράς


Moore Stephens: Στο 5,6 ενισχύθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης
Άνοδο για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψε ο δείκτης εμπιστοσύνης για την πορεία του ναυτιλιακού κλάδου, της εταιρείας ελεγκτών Moore Stephens.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει ανά τρίμηνο η Moore Stephens με τη χρήση ερωτηματολογίου μεταξύ πλοιοκτητών, ναυλωτών, brokers, στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών και διαχειριστών, τον φετινό Νοέμβριο ο μέσος βαθμός εμπιστοσύνης απ’ όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στο 5,6 με άριστα το 10, που ισούται με την υψηλότερη βαθμολογία από τον Αύγουστο του 2015.

22 Δεκ 2016

Xριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής

.... και την Στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Xριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές από τη Μουσική του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής άκουσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν επίσης τόσο η Βυζαντινή Χορωδία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Σώματος, όσο και παιδιά από τον βρεφονηπιακό σταθμό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από              τους μαθητές του 6ου και 11ου Γυμνασίου Νίκαιας που ανήκουν στη νεανική ομάδα των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Μιχ.Λάμπρος: Ένας αιώνας από την ίδρυση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών





Με μία συγκινητική επιστολή του προς τον Θεόδωρο Βενιάμη,  πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής
της
MAJESTIC INTERNAITONAL CRUISES INC από τα παλαιότερη στελέχη της  ελληνικής ναυτιλίας κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Ένωσης και καταγράφει προσωπικές εμπειρίες με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή της.  

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

ΚΕΠΕ: Μόνο με Cosco η Ελλάδα δεν γίνεται «κόμβος»

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς εμπορίου περιγράφει μελέτη του ΚΕΠΕ, που υποβαθμίζει το ρόλο της Cosco στον Πειραιά και προτάσσει μεγάλες επενδύσεις στις συνδυασμένες μεταφορές αλλά και στα περιφερειακά λιμάνια.
Ο συγγραφέας, ερευνητής Θεόδωρος Τσέκερης, υποστηρίζει ότι ο στόχος του διεθνούς εμπορίου θα επιτευχθεί με την ενίσχυση του σιδηρόδρομου και των εμπορευματικών κέντρων, τονίζοντας ότι η χώρα μας κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς στον τομέα αυτό, την ώρα που οι γείτονες, αναβαθμίζουν με την συνδρομή Κινεζικών και Τουρκικών κεφαλαίων λιμάνια, αερομεταφορές, σιδηρόδρομο. Η «παρα-Εγνατία», που ξεκινά από το Δυρράχιο της Αλβανίας και φτάνει μέχρι τα λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο είναι μέρος αυτού του επενδυτικού οράματος.

Ο Πήτερ Λιβανός μπαίνει στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης


Στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου της ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. προχώρησε η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή   GasLog Ltd, συμφερόντων Πήτερ Λιβανού.  
 Η GasLog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες  ναυτιλιακές εταιρείες στο κόσμο με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG). Διαχειρίζεται στόλο με 27 τέτοιου τύπου πλοία.
 Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

21 Δεκ 2016

Συνεχίζει να μειώνεται ο ρυθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών


Ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών συνεχίζει να μειώνεται, ωστόσο το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία συνεχίζεται να αυξάνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για το 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μειώθηκε το 2016 κατά 10 συνολικά (-1,5%) και έφθασε στις 638 έναντι 648 εταιρειών το 2015. Αναλογικά πάντως με τη σφοδρότητα της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια ναυτιλία, η μείωση αυτή είναι σχετικά μέτρια εκτιμά η Petrofin.

Σχέδιο ανάπτυξης για το λιμάνι της Ελευσίνας



Διοίκηση: Σε ανοδική τροχιά τα έσοδα του Οργανισμού, ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ στο 11μηνο του 2016

O στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Ελευσίνας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε., Σταύρος Δρακονταειδής.

Πρώτα τα ιταλικά ναυπηγεία σε παραγγελίες



2016: Μειωμένη κατά 75% η ναυπηγική δραστηριότητα στο 11μηνο
Στο ναδίρ βρίσκεται η ναυπηγική δραστηριότητα το 2016, αφού στο εντεκάμηνο παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 75% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας ανακοινώνει την τελετή εισαγωγής


Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας έχει την χαρά να ανακοινώσει την επόμενη μεγάλη εκδήλωσή του η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Τελετή Εισαγωγής & Δείπνου 2017 του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας θα είναι μία βραδιά δείπνου γκαλά το οποίο θα γιορτάσει την Ελληνική ναυτιλία και θα αποτίσει φόρο τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην διαμόρφωσή της.

Αυτή η εκδήλωση κύρους θα περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα, με αποκορύφωση την αποκάλυψη των νέων Εισακτέων στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας. Οι Εισακτέοι του  2016 θα ενωθούν με τους 24 ‘Μεγάλους’ που ήδη βρίσκονται στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το φορολογικό πλαίσιο της Ναυτιλίας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσον αφορά την έρευνα για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για τη ναυτιλία, στην Ελλάδα.
Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη ανέφεραν στο newmoney.gr ότι περιμένουν απάντηση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούν δε ότι η πρόθεση της ΕΕ είναι να καταστήσει μόνιμη την έκτακτη - οικειοθελή φορολόγηση των Ελλήνων πλοιοκτητών ενώ θέλει να φορολογήσει και τα μερίσματα, κάτι που ήδη ισχύει για τα ναυλομεσιτικά γραφεία.

20 Δεκ 2016

Κανονικά η καταβολή των ειδικών επιδομάτων στους ένστολους του Λιμενικού Σώματος

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο, για μη καταβολή τουεπιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και της ειδικής αποζημίωσης για απασχόληση πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα, το Υ.ΝΑ.Ν.Π. διαψεύδει τέτοιο ενδεχόμενο και παραπέμπει στους συνδέσμους που ακολουθούν και όπου έχουν αναρτηθεί οι  αποφάσεις. Διαβάστε: 

Στο μικροσκόπιο η πώληση του Σκαραμαγκά

Στη σοβαρή αυτή υπόθεση, η οποία αφορά θέματα προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος (την οποία χειρίζονται η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου), η ζημία φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ τα 53 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του πολύπαθου ελληνικού Δημοσίου.

Μειώθηκε ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στις 638 από 648

Ο ελληνόκτητος στόλος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, αφού ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μειώνεται.

Ηγέτες στην παγκόσμια ναυτιλία oι Έλληνες


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research οι Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο τους στον παγκόσμιο στόλο στο 16,36% από 16,05% τον προηγούμενο χρόνο, τη στιγμή που το αντίστοιχο μερίδιο των συναδέλφων τους από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία συνέχισε να υποχωρεί.

Διάταξη: Μειώνεται ο ΦΠΑ στις εργασίες επισκευής πλοίων

Απλοποιούνται οι διαδικασίες με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων να λειτουργήσουν µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα και με τον τρόπο αυτό ανάβει το πράσινο φως προκειμένου να μειωθεί ο ΦΠΑ για ναυπηγικές εργασίες σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική ναυσιπλοΐα.

Βρήκαν το αρχαίο λιμάνι στο Λέχαιο: Συγκλονιστικές ανακαλύψεις Δανών και Ελλήνων αρχαιολόγων

Δείτε εντυπωσιακά βίντεο - Οι Έλληνες και Δανοί αρχαιολόγοι ερευνούν διεξοδικά το αρχαίο λιμάνι της πόλης

Κορυφαία ομάδα για το 2016 οι Μάντης-Καγιαλής



Σε μια υπέρλαμπρη τελετή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αφιερωμένη στους Έλληνες Ολυμπιονίκες, που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου, μέσω του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, βραβεύθηκαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ως κορυφαία ομάδα για το 2016, ενώ παράλληλα έλαβαν Ειδική Τιμητική Διάκριση για την κατάκτηση του Χάλκινου Μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κλείνοντας τη χρονιά με τον πιο τιμητικό τρόπο.

Ιωάννης Αγγελικούσης: Ανοιγμα σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου

Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες πλοιοκτήτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιωάννης Αγγελικούσης, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το ναυπηγικό πρόγραμμα του Ομίλου του, αυξάνοντας τη δύναμη του στόλου του αλλά και το πεδίο δραστηριοποίησής του.
Πρόσφατα έδωσε νέα παραγγελία για τη ναυπήγηση μίας πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστών στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU, 173.400 κυβικών μέτρων σε νοτιοκορεατικά ναυπηγεία για λογαριασμό μία εκ των τριών εταιρειών του, της Maran Tankers Management. Η παράδοσή του αναμένεται το 2020.

H Cosco, τα logistics και ο έλληνας εφοπλιστής


Νέα δεδομένα εισάγει ο κινεζικός κολοσσός της  Cosco στα  τεκταινόμενα του  λιμανιού στον Πειραιά. Οι κινέζοι έχουν θυγατρική εταιρεία την PCDC  στο λιμάνι και σχεδιάζουν να κάνουν  εξαγωγή ανταλλακτικών πλοίων από την Ελλάδα προς ξένες χώρες.  Θα χρησιμοποιούν δική τους  αποθήκη  που την έχουν «ανενεργή» εδώ και τρία περίπου χρόνια.  Το κομβικό σημείο  είναι ότι βάση ειδικής νομοθεσίας δεν θα βαρύνονται οι εργασίες με ΦΠΑ αφού θεωρείται «ελεύθερη ζώνη» ούτε θα υπάρχει γραφειοκρατία.

Οι 13 Έλληνες που είναι στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στην πρώτη 5άδα της ετήσιας ειδικής έκδοσης Lloyd's List

Στη λίστα με τα κορυφαία 100 ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας βρίσκονται για μία ακόμη χρονιά Έλληνες πλοιοκτήτες αλλά στελέχη από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία που κατέχουν προεδρικούς θώκους σε διεθνείς φορείς του κλάδου.

19 Δεκ 2016

Συγχωνεύσεις και επενδύσεις στη θαλάσσια «Monopoly»

Σε ενδιαφέροντες καιρούς έχει εισέλθει η ελληνική ακτοπλοΐα. Οι τέσσερις παίκτες της θαλάσσιας «Monopoly», ΑΝΕΚ, Attica, Μινωικές και Hellenic Seaways, συνθέτουν μια εικόνα άκρως ενδιαφέρουσα, με το τραπεζικό σύστημα να δια­δραματίζει τον δικό του ρόλο, αφού μέσω της χορήγησης δανείων έχει καταστεί ο κυρίαρχος των εξελίξεων.

Θάλασσα ...ελληνικών επενδύσεων

Την κούρσα των επενδύσεων στην παγκόσμια ναυτιλία οδηγούν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι παραμένουν κυρίαρχοι στην αγορά. Κατά τη διάρκεια του 2016 οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες πρωταγωνιστούν στα deals για την απόκτηση περισσότερου και νεότερου τονάζ «σπάζοντας» το φράγμα των 3 δισ. δολ. για αγορές πλοίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Allied Shipbroking» που δημοσιεύει σήμερα το Έθνος, οι Έλληνες εφοπλιστές δαπάνησαν φέτος 3,4 δισ. δολ. για την εξαγορά 269 πλοίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Πιο αναλυτικά, δαπάνησαν 2,2 δισ. δολ. για 202 φορτηγά πλοία, 1,6 δισ. δολ. για 42 δεξαμενόπλοια και τα υπόλοιπα για 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Βράβευση ΥΝΑΝΠ από εκπρόσωπους του Αραβικού Κόσμου

Σε μια σεμνή και γεμάτη ανθρωπιά τελετή, o πρόεδρος του Focal Media Center Σάλεμ Ελ Ζαχράν, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Μέσης Ανατολής, Δρ Μοχάμεντ Ελ Μάσα και ο εκπρόσωπος Λιβανέζων Επιχειρηματιών, Ζιάντ Μουσσά, βράβευσαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μία συνέντευξή του, σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου, συνέντευξη που προκάλεσε αίσθηση για τον ανθρώπινο λόγο της.