31 Οκτ 2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση CATAMARANS CUP





Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση CATAMARANS CUP, ένας μοναδικός αγώνας ιστιοφόρων καταμαράν, υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ. Η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς στη διοργάνωση συμμετείχαν 37 σκάφη με 340 ιστιοπλόους από συνολικά 18 χώρες.

Η ευρεία συμμετοχή οφείλεται στη διεθνή προβολή που έλαβε ο θεσμός με την επιτυχία του τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από το γεγονός ότι απευθύνεται όχι  μόνο σε ιστιοπλόους κάθε επιπέδου αλλά και στον καθένα που επιθυμεί την ευκαιρία να βιώσει με φίλους ή την οικογένεια του έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα με τον πλέον διασκεδαστικό και άνετο τρόπο.

HSW: «Ο Εμ.Γκριμάλντι δεν υπέβαλε ποτέ γραπτή οικονομική προσφορά για την εταιρεία»


 Οι  θέσεις του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του  Ομίλου Γκριμάλντι, Εμάνουελ Γκριμάλντι για την Hellenic Seaways  όπως τις διατύπωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  στο πλαίσιο  του «20ου Euromed Convention from land to sea» στην Βενετία, προκάλεσαν την αντίδραση της νυν διοίκησης της Hellenic Seaways.
Κύκλοι της HSW προχώρησαν σήμερα σε πέντε επισημάνσεις:

Ο Γκριμάλντι, το «χρυσό ποσοστό» της HSW και το σχέδιο εξαγοράς εταιρειών του κλάδου

Αναδημοσίευση
από το www.newmoney.gr

Έτοιμος για τη μεγάλη αντεπίθεση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω εξαγοράς εταιρειών του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας και των θαλασσίων μεταφορών, είναι ο Όμιλος Γκριμάλντι, βασιζόμενος στη μεγαλύτερη ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία του εν αντιθέσει με την πλειονότητα των ανταγωνιστών του που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού Ομίλου Eμάνουελ Γκριμάλντι μιλώντας στο «20ο Euromed Convention from land to sea» στην Βενετία.Από την συνολική εικόνα δεν θα μπορούσε να λείψει και η Hellenic Seaways. Σε ερώτηση του newmoney.gr ο Ιταλός πλοιοκτήτης έριξε τα βέλη του κατά της διοίκησης της εταιρείας

Μειωμένη κατά 0,9% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά λιμάνια το α' τρίμηνο του 2016

Οριακή μείωση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο η συνολική διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες, καθώς παρουσίασε πτώση κατά 0,9% έναντι πτώσης 6,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι επιβάτες εσωτερικού υποχώρησαν κατά 0,1% σε 4,1 εκατ., ενώ οι επιβάτες εξωτερικού συρρικνώθηκαν κατά 14,3% σε 195.745.

Σε υψηλό ενός έτους οι ναύλοι στα panamax

Μπορεί ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς να καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μία πτωτική πορεία, ωστόσο κάτω από τη φαινομενικά αρνητική αυτή εξέλιξη «κρύβεται» μία θετική ρότα για τα πλοία της κατηγορίας panamax, ο δείκτης των οποίων (BPI) βρίσκεται στις 925 μονάδες και συνιστά το υψηλότερο σημείο του τελευταίου έτους.
Οι ναύλοι στα panamaxes αναρριχήθηκαν στα 7.334 δολ. από 5.458 δολ. την ημέρα έναν χρόνο πριν όταν ο δείκτης BPI ήταν στις 681 μονάδες. Από την άλλη πλευρά οι ναύλοι στα πλοία της κατηγορίας Capes και ο σχετικός δείκτης (BCI) βρέθηκαν σε διορθωτική πορεία την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες (BSI και BHI) κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα, όμως ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index) υποχώρησε λόγω πτωτικής ρότας του BCI.

Θρίαμβος των Ελλήνων ιστιοπλόων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα TECHNO



Κατηγορία YOUTH
Αγόρια: Αργυρό μετάλλιο ο ΛεωνίδαςΤσορντανίδης
Κορίτσια :Χάλκινο μετάλλιο η Αικατερίνη Διβάρη

Σάρωσε τα μετάλλια ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στην σειρά των 4 αγώνων District 14



Σάρωσε τα μετάλλια ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στην σειρά των 4 αγώνων District 14 της κατηγορίας Σταρ που έγιναν στην Ιταλία. Ο Ελληνας πρωταθλητής με πλήρωμα τον Αντώνη Τσότρα κατέκτησαν συνολικά πέντε μετάλλια (2 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο) και το κύπελλο του καλύτερου σκάφους συνολικά στην διοργάνωση με την ονομασία “Circuito Trittico del Garda”!

Attica Group: Ενεχυρίασε 74,7 εκ. μετοχές της στην EUROBANK


H «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής «η Εκδότρια») ανακοινώνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1055 της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2016, ότι την 27.10.2016 η μέτοχος «ΜIG SHIPPING S.A.»,

30 Οκτ 2016

Ναυτιλία: Προβληματική και το 2017 η ανάπτυξη του Παγκοσμίου Εμπορίου


«Προβληµατική» για άλλη µία χρονιά θα είναι η   ανάπτυξη του Παγκόσµιου Εµπορίου τουλάχιστον για το 2017. «Αναφορικά µε την ανάπτυξη του World Seaborne Trade για τα πλοία µεταφοράς ξηρού φορτίου το 2016, η αύξηση θα είναι της τάξης του 1%, από τους 4,819 εκ. τόνους το 2015 στους 4,861 εκ. τόνους. Από πλευράς προσφοράς, στις αρχές του 2015 το Orderbook ήταν στους 170,4 εκ. DWT και η χρονιά έκλεισε µε αύξηση τονάζ της τάξης του 2,4%. Αντίστοιχα, στις αρχές του 2016 το Orderbook ήταν στους 126,6 εκ. DWT µε τις εκτιμώμενες παραδόσεις για το έτος στους 92,7 εκ. DWT.» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SΑ:

Έντονο ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα πλοία



Αντίθετα µε τον πολύ μικρό  αριθµό παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την ναυτιλιακή βιομηχανία,  ιδιαίτερα αυξηµένο είναι το ενδιαφέρον για τις αγοραπωλησίες µεταχειρισµένων πλοίων.
Σύµφωνα µε τα έως τώρα στοιχεία ο αριθµός των συμβολαίων  για το 2016   είναι ήδη µεγαλύτερος από αυτόν για το σύνολο του έτους το 2015.

28 Οκτ 2016

Μειωµένο αγοραστικό ενδιαφέρον για scrap

Το µειωµένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους End Buyers ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της
εβδοµάδας που µας πέρασε, παρά το γεγονός ότι τα αποθέµατα των διαλυτηρίων έχουν αρχίσει και
παρουσιάζουν πτώση, ενώ παράλληλα η προσφορά των πλοίων έχει αρχίσει και φθίνει µε εξαίρεση
τα Containers. Βρισκόµαστε δηλαδή στο ίδιο σηµείο που έχουµε ξαναζήσει και στο παρελθόν, όπου οι αγορές των Cash Buyers το τελευταίο διάστηµα βασίστηκαν αν όχι σε σπέκουλα τουλάχιστον σε
προσδοκίες για βελτίωση της αγοράς και στην παρούσα φάση οι End Buyers δεν ανταποκρίνονται σε
αυτά τα επίπεδα των τιµών.

Δεν πουλήθηκε ούτε ένα δεξαμενόπλοιο


H μη αγοραπωλησία ούτε ενός δεξαμενόπλοιου την περασμένη εβδομάδα ήταν το αξιοσημείωτο την περασμένη εβδομάδα.
  Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Panamax, το ‘FUTURE’ 72.893 DWT (1999 – Samsung), πουλήθηκε σε Κινέζους στα $ 3,9 εκ. και το ‘RED QUEEN’ 76.572 DWT (2005 – Sasebo) πουλήθηκε σε Έλληνες στα χαµηλά $ 6 εκ.

27 Οκτ 2016

«Λουκέτο» σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με μικρό στόλο





Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι  μικρές  ναυτιλιακές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, χάνουν τα πλοία τους τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τα τράπεζες.
Εκείνοι  που αντέχουν είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες με μεγάλους στόλους  οι οποίοι έχουν καλές σχέσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  

Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν παραλαμβάνουν τα πλοία τους από τα ναυπηγεία λόγω κρίσης




Η οικονομική κρίση που συγκλονίζει και την ναυτιλιακή βιομηχανία κυρίως στον κάδο των φορτηγών πλοίων έχει ως αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώνουν παραλαβές πλοίων τους από τα ναυπηγεία. Το 2016 θα χαρακτηριστεί ως  η χρονιά µε το ιστορικό ρεκόρ στις µη παραδόσεις (Non-Delivery) σε όλους των κλάδους των πλοίων.

26 Οκτ 2016

«Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη κρίση»



«Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ», εκτιμά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου,  Μάνος Κόνσολας. Σε  Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτες πέντε  Υπουργούς. επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη 158 ακυρώσεις δρομολογίων για το 2017 και εκτιμά ότι η πτώση θα είναι της τάξης του 30%, ενώ υπογραμμίζει ότι  η αύξηση του αριθμού των επιβατών για το 2016 ήταν συγκυριακή και οφείλεται στα γεγονότα στην Τουρκία, γεγονός που ανάγκασε πολλές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Σε εξέλιξη στο Τρεντίνο της Ιταλίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα TECHNO 293



Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Τρεντίνο της Ιταλίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα TECHNO 293. Δεν έγιναν ιστιοδρομίες στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών και youth boys. Στις υπόλοιπες οι ιστιοπλόοι μας πραγματοποιούν καλές εμφανίσεις. 

Ναυπηγήσεις: «Βρέχει» δισεκατομμύρια στην Ευρώπη και η Ελλάδα κρατάει ομπρέλα

Η φράση «ο Θεός βρέχει χρήμα και εμείς κρατάμε ομβρέλα» αποτυπώνει με τα πιο έντονα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Οι παραγγελίες κυρίως για κατασκευή κρουαζιερόπλοιων που έχουν δεχθεί οι ευρωπαϊκές γιάρδες έφεραν την άνοιξη ενώ στην Ελλάδα επικρατεί βαρυχειμωνιά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω των προγραμματισμένων μεγάλων επενδύσεων όχι μόνο σε ναυπηγήσεις αλλά και σε μετασκευές , επισκευές και ανακαινίσεις.

Costamare: Οι κινήσεις που κάνει για να γλυτώσει τη «φουρτούνα» - Τι έδειξε το 9μηνο

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν τα οικονομικά αποτελέσματα της Costamare, της εισηγμένης στο NYSE ναυτιλιακής εταιρείας της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στο εννεάμηνο αν και αποδείχθηκαν καλύτερα των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στους αναλυτές.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τα κέρδη στο εννεάμηνο υποχώρησαν στα 92,7 εκατ. δολ. από 105,4 εκατ. δολ. πέρυσι, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 20,6 εκατ. δολ. έναντι 34,8 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,37 δολ., δύο σεντ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

25 Οκτ 2016

"Ούτε «πυροβολεί», ούτε στοχεύει…"

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου με τίτλο "Ούτε «πυροβολεί», ούτε στοχεύει…"
 Αναλυτικά: 

Ακτινογραφία στο νέο μοντέλο διοίκησης του ΟΛΠ

Ο διευθύνων σύμβουλος Capt. Fu Chengqiu
Σε νέο μοντέλο διοίκησης, περισσότερο συγκεντρωτικό, περνάει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. μετά τη δημοσίευση, εντός των τειχών της εταιρείας, της νέας οργανωτικής δομής.
Κύριο χαρακτηριστικό του νέου οργανογράμματος είναι η μείωση των διευθύνσεων σε τέσσερις από 16 που είναι σήμερα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι ο ΟΛΠ θα έχει πλέον τέσσερις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τρεις Κινέζους και έναν Έλληνα, που θα διοικούν τις τέσσερις διευθύνσεις, υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου Capt. Fu Chengqiu, ο οποίος έχει και το γενικό πρόσταγμα. Κάτω από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους θα τοποθετηθούν τμηματάρχες οι οποίοι θα αποκαλούνται managers, ενώ θα έχουν και από έναν αναπληρωτή.

Ι. Αραμπατζής (NanoPhos): Ο Έλληνας που εντυπωσίασε τον Μπιλ Γκέιτς με την καινοτομία του

Εγραψε ο Μολιέρος «Οσο μεγαλύτερο το εμπόδιο, τόσο μεγαλύτερη η δόξα στο ξεπέρασμά του», για να προσθέσει ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Βρισκόμαστε όλοι στο λούκι, αλλά μερικοί από μας κοιτάζουμε τ' αστέρια». H φράση τόσο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα όσο και αυτή του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου και ποιητή αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη γέννηση και την πορεία μιας καθ' όλα ελληνικής επιχείρησης, η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει ανοίξει τα φτερά της και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κατακτά τις ξένες απαιτητικές αγορές, από την Ανατολή έως τη Δύση με όπλο την καινοτομία, το ελληνικό πείσμα αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο.

Η προβληματική Ναυτική Εκπαίδευση «κόβει» σε χιλιάδες ελληνόπουλα τη διέξοδο προς τη θάλασσα



Η δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι αξιοθαύμαστη. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι νέοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τη θάλασσα, αναζητώντας έναν καλύτερο αύριο μακριά από την μίζερη πραγματικότητα, όπου η ανεργία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και  τους στερεί ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρα. 

Δυνατό ξεκίνημα των Ελλήνων ιστιοπλόων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα TECHNO



Με 14 αθλητές εκπροσωπείται η Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα TECHNO 293 που ξεκίνησε στο Τρεντίνο της Ιταλίας. Οι ιστιοπλόοι μας άρχισαν καλά τις ιστιοδρομίες τους και έχουν βάσιμες ελπίδες να πλασαριστούν σε ψηλές θέσεις, ακόμα και κάποιοι από αυτούς να ανέβουν στο βάθρο. 

24 Οκτ 2016

Σύμφωνο συνεργασίας Δήμου Πειραιά με το Παν/μιο Πειραιά




Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς  κ. Νίκος Γεωργόπουλος, στο δημαρχείο Πειραιά.
Το Σύμφωνο  συνεργασίας αφορά την εκπαίδευση φοιτητών και δημοτών στον τομέα της πληροφορικής. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα τοποθετήσει  50 υπολογιστές στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου  θα εκπαιδεύονται δωρεάν φοιτητές και δημότες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε:

H Cosco υποδέχθηκε το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

     

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Captain Fu Chengqiu και ανώτατα στελέχη του ΟΛΠ Α.Ευποδέχθηκαν σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 σε εθιμοτυπική επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού τον CDR Christopher Gilbertson, Commanding Officer του αντιτορπιλικού του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού USS MASON (DDG 87) και τη βοηθό ναυτικό ακόλουθο LTCDR Alexi Cuca.

Ο συναρπαστικότερος ιστιοπλοϊκός αγώνας Κύπελλο ΟΧΙ στο Φαληρικό Δέλτα

Με απίστευτα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες, ταχύτητα ανέμου έως και 47 μίλια και μία Κυριακή υπέροχη τελείωσε ο αγώνας Κύπελλο ΟΧΙ που διοργανώθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

«Λουκέτο» της Hanjin στην Ευρώπη

«Λουκέτο» στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη αναμένεται να βάλει η Hanjin Shipping Co., εν μέσω των προσπαθειών διάσωσής της.
Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή εταιρεία διαθέτει 10 βραχίονες στη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών γραφείων στη Γερμανία.

Τελετή ορκωμοσίας Δοκίμων Λιμενοφυλάκων


Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή ορκωμοσίας πενήντα τριών (53) νέων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (48 ανδρών – 05 γυναικών) της ΜΖ’ εκπαιδευτικής σειράς.

23 Οκτ 2016

Χιλιάδες εθελοντές συμμετέχουν στο Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της HELMEPA




Ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, πρωτοβουλία της HELMEPA στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2016, που συντονίζει ο μη-κυβερνητικός οργανισμός Ocean Conservancy.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περίπου 4.500 εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, πήραν μέρος σε καθαρισμούς ακτών και βυθού σε περισσότερες από 95 περιοχές της Ελλάδας.

Επίσκεψη Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας στη Λιμενική Αρχή Μυκόνου



Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την 19 και 20 Οκτωβρίου 2016, για τη μνήμη του Πολιούχου Μυκόνου, Αγίου Μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου, επισκέφθηκαν και τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, συνοδευόμενοι από τον Α’ Υπαρχηγό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη και το Διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Χαράλαμπο Αϊβαλιώτη.

22 Οκτ 2016

Εκδήλωση στο πλωτό μουσείο “HELLAS LIBERTY” για τη συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στην αντιφασιστική νίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Θεοτοκά πραγματοποιήθηκε  στο πλωτό μουσείο “HELLAS LIBERTY”, στο λιμάνι του Πειραιά, εκδήλωση με θέμα «Κρατήστε τα πλοία εν κινήσει. Η συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Έντονες διεργασίες στην ακτοπλοΐα

Σε περίοδο έντονων διεργασιών βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας, καθώς επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τη θέση τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις διεθνείς γραμμές.
Οι στρατηγικοί στόχοι της κάθε εταιρείας μπορεί επιφανειακά να μη συνδέονται μεταξύ τους, στον «βυθό» όμως αυτό που είναι κοινό είναι η μάχη για την επικράτηση της μιας επί της άλλης στο πεδίο του ανταγωνισμού, που περιλαμβάνει τώρα και τη Δυτική Μεσόγειο εκτός από το Αιγαίο και την Αδριατική.

21 Οκτ 2016

Η «Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση» προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας


Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, επιλύει καίρια ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στις Α.Ε.Ν και τα Κ.Ε.ΣΕ.Ν. Τα προβλήματα αφορούν σε οργανωτικά κενά, λόγω της μείωσης κατά 70% των οργανικών θέσεων την περίοδο 2009-2015, κενά όπως η έλλειψη Διευθυντών και βοηθών Διευθυντών Σπουδών στα Κ.Ε.Σ.Ε.Ν και η διαδικασία ορισμού Διευθυντών Σπουδών στις Α.Ε.Ν.

Ανοιχτή Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο στον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας



Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. αρ. 540, της Υπουργικής Απόφαση αρ.3112.7-4/83048/16, με την οποία αναδιοργανώνεται προσωρινά και μεταβατικά το Δ.Σ. του Ο.Λ. Ν. Ευβοίας, μέχρι την επιλογή του νέου Δ.Σ. και μετά από την παραίτηση του κ. Αθανάσιου Τσέργα, από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας, ακολουθώντας διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, προχώρησε χθες 20/10/2016, σε Ανοιχτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. Να σημειωθεί ότι, ο νόμος δεν επιβάλλει την προκήρυξη πρόσκλησης για την επιλογή Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Ο.Λ.Ν.Ε

ΑΝΕΚ LINES: Στηρίζει το διάλογο για το ακτοπλοϊκό δίκτυο

Η ΑΝΕΚ LINES φιλοξένησε ημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός Ακτοπλοϊκού δικτύου»,τη Δευτέρα 17/10, στο Υπερσύγχρονο Συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά. Η ΑΝΕΚ LINES αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της εταιρείας σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τον επανασχεδιασμό και τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας μας.
Η ημερίδα οργανώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών και τον Δήμο Χανίων.

O διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises αναλαμβάνει τα ηνία της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας

Η Γενική Συνέλευση της CLIA Ευρώπης με ομόφωνη ψήφο όρισε τον κ. Κυριάκο Αναστασιάδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Celestyal Cruises, ως Πρόεδρο της CLIA Ευρώπης.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (Ευρώπη), ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει το ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα ο κ. Pierfrancesco Vago, Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης για τα τελευταία τρία χρόνια. Ο κ. Αναστασιάδης αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο του εκφραστή των απόψεων των μικρότερων εταιρειών - Μελών της CLIA Ευρώπης, όπως η Celestyal Cruises, καθώς και όλα τα άλλα μέλη της, αναλαμβάνοντας το ρόλο του από την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης CLIA Ευρώπης ευχαρίστησαν ομόφωνα τον Pierfrancesco Vago για το έργο που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια και του ζήτησαν να παραμείνει στην Επιτροπή της Ένωσης.

Ποιοι μπήκαν στον νέο «κύκλο» των άγονων γραμμών

Στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τα μισθώματα των ακτοπλοϊκών άγονων γραμμών για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τα κονδύλια παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ενώ το υπουργείο προχώρησε και σε ορισμένες μικρές τροποποιήσεις για την καλύτερη κάλυψη κάποιων νησιών, είτε επεκτείνοντας δρομολόγια είτε αυξάνοντας τον αριθμό τους.

Ράλι στους προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, προβληματισμός για τη Ζώνη

Αυξάνει διαρκώς τη δυναμική της στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 35 χρόνια. Στο εννεάμηνο του 2016 παρουσιάζει αύξηση 17,4% σε σχέση με πέρυσι, έχοντας διακινήσει 2,64 εκατ. teu από 2,25 εκατ. πέρυσι.
Με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση έκλεισε και ο Σεπτέμβριος, αφού πραγματοποιήθηκαν 304.000 κινήσεις από 241.000 το 2015 σημειώνοντας άνοδο κατά 25,7%. Αν κρατήσει την ίδια δυναμική μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι η κίνηση θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. teu.

Αύξηση στους ναύλους της ακτοπλοΐας φέρνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα

Κατά 27% σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί ο μέσος ναύλος στην ακτοπλοΐας εφόσον ισχύσουν τα περιβαλλοντικά μέτρα για τα καύσιμα και για τα πλοία που συζητούνται στα τέλη Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο στον Διεθνή ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Θ. Δρίτσας: Δεν υπάρχουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας ορίζοντας γενικών ιδιωτικοποιήσεων στα λιμάνια σημείωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο περιθώριο εκδήλωσης για το Ακτοπλοϊκό Δίκτυο στα Χανιά.

18 Οκτ 2016

Cosco: Νέες επενδύσεις στην κρουαζιέρα για αναβάθμιση των υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας




«Η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΛΠ  έχει ιδιαίτερη σημασία για την Cosco. Και αυτό  γιατί είναι το πρώτο έργο κρουαζιέρας που θα τεθεί σε λειτουργία μετά από την στρατηγική συνεργασία της Cosco Shipping  με τον ΟΛΠ.

17 Οκτ 2016

Η κρίση στη ναυτιλία έβαλε φρένο στις ναυπηγήσεις φορτηγών πλοίων



Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά ξηρού φορτίου έχει ως αποτέλεσμα να  μπει φρένο στις παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων.  Γεγονός που κάνει κάποιους αναλυτές να ελπίζουν για καλύτερες μέρες αφού η υπερπροσφορά χωρητικότητας με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό φορτηγών πλοίων να πέφτει στο νερό,   ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα   της αγοράς.

Υποτονική η κίνηση στις αγοραπωλησίες πλοίων

Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Kamsarmax και Panamax, το ‘TEN MARU’ 82.687 DWT (2008 – Tsuneishi Zosen), πουλήθηκε στα $ 11,2 εκ., το ‘CEMTEX SINCERITY’ 80.531 DWT (1999 – CSBC) πουλήθηκε στα $ 3,8 εκ., το ‘JIN RUI’ 76.583 DWT (2009 – Imabari Marugame) πουλήθηκε στα $ 10,6 εκ. και το

16 Οκτ 2016

Γιορτή για την ιστιοπλοΐα η διοργάνωση του Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου





Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο «1ος Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος». Περισσότεροι από 350 ιστιοπλόοι από 14 ολυμπιακές και μη κατηγορίες βρέθηκαν σε μία γραμμή εκκίνησης 600 μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου, και διεκδίκησαν το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα από ένα ειδικό σύστημα καταμέτρησης. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς σε συνεργασία με την «Sailing Marathon».

Μεγάλη ζήτηση για scrap

Παρά το γεγονός ότι η προσφορά πλοίων συνεχίζει και είναι σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, κυρίως σε Containers, η απόσταση στις τιµές µεταξύ αυτών που ζητούν οι Cash Buyers και αυτές που προσφέρουν οι End Buyers - η διαφορά εκτιµάται στα $ 10 - $15/LDT - είχε σαν αποτέλεσµα τον µειωµένο αριθµό κλεισιµάτων την προηγούµενη εβδοµάδα ενώ η ζήτηση συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Thessaloniki Summit: Ικανοποιητικές προσφορές για τον ΟΛΘ ζητεί ο Δ. Μακρής

Να καταθέσουν ικανοποιητικές δεσμευτικές προσφορές κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μακρής από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit.
Επισήμανε ότι έργο πρώτης προτεραιότητας είναι η επέκταση της 6ης προβλήτας, που σχεδιάστηκε το 1996 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί και πρόσθεσε: «Από τη διάθεση του ιδιώτη να επενδύσει στην επέκταση της 6ης προβλήτας [...] θα φανεί η πρόθεση και η διάθεση του νέου ιδιοκτήτη να το αναπτύξει σε λιμάνι μεσαίου μεγέθους».

14 Οκτ 2016

Χλιδάτα συμβόλαια για ναυπηγήσεις κρουαζιερόπλοιων με LNG

Συμβόλαια ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG υπογράφουν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας. Το πρώτο τέτοιου τύπου κρουαζιερόπλοιο θα παραδοθεί το 2019 για λογαριασμό της COSTA Crociere και θα δραστηριοποιηθεί στη Μεσόγειο.
Επίσης η Carnival Corp. υπέγραψε ξεχωριστά συμβόλαια με το γερμανικό ναυπηγείο Meyer Werft και το φιλανδικό Meyer Turku για τρία κρουαζιερόπλοια. Τα δύο θα κατασκευαστούν στο Turku της Φιλανδίας και το τρίτο στη Γερμανία. Θα παραδοθούν το 2020 και 2022.

Ιραν: Θέλει να στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές  - Έχουμε μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κρατικής επιχείρησης αερίου της χώρας

Το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία και να παραδίδει αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της τουρκικής επικράτειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρανικής Εθνικής Επιχείρησης Αερίου (NIGC) Ματζίντ Μπουτζαρζαντέχ. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και την Ελλάδα ως πιθανό ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά ιρανικού αερίου στην Ευρώπη. 

Άμεση ανάγκη προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού



Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης ζητά να δοθεί λύση από το Υπουργείο Ναυτιλίας στις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΑΕΝ και σε όλες τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη καθηγητών ναυτικών μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην πραγματοποιούνται τα αντίστοιχα μαθήματα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος είτε να οδηγηθούμε σε παράταση των εκπαιδευτικών εξαμήνων είτε ακόμη και στην απώλεια εξαμήνου για ορισμένους σπουδαστές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Μεγάλο το αγωνιστικό ενδιαφέρον στον Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο





Μία γιορτή της ιστιοπλοΐας με έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον θα είναι ο «Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος», που θα ανοίξει πανιά, αύριο (13.00), στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου. Περισσότεροι από 300 ιστιοπλόοι, ήδη, έχουν δηλώσει ότι θα βρεθούν στη γραμμή εκκίνησης ενώ οι δηλώσεις συμμετοχών θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα. Η διοργάνωση διεξάγεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς σε συνεργασία με την «Sailing Marathon Team».