30 Σεπ 2016

Οι πέντε άξονες του σχεδίου "Πειραιάς 2020 Ανάπτυξη-Εργασία"







Τη στρατηγική  για την ανάπτυξη του Πειραιά και  στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί   παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος  της πόλης, Γιάννης Μώραλης
ενώπιον  εκπροσώπων της κυβέρνησης και φορέων της πόλης. Το σχέδιο φέρει την ονομασία  "ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ".
Ιδιαίτερη αναφορά στους άξονες της στρατηγικής  έκανε
ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Πέτρος  Κόκκαλης 

Σταθερά στην κερδοφορία οι Μινωϊκές, μειώνουν τις ζημιές ΑΝΕΚ-Attica



Τα οικονομικά αποτελέσματα  του α’ εξαμήνου για τους τρεις μεγάλους Ομίλους της ελληνικής ακτοπλοίας, ΑΝΕΚ, Attica, Μινωϊκές,  κατέδειξαν  τη θετική πορεία που ακολουθεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τότε που η τιμή των καυσίμων μειώθηκε αισθητά,  δίνοντας βαθιές  ανάσες ζωής.  
Άλλοι αύξησαν την κερδοφορία τους,  άλλοι μείωσαν τις ζημιές τους,  απόρροια μίας διαχείρισης που προσαρμόστηκε στα νέα οικονομικά δεδομένα. Η εικόνα θα είναι καλύτερη με τον υπολογισμό και του χρυσοφόρου γ΄τριμήνου  όπου το ελληνικό καλοκαίρι έφερε μεγαλύτερους τζίρους και περισσότερα κέρδη.

Νέες κινητοποιήσεις της αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα η ΠΝΟ

Ο γγ της ΠΝΟ cptn Ιωάννης Χαλάς
Τα επόμενα βήματα μετά την 48ωρή απεργία σχεδιάζει η Επιτροπή Αγώνα της ΠΝΟ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε χθες προκειμένου α) να εκτιμήσει την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την 48ωρη απεργία της πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων όλων των κατηγοριών στις 22 / 23-9-2016 και β) να εξετάσει τις εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά θέματα του κλάδου μας, αποφάσισε τα ακόλουθα:

ΑΝΕΚ: Στα 9,1 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι ζημιές το α' εξάμηνο

Συρρίκνωση ζημιών στα 9,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α' εξάμηνο του 2016 έναντι ζημιών 13.1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης ο όμιλος της ΑΝΕΚ, που κατά τη χρήση 2015 επέστρεψε στην κερδοφορία. Όπως αναφέρει στην εταιρεία στη σχετική ανακοίνωση, μέσω της αποδοτικότερης διαχείρισης πλοίων και δρομολογίων επιτεύχθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών και ταυτόχρονη μείωση του κόστους πωληθέντων.

29 Σεπ 2016

Η Ολυμπιακή ομάδα δίνει ραντεβού στον «Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο»




«Άρωμα» Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο θα έχει ο «Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος», που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Μικρολίμανο. Αθλητές και προπονητές, οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της Βραζιλίας, θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση που θα ενώσει, σε μία κοινή εκκίνηση, όλες τις γενιές της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς σε συνεργασία με την ομάδα της «Sailing Marathon».   

Άνοιξε ο δρόμος για την απομάκρυνση του "Παναγιά Τήνου" από το λιμάνι του Πειραιά



Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., προκήρυξε ανοικτό επαναληπτικό πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την εκποίηση και απομάκρυνση, εκτός Λιμενικής Ζώνης ΟΛΠ, του ναυαγίου Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» Ν.Π.9913.
 
Σύμφωνα με την αρ.16/2016 Διακήρυξη του ΟΛΠ, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την Παρασκευή 21/10/2016 και ώρα 10.30, στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΠ, με τη διαδικασία των σφραγισμένων προσφορών, των οποίων καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ορίσθηκε η 20/10/2016 ημέρα Πέμπτη.

Μήνυμα του ΥΝΑ Θοδωρή Δρίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2016

«Με τιμή και περηφάνια, απευθύνομαι σήμερα, σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και σε κάθε μέλος της μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. 
 
Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Φέτος, το κεντρικό θέμα της, «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο» («Shipping: indispensable to the world») που αναδεικνύει τον κρίσιμο δεσμό μεταξύ της ναυτιλίας και της κοινωνίας, ειδικά για τη χώρα μας, είναι εξαιρετικά επίκαιρο. 

ΟΛΘ: Ζεστό ενδιαφέρον από τρεις μνηστήρες

Τρία τουλάχιστον είναι τα επενδυτικά σχήματα που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Ν» συνεχίζουν να έχουν ενεργό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, με τα δύο πάντως μόνο εξ αυτών να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς το θέμα του port operator και το τρίτο να δηλώνει κατηγορηματικά στη «Ν» ότι επίσης παραμένει στο «παιχνίδι», χωρίς όμως να έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα το όνομα του απαραίτητου παρόχου - διαχειριστή λιμενικών terminal με τον οποίο θα συνεργαστεί.

Η Κίνα και οι …τυφώνες ανέβασαν τον δείκτη ναυλαγοράς στις 1.000 μονάδες





Μία ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 µονάδων  βρέθηκε ο δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου αλλά όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές  « το ζητούµενο είναι αν έχει αρκετές ανάσες ώστε να σπάσει το όριο αυτό   και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα»
Σύμφωνα με τον διεθνή ναυλομεσιτικό οίκο G.Moundreas SΑ  «για άλλη µία φορά η θετική πορεία του δείκτη οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στα Capes και κατ’ επέκταση στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα. Εξετάζοντας την πορεία του δείκτη και κυρίως των υποδεικτών του, διαπιστώνουµε ότι αν εξαιρέσουµε τα Capes, στην παρούσα φάση, οι υπόλοιποι υποδείκτες και ο µέσος όρος ηµερησίων εσόδων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα µε αυτά της 18ης Αυγούστου. 

28 Σεπ 2016

Ναυτιλία: Στις Βρυξέλλες ο Θ. Βενιάμης συναντά τη Μ. Βεστάγκερ για το φορολογικό

Στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα διαδραματιστεί, από σήμερα, το επόμενο επεισόδιο της υπόθεσης με την έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει γα τον κλάδο, στην Ελλάδα.
Όπως έχει αποκαλύψει το "newmoney.gr" η υπερασπιστική γραμμή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έχει ως αποτέλεσμα να δοθούν αιτιολογημένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίθηκαν επαρκείς. Έχουν απομείνει να συζητηθούν-απαντηθούν περί τα 12 ερωτήματα από περισσότερα από 100 που είχαν σταλεί αρχικά από τις Βρυξέλλες.

Εισάγονται 1.143 σπουδαστές/σπουδάστριες στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού





 
Στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 1143 σπουδαστές/σπουδάστριες, 575 Πλοίαρχοι (474 άνδρες/ 101 γυναίκες) και 568 Μηχανικοί (539 άνδρες / 29 γυναίκες) εισάγονται για το εκπαιδευτικό έτος 2016-17, βάσει της αρ. πρωτ.:2232.1-1/48935/16/08-06-2016 Προκήρυξης Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
  Συνολικά υπεβλήθησαν 3.219 αιτήσεις, εκ των οποίων 3.215 έγιναν δεκτές, δεδομένου ότι τέσσερις (04) εξ’ αυτών απορρίφθηκαν λόγω ανακριβών/αναληθών στοιχείων (υποβολή μη γνήσιου πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας –Certificate of Service).
 Από την έκδοση των σημερινών αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στις ΑΕΝ ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 προκύπτουν τα ακόλουθα:

Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας Λιμενικό-Αστυνομία



Με στόχο τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την καταπολέμηση του εγκλήματος το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε στην υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας, μεταξύ του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία χορηγούν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Ασφαλείας των Λιμενικών Αρχών σε Εθνικές βάσεις καταχώρησης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά του Ιονίου





 Συνέδριο με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό οργάνωσαν στην Κεφαλλονιά η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεφαλληνίας
Επιβεβαιώθηκε από τους Φορείς  που εκπροσωπούν την κρουαζιέρα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η εποικοδομητική συνεργασία, προκειμένου για την ανάπτυξη του τόσο σημαντικού κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού στην Κεφαλλονιά και στις πολλές και με μεγάλο ενδιαφέρον τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δημιουργώντας αλυσίδα δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή προσεγγίσεων των κρουαζιεριοπλοίων και των μικρών επαγγελματικών σκαφών τουρισμού.

Poseidon Med II: Μελέτες για εγκατάσταση τερματικού ανεφοδιασμού με LNG στον Πειραιά



Στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2016, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II πραγματοποίησε τεχνική συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με αντικείμενο τη μελέτη των λειτουργιών ανεφοδιασμού των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).

Η συνάντηση αυτή είναι η τελευταία του κύκλου τεχνικών συναντήσεων που οργανώθηκαν από το Poseidon Med II. Στόχους τους ήταν η διαμόρφωση εφικτών σεναρίων και ο εντοπισμός κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση υποδομών ανεφοδιασμού ΥΦΑ εντός των λιμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία αποτελούν μέρος των υπό ανάπτυξη τεχνικών μελετών.

Cosco: Προέχει το εμπορικό φορτίο και το Σ.ΕΜΠΟ


Το σημείο αιχμής για την Cosco σε κάθε περίπτωση παραμένει το εμπορικό φορτίο και τα σχέδια για την εξέλιξη του Σ.ΕΜΠΟ σε ένα από τα τέσσερα - πέντε κορυφαία στην Ευρώπη. «Τα σχέδια για την ανάπτυξη των Logistics και τη διασύνδεση του Πειραιά τόσο για τα εμπορευματοκιβώτια όσο και για το Car terminal με οκτώ στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη, στα οποία θα έχει συμμετοχή η Cosco, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια των Κινέζων για την κρουαζιέρα



Στόχοι: Πτήσεις με 4.000 Κινέζους την ημέρα βλέπει το Πεκίνο - Πρώτη προτεραιότητα ο τομέας για τον ΟΛΠ
«Σχέδια» για να «πλημμυρήσουν» τη Μεσόγειο με Κινέζους επιβάτες κρουαζιέρας καταστρώνει η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, όπως πως γράφει ο διεθνής Τύπος, ήδη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και αρχές λιμένων στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν προκειμένου να διευκολύνει την έκδοση βίζας προς τους Κινέζους πολίτες, ώστε να γίνει απλούστερο το ταξίδι προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο.

27 Σεπ 2016

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών τίμησε τους Έλληνες Ολυμπιονίκες


Σε μια λαμπρή τελετή,  ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και η ΕΚΑΛΗ Α.Ε. υποδέχτηκαν χθες στις εγκαταστάσεις του Εcali Club τους Ολυμπιονίκες της Ελλάδος, για να τους ευχαριστήσουν για την προσφορά και να τους συγχαρούν για τις επιτυχίες τους.
To παρών έδωσαν πλήθος διακεκριμένων αθλητών, που αγωνίστηκαν τόσο  στο Ρίο, όσο και σε Ολυμπιακούς Αγώνες παλαιότερων ετών,  εκπρόσωποι όλων των φορέων του Ελληνικού Ολυμπιακού Κινήματος, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

«Sailing Marathon»: Η Αιμιλία Τσουλφά επιστρέφει σε αγωνιστικούς ρυθμούς




Στα νερά του Σαρωνικού, όπου αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης, θα αγωνιστεί ύστερα από 12 χρόνια η Αιμιλία Τσουλφά. Η Ολυμπιονίκης του 2004 θα πάρει μέρος στο «Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο», που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στο Μικρολίμανο. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς σε συνεργασία με την ομάδα της «Sailing Marathon».

Σ.Κεδίκογλου: Καμία ουσιαστική απάντηση για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα




Να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για τα πρόσωπα που είναι υπαίτια για τη  ναυτική τραγωδία στην Αίγινα και να διαλευκανθούν πλήρως οι πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα.

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος: Άσκηση ετοιμότητας στον κόλπο της Ελευσίνας




 Άσκηση Ετοιμότητας διεξήγαγε στον κόλπο της Ελευσίνας η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. στo πλαίσιo των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διήρκησε περισσότερες από τρεις (3) ώρεςκαι  συμμετείχε το M/TAKTEA OSRV” (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου), που ανήκει στον Όμιλο της epe ενώ το σενάριο περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel OilHFO) κατά τη σύγκρουση ενός Δεξαμενόπλοιου σε προβλήτα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.

H εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σκιάθο



Τη  Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, ξεκίνησε στη Σκιάθο η «Εκστρατεία Ενημέρωσης Εκπαιδευτικής Κοινότητας και Ευρύτερου Κοινού» της HELMEPA, που υποστηρίζει το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) *, με τα εγκαίνια της Έκθεσης «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες».  Η εκστρατεία στη Σκιάθο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», την δε Έκθεση φιλοξενεί ο Δήμος Σκιάθου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι.

Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ: Ο τρίτος ελληνικός νηογνώμονας αντεπιτίθεται

Δεν αρκούν μόνο οι ιδέες αλλά χρειάζεται και βούληση. Όμως ούτε η βούληση αρκεί αν δεν συνοδεύεται από πράξεις. Η αλληλουχία αυτή οδήγησε έναν έλληνα ναυπηγό, από τη Ζάκυνθο, να τολμήσει και να ιδρύσει τον τρίτο, μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, νηογνώμονα ελληνικών συμφερόντων.
Σε μία Ελλάδα που κυριαρχεί με την ελληνόκτητη ναυτιλία της στις επτά θάλασσες του κόσμου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω εταιρειών ελληνικών συμφερόντων έχουν αρχίσει να διεκδικούν το κομμάτι που τους αναλογεί, με προσεκτικά και υπολογισμένα βήματα.

Νέα δεδομένα στη ναυτιλία: Δέκα δισ. ευρώ για την κατασκευή 10 κρουαζιερόπλοιων με LNG

Στον κλάδο της κρουαζιέρας έχει στρέψει το βλέμμα της η ναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης, προσβλέποντας σε οικονομική ενίσχυση διαρκείας. Οι ευρωπαϊκές ναυπηγικές μονάδες προτάσσουν την τεχνογνωσία που έχουν στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων και προσελκύουν εταιρείες-κολοσσούς.
Παράλληλα, τα νέα αυτά κρουαζιερόπλοια θα χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως καύσιμο, με μηχανές διπλού καυσίμου που, εάν παραστεί ανάγκη, θα έχουν δυνατότητα καύσης και πετρελαίου. Οι δύο αυτές παράμετροι βάζουν νέα δεδομένα στη ναυτιλία της Ευρώπης, με δυνητικά οφέλη και για την Ελλάδα.

26 Σεπ 2016

ΟΛΠ: Κερδοφορία στο α’ εξάμηνο παρά τη μεγάλη απεργία




Τη διατήρηση της κερδοφορίας της πέτυχε η ΟΛΠ ΑΕ  παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις το α΄ εξάμηνο του 2016που διήρκησαν  συνολικά 28 ημέρες την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου.
             Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 5,6% σε 12,7 εκ. ευρώ από 12,04 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2015. Η βελτίωση αυτή σημειώθηκε παρά τη μείωση των συνολικών εσόδων κατά 5,2% (από 48,7 εκ. ευρώ το 2015 σε 46,2 εκ. ευρώ το 2016), η οποία οφείλεται, όπως επισημαίνει η διοίκηση

ΟΛΘ: Μείωση τζίρου κατά 20,4%



Πλήγμα για τον ΟΛΘ ήταν οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας της επικείμενης ιδιωτικοποίησης. Το α΄εξάμηνο του 2016 μειώθηκε ο τζίρος στα  21.167.064 ευρώ από  26.609.944 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2015,  ποσοστό μείωσης  20,45%.
Όσο αφορά τα άλλα οικονομικά  στοιχεία:  

H ελληνική ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία

Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική ναυτιλία έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία και να επωφεληθεί από όλες τις προηγμένες και καινοτόμες εφαρμογές που διαθέτει σήμερα η εργαλειοθήκη της «ψηφιακής ναυτιλίας», εξέφρασε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του 7ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ύδρας με θέμα «Από το «μπρίκι» στο αυτόνομο πλοίο». Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Αδελφότητα των Υδραίων Αθηνών, έλαβε χώρα στη Συνεδριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ύδρας υπό την Αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.), της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, του International Propeller Club of the United States – International Port of Piraeus και της Wista Hellas.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανασκαφική αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου, η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκλήρωσε μία δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων μικροαντικειμένων και κεραμικής, σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του.

«Σε περίπου οκτώ μήνες» η απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο

Σε περίπου οκτώ μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Αχαΐας και η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο της 8ης πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου, με θέμα «Το Περιθώριο».

24 Σεπ 2016

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωτράπεζες για τα ναυτιλιακά δάνεια

Στο «μεγεθυντικό φακό» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν μπει τα ναυτιλιακά δάνεια που έδιναν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αναμένεται να αυξήσει την πίεση στους γερμανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Γιώργο Λογοθέτη, CFO της G. Moundreas, «θεωρεί ότι αρκετές τράπεζες χορηγούσαν δάνεια βασιζόμενες σε ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια σχετικά µε την αγορά και τις τιμές των πλοίων και το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα είναι υπαρκτό, γεγονός που αν υλοποιηθεί δεν θα αφήσει την αγορά ανεπηρέαστη».

Η RBS βάζει τέλος στη ναυτιλιακή δραστηριότητα

Στην απόφαση να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να «κλείσει» το ναυτιλιακό τμήμα της, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση αναζήτησης αγοραστή για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιό της, κατέληξε η Royal Bank of Scotland.
Τα στελέχη της τράπεζας είχαν ξεκινήσει «σαφάρι» στην Ασία προκειμένου να μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα το υπόλοιπο του ναυτιλιακού δανεισμού που έχουν στη διάθεσή τους. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μερίδιο του χαρτοφυλακίου αφορά πιστώσεις σε ελληνικές εταιρείες, γεγονός που θεωρείται ως πλεονέκτημα και αναμενόταν ότι θα ανεβάσει την αξία της συναλλαγής, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό και η συμφωνία δεν έκλεισε.

23 Σεπ 2016

Cosco: Στόχος να γίνει ο Πειραιάς ένα από τα 30 μεγαλύτερα λιμάνια έως το 2018

Σε αύξηση του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά κατά 35% έως το 2018 στοχεύει η Cosco Shipping, όπως δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Φου Τσενγκ Κιου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.
H Cosco θέλει να αυξήσει την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι στα 5 εκατομμύρια TEU (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) με βάση το σχέδιο της να καταστήσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο για το ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ο Φου. «Εάν φθάσουμε το επίπεδο αυτό το λιμάνι του Πειραιά θα είναι μεταξύ των 30 μεγαλύτερων λιμανιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων», ανέφερε.

Κατά 26,5% μειώθηκε η αξία των πλοίων second hand

Την ώρα που ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου περιφέρεται στις 800 μονάδες, σε ετήσια βάση, οι τιµές των µεταχειρισµένων πλοίων 5ετίας, κατά µέσο όρο, έχουν µειωθεί κατά 26,5% καθώς τα Capes είναι στο -31%, τα Panamax στο -25%, τα Supramax στο -19% και τα Handysize στο -31%.
Σε εξαµηνιαία βάση όµως οι τιµές των πλοίων 5ετίας έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος, καθώς στο σύνολο τους, κατά µέσο όρο, οι τιµές έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του +12%.

Αντ.Μανιαδάκης: Περαιτέρω εξυγίανση της HSW με την ένταξή της στις Μινωϊκές

Θέση για τις εξελίξεις όσο αφορά την HSW και τη διενέργεια διαγωνισμού της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του ποσοστού των μετοχών της Hellenic Seaways που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της και αντιστοιχεί στο 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας πήρε ο διευθύνων σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών, Αντώνης Μανιαδάκης. Επίσης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αναμένεται να υπάρξουν στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Αύξηση της προσφοράς πλοίων προς διάλυση,

Οι αργίες του Eid στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές δεν στάθηκαν εµπόδιο στην αύξηση της προσφοράς πλοίων προς διάλυση, κυρίως σε Containers από την Γερµανική αγορά, µε αποτέλεσµα να γίνουν αρκετά κλεισίµατα και µάλιστα σε αρκετά υψηλές τιµές. Να σηµειώσουµε ότι την προηγούµενη εβδοµάδα σηµειώθηκε και η πώληση του νεότερου πλοίου σε όλο το 2016,

H δραστηριότητα στον τομέα αγοραπωλησιών πλοίων

Η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: Στα Capes και στα Mini-Capes, το ‘HANJIN MATSUYAMA’ 179.166 DWT (2011 – Sungdong) πουλήθηκε στην Winning Shipping στα $ 22,75 εκ. περίπου και το

22 Σεπ 2016

Το Λονδίνο, πρώτο μεταξύ των 30 οικονομικών κέντρων της Γης

Το Λονδίνο κατέκτησε την πρώτη θέση, μεταξύ 30 κορυφαίων οικονομικών κέντρων του πλανήτη, καθώς διαθέτει την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική «υγεία» των πόλεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Τορόντο, το Παρίσι και το Αμστερνταμ. Η κατάταξη αυτή προκύπτει από τη μελέτη της PwC «Cities of Opportunity», η οποία καταλήγει σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, οι επιδόσεις του Λονδίνου δείχνουν τα δυνατά του σημεία και τους τομείς στους οποίους ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεύτερον, η οικονομική ισχύς, η ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η παιδεία, η τεχνολογική ετοιμότητα, η τοποθεσία και η πρόσβαση συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων κριτηρίων. Τρίτον, κριτήρια αξιολόγησης αποτέλεσαν και η ανθεκτικότητα στους κινδύνους και το φορολογικό προφίλ. Τέταρτον, τέσσερις στις 10 πόλεις με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες είναι ευρωπαϊκές.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφορτώνονται τα ναυτιλιακά δάνεια




Τον βασικότερο πυλώνα της χάνει σιγά –σιγά η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και αυτός είναι το τραπεζικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι,  σε γενικές γραµµές, οι τράπεζες  δεν έχουν «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια  από τον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας,  την ίδια ώρα, κυρίως τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα τα γερµανικά τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν την προσπάθεια  να «ξεφορτωθούν» ή να µειώσουν την έκθεση τους.

To Poseidon Med II συζητά πώς το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) ανεφοδιάζει το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου



Οι δυνατότητες χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των βασικών παραγόντων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II στο Amathus Beach Hotel στη Λεμεσό στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε υψηλόβαθμα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, τοπικούς φορείς, εκπροσώπους του τομέα της ναυτιλίας και της ενέργειας καθώς και τους εταίρους του προγράμματος Poseidon Med II.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διεξαχθεί «Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος»



Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας, διαφορετικός από όλους τους άλλους, θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μπροστά από το Μικρολίμανο. Πρόκειται για τον «Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο», μία διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ενώ κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς σε συνεργασία με την ομάδα του «Sailing Marathon».

Οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού κατακτούν τον κόσμο

Η πρόεδρος της HEMEXPO, Ελένη Πολυχρονοπούλου και ο πρόεδρος της WIMA, Ηλίας Χατζηεφραιμίδης
Κόντρα στη φύση του Έλληνα, όπου ο ατομικισμός θριαμβεύει, αποφάσισε να πάει η νέα γενιά επιχειρηματιών του κλάδου κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού. Οι περισσότεροι ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων και 40άρηδων και από κοινού, με συλλογική δουλειά και χωρίς μοιρολατρία, έρχονται να διεκδικήσουν την πίτα που αναλογεί στην Ελλάδα, η οποία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία.
Η στρατηγική που ακολουθούν έγινε εμφανής σε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ναυτιλιακές εκθέσεις στην SMM στο Αμβούργο, όπου συμμετείχε η Ελλάδα για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο, υπό την αιγίδα του Enterprise Greece σε αντίθεση με προηγούμενες συμμετοχές όπου κάθε εταιρεία κατέβαινε μεμονωμένα.

Στο μικροσκόπιο των Κινέζων μπαίνουν οι λειτουργίες του ΟΛΠ


Θέσεις εργασίας και καθεστώς προμηθειών εξετάζονται διεξοδικά από την Cosco
«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις αμοιβές στον ΟΛΠ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν και με το προηγούμενο καθεστώς». Την επισήμανση αυτή έκαναν στη «Ν» κύκλοι της νέας διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, απαντώντας στην ουσία επί της χθεσινής ανακοίνωσης της ΟΜΥΛΕ που κάνει λόγο για «μονομερή εφαρμογή του νόμου 4024/2011 που προβλέπει τις μειώσεις των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

21 Σεπ 2016

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα ναυτιλίας ενημερώθηκαν τα Μέλη της HELMEPA (Φωτορεπορτάζ)




Με τίτλο “Latest Issues Affecting Shipping”, ο κ. Joe Angelo, Deputy Managing Director της INTERTANKO και Επίτιμο Μέλος της ΗELMEPA, παρουσίασε σε Μέλη της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας την ισχύουσα νομοθεσία του IMO και την εξέλιξη της σε θέματα όπως διαχείριση θαλάσσιου έρματος, ατμοσφαιρικές εκπομπές, ποιότητα και διαθεσιμότητα καυσίμων, διαχείριση ασφάλειας διαδικτύου (cyber risk management) και ηλεκτρονική πλοήγηση (e-navigation). Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εργασιών που ο IMO ακολουθεί για την επίτευξη αποφασισμένων στόχων.

Μειώθηκε κατά 0,32% ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία εμπορικών πλοίων και κατά 1,8% η χωρητικότητα

Κατά 0,32% μειώθηκε τον Ιούλιο του 2016, ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία  εμπορικών πλοίων (άνω των 100 ΚΟΧ), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό νηολόγιο  είδε τη  τη δύναμή του να μειώνεται στα 1.839 πλοία, έναντι 1.845 πλοίων τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και 1.869  τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Θ. Βενιάμης - Μ. Βεστάγκερ: Ενώπιος ενωπίω για το ζήτημα της ελληνικής ναυτιλίας

Σε case study εξελίσσεται ο τρόπος χειρισμού των εκπροσώπων της ελληνόκτητης ναυτιλίας όσον αφορά στην έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για τον κλάδο, στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική γραμμή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έχει ως αποτέλεσμα να δοθούν αιτιολογημένες απαντήσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτημάτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ. Απαντήσεις, οι οποίες κρίθηκαν επαρκείς. Έχουν απομείνει να συζητηθούν-απαντηθούν περί τα 12 ερωτήματα από περισσότερα από 100 που είχαν σταλεί αρχικά από τις Βρυξέλλες.
Εξάμηνη παράταση

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με την Α.Μ.Κ.Ε OMNIBUS ALERT



Την Τρίτη 20/09/2016 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, παρουσία του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχου Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Επιστημονικής Εταιρείας (Α.Μ.Κ.Ε) OMNIBUS Κωνσταντίνο Ταγκούλη, με στόχο την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για την υποστήριξη υποθέσεων εξαφάνισης ευάλωτων ενήλικων ατόμων έως 60 ετών και την υποστήριξη υποθέσεων εντοπισμού των οικείων προσώπων ενήλικων ατόμων αγνώστων στοιχείων ταυτότητας.

Ξεκινά ο θερινός εκπαιδευτικός πλους Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. εκπαιδευτικών σειρών 2015 – 2016 και 2016 - 2017



Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή αναχώρησης για τον θερινό εκπαιδευτικό πλου, δύο (02) τάξεων Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σαράντα τριών (43) Δοκίμων εκπαιδευτικής σειράς 2015 – 2016 και εξήντα τεσσάρων (64) Δοκίμων εκπαιδευτικής σειράς 2016 – 2017.

Λιμενικό Σώμα: «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»


Ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ολοκληρώθηκε, για φέτος, από το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), το ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Η πρωτοβουλία αυτή, αναλήφθηκε προ πενταετίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα.

Ποιους παρασύρουν τα απόνερα της Ηanjin

Νέους κραδασμούς δέχεται ο κλάδος των containerships, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και ευκαιρίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν.
Στις εξελίξεις στην υπό κατάρρευση Hanjin, που είναι η έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών (liners) στον κόσμο και η οποία καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, έρχονται να προστεθούν νέες ανακοινώσεις από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες Hansa Shipping και Rickmers Maritime ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας.

20 Σεπ 2016

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ναύλωση πλοίου για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη

Τα δραματικά γεγονότα στη Λέσβο με την καταστροφή από πυρκαγιά  του στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια οδήγησε  το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  να προχωρήσει σήμερα  στην ανάρτηση Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος  για τη σύναψη σύμβασης με ένα πλοίο που θα βοηθήσει στην έκτακτη, «άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας, σίτισης και ενδεχομένως μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών».  

Άρχισε ο μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον!



Με καθαρισμούς στη Σαλαμίνα, τη Λίμνη Βουλιαγμένης και τη Χαλκίδα, ξεκίνησε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου o Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντονίζει η HELMEPA στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2016. Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, μαθητών και εκπαιδευτικών, Λιμενικών Αρχών, φορέων και τοπικών συλλόγων, καταδυτικών κέντρων και ιδιωτών, θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου οι δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού.