31 Ιουλ 2016

IMB: μείωση των περιστατικών πειρατείας το 2016 αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Τα περιστατικά πειρατείας καθώς και ένοπλης ληστείας στην θάλασσα έχουν καταγράψει σημαντική μείωση φτάνοντας τα χαμηλά επίπεδα του 1995, μολονότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά απαγωγών στα ανοικτά της δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB).
Όπως προκύπτει, λοιπόν, από την έκθεση του ΙΜΒ σχετικά με την πειρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πειρατικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 98, όταν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015 είχαν καταγραφεί 134.

Αιματηρή επίθεση ενόπλων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας φ. αερίου στο βόρειο Ιράκ


Τέσσερις εργαζόμενους σε εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράκ σκότωσαν ένοπλοι που εισέβαλαν στον χωρό, όπου τοποθέτησαν πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, πριν καταφέρουν οι δυνάμεις ασφαλείας να ανακτήσουν τον έλεγχο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

29 Ιουλ 2016

.Αναχώρησαν για Βραζιλία οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ιστιοπλοΐας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής




Με τις ευχές όλων των Ελλήνων να γυρίσουν με ένα μετάλλιο στις αποσκευές τους, οι πρωταθλητές ιστιοπλοΐας στην κλάση 470 Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για το Ρίο σήμερα το απόγευμα.   Άλλωστε στην Ολυμπιακή Μαρίνα «Marina da Gloria» βρίσκεται ήδη η «Ιφιγένεια» το ολοκαίνουργιο σκάφος με το οποίο θα αγωνιστούν κατά την διάρκεια των αγώνων.

Το κρουαζιερόπλοιο “Rhapsody of the Seas” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με 2.369 επιβάτες και 793 μέλη πληρώματος καταπλέει αύριο Σάββατο, 30 Ιουλίου, στις 9:00 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το κρουαζιερόπλοιο "Rapsody of the Seas", της εταιρίας Royal-Caribbean, προερχόμενο από τον Πειραιά.

ΟΛΘ: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τις Σταβλικές Εγκαταστάσεις

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΟΛΘ ΑΕ το Διοικητικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη διενέργεια Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την αποκατάσταση και επανάχρηση των Σταβλικών Εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Oι Ελληνες ιστιοπλόοι συνεχίζουν τις καλές εμφανίσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser Radial



Oι Ελληνες ιστιοπλόοι συνεχίζουν τις καλές τους εμφανίσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ Ράντιαλ νέων, νεανίδων και ανδρών στο Δουβλίνο.

Στα αγόρια και μετά από 8 ιστιοδρομίες ο Κ. Ο Χουσιάδας είναι 8ος, ενώ ο
Π Κυρπόγλου 9ος σε σύνολο 229 σκαφών. Ο Χ. Φουντούλης κατέχει την 140η θέση.

Στα κορίτσια έχουν γίνει 7 κούρσες και η Α. Προβελεγγίου είναι 47η σε σύνολο 76 σκαφών.

ΠΝΟ: Προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα



Η ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε χθες προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησαν κλιμάκια αντιπροσώπων της ΠΝΟ στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με ξένη σημαία στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιταλία και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση  στα παραπάνω πλοία, διαπίστωσε για μια φορά ακόμα ότι αφενός μεν  η ασυδοσία των εφοπλιστών δεν έχει όρια και αφετέρου ότι με κάθε τρόπο προσπαθεί και επιδιώκει να ανατρέψει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Και δυστυχώς όλα αυτά γίνονται με την ανοχή τουλάχιστον των λιμενικών αρχών.

Θ.Δρίτσας: Αφιέρωσε το τραγούδι «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές» στους μετανάστες-πρόσφυγες που έφυγαν από τον Πειραιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώνουν ότι την Τετάρτη 27/7, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση σε δομές φιλοξενίας, όλων των προσφύγων και μεταναστών, που εδώ και έξι μήνες φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, εξέδωσε σήμερα (29/7), την παρακάτω εκτενή ανακοίνωση:

Δικαιώνονται οι ελληνικές επενδύσεις σε LNG carriers


Εκτιμήσεις: Το 2020 θα λείπουν από τον παγκόσμιο στόλο 65 πλοία του κλάδου


Το μεγάλο στοίχημα των LNG carriers αναμένουν να κερδίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έγιναν οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κλάδου παγκοσμίως μετά το 2010. Για τις κινήσεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που από το 2011 μέχρι και το τέλος του 2014 επένδυσε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια για να παραγγείλει 52 LNG carriers παίρνουν θέση και δύο ναυτιλιακοί οίκοι, η Alibra Shipping που βάζει ερωτηματικά και η Drewry, η οποία ουσιαστικά δικαιώνει τον επενδυτικό πυρετό των προηγούμενων ετών για τα πλοία μεταφοράς LNG.

Οι έξι «σκόπελοι» για την κρουαζιέρα


Οι μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κρουαζιέρα στην περιοχή μας την επόμενη διετία, κυρίως λόγω εξωγενών αιτιών, αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο του ΟΛΠ.
Συνολικά έξι αιτίες, τρομοκρατία, κρίση, μεταναστευτικό, capital controls, Brexit και τώρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «διώχνουν» την κρουαζιέρα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Παραμένουν αυξημένες οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου


Συνολικά 118 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Οι 104 από αυτούς αφίχθησαν στη Λέσβο, ένας έφθασε στη Χίο και 13 στη Λέρο.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser Radial: Στην 4η θέση ο Π.Κυρπόγλου



Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Δουβλίνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser Radial νέων, νεανίδων και ανδρών.

Στους νέους μετά και την 5η ιστιοδρομία ο Π. Κυρπόγλου είναι 4ος με 16β., ενώ ο
Κ. Χουσιάδας έπεσε στην 15η θέση με 29β. σε σύνολο 229 σκαφών.  Ο Χ. Φουντούλης είναι 120ος με 97β.

28 Ιουλ 2016

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά μετά την εκκένωση του λιμανιού από τους πρόσφυγες



Με αφορμή την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
 «Από τον Ιούνιο του 2015 πέρασαν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000.000 πρόσφυγες.
Τους πρώτους μήνες  η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, με πολλούς εθελοντές, κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους κατά τη διέλευσή τους από το λιμάνι.

«Destination Piraeus Guide»: o Δήμος Πειραιά προχώρησε σε συνεργασία με την Ο.ΣΥ. Α.Ε.


Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της πόλης, o Δήμος Πειραιά προχώρησε σε συνεργασία με την Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ήδη διανέμεται από σήμερα στα κεντρικά εκδοτήρια της Αθήνας και του Πειραιά, ο 36σελιδος τουριστικός οδηγός «Destination Piraeus Guide».
 
Η δράση αυτή, έρχεται σε συνέχεια συνάντησης του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.ΣΥ. Α.Ε. κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

ΟΛΠ: Σε λειτουργία ο σταθμός του Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του ΟΛΠ Α.Ε. στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μήκους 1080 μ., ισχύος 430KWp και ήδη συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ την Τρίτη 26.07.2016, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Συναντήσεις εργασίας του Poseidon Med II στο Λιμάνι του Ηρακλείου

Στις 22 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του προγράμματος Poseidon Med II, συνάντηση εργασίας (workshop), η οποία επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της δυνατότητας ανεφοδιασμού των πλοίων με ΥΦΑ ως καύσιμο.

27 Ιουλ 2016

Η HSW επενδύει και ενισχύει την ελληνική ακτοπλοΐα Εγκαινιάστηκε το ΕΓ/ΟΓ «Νήσος Σάμος»




Στο πλαίσιο υλοποίησης του ισχυρού επενδυτικού πλάνου, η Hellenic Seaways συνεχίζει να επενδύει στην ανανέωση του στόλου της επισφραγίζοντας την αναπτυξιακή πορεία που διανύει.

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα, ο οποίος προχώρησε και στην ουσιαστική και συμβλική ενέργεια έπαρσης της ελληνικής σημαίας, αλλά και πλήθους θεσμικών εκπροσώπων,  η Hellenic Seaways εγκαινίασε το ΕΓ/ΟΓ Νήσος Σάμος, στο λιμάνι του Πειραιά, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για νέες επενδύσεις.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο: Ντοπαρισμένη η ιταλίδα κυβερνήτης του 470-Η Ελλά ζητά να αντικατασταθεί από το ελληνικό πλήρωμα



ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΗ ΠΙΑΣΤΗΚΕ Η ΙΤΑΛΙΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ 470!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΩΝ Μ.ΜΠΟΖΗ – Ρ. ΚΛΩΝΑΡΙΔΟΥ ΤΟΥ Ν.Ο.Θ


Τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και γυναικείου πληρώματος στην κατηγορία 470 διεκδικεί η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Συγκεκριμένα του σκάφους που αποτελείται από τις Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου του Ν.Ο Θ.

Εντυπωσιάζουν στο Δουβλίνο Κυρπόγλου και Χουσιάδας





Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιούν οι Ελληνες ιστιοπλόοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ Ράντιαλ νέων και ανδρών του Δουβλίνου.

Στους νέους μετά και την 3η ιστιοδρομία ο Π. Κυρπόγλου είναι 2ος με 13β (5,7,1) και ο
Κ. Χουσιάδας 3ος με 27β (3, 5, 19) σε σύνολο 229 σκαφών.  Ο Χ. Φουντούλης είναι 144ος με 117β.

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας

Για πρώτη φορά συνεδρίασε από τη συγκρότησή της η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, με τη συμμετοχή 28 εκπροσώπων φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Στην συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής, έγινε αποτύπωση και συζήτηση της εικόνας και των εξελίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και τέθηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των στόχων της Επιτροπής.

Συνάντηση Δρίτσα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΜΑ για το EUROPA Ship Plan

Συνάντηση για το EUROPA Ship Plan έλαβε χώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ του υπουργού Θ. Δρίτσα και των Γ. Γραμματέων κ. Ιωάννη Θεοτοκά και κ. Λάμπρου Χρηστίδη με τον κ. Χ. Σημαντώνη, Προέδρο της Ε.Ε.Ν.Μ.Α., τον κ. Μ. Σακέλλη, Προέδρο του Σ.Ε.Ε.Ν. και τον Δρ. Π. Ζαχαριουδάκη, Δ. Σύμβουλο της Europa Venture Ltd., σε συνέχεια της επιτυχούς ενσωμάτωσης του σχεδίου κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας της Ε.Ε.Ν.Μ.Α, στο Ευρωπαϊκό Λεπτομερές Σχέδιο Εφαρμογής των Θαλασσίων Διαδρόμων (Detailed Implementation Plan – Motorways of the Sea) που παρουσιάστηκε στη διάρκεια των ΤEN-T days και στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης του

26 Ιουλ 2016

Οι επισκέψεις του αρχηγού Λ.Σ. στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Ενημερωτικές επισκέψεις σε Λιμενικές Αρχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, από 20 έως και 23 Ιουλίου, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης συνοδευόμενος από τον Α’ Υπαρχηγό ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη.

Arcadia: Η γαλανόλευκη δύναμη

Είναι η μόνη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως η οποία στα 18 χρόνια λειτουργίας της διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία. Στον ιστό των δεξαμενόπλοιών της κυματίζει η ελληνική σημαία ενώ οι αξιωματικοί της είναι Ελληνες. Πρόκειται για μια αμιγώς γαλανόλευκη εταιρεία η οποία έχει σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα σε κορεατικά ναυπηγεία, ενισχύοντας τη δυναμική εικόνα της Ελλάδας στην πιο σκληρή και ανταγωνιστική βιομηχανία, τη ναυτιλιακή.

Αποδίδει ο καταιγισμός εκπτώσεων προς τους επιβάτες ακτοπλοΐας


«Καταιγίδα προσφορών» έχει ξεσπάσει στο Αιγαίο, αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις στο 50% των επιβατών προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδιά τους απέναντι στον ανταγωνισμό. Τακτική, που όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει αποτέλεσμα, αφού η κίνηση στο εξάμηνο του 2016 είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρά το γεγονός ότι κατά την περσινή χρονιά μεταφέρθηκαν με πλοία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά στον Πειραιά.

Δύο παγκόσμια μετάλλια κατέκτησαν οι έλληνες ιστιοπλόοι



Β. Γουργιώτης – Ο. Μπατσής

Νέος θρίαμβος της ελληνικής ιστιοπλοϊας σε διεθνές επίπεδο. Δύο ακόμα μετάλλια κατέκτησαν οι ιστιοπλόοι μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σαν Ρέμο. Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία U17 και το χάλκινο στους άντρες.

25 Ιουλ 2016

Έξι αιτίες «πνίγουν» την κρουαζιέρα στην Αν. Μεσόγειο


Τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αποτέλεσε για τις εταιρείες κρουαζιέρας η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αποτέλεσμα τώρα να ξανασχεδιάζουν τα προγράμματά τους για το 2017, μειώνοντας σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα του στόλου από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ήδη από πέρσι οι ταραχές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και το προσφυγικό είχαν προβληματίσει ιδιαίτερα τη βιομηχανία, η οποία αναζητούσε νέες αγορές για να αυξήσει την απόδοσή της.
Συνολικά έξι αιτίες, τρομοκρατία, κρίση, μεταναστευτικό, capital controls, Brexit και, τώρα, το πραξικόπημα, διώχνουν την κρουαζιέρα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το « Optimum 3 – Thenamaris – Optimise S.A. » και το «Sorocos» πρώτευσαν στο 53ο Ράλλυ Αιγαίου»




Η ναυτοσύνη επιβραβεύτηκε και στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Στον «Μαραθώνιο του Αιγαίου», οι ιστιοπλόοι δοκίμασαν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τα όρια τους σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του Αρχιπελάγους και βγήκαν νικητές ύστερα από έναν απαιτητικό αγώνα που διήρκεσε οκτώ ημέρες.

24 Ιουλ 2016

«Ησυχία» συνεχίζει και επικρατεί στην αγορά του scrap

«Ησυχία» συνεχίζει και επικρατεί στην αγορά, καθώς βρισκόµαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και της περιόδου των µουσώνων όπου παραδοσιακά η αγορά αυτό το διάστηµα πάντα βρίσκεται σε λήθαργο. Παράλληλα, αρκετά από τα διαλυτήρια είναι απασχοληµένα µε το κόψιµο των πλοίων από αγορές του προηγούµενου διαστήµατος, αλλά ακόµη και η διαδικασία του κοψίµατος γίνεται µε ιδιαίτερα αργούς ρυθµούς, λόγω εποχικότητας, γεγονός που σηµαίνει ότι θα χρειαστεί ακόµη λίγο διάστηµα πριν δούµε την αγορά να τίθεται και πάλι σε λειτουργία.

Βρήκαν από το Google Earth θρυλικό θαλάσσιο τέρας που καταβρόχθιζε πλοία - Έχει μήκος 120 μέτρα

Ένα τεράστιο, μυθικό τέρας, ανακαλύφθηκε όχι μόνο ότι μπορεί να είναι πραγματικό, αλλά ότι ζει στον Νότιο Ατλανικό Ωκεανό.

Η Τεχεράνη αναζητά «συμμαχίες» με σημαντικές διαχειρίστριες πλοίων

Στο δρόμο της εξωστρέφειας του ιρανικού εμπορίου και των εξαγωγών της χώρας φαίνεται να συμβάλλει αποφασιστικά η ελληνική ναυτιλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρακτορεία Reuters και Τasnim τα ελληνόκτητα πλοία Olympic Target (με ελληνική σημαία) και Atlantas (με σημαία Marshall Islands) μετέφεραν για πρώτη φορά, μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού προς νέες και εξαιρετικά σημαντικές αγορές στην Κίνα και στη Βαλτική.

23 Ιουλ 2016

Rodos Cup 2016 - Τρίτο & Τέταρτο σκέλος (Τήλος - Σύμη - Ρόδος)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ "ΤΑΞΙΔΙ" ΤΟΥ 20ου RODOS CUP

Ένα ακόμα ταξίδι, το 20ο κατά σειρά για τον μεγαλύτερο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα στην Ελλάδα, το Rodos Cup, έφτασε στο τέλος του. Μετά από μια εβδομάδα έντονων συγκινήσεων και δυνατών "μονομαχιών" στα καταγάλανα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα 67 πληρώματα που συμμετείχαν φέτος στη διοργάνωση έφτασαν στο τελικό τους προορισμό, τη Ρόδο.

Αγωνία μέχρι το τελευταίο… μίλι στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου»





Στην τελευταία ιστιοδρομία θα κριθούν οι νικητές του «53ου Ράλλυ Αιγαίου» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Τα σκάφη πήραν εκκίνηση το πρωί από τη Μήλο με προορισμό τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο μέχρι και το τελευταίο μίλι καθώς στα ORC International η διαφορά ανάμεσα στα πρώτα δύο σκάφη είναι, μόλις, 0,25 β.π. «Μάχη» γίνεται και για την διεκδίκηση της 2ης θέσης στα ORC Club όπου το δεύτερο από το τρίτο ιστιοπλοϊκό έχει διαφορά 0,50 β.π.

Μειωμένη η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Η  δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Panamax, το ‘SAMJOHN LIBERTY’ 74.761 DWT (1998 – NKK) στα $ 2,7 εκ.

Το 2ο BLUE TEE, The Maritime Golf Event υποδέχεται στο Costa Navarino

Μετά την περυσινή επιτυχημένη εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο στο γκολφ Γλυφάδας, το Blue Tee, The Maritime Golf Event εδραιώνει φέτος την παρουσία του με τη διεξαγωγή του δεύτερου τουρνουά το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο πανέμορφο Costa Navarino, The Dunes Course.

Εθνική Τράπεζα: Αλυσίδα αξίας για μμε στη ναυτιλία

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
H νέα πρωτοβουλία «Εθνική Αλυσίδα Αξίας», που σε πρώτη φάση προσφέρεται σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες στον κλάδο της ναυτιλίας, παρουσιάστηκε  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Τράπεζα.
«Σ’ αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, κλειδί για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, είναι η είσοδος και η συμμετοχή τους σε τέτοιες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας» ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

22 Ιουλ 2016

Παρούσα η νέα γενιά στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου»



 Ο, πέντε φορές, πρωταθλητής Ευρώπης Στέλιος Μπόνας (85 ετών) με τη νέα γενιά της ανοικτής θάλασσας. Οι Χάρης Μαυρογεώργης, Στάθης Καραχισαρίδης, Ειρήνη Ντάφη, Κωνσταντίνος Πλινάκης, Κωνσταντίνος Λουκάκης και Κλεάνθης Αναστασάκης γνώρισαν για πρώτη φορά τις ιδιαιτερότητες της ιστιοπλοϊας του Ράλλυ Αιγαίου ( Φωτογραφία :  Βαγγέλης Ρασσιάς )
Δυναμικό «παρών» δίνει η νέα γενιά στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Αθλητές, οι οποίοι διακρίνονται στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, στις ολυμπιακές κλάσεις, αλλά και φοιτητές που ήρθαν σε επαφή με την ιστιοπλοΐα χάρη στις σπουδές τους, παίρνουν μέρος στον ιστορικότερο θεσμό της χώρας και δηλώνουν ενθουσιασμένοι. 

Κομισιόν: Πρόστιμο 6,6 εκατ. στην Ελλάδα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η Επιτροπή έκρινε πως η χώρα μας έχει χρηματοδοτήσει παρανόμως τα ναυπηγεία με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ

Την Ελλάδα παραπέμπει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Άφαντοι φέτος οι Έλληνες τουρίστες

Ερωτηματικό παραμένει πού θα κυμανθούν οι αφίξεις, σίγουρη όμως θεωρείται η πτώση στις εισπράξεις λόγω υψηλού ΦΠΑ και παράνομων μισθώσεων - Είδος προς εξαφάνιση ο Ελληνας τουρίστας, καθώς τα οικονομικά του δεν επιτρέπουν πάνω από τριήμερες ή το πολύ πενθήμερες διακοπές
Μπορεί οι τουριστικοί φορείς να αναμένουν το τέλος του καλοκαιριού για να κάνουν τον απολογισμό τους για το αν τελικά οι αφίξεις από το εξωτερικό θα κλείσουν με θετικό πρόσημο, αφού η σεζόν κρίνεται στο παρά πέντε, η μείωση ωστόσο στο κομμάτι των εισπράξεων τόσο στους τζίρους των (νόμιμων) τουριστικών επιχειρήσεων όσο και στα δημόσια ταμεία θεωρείται ήδη δεδομένη και πάει χέρι-χέρι με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή λόγω ελέω του υψηλού ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και των παράνομων μισθώσεων.

Τρομοκρατία, οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, capital controls, το brexit, πραξικόπημα «γονατίζουν» την κρουαζιέρα






«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται τελευταία στο τουριστικό προϊόν  και όχι μόνον, επιδεινώνουν την κατάσταση και θέτουν την Ελλάδα  εκτός ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να προβλέπεται περαιτέρω μείωση της κίνησης.» Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες:

ΕΥ: «Η ελληνική ναυτιλία και οι νέοι: Η μεγάλη (χαμένη;) ευκαιρία»

  • Tο 58% των νέων έχει θετική άποψη για τη ναυτιλία, θεωρώντας ότι στηρίζει την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, το 44% των νέων θεωρεί εντελώς απίθανο να αναζητήσει εργασία σε ναυτιλιακές θέσεις στη θάλασσα
  • Υποστελεχωμένες και με έλλειψη χρηματοδότησης, οι ναυτικές ακαδημίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις

Αρνητικό το outlook στη διεθνή ναυτιλία

Με το Brexit να κυριαρχεί στις κινήσεις των αγορών παγκοσμίως, η ναυτιλία εξακολουθεί να ταλανίζεται από την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης χωρητικότητας. Ειδικότερα, η γενικότερη πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά, κυρίως από µεγάλους οίκους και αναλυτές, αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες, είναι ότι η αγορά, παρά την ανοδική τάση της περιόδου θα κινηθεί και πάλι πτωτικά μέχρι τα τέλη του έτους.

21 Ιουλ 2016

Rodos Cup 2016 - Δεύτερο σκέλος (Νίσυρος - Τήλος)

Πλώρη για ένα ακόμα ακριτικό μας νησί έβαλε το Rodos Cup! H πανέμορφη Τήλος, αποτέλεσε το 2ο σταθμό των 67 πληρωμάτων από όλο τον κόσμο, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το νησί κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους σε αυτό.

Ναυτιλία: Ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης




Τις 700 μονάδες ξεπέρασε ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου και πλέον όλα τα πλοία καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Η  άνοδος της αγοράς οφείλεται στην αναμενόμενη  αύξηση της ζήτησης για σιτηρά  αλλά και στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για σιδηρομεταλλεύματα και άνθρακα.

Επαφές Cosco με ΕΤΕπ για το δάνειο

Tο τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, θα κληθεί να ξεπεράσει το επόμενο διάστημα ο κινεζικός όμιλος. Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι, μέσω του Οργανισμού, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αλλάξει η σύμβαση για τις πιστώσεις 90 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο ΟΛΠ για να επεκτείνει τον προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Κορυφαίοι στην αγορά secondhand και φέτος οι Έλληνες εφοπλιστές

Κυρίαρχοι του παιχνιδιού εμφανίζονται για άλλη μια χρονιά στις αγοραπωλησίες πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές. Ειδικά όμως φέτος, που απουσιάζουν πλήρως από το προσκήνιο οι νέες ναυπηγήσεις, μόλις 16 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί για νέες παραγγελίες στο πρώτο εξάμηνο του 2016, το «asset play» της αγοράς μεταχειρισμένων θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

Οργή Ισπανίας για βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο που προσάραξε στο Γιβραλτάρ

Άμεσες εξηγήσεις ζήτησε η Ισπανία από τη Μεγάλη Βρετανία, μετά τον ελλιμενισμό βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου στο Γιβραλτάρ, βρετανικό θύλακα στο νοτιότατο άκρο της Ισπανίας.

Τα μποφόρ δοκίμασαν τις δυνάμεις των ιστιοπλόων στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου»



Υψηλές ναυτικές γνώσεις απαιτούσαν τα 119 ν.μ. που διένυσαν οι ιστιοπλόοι του «53ου Ράλλυ Αιγαίου» για να φτάσουν από την Πάτμο μέχρι την Μήλο. Οι άνεμοι, τοπικά, έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα οκτώ μποφόρ, τα σκάφη ανέπτυξαν υψηλές ταχύτητες και οι αγωνιζόμενοι επιστράτευσαν, εκτός από τη ναυτοσύνη, και την υπομονή τους. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής, ο στόλος της ιστορικής διοργάνωσης, του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, χόρευε σα καρυδότσουφλο πάνω σε κύματα τριών μέτρων. 

20 Ιουλ 2016

Σε πλήρη εξέλιξη η καμπάνια «DESTINATION PIRAEUS»




Συνεχίζεται η καμπάνια του Δήμου Πειραιά για την τουριστική προβολή της πόλης, σε σταθμούς και σε συρμούς  του Μετρό, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΣΤΑ.ΣΥ.-Δήμου Πειραιά

Πιο συγκεκριμένα, σε συρμό Μετρό  αεροδρομίου, έχουν κολληθεί 190 αυτοκόλλητα με εικόνες του Πειραιά, καθώς επίσης και σε κεντρικά σημεία του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας αντικαθιστούν τουρκικά λιμάνια με ελληνικά

Σε ακυρώσεις προσεγγίσεων στα τουρκικά λιμάνια προχώρησαν μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, ορισμένες εκ των οποίων σε αντικατάσταση της Τουρκίας στρέφουν τα κρουαζιερόπλοια σε ελληνικά νησιά, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής.

Απορρίφθηκε η αγωγή φορέων της Θεσσαλονίκης για τις πρόσφατες απεργίες στον ΟΛΘ

Απορρίφθηκε, από τη Δικαιοσύνη, η αγωγή φορέων της Θεσσαλονίκης, στην οποία ζητούσαν να κηρύξει «παράνομη και καταχρηστική» η πρόσφατη απεργία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. στον ΟΛΘ.