31 Μαΐ 2016

ΟΛΠ: Στις 10 Ιουνίου τα νεότερα για τη σύμβαση παραχώρησης - Τι λένε οι Κινέζοι

Νέα καθυστέρηση προέκυψε στην υπόθεση της σύμβασης παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντασης λόγω της παρουσίας των λιμενεργατών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν έλαβε απόφαση για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης και η λήψη απόφασης μετατέθηκε για την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Η πλευρά της Cosco δείχνει να μην ανησυχεί σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr: «Θα θέλαμε να είχε περάσει το θέμα γιατί τρέχουν οι προθεσμίες. Όμως έχουμε μάθει να περιμένουμε» είναι τα λόγια που μπορούν να περιγράψουν την στάση των Κινέζων στη νέα εξέλιξη.

Τιμητική βράβευση του Λιμενικού Σώματος από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ναυτικής Εβδομάδας 2016», που πραγματοποιούνται στο Βόλο, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού απένειμε στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, το «Χρυσό Σταυρό» της Μητροπόλεως ως ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς του Λιμενικού Σώματος, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Μπλόκο συνδικαλιστών στην έγκριση της σύμβασης ΟΛΠ - COSCO!

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ επιχείρησαν και τελικά πέτυχαν να προκαλέσουν νέα καθυστέρηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Και αυτό γιατί η έκτακτη ΓΣ που είχε συγκληθεί με αυτόν τον σκοπό τελικά ανέβαλε τη λήψη της απόφασης για το θέμα για τις 10 Ιουνίου.

Κων/νος Οικονόμου-Marine Tours: «Οι ελληνικές εταιρείες είναι "κόκκινο πανί" για τη διεθνή αγορά»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός σε επιχειρηματικό επίπεδο. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο, προς το χειρότερο, περιβάλλον, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την ασταθή και προβληματική εικόνα που βγάζει η Ελλάδα προς το εξωτερικό έχουν ως αποτέλεσμα τον ελληνικό ήλιο και τα καταγάλανα νερά να καλύπτουν γκρίζα σύννεφα.
«Για τη διεθνή αγορά, οι ελληνικές εταιρείες αποτελούν «κόκκινο πανί» και μόνον εξαιτίας της καταγωγής τους. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια στη χώρα μας έχει οδηγήσει άπαντες τους διεθνείς προμηθευτές στο να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά».

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος διατηρεί την πρωτιά

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και μάλιστα αυξάνοντας το μερίδιό του, όπως και τη διαφορά από τον δεύτερο, παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του διεθνούς νομοτελεστικού οίκου Clarkson’s.
O υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος αποτελείται από 5.211 πλοία, 195,9 εκατομμύρια gt, και βρίσκεται στην πρώτη θέση, αυξάνοντας κατά 1,9% το tonnage σε σύγκριση με το τέλος του 2015.

Πιο ασφαλή και εύρωστα τα πλοία έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία

Με μία μεγάλη ελληνική «διπλωματική νίκη» ολοκληρώθηκε η 69η Σύνοδος της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Safety Committee) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Η σύνοδος έκλεισε τις εργασίες της με την υιοθέτηση από τον ΙΜΟ ότι οι νέοι βελτιωμένοι κανόνες για τη ναυπήγηση ποντοπόρων φορτηγών μεταφοράς χύδην φορτίου και πετρελαιοφόρων (bulk carriers και tankers) των νηογνωμόνων που είναι μέλη του IACS πρέπει να πληρούν τις λειτουργικές απαιτήσεις των GBS (Goal based Standards) της Διεθνούς Σύμβασης SOLAS.

30 Μαΐ 2016

Θα εγκαινιαστούν οι ανακαινισμένες κ εγκαταστάσεις Ακαδημίας ΑΕΝ Μακεδονίας



…παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα.
Αύριο, 31/05/2016, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υ.Ν.Α.Ν.Π. κ. Ιωάννη Θεοτοκά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Σταμάτιο Ράπτη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη.

Ιστιοπλοία: Την 6η θέση κατέκτησαν οι έλληνες ιστιοπλόοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Sonar (ΑμεΑ)

Καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν τα Sonar (ΑμεΑ) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία.

Μετά από μάχη 10 ιστιοδρομιών οι Β. Χριστοφόρου - Α. Νοτάρογλου - Θ. Αλεξάς κατέλαβαν την  6η θέση με 57 βαθμούς σε σύνολο 16 σκαφών.

Πραγματοποίηση ημερίδας και σύγκλιση Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) στη Νάξο


Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 216 πραγματοποιήθηκε στη Νάξο ημερίδα με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο ακτοπλοΐας – Δίκτυο γραμμών και Ανάπτυξη των νησιών» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Σ.Α.Σ για το έτος 2016.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας ακυρώνουν προσεγγίσεις στον Πειραιά λόγω απεργιών






Πλήγμα στον κλάδο της κρουαζιέρας προκαλούν οι κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών διότι έχουν ως αποτέλεσμα  εταιρείες κρουαζιέρας να ακυρώνουν προσεγγίσεις τους στο λιμάνι του Πειραιά. Ακυρώσεις οι οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ):

Κατρούγκαλος-Δρίτσας για ΟΛΠ-ΟΛΘ: Επιδίωξη η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στο «νέο περιβάλλον»





Στο πλαίσιο της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της αναζήτησης λύσεων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Οι εργαζόμενοι στους ΟΛΠ και ΟΛΘ βρίσκονται σε έναν διαρκή και συνεχή αγώνα απέναντι στο ξεπούλημα των Λιμανιών, με αιχμή τους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Το ξεπούλημα των ΟΛΠ και ΟΛΘ συνδέεται άμεσα και με την μέγιστη απειλή των εργασιακών σχέσεων.

Hellenic Match Racing Tour 2016: Η NESPRESSO VMG του Τάκη Μάντην διπλασίασε τις νίκες της στην Πάρο

Σε μεγάλο πρωταγωνιστή του Hellenic Match Racing Tour 2016, εξελίσσεται ο Παναγιώτης Μάντης! Ο τελευταίος μαζί με την ομάδα της Nespresso VMG κατάφεραν να αναδειχτούν νικητές και στον αγώνα της Πάρου και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο με αυτόν της Βουλιαγμένης, δυο εβδομάδες νωρίτερα.

29 Μαΐ 2016

Hellenic Match Racing Tour:Μάντης, Χειμώνας, Ανδρεάδης και Τσουλφάς τσέκαραν τα εισιτήρια για τα ημιτελικά

Στον τελικό του πρώτου σκέλους του φετινού Hellenic Match Racing Tour, Nespresso VMG και Rebuild Construction, άφησαν “ανοιχτούς λογαριασμούς”. Η ομάδα του Παναγιώτη Μάντη μπορεί να ανακηρύχθηκε νικήτρια στη Βουλιαγμένη αλλά εκείνη του Βαγγέλη Χειμώνα ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις με την αγωνιστική της άνοδο και που αν δεν είχε μια σειρά από ατυχίες, ενδεχομένως και να είχε τερματίσει στην πρώτη θέση....

Eνδιαφέρουσα η δραστηριότητα στον τομέα αγοραπωλησιών πλοίων

Κινήθηκε ο   τοµέας των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: Στα Capes, το ‘BESIKTAS’ 179.843 DWT (2011 – Daehan) και το ‘BESIKTAS TURKMENISTAN’ 179.797 DWT (2011 – Daehan) πουλήθηκαν en bloc σε Έλληνες στα $ 23 εκ. το κάθε ένα.

«Al Mirqab»: 300 εκατ. ευρώ στη θάλασσα της Ψαρούς!

Τις αμουδερές παραλίες και τα καταγάλανα νερά της Μυκόνου επέλεξε και φέτος για τις διακοπές του ο σεΐχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Θανί. 

Scrap: Η µείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και την προηγούµενη εβδοµάδα

 Η µείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και την προηγούµενη εβδοµάδα, µε τις τιµές να διορθώνουν περαιτέρω, εν όψει των καλοκαιρινών αργιών του Ramadan, των καταθέσεων των νέων προϋπολογισµών και την έναρξη των µουσώνων. Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των Cash Buyers είναι να καταφέρουν να «προωθήσουν» το ήδη αγορασµένο σε υψηλές τιµές τονάζ στους End Buyers όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς οι τιµές είναι σε πτωτική τάση και οσονούπω θα αρχίσει και πάλι το γνωστό παιχνίδι των επαναδιαπραγµατεύσεων.

28 Μαΐ 2016

Στασιμότητα στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου




Στασιµότητα επικρατεί στην ναυλαγορά ξηρού φορτίου  ύστερα από το υψηλό του έτους των 715 µονάδων στις 27 Απριλίου, 2016. Ο δείκτης έχει σταθεροποιηθεί  γύρω από τις  600 µονάδων, και τα σηµεία αντίστασης σε αυτά τα επίπεδα είναι ισχυρά.
 «Την αντίστοιχη περίοδο το 2015, ο BDI βρισκότανε στα ίδια επίπεδα µε τα τωρινά, επίπεδα τα οποία επικράτησαν µέχρι τα µέσα Ιουνίου, όπου ύστερα άρχισε η ανοδική του πορεία ξεπερνώντας τις 1.000 µονάδες στα µέσα Ιουλίου, φτάνοντας στις 1.200 την 1η εβδοµάδα του Αυγούστου και μετέπειτα ξεκίνησε η συνεχόµενη πτωτική του πορεία για να φτάσουµε στο ιστορικό χαµηλό των 290 µονάδων στις 10 Φεβρουαρίου του 2016» επισημαίνεται στην ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικοί οίκου G.Moundreas SΑ:

Κρουαζιέρα της φοιτητικής επιχειρηματικής καινοτομίας με την Celestyal Cruises

Η Celestyal Cruises, στηρίζοντας με κάθε ευκαιρία τη νέα γενιά αλλά και τη ναυτιλία και τον τουρισμό, «αγκαλιάζει» και φέτος το CruiseINN, το «μαραθώνιο» δημιουργίας startup που συνδιοργανώνει με το ThinkBiz, τον πρώτο επίσημο Φοιτητικό Σύλλογο Επιχειρηματικότητας με βάση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και καινοτομεί μετατρέποντας τον με το δικό της μοναδικό τρόπο σε μια αξέχαστη εν πλω εμπειρία που γίνεται θεσμός.

Ακτοπλοϊα: Νέα πτώση του εσωτερικού τουρισμού το 2016

O πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την επιβατική κίνηση της ακτοπλοίας ειδικά όσο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

27 Μαΐ 2016

Attica Group: Σημαντική αύξηση του EBITDA το α΄ τρίμηνο του 2016



Αύξηση κατά 10,9% των Ενοποιημένων Πωλήσεων στα  43,85 εκατ.ευρώ έναντι  39,55 εκατ.ευρώ. το α΄ τρίμηνο 2015 και σημαντική ενίσχυση των Ενοποιημένων Κερδών προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) στα  5,74 εκατ. έναντι κερδών  2,27 εκατ. παρουσίασε η Attica Group, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) το α΄ τρίμηνο του 2016.

Κωνσταντίνος Μέλλιος: Να συμπαραταχθούμε προς όφελος του Λιμένα Θεσσαλονίκης



Με αγωνία για τις συνέπειες των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της πόλης αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης του ίδιου του Λιμανιού μίλησε σε σημερινές συνεντεύξεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και στην ΕΤ3, ο Αντιπρόεδρος και Προεδρεύων του Δ.Σ. της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Επιστολή-SOS στον Θ.Δρίτσα από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θ.Κόντες
Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας απέστειλε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας με αφορμή την 48ωρη απεργία, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος με την οποία τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ομαλότητα στη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά. Ομαλότητα η οποία έχει διαταραχθεί μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών..
Το κείμενο της επιστολής της Ένωσης είναι το εξής:

Η Ελλάδα σταθερά στην 8η θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Sonar (ΑμεΑ)


Σταθερά στην 8η θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Sonar (ΑμεΑ), που
 διεξάγεται στην Ολλανδία, βρίσκονται οι Β. Χριστοφόρου - Α. Νοτάρογλου - Θ.Αλεξά.

Tην τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, υποδέχθηκε σήμερα την τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία κατέπλευσε στη Μαρίνα Ζέας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ημερών Θάλασσας 2016.

Οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα κατά την άφιξη της τριήρους «Ολυμπιάς». Το ιστορικής αξίας πλοίο,  θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζέας έως τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Bloomberg -Newmoney.gr: Οι φουρτούνες για τους εφοπλιστές τάνκερ

Οι εφοπλιστές τάνκερ ήταν από τους λίγους που επωφελήθηκαν όταν οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να υποχωρούν στα μέσα του 2014. Τα πράγματα όμως φαίνεται πως έχουν αντιστραφεί τώρα.
Η ύφεση προκλήθηκε όταν το πετρέλαιο άρχισε να κατακλύζει την αγορά και οι ναυτιλιακές εταιρείες πλημμύρισαν με πετρέλαιο το οποίο δεν μπορούσαν να διαχειριστούν μειώνοντας το κόστος των καυσίμων που είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του κλάδου. Τα ναύλα αυξήθηκαν τόσο που οι εφοπλιστές τάνκερ βρήκαν την ευκαιρία να επεκτείνουν το στόλο τους. Τώρα, όμως με το κύμα των νέων παραγγελιών, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

2η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδέσμων Προπονητών και προπονητικών Οργανισμών



Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Συνδέσμων Προπονητών και Προπονητικών Οργανισμών, που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Προπονητών (ICCE).

26 Μαΐ 2016

Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2016 -Οι Έλληνες Χρηματοδότες Ναυτιλίας τίμησαν τον τραπεζίτη της HSBC Bank Νικ. Καρέλλη



(Α-Δ:Κ.Ιωάννου- Μέλος, Κ. Οικονόμου- Β Αντιπρόεδρος, Ν.Βουγιούκας- Πρόεδρος, Ν. Καρέλλης, Κ. Φίτσιου- Ταμίας, Γ.Ξηραδάκης – Γ.Γ., Β. Μαντζαβίνος – Α. Αντιπρόεδρος, Γ.Λάιος- Αν. Γ.Γ.)

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

                                                                                               
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της Ελληνικής Ναυτιλιακής κοινότητας, η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας διοργάνωσε την κεντρική ετήσια εκδήλωσή της για την Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2016. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να βραβευθεί η προσωπικότητα της Χρονιάς για τον κλάδο της Ναυτιλιακής χρηματοδότησης που συνέβαλε στη στήριξη και ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας κατά τη σταδιοδρομία του.  Το ειδικό βραβείο της Ένωσης απονεμήθηκε στον κ. Νικόλαο Καρέλλη, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μακρόχρονη παρουσία του στην τράπεζα HSBC της οποίας ήταν επικεφαλής των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων.

Πάνω από τα $50 το Brent - Σε υψηλό έξι μηνών

Πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του Brent για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, μετά την απροσδόκητη πτώση στα αποθεματικά αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

Θ.Βενιάμης: Συνεχίζεται η μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος


Το σημείωμα του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη στην ετήσια έκθεση για το 2015-2016:

"Tο έτος που πέρασε οι μεγάλες μεταβολές που παρατηρήθηκαν στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της αναπάντεχης επιβράδυνσης του εμπορίου, βρήκαν τη διεθνή ναυτιλία ευάλωτη λόγω της υφιστάμενης υπερπροσφοράς χωρητικότητας και των προβλημάτων ρευστότητας από τη δυστοκία στη χρηματοδότηση και το δανεισμό. Το πρόβλημα ήταν εντονότατο στα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου όπου οι ναύλοι υπέστησαν δραματική πτώση, σημειώνοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Ευελπιστούμε ότι τα χειρότερα πέρασαν, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο γενικός δείκτης της ναυλαγοράς στον τομέα αυτό καταγράφει σημαντική άνοδο. Υπήρξαν όμως και θετικές παράμετροι, όπως στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων που διατηρεί υγιή ναυλαγορά.

Helmepa: «Αυτό το καλοκαίρι, ας αφήσουμε στην άμμο μόνο το ίχνος μας»



Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 34 χρόνια, ο Γλάρος της HELMEPA με τα ξεχωριστά του μηνύματα υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τους ετήσιους εθελοντικούς καθαρισμούς που συντονίζει η HELMEPA με παιδιά και ενήλικες, Μέλη και συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τη σταθερή παρουσία πλαστικών κυρίως απορριμμάτων στις παραλίες μας.

Θ.Κόντες: 200 χιλ. λιγότεροι τουρίστες κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2016






Μπορεί η άφιξη μεγάλων και επιβλητικών κρουαζιερόπλοιων να την επικοινωνήσουν   τα ΜΜΕ και να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, ενόψει καλοκαιριού, όμως η πραγματικότητα δεν είναι ζωγραφισμένη με έντονα και ζωηρά χρώματα.

Σε εξέλιξη το παγκόσμιο πρωτάθλημα Sonar στην Ολλανδία



Στο Μέντεμπλινκ της Ολλανδίας βρίσκεται σε εξέλιξη το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Sonar (ΑμεΑ). Η Ελλάδα εκπροσωπείται  με τους Β. Χριστοφόρου, Α.Νοτάρογλου και Θ. Αλεξά, οι οποίοι ταυτόχρονα  έχουν την ιδανική ευκαιρία να προετοιμαστούν καλύτερα ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων.

25 Μαΐ 2016

Στην Πάρο συνεχίζεται η δράση του Hellenic Match Racing Tour

Στην καρδιά των Κυκλάδων, το πανέμορφο νησί της Πάρου, θα είναι στραμμένα από τις 27 έως και τις 29 Μαΐου, τα βλέμματα των απανταχού φίλων της ιστιοπλοϊας, αφού στον κόλπο της Παροικιάς θα φιλοξενηθεί ο 2ος φετινός αγώνας του Hellenic Match Racing Tour.

Γ.Μώραλης: Ανάδειξη του Πειραιά σε τουριστικό προορισμό




Στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, ώστε να αναδειχθεί ο Πειραιάς δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, στα εγκαίνια του σηματοδοτημένου περιπάτου κρουαζιέρας «The Piraeus City Walk», που πραγματοποιήθηκαν χθες, στην Παγόδα.

Αν. Βαμβακίδης (Cosco): Θέλουμε να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε Νο1 λιμάνι κρουαζιέρας

Το πλήρες στρατηγικό πρόγραμμα της ΣΕΠ-Cosco για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας ώστε ο Πειραιάς να ξαναγίνει το υπ' αριθμόν ένα λιμάνι της Μεσογείου, τις επενδύσεις με την κατασκευή τριών νέων προβλητών, τις επαφές με μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, τη συνεργασία με άλλα ελληνικά τουριστικά λιμάνια και την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα, αποκάλυψε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Βαμβακίδης σε μία από τις σπάνιες τοποθετήσεις του.

24 Μαΐ 2016

Γ.Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης: «Το προσφυγικό δεν επηρεάζει την Aegean Regatta»





Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean Regatta 2016 και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιανέλλης - Θεοδοσιάδης, ως διοργανωτής, μίλησε για τους στόχους και τις προοπτικές της φετινής διοργάνωσης:

Για μια ακόμη χρονιά η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανώνει την Aegean Regatta. Σε τι προσβλέπετε μέσω του συγκεκριμένου αγώνα;

ΟΛΠ: Αύξηση 23,83% στα καθαρά κέρδη το 2015

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα χρήσης 2015 του ΟΛΠ Α.Ε. στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και έγινε ενημέρωση στους αναλυτές από το Γενικό Διευθυντή κ. Στ. Χατζάκο, τη Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αικ. Βενάρδου και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εξυπηρέτησης Μετόχων κ. Ν. Δεμενόπουλο.

Ανακοίνωση των λιμενεργατών για τις απεργίες στα λιμάνια

Η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ  εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κούβα – H ελληνική παρουσία στο σύγχρονο El Dorado της κρουαζιέρας






Σε σύγχρονο El Dorado για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό γενικότερα έχει εξελιχθεί τα τελευταία  χρόνια η Κούβα ενώ μετά το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ  επικρατεί φρενίτιδα.
Η Κούβα άνοιξε τις πόρτες  της  δειλά στην αρχή αλλά τώρα πια με δυναμισμό  στον δυτικό κόσμο. Έχει γίνει πια η πολύφερνη νύφη που όλη τη θέλουν να την κατακτήσουν πριν αλωθεί από τη σύγχρονο κόσμο.

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι ζητούν ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και δεσμεύσεις για τα εργασιακά

Προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών στους σταθμούς κρουαζιέρας του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αναμένεται να προκαλέσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που κήρυξαν στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας από την Πέμπτη 26 Μαϊου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, ζητώντας ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επιπλέον δεσμεύσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις.

ΚΕΠΕ: Τα αναγκαία βήματα για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας

Τον ανεδαφικό τρόπο λειτουργίας της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της Ελλάδας αναδεικνύει έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο κλάδος έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι για να περάσει στην επόμενη μέρα θα χρειαστεί να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα διαθέσει υψηλά κεφάλαια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

23 Μαΐ 2016

Εγκαίνια σηματοδοτημένου περιπάτου κρουαζιέρας


Πρόσκληση σε περίπατο για την κρουαζιέρα απευθύνει ο Εμπορικός σύλλογος της πόλης και ο Δήμος Πειραιά, με αφετηρία  την «ΠΑΓΟΔΑ» και οδηγό τα σήματα που έχει φροντίσει να τοποθετήσει ο Ε.Σ.Π. στην ειδική τουριστική διαδρομή.

Θ. Βενιάμης (ΕΕΕ): Η ελληνική ναυτιλία απέδειξε την ισχυρή αντοχή της στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις

Με αφορμή τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το νέο ρεκόρ συμμετοχών στα φετινά Ποσειδώνια, που αποτελούν διαχρονικό θεσμό διεθνούς κύρους, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και θα πρέπει να παραμείνει η καρδιά της διεθνούς ναυτιλίας που είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία.

Τρεις αρχές για τη λιμενική βιομηχανία

Επιφυλάξεις εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosco αναφορικά με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Κύκλοι προσκείμενοι στην κινεζική εταιρεία επισημαίνουν στη «Ν» ότι η θέση του επενδυτή στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά είναι σαφώς κατά της ίδρυσης ενός ακόμα φορέα που θα ασχολείται με τη λιμενική βιομηχανία.
Το ζήτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πιθανή σύγχυση ανάμεσα στις αρμοδιότητες που θα έχει η Γενική Γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων που προϋπάρχουν, αλλά και της Δημόσιας Αρχής Λιμένων που θα δημιουργηθεί τώρα.

22 Μαΐ 2016

Αύξηση 0,4% στον ελληνικό εμπορικό στόλο

Kατά 0,4% αυξήθηκε το 2015 ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών πλοίων χωρητικότητας άνω των 100 κόρων,  σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός στόλος αύξησε τη δύναμή του στα 1.848 πλοία, έναντι 1.841 πλοίων το 2014.

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»: Προκήρυξη ετήσιων βραβείων Αριστείας




Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» -  Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και ιδιαίτερα η οικογένεια του Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου η οποία το ίδρυσε και στηρίζει το κοινωνικό έργο και τις δράσεις  του, έχει θεσμοθετήσει Ετήσια Βραβεία Αριστείας, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι η προσπάθεια και η πορεία προς την Αριστεία είναι ο θεμέλιος  λίθος κάθε επιτυχίας. Η Αριστεία είναι πάθος για γνώση και επίσης σηματοδοτεί μια διαρκή προσπάθεια για προσωπική βελτίωση. Για τούτο και προκηρύσσει τα Βραβεία Αριστείας 2016, απευθυνόμενο  σε μαθητές και σπουδαστές:

Μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2016




Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πάνω από 4.300 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA, στο διάστημα 6 - 15 Μαΐου 2016.

Κήρυξη 48ωρης απεργίας στα λιμάνια από την Πέμπτη

Το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών ΟΛΠ αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη 26.5.2016 στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ.

20 Μαΐ 2016

Βραβεία Ευκράντη: Τιμήθηκαν οι πρωταγωνιστές της ελληνικής ναυτιλίας





Το βραβείο καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον Καπτ. Δημήτρη Ματθαίου της Arcadia Ship Management
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν τα Ναυτικά Χρονικά υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και της Ένωσης ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος. Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδης την Τετάρτη 18 Μαΐου, συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη χρονιά οι πρωταγωνιστές και οι φίλοι της ελληνικής ναυτιλίας για να τιμήσουν με την παρουσία τους, τους βραβευθέντες οι οποίοι όπως κάθε χρόνο επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή των βραβείων.