29 Φεβ 2016

Ο Βύρων Κοκκαλάνης 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα RSX στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε  στο Ισραήλ το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας RSX και μετά από 11 κούρσες ο Βύρωνας Κοκκαλάνης κατέλαβε την 11η θέση με 105 βαθμούς σε σύνολο 81 σκαφών. Ο Κρίστιαν Τριανταφύλλου τερμάτισε στην 68 θέση με 156 βαθμούς."

Δείτε το video με τη συνέντευξη του Θ.Δρίτσα στην ΕΡΤ 1 για το προσφυγικό


Απομαγνητοφώνηση

Δημοσιογράφοι: Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα!

Καλή εβδομάδα αλλά δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι έτσι;

Η σημερινή ημέρα είναι δύσκολη και για το Λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα οδηγήσει μέρα- μέρα, βήμα-βήμα σε εξομάλυνση.

Οι νοτιάδες "έδιωξαν"κρουαζιερόπλοιο από το Ηράκλειο



"Αφιλόξενο" αποδείχτηκε το πρωί  το λιμάνι του Ηρακλείου καθώς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν, δεν επέτρεψε να δέσει το κρουαζιερόπλοιου "Fantasia" με σημαία Παναμά .
Νωρίς το πρωί το κρουαζιερόπλοιο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Ισραήλ μπήκε στο λιμάνι και προσπάθησε να δέσει στον προβλήτα  για λίγες ώρες προκειμένου και οι τουρίστες να έχουν την ευκαιρία να  ξεναγηθούν στην πόλη του Ηρακλείου .

ΠΟΕΠΛΣ: Απαιτείται εκσυγχρονισμός του συστήματος των μεταθέσεων για ενίσχυση των νησιών του Αν.Αιγαίου



 Οι συνδικαλιστές των Λιμενικών αξιολογώντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στο Σώμα λόγω της τεράστιας εισροής προσφύγων και μεταναστών και της αύξησης των υπηρεσιακών αναγκών , θεωρούν ότι επιβάλλεται η βελτιστοποίηση και εξέλιξη της διαδικασίας των μεταθέσεων ώστε να ενισχυθούν οι Λιμενικές Αρχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και οι ανάλογες υποστελεχωμένες των Κυκλάδων .

Την επέκταση χορήγησης επιδόματος εξομάλυνσης στα στελέχη του Λ.Σ ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου


Να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία εις βάρος του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής όσον αφορά στο επίδομα εξομάλυνσης, το οποίο ήδη λαμβάνουν οι δικαιούχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα, την οποία συνυπογράφουν 19 βουλευτές της ΝΔ.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Πειραιάς: Κέρδη 5,1 δισ. από κινεζικές επενδύσεις

Μέχρι και 5,1 δισ. ευρώ μπορεί να κερδίσει σε ετήσια βάση η ελληνική οικονομία από τις κινεζικές επενδύσεις στον Πειραιά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όμως από την άλλη πλευρά προειδοποιεί ότι μια πιθανή κατάργηση του προνοµιακού φορολογικού καθεστώτος του ναυτιλιακού κλάδου ενδέχεται να ωθήσει πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.

8η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Ανδρών για τους Μάντη-Καγιαλή

Μεγάλη διάκριση για τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή κατακτώντας την 8η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Ανδρών που διεξήχθει στο San Isidro της Αργεντινής από 20 έως 27 Φεβρουαρίου.
Μέσα σε ένα πολύ περίεργο στίβο και άσχημες συνθήκες ιστιοπλοΐας οι αθλητές μας συγκέντρωσαν τελικά 111 βαθμούς όπου μέσα σε αυτούς ήταν και μία ιστιοδρομία όπου τερματίσανε στην 31η θέση αφού μπλέχτηκαν με θαλάσσια φυτά και έμειναν μπλοκαρισμένοι για αρκετή ώρα κάτι που τους στοίχισε ένα καλό πλασάρισμα στα μετάλλια.

26 Φεβ 2016

Εντείνεται ο «εμφύλιος» στην HSW μετά από επιστολή των Μινωϊκών στους μετόχους






Αναδημοσίευση
από το newmoney.gr

Μέχρι τελικής πτώσης θα συνεχιστεί η διελκυστίνδα στο εσωτερικό της HSW  για το ποιος θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχό της. Από τη μία πλευρά είναι ο Όμιλος Grimaldi μέσω των Μινωϊκών Γραμμών και από την άλλη  οι μέτοχοι  τους οποίους  εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος της HSW, Αντώνης Αγαπητός και η  Τράπεζα Πειραιώς.

Θ.Δρίτσας: Σχέδιο για την ελεγχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού μετακίνησης προσφύγων προς το λιμάνι του Πειραιά



Οι τρόποι για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στο λιμάνι του Πειραιά, για τις επόμενες ημέρες εξετάστηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τον Αρχηγό και τα επιτελικά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στη συνέχεια έγινε προγραμματισμός άμεσων  ενεργειών.

Η «Κάθοδος των Capes» συνεχίζεται ακάθεκτη

Η «Κάθοδος των Capes» συνεχίζεται ακάθεκτη καθώς από τις αρχές του χρόνου 25 Capes έχουν οδηγηθεί προς διάλυση και αν συνεχίσουν µε αυτό το ρυθµό, όπως όλα δείχνουν, για το 2016 ενδεχοµένως να ξεπεράσουν και τον συνολικό περυσινό αριθµό όπου διαλύθηκαν 96. Ταυτόχρονα η συνεχιζόµενη µεγάλη προσφορά οδηγεί τις τιµές σε πτωτική πορεία και σε συνδυασµό µε την πληρότητα των διαλυτηρίων η αγορά πλέον ορίζεται από τους End Buyers σε όλα τα επίπεδα.

Μειωμένη ήταν η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών

Μειωμένη ήταν  η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Capes, το ‘KOHYOHSAN’ 172.564 DWT (2001 – NKK), πουλήθηκε στα $ 5 εκ.

25 Φεβ 2016

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι Μάντης –Καγιαλής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 470




Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας 470 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σαν Ισίντρο της Αργεντινής οι Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής μετά και την 5η κούρσα ανέβηκαν στην 6η θέση με 32 βαθμούς σε σύνολο 42 σκαφών.

Stealth Gas: Αύξηση τζίρου και αισιοδοξία για την εταιρεία του Χ.Βαφειά





Με αύξηση του τζίρου της έκλεισε το 2015 η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία Stealth Gas, που διαθέτει στόλο από LPG και  η οποία στο τιμόνι της έχει τον Χάρη Βαφειά.

Κίνδυνος κατάρρευσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θ.Κόντες 
Έντονες ανησυχίες για την πορεία της κρουαζιέρας το 2016 εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές και ήδη  οι εταιρείες έχουν μειώσει δρομολόγια στην ανατολική Μεσόγειο 
  τόσο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία από τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις όσο και  από  την εξέλιξη του μεταναστευτικού, μειώνοντας περεταίρω τις προσεγγίσεις πλοίων, παράλληλα δε και τον αριθμό επισκεπτών.
Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:

Οι Λιμενικοί ζητούν την καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης



Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας με καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ζητά  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος  με παρέμβασή της στα πολιτικά κόμματα.

Ανάκαμψη του πετρελαίου άνω των $50 «βλέπει» το Κατάρ

Το πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των τιμών, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed bin Saleh al-Sada
Οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορούν να επιστρέψουν υψηλότερα από τα 50 δολάρια σε διάστημα ενός έτους, καθώς η απόφαση του OPEC να «παγώσει» την ημερήσια παραγωγή του μπορεί να δουλέψει.

Deutsche Bank: Η απαισιοδοξία για την αγορά ξηρού φορτίου και ο άγνωστος «Χ»




Απαισιόδοξη εμφανίζεται για την πορεία της αγοράς  ξηρού φορτίου είναι η  Deutsche Bank. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της   «ακόµη δεν έχουµε βιώσει το χαµηλότερο της σηµείο. Η  σηµαντική υποχώρηση των ναύλων τον προηγούµενο µήνα θεωρήθηκε από πολλούς απλά ως το αποτέλεσµα της υπερβολικής προσφοράς, αγνοώντας όµως την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσµιο εµπόριο και που είναι ίσως ο σηµαντικότερος παράγοντας στην παρούσα φάση, χωρίς όµως να υποβαθµίζει και τον παράγοντα της υπέρ-προσφοράς».

PwC: Η θαλάσσια οικονομία είναι ένας κλάδος που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε

Με το 70% του πλανήτη να καλύπτεται από θάλασσα, πολλές οικονομίες να στηρίζονται στην αλιεία, τις μεταφορές, τη ναυτική ασφάλεια, τον τουρισμό, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 90% του παγκόσμιου εμπορίου να διεξάγεται μέσω θαλάσσης, η σημασία της «μπλε οικονομίας» δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Μειώνονται οι Ελληνες ναυτικοί που απασχολούνται σε ελληνόκτητα πλοία

Μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και αύξηση των ξένων που απασχολούνται σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής πλοίων και πληρωμάτων της 20ής Σεπτεμβρίου 2014 που έκανε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τα οποία κοινοποίησε χθες. 

Ιστιοπλοία: Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στα 420 σε αγώνες στην Ιταλία



Δύο ακόμα σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις πανηγυρίζει η ελληνική ιστιοπλοϊα. Σε μεγάλους αγώνες της κατηγορίας 420, που έγιναν στον Σαν Ρέμο της Ιταλίας, οι Ελληνες αθλητές κατέκτησαν δύο μετάλλια.

 Αναλυτικά το χρυσό πήραν οι Βασίλης Γουργιώτης-Ορέστης Μπάτσης με 30 βαθμούς και το χάλκινο οι Νίκος Μπριλάκης- Γιώργος Καραδήμας με 43 βαθμούς, όσους είχαν και οι δεύτεροι Ιταλοί Α. Τότι- Μ. Ζάνι. Έγιναν τέσσερις κούρσες και έτρεξαν 83 σκάφη.

Σκουρλέτης: Πύλη εισόδου για το ιρανικό πετρέλαιο μπορεί να γίνει Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται η χώρα και ταυτόχρονα να καταστεί μία πύλη μέσω της οποίας το Ιράν θα διοχετεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως ανέφερε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Η ελληνική παραγωγή πετρελαίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη και φυσικά η χώρα δεν διαθέτει φυσικό αέριο, ενώ το Ιράν -κράτος-μέλος του OPEC- διαθέτει αποθέματα τα οποία, σύμφωνα με την ΒΡ, είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Επιστολή του Μιχ.Λάμπρου στον τέως πρόεδρο του ΝΕΕ, Γ.Γράτσο


Αγαπητέ κύριε Γράτσο,
Αγαπητέ φίλε Γιώργο,
Αισθάνομαι την ανάγκη αυτή την στιγμή που αποχώρησες από το αξίωμα του Προέδρου του Ν.Ε.Ε, θέση την οποία τίμησες επί δεκα πέντε συναπτά έτη να σου εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για όσα έπραξες αυτό το διάστημα για τη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας.

Ξεκίνησε η εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Χίο



Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, εγκαινιάστηκε στη Χίο η Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ναυτιλία - Επιστήμες» της HELMEPA σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Η Έκθεση είναι μέρος της «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού» που υποστηρίζει το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF)* στη Μ. Βρετανία.

24 Φεβ 2016

ΟΗΕ-Θ.Δρίτσας: «Υπαρκτός ο κίνδυνο εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα»



Επίσκεψη Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Υπ.Ναυτιλίας
Τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ. Α. και Περιφερειακός Συντονιστής για την Προσφυγική Κρίση κ. Vincent Cochetel, ο Αντιπρόσωπος της Υ. Α. στην Ελλάδα κ.Philippe Leclerc, η Επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή κα. Melissa Fleming, ο Ειδικός Βοηθός του Ύπατου Αρμοστή κ. Christian Baureder.

Φωτορεπορτάζ: Η τελετή ορκωμοσίας Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.


Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταματίου Ράπτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή ορκωμοσίας εξήντα πέντε (65) Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής εκπαιδευτικής σειράς 2016 - 2017.

Ιστιοπλοϊα: Σε εξέλιξη τα παγκόσμια πρωταθλήματα 470 και RSX

Αρκετά καλά πάνε οι Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας 470 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σαν Ισίντρο της Αργεντινής.

Σταμάτησε η πτωτική πορεία της ναυλαγοράς




Με  θετικό πρόσηµο αλλά µε χαµηλή δυναµική κινείται πλέον η  ναυλαγορά ξηρού φορτίου μετά τις αργίες  στην Κίνα για το Νέο Έτος, του πιθήκου,
Συγκριτικά µε το 2015 η φετινή χρονιά θα είναι πιο επιβαρυμένη λόγω της εισόδου στην αγορά νέων πλοίων και μόνη ελπίδα είναι  τα διαλυτήρια.

Την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στοχεύει η Cosco για τον ΟΛΠ

Στην τέταρτη θέση, στα top λιμάνια της Ευρώπης, στοχεύει να αναρριχηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων διακινήθηκαν πέρυσι 3,287 εκατ. teu, με αποτέλεσμα ο Πειραιάς να παραμείνει σταθερά στην 8η θέση της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε απώλειες κατά 8,3% σε σχέση με το 2014.

Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 2.800 χρόνια

Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης των ωκεανών είναι ο ταχύτερος εδώ και σχεδόν 3.000 χρόνια, σύμφωνα με ομάδα Αμερικανών επιστημόνων που εξέτασε ιστορικά στοιχεία και άλλες ενδείξεις για να προσομοιώσει την πορεία των επιπέδων της στάθμης για αυτή την περίοδο.

Τα «απόνερα» από το 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής



Άρθρο
του Μιχάλη Λάμπρου
Γενικού Διευθυντή
MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC.


Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένο.

Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διοργανωτές του Συνεδρίου είναι άξιοι επαίνων και συγχαρητηρίων που συνέλαβαν την ιδέα και πήραν την απόφαση για την διοργάνωση αυτών των συνεδρίων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας όλων των κλάδων.

Οι χαμηλές τιμές δημιουργούν ευκαιρίες για αγορές πλοίων

Η κατρακύλα των αξιών των πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε όσους έχουν αυξημένη ρευστότητα, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, αφού μπορούν να αγοράσουν ένα πλοίο σε πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οι Πειραιώτες περιμένουν έργα ανάπτυξης μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ





Με συγκρατημένη αισιοδοξία  αντιμετωπίζουν  οι Πειραιώτες την  ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι  του δήμου Πειραιά διάκεινται περισσότερο ευνοϊκά στην πώληση του ΟΛΠ σε σύγκριση με τους κατοίκους των περιφερειακών δήμων.

23 Φεβ 2016

Ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Στ.Ράπτης-Διαβάστε όλες τις ομιλίες...





Τα  καθήκοντα του ανέλαβε σήμερα και επισήμως ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού  του νέου Αρχηγού του Λιμενικού  – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη, μετά την τελετή παράδοσης –παραλαβής παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα.

Υποψήφιος ο Πειραιάς για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021



Δείτε το Video της υποψηφιότητας.


 Τον  φάκελο υποψηφιότητας του Πειραιά, για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, παρουσίασαν σήμερα  στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο  Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης και ο  Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά   Πέτρος Κόκκαλης.

Ιστιοπλοϊα: Πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 470 στην Αργεντινή



Ξεκίνησε στο Σαν Ισίντρο της Αργεντινής το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας 470. Σε αυτούς τους σπουδαίους διεθνείς αγώνες μετέχει  και ένα ελληνικό σκάφος που αποτελείται από τους πρωταθλητές  Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή.

Cyber shipping – LR issues technical guidance for ship design in a digital age


Deploying information and communications technology in shipping – Lloyd’s Register’s approach to assurance
"This is about the potential for the industry to embrace the safety and performance benefits that technology now offers. This is about much more than cyber security" – Luis Benito, LR

Tο φορτηγό πλοίο που είναι μεγαλύτερο από αεροπλανοφόρο

Το CMA CGM Benjamin Franklin, το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς container που έχει ελλιμενιστεί σε αμερικανικό λιμάνι, «έπιασε» στο Long Beach κατά την δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Το πλοίο είναι μεγαλύτερο από αεροπλανοφόρο, πιο ψηλό από μία πολυκατοικία 20 ορόφων και μπορεί να μεταφέρει 18.000 εμπορευματοκιβώτια.

Η κρίση οδηγεί τα πλοία στα διαλυτήρια




Η κρίση που έχει πλήξει σφόδρα και την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του ορίζοντα έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρεία σαν πουλάνε τα πλοία τους για παλιοσίδερα προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές τους  παρά το γεγονός ότι οι  τιµές που τους  προσφέρονται βρίσκονται σε αρκετά χαµηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα  200 ανά τόνο.  οι πλοιοκτήτες προτιµούν και επιλέγουν να προβούν σε διάλυση των πλοίων έστω και σε αυτά τα επίπεδα των προσφερόµενων τιµών.  Ο συνολικός αριθµός των διαλύσεων την τελευταία εβδοµάδα ήτανε 1.817.499 τόνους   περίπου, εκ των οποίων το 87% (1.578.271 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου και το 13% (239.228 DWT) Containers.

Γιατί οι δυτικές εταιρείες διστάζουν να επενδύσουν στο Ιράν

Πολιτικές κόντρες στο εσωτερικό αλλά και υποχρηματοδότηση της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας καθιστούν τους ξένους ενεργειακούς ομίλους διστακτικούς για επενδύσεις
Όταν ο Bjian Zanganeh, υπουργός Πετρελαίου του Ιράν ανέλαβε τον θώκο του το 2013, αποκάλυψε το μεγάλο όραμά του για την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, όταν θα επέρχονταν η άρση του εμπάργκο.

22 Φεβ 2016

Μινωϊκές Γραμμές: 1ο βραβείο Ανάκαμψης Αποτελεσμάτων 2015



Οι Μινωϊκές Γραμμές εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Πραγματοποιήθηκε από την Ethos Media ΑΕ και το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, η εκδήλωση απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων «ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ 2015», για 13η συνεχή χρονιά, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, παρουσία πολιτικών, θεσμικών εκπροσώπων και στελεχών του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Θ.Δρίτσας για ΟΛΠ: "το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερεί πιο πολύ φαίνεται, από ό,τι καθυστερώ εγώ"

Ραδιοφωνική συνέντευξη ΥΝΑΝΠ, κ. Θοδωρή Δρίτσα στον Παραπολιτικά 90.1FM

Μερική Αναδημοσίευση


.........- Να έρθουμε τώρα στην πώληση του λιμανιού, άλλο πολιτικό θέμα. Είχατε ζητήσει και κάποια στοιχεία παραπάνω, είχατε τις πολιτικές σας ενστάσεις, κρυφό δεν είναι. Έχει κλείσει το θέμα;
Εχθές, υπήρχε ένα δημοσίευμα σε μεγάλη Κυριακάτικη εφημερίδα, από το οποίο έχουν γεννηθεί, από ότι ακούω και παρακολουθώ, δημοσιεύματα, δηλώσεις πολιτικών, ο κ. Κεδίκογλου, ο κ. Κικίλιας το πρωί, μια συγχορδία, ότι ο Δρίτσας, από την πίσω πόρτα, καταργεί την αποκρατικοποίηση. Ο Δρίτσας είναι ο Δρίτσας, δεν έχει σημασία, εκείνο που έχει σημασία είναι η Κυβέρνηση. Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά, έτσι όπως δημοσιεύεται. Ο ΟΛΠ, μέχρι τώρα με πλειοψηφία του Δημοσίου, έχει δισυπόστατο ρόλο, είναι και εμπορική επιχείρηση,

«Η Αρχή Λιμένα (Port Authority) είναι υποχρεωτική και αναγκαία Ευρωπαϊκή και Διεθνής πρακτική»



Το ΥΝΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Στην προοπτική της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των, Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, είναι θεσμικά επιβεβλημένη και λογικά αυτονόητη η μεταβίβαση των δημόσιων εξουσιών που μέχρι σήμερα ασκούσαν ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ σε αντίστοιχους φορείς δημόσιου χαρακτήρα.

Ζημιές πάνω από 1 δισ. δολ. έφερε το ξηρό φορτίο στις εισηγμένες


Ζημιές που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα καταγράψουν για τη χρήση του 2015 οι εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια ναυτιλιακές εταιρείες ξηρού χύδην φορτίου, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Η κατάρρευση των ναύλων στη διάρκεια του 2015, αλλά και των αρχών του 2016, που τον τελευταίο μήνα κυμαίνονται στα επίπεδα των 2.600-3.000 δολ. την ημέρα ανάλογα με τον τύπο των πλοίων, προκαλεί μεγάλες ζημιές, δεδομένου ότι το λειτουργικό κόστος των πλοίων κυμαίνεται από 5.000 δολάρια έως 6.500 δολάρια την ημέρα.

Κίνα: Δύσκολη χρονιά το 2016 για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου

Στ' ανοιχτά ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου νησιού στη νότια άκρη του Χονγκ Κονγκ, τουλάχιστον 10 μεγάλα φορτηγά πλοία, που συνήθως μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνων σιδηρομεταλλευμμάτων ή άνθρακα, παραμένουν αδρανή, δίπλα σε μια από τις πιο εμπορικά σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

Ομιλία Θ.Δρίιτσα στη Βουλή με θέμα "Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και άλλες διατάξεις"

Link από την ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στην ολομέλεια της βουλής την 20-02-2016, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα "Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και άλλες διατάξεις" 

Poseidon Med continues towards a new era for LNG bunkering


The successful completion of the first phase of the Poseidon Med project was confirmed yesterday and, at the same time, the next stage – Phase II was launched at an event at the European Parliament in Brussels.
A ceremony held in the European Parliament on 17 February gathered to formally conclude the initial Poseidon Med project and initiate Poseidon Med II. The event brought together Members of the European Parliament (MEPs), Member States’ Permanent representatives, delegates from the European Commission, industry participants, as well as the Poseidon Med project partners.
The focus of the event was to bridge the two phases of the project by highlighting the key outcomes of the first phase and presenting the way ahead regarding the use of LNG as marine fuel in the Eastern Mediterranean area.

Μανούβρες των εφοπλιστών κατά του «κάβου» της ναυλαγοράς

Από την έντυπη έκδοση 
της Ναυτεμπορικής 
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
Με συνεχείς «μανούβρες» Ελληνες και ξένοι πλοιοκτήτες προσπαθούν να κρατήσουν «αλώβητες» τις εταιρείες τους, ενώ πλέουν μέσα στο κέντρο του τυφώνα που πλήττει το χύδην ξηρό φορτίο.
Η πώληση πλοίων από τις εισηγμένες σε private εταιρείες, ιδίων ή και τρίτων συμφερόντων, η αγορά μετοχών από τους μεγαλομετόχους, η πώληση πλοίων για scrap, αλλά και το lay up αποτελούν τις πρώτες επιλογές για τις διοικήσεις των εταιρειών.

Γιώργος Λογοθέτης: Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Δύσης

Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH
Αναδημοσίευση
από την Καθημερινή
Της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Γεύμα στις τρεις για κάποιον που έχει ζήσει έως σήμερα τη ζωή του στην Αγγλία και την Αμερική δεν είναι σίγουρα «κλασική» ώρα μεσημεριανού. Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο Γιώργος Λογοθέτης, ο 41χρονος ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας Libra Group βρίσκεται στην Αθήνα. Τα ραντεβού του είναι «κλεισμένα» το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα το δικό μας γεύμα να είναι το... δεύτερο μεσημεριανό που είχε εκείνη την ημέρα. «Φαντάζομαι δεν θα έχει ιδιαίτερη όρεξη μέχρι το τέλος της ημέρας» μου γράφει αστειευόμενη σε email η βοηθός του.

21 Φεβ 2016

Τράπεζες Vs distress funds για κόκκινα δάνεια

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ έχουν επιδοθεί διεθνώς τράπεζες και distress funds με έπαθλο τα «κόκκινα» δάνεια της παγκόσμιας ναυτιλίας. Και οι δύο πλευρές κρατούν στάση αναμονής θεωρώντας ότι σε βάθος χρόνου θα κερδίσουν αναφορικά με τη συμφωνία για το discount.

Κερδοφορία και το 2016 αναμένει η Danaos Corp.

Σημαντική αύξηση κερδών κατέγραψε το 2015 η Danaos Corporation, η ναυτιλιακή εταιρεία του δρος Ιωάννη Κούστα, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορία θα συνεχιστεί και το 2016. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Danaos ανήλθαν στα 47,2 εκατ. δολ. ή 0,43 δολ. ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι 23,5 εκατ. δολ. (0,21 δολ. ανά μετοχή) για το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στο σύνολο της χρήσης 2015 τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 165,8% στα 159,5 εκατ. δολ. έναντι κερδών 60 εκατ. δολ. στη χρήση 2014.

Ναυτιλία: Ο σημερινός ρόλος των τραπεζών

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια έχουν στο πλευρό τους τις τράπεζες οι οποίες δίνουν πιο εύκολα δάνεια.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η XRTC, εταιρεία οικονομικών συμβούλων για τη ναυτιλία, το 28% των ναυτιλιακών εταιρειών προτιμούν να επενδύσουν στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.
Η κυρίαρχη απάντηση για το ποιόν τομέα θεωρούν κατάλληλο για χρηματοδότηση το 29% απάντησε τα δεξαμενόπλοια, ενώ η αγορά ξηρού φορτίου μόλις 12%.

19 Φεβ 2016

Μειώθηκε κάτα 1,3% η δύναμη του υπό ελληνική σημαία εμπορικού στόλου

Κατά 1,3% υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2015 η δύναμη του υπό ελληνική σημαία  εμπορικού στόλου, έναντι πτώσης 2,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Νέος πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εξελέγη ο Γεώργιος Πατέρας





Αλλαγή στην προεδρία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Μετά από πολύχρονη και ουσιαστική παρουσία ο Γιώργος Γράτσος αποχώρησε έχοντας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Νέος πρόεδρος, μετά από εκλογές, αναδείχθηκε ο Γεώργιος Πατέρας.