31 Δεκ 2015

Κίνα: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινήσεις συγχωνεύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινήσεις συγχωνεύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο και ευρύτερα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας. Ετσι μετά την ανακοίνωση για τη συγχώνευση Cosco και China Shipping, χθες ανακοινώθηκε η συγχώνευση δύο άλλων γιγάντων της κινεζικής ναυτιλιακής οικονομίας.
Η China Merchants Group (CMG) απέκτησε τον έλεγχο της Sinotrans & CSC Holdings, σε μια συμφωνία ύψους 112 δισ. δολ.

Ποιος δίνει $ 37 εκατ. για το «Alexander» του Λάτση

Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ                                                     

                           Η θαλαμηγός υπήρξε το κρυφό καμάρι του καπετάν Γιάννη Λάτση, ενώ στα χέρια του γιου του Σπύρου γνώρισε νέες δόξες. Εκοβε την ανάσα με το μέγεθος και τη χλιδή της και φιλοξένησε από επιφανή μέλη του διεθνούς τζετ σετ μέχρι και Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τους δικούς της βαθυγάλαζους μύθους έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου η παντοκράτειρα των επτά θαλασσών Ελλάδα. Ο καπετάν Γιάννης Λάτσης είναι ένας από αυτούς.

30 Δεκ 2015

Δικαιώθηκε ο πολύχρονος αγώνας των απλήρωτων ναυτικών της ακτοπλοΐας



Μετά από πολύμηνες, συστηματικές, σχεδιασμένες και εξαιρετικά δύσκολες προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας, των συναρμόδιων Υπουργείων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ολοκληρώνεται τις επόμενες δύο μέρες η καταβολή των δεδουλευμένων για τους πάνω από 300 απλήρωτους ναυτικούς της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου. Πρόκειται για τη δικαίωση μιας διεκδίκησης που κράτησε πάνω από 3 χρόνια, για την οποία είχαν αδιαφορήσει πλήρως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΟΛΠ: Προετοιμασίες για την υποδοχή των πρώτων πλοίων του 2016



  Όπως κάθε χρόνο, η ΟΛΠ Α.Ε. θα υποδεχθεί τα πρώτα πλοία που θα δέσουν στο λιμάνι του Πειραιά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Mε επισημότητα εορτάστηκαν τα 120 χρόνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά.

Με μια εξαιρετική παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάστηκαν  χθες στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τα 120 χρόνια από τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τα 180 χρόνια  από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι Έλληνες εφοπλιστές

Συνέχισαν να πρωταγωνιστούν οι Ελληνες εφοπλιστές και στη διάρκεια του 2015 στις αγοραπωλησίες πλοίων από δεύτερο χέρι, καθώς και στις νέες παραγγελίες νεότευκτων.
Αν και κατέβασαν ταχύτητα, όπως άλλωστε έπραξε το σύνολο των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, ωστόσο -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- προέβησαν σε περισσότερες αγορές αναλογικά απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές τους.

Ευχές από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα


29 Δεκ 2015

Επιστολή-Παρέμβαση Μιχ.Λάμπρου προς Θ.Δρίτσα για την Επιτροπή Κρουαζιέρας





Επί του θέματος έστειλε επιστολή στον ΥΝΑ και ο Μιχάλης Λάμπρος πρώην αντιπρόεδρος της ΈΕΚΦΝ και από τα στελέχη του κλάδου με εμπειρία άνω των 50 ετών. Αναλυτικά:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το ανατέλλον νέο έτος το οποίο όλοι μας ευελπιστούμε ότι θα είναι πολύ καλύτερο και αποδοτικότερο για την πατρίδα μας και για την Ελληνική και Ελληνόκτητη ναυτιλία από το 2015.

Κρουαζιέρα: Έντονες αντιδράσεις προς τον Θ.Δρίτσα για υπερστελέχωση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας


Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θ.Κόντες





Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η υπερστελέχωση με 28 άτομα της υπό συγκρότηση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας. Αν και οι εκπρόσωποι του ελληνικού κλάδου βλέπουν ένα αίτημά τους να υλοποιείται θεωρούν ότι ο συνωστισμός μελών θα ακυρώσει στην πράξη την Επιτροπή.
Με επιστολή της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Θοδωρής Κόντες επισημαίνει τα κακώς κείμενα.
Μεταξύ άλλων τονίζει:   

28 Δεκ 2015

Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Πειραιά και στη Σύρο



Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Κέντρο Κυκλοφορίας Πλοίων (V.T.S.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ – Ο/Γ “ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ” Ν.Π. 11520, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Πειραιά για λιμένες Βαθύ Σάμου – Χίου – Λέσβου, με τριακόσιους δεκατέσσερις (314) επιβάτες, σαράντα τέσσερα (44) ΙΧ, δύο (02) Δ/Κ και έντεκα (11) φορτηγά, ότι ενώ έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κόλπου, παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή και ότι δεν αιτεί συνδρομή. ενώ από το V.T.S.ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία.

180 Χρόνια Δήμος Πειραιά-120 Χρόνια Δημοτικό Θέατρο




Ο Δήμος Πειραιά ακριβώς 180 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει Πανηγυρική Εκδήλωση, αύριοΤρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου στις 29 Δεκεμβρίου 1835, ορκίστηκε το Α΄ Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα είναι το εξής:

Ε.Ε.: Νέα δεδομένα στη ναυπηγική βιομηχανία

Απόφαση-σταθμό για την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε την Ισπανία για σειρά μέτρων που έχει λάβει για την ενίσχυση του ναυπηγικού της κλάδου.
Πρόκειται για φορολογικού τύπου μέτρα που είναι γνωστά ως  «ισπανικό φορολογικό καθεστώς χρηματοδοτικής μίσθωσης». Ενα μέρος όσων προέβλεπε το ισπανικό σύστημα είχε κριθεί ασύμβατο με την κοινή αγορά.

26 Δεκ 2015

Το 2015 «βύθισε» ναυλαγορά και αξίες πλοίων



Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρίσκει το τέλος του 2015 τους δείκτες της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, με τον βασικό δείκτη -τον Baltic Dry Index- να κλείνει μόλις τέσσερις μονάδες υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ των 471 μονάδων.

Χριστουγεννιάτικη «απόβαση» 4.500 τουριστών κρουαζιερόπλοιου στο Ηράκλειο

«Πλημμύρισε» από τουρίστες το Ηράκλειο ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς στο λιμάνι της πόλης κατέπλευσε στις 8:00 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο "MSC FANTASIA" της εταιρείας "MSC CRUISES" με 4.360 επιβαίνοντες και 1.330 μέλη πληρώματος.

Συνάντηση Αξιολόγησης και Προγραμματισμού της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης « ΠΟΣΕΙΔΩΝ - Θαλάσσια Σύνορα »



Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνής συνάντηση για την Αξιολόγηση της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ - Θαλάσσια Σύνορα» έτους 2015 και τον προγραμματισμό της ομώνυμης Επιχείρησης έτους 2016, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε η Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ολοκλήρωση εργασιών καθαρισμού ακτών Αγίας Πελαγίας ν. Κυθήρων


Από την Διεύθυνση Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι : ολοκληρώθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων και την ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης οι εργασίες καθαρισμού των προσβληθέντων ακτογραμμών Αγίας Πελαγίας ν. Κυθήρων.

24 Δεκ 2015

Xριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επίσης, η χορωδία  του ιερέα του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Σημαιοφόρου Λ.Σ. Δημήτριου Βαρσαμίδη, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Λιμενικού Σώματος  που  ψάλλουν βυζαντινή μουσική.

Βράβευση Πληρώματος Περιπολικού Σκάφους Λ.Σ-ΕΛ. ΑΚΤ “602” από την Ακαδημία Αθηνών

Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της, η Ακαδημία Αθηνών, βράβευσε την 22/12/2015 το πλήρωμα του Περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος “602” (με Κυβερνήτη τον Ανθυποπλοίαρχο Λ .Σ. Παπαδόπουλο Κυριάκο), για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων Έρευνας, Διάσωσης και περισυλλογής προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της ν. Λέσβου.

Απονομή του θυρεού του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης στον διευθύνοντα σύμβουλο

Τον θυρεό του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης έδωσε σήμερα ο Κεντρικός Λιμενάρχης, πλοίαρχος Νικόλαος Κλιάκας, στον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Μακρή, τιμής ένεκεν για την υποστήριξη που παρέχει η ΟΛΘ ΑΕ στις ανάγκες της υπηρεσίας.

Φοροαπαλλαγές για τους Γερμανούς εφοπλιστές υπόσχεται το Βερολίνο

Την ώρα που οι πιέσεις για αύξηση της φορολογίας στον ναυτιλιακό κλάδο της Ελλάδας είναι έντονη, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μία σειρά από φοροαπαλλαγές για τους Γερμανούς εφοπλιστές.

Το Φυσικό Αέριο ανατρέπει το status quo της Ναυτιλίας








Μπροστά  σε δομικές αλλαγές βρίσκεται η ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία καλείται να προσαρμοστεί στις ολοένα και αυστηρότερες νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

23 Δεκ 2015

ΟΠΕΚ: Στα 70 δολ. η τιμή του πετρελαίου το 2020 και στα 95 δολ. το 2040

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το 2020 και στα 95 δολάρια το 2040 αναμένει ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την ετήσιες εκτιμήσεις του, τις οποίες δημοσίευσε σήμερα, απέχοντας κατά πολύ από το υψηλό σημείο των 114 δολ. το βαρέλι που ήταν τον Ιούνιο του 2014, πριν αρχίσουν οι τιμές να κατρακυλούν λόγω της υπερπροσφοράς.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο-της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

Από Αριστερά: Γιώργος Λάιος,  Κωνσταντίνος Οικονόμου,  Νικόλαος Βουγιούκας, Κατερίνα Φίτσιου,  Κωνσταντίνος Ιωάννου, Βασίλης Μαντζαβίνος και  Γιώργος Ξηραδάκης»
Με ιδιαίτερα συναισθήματα πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας. Για πρώτη φορά από την ίδρυση της στις εκλογές που διενεργήθηκαν δεν συμμετείχε ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης και ιδρυτικό στέλεχος αυτής, ο κ. Αλέκος Τουρκολιάς λόγω της γνωστής περιπέτειας υγείας του.  Την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε ο Αντιπρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ κ. Νικόλαος Βουγιούκας.
Η Γενική Συνέλευση ύστερα από πρόταση του Γενικού Γραμματέα κ.  Γιώργου Ξηραδάκη ενέκρινε ομόφωνα τον ορισμό του απερχόμενου Προέδρου κ. Αλέκου Τουρκολιά ως Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης και όλο το Σώμα ευχήθηκε την άμεση αποκατάσταση της υγείας του.

Λιμενικό-Ημερίδα: ''Κυβερνο - ασφάλεια και Ναυτιλία – Ένα σύγχρονο πρόβλημα''



Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Ημερίδα με θέμα: "Κυβερνο-ασφάλεια και Ναυτιλία – Ένα σύγχρονο πρόβλημα".

22 Δεκ 2015

Χωρίς αντίπαλο η Cosco για τον ΟΛΠ

Παιχνίδι για έναν παίκτη αποδεικνύεται ο διαγωνισμός πώλησης του 51% συν 16% των μετοχών του ΟΛΠ, με την Cosco να αποτελεί τον μοναδικό όμιλο που κατέθεσε χθες δεσμευτική προσφορά.
Αν και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς μυστικότητας, με το ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται και ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφότου αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» μέχρι τη λήξη της διορίας στις 5 το απόγευμα ώρα Λονδίνου, μόνο η κινεζική Cosco είχε καταθέσει προσφορά.

Ανοιχτή γραμμή κυβέρνησης - εφοπλισμού για επενδύσεις και εργασιακά

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας υπάρχει μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της κυβέρνησης με έναν κοινό στόχο. Τη δημιουργία ενός καθ΄ όλα ανταγωνιστικού πλαισίου το οποίο αφενός θα προσελκύσει ναυτιλιακά κεφάλαια στην Ελλάδα, ελλήνων και ξένων και αφετέρου την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με μέσω νομοθεσίας που θα συναγωνίζεται τις ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα ναυτιλιακές δυνάμεις. Στο σημείο αυτό αναμένεται να κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ατομικών συμβάσεων.

Στις 12 Ιανουαρίου τα νεότερα για ΟΛΠ - Κατατέθηκε η προσφορά της Cosco

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., όπως γνωστοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ. 
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

ΤτΕ: Πτώση του ναυτιλιακού συναλλάγματος τον Οκτώβριο

Πτώση παρουσίασε τον Οκτώβριο το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισήλθε στη χώρα μας, καθώς σημαντικός αριθμός εταιρειών που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, δέχεται πιέσεις για μεταβίβαση εσόδων σε ξένες τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθεί αμεσότερα σε διάφορες υποχρεώσεις, όπως ναύλους και μισθοδοσίες.

21 Δεκ 2015

Η Cosco κατέθεσε την προσφορά της για τον ΟΛΠ

Η κατάθεση των προσφορών ισχύει μέχρι τις 7 το απόγευμα

Το μεσημέρι κατατέθηκε η δεσμευτική προσφορά της κινεζικής Cosco, όπως αναμενόταν άλλωστε, για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ. 

Ιστιοπλοία: Η Αγγελική Σκαρλάτου προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στην κατηγορία RSX

Η Αγγελική Σκαρλάτου είναι η αθλήτρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς  Αγώνες της Βραζιλίας στην κατηγορία RSX γυναικών. Θα είναι η 4η φορά που η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα λάβει μέρος στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Μαθητές «Ναυτίλοι της HELMEPA» στο «Hellas Liberty»




Οι μαθητές του Γυμνασίου Περαχώρας Κορινθίας, μετά την πρόσφατη Εκστρατεία HELMEPA – Lloyd’s Register Foundation στην περιοχή τους, έγιναν μέλη του Προγράμματος «Ναυτίλοι της HELMEPA» και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφτούν το «Hellas Liberty» στον Πειραιά.

HSW: Εγκρίθηκαν τα νέα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»





Ενισχύει την παρουσία της στο βορειοανατολικό Αιγαίο η Hellenic Seaways.
Πιο συγκεκριμένα, το  Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα της εταιρείας για την δρομολόγηση του ΕΓ/ΟΓ «Νήσος Σάμος» (πρώην Ionian Queen) στις γραμμές Πειραιάς-Μεστά Χίου-Μυτιλήνη-Λήμνος-Θεσσαλονίκη.

Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας στη ναυτιλία ζητά η Κομισιόν

Με σημερινή της ανακοίνωση η Κομισιόν ζητά από την Αθήνα να αναδιαμορφώσει το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας, ώστε να συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην παραβαίνει τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι τρέχουσες προβλέψεις ίσως να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες επιτρέποντας στους μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών που δεν παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς να επωφελούνται από ευνοϊκότερη φορολογία».

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές των τριών υποψήφιων επενδυτών για το 67% του ΟΛΠ

Σήμερα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές για τον ΟΛΠ, Cosco, ΑPM Terminals και International Container Terminal Services (ICTS).
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, η αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών προσφορών είναι η 21η Δεκεμβρίου.

ΟΜΥΛΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πώληση ΟΛΠ & ΟΛΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία αντιδρά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Πιο συγκεκριμένα ζητά να αποσυρθούν οι διαγωνισμοί και θέτουν τους εξής άξονες:

Προκηρύσσεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης - Λαυρίου

Την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, για κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σαμοθράκης - λιμένα Λαυρίου, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).
Η δρομολογιακή γραμμή, με υποχρεωτική προσέγγιση στην Αλεξανδρούπολη, αφορά στην εκτέλεση ενός δρομολογίου την εβδομάδα (για τις 12 εβδομάδες της θερινής περιόδου) με πλοίο ολικού μήκους άνω των 75 μέτρων.

Στην ΕΛΙΜΕ τα μικρότερα λιμάνια


Υπό τη σκέπη της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) αναμένεται, στο μεταξύ, να τεθούν προσεχώς τα μικρότερα λιμάνια της χώρας, πέραν όσων έχουν τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Χθες συζητήθηκε σχετικά στη Θεσσαλονίκη η τροποποίηση του καταστατικού της Ενωσης.
Ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Γιάννης Κούβαρης γνωστοποίησε ότι προχωρεί παράλληλα η αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΛΙΜΕ, με την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού (μέχρι πέντε επιστημόνων), ώστε να υποστηρίζονται και μικρότερα λιμάνια, που δεν διαθέτουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.

Στις αρχές του 2016 η ανάδειξη του επενδυτή για τον ΟΛΠ

Στις αρχές της νέας χρονιάς θα αποσφραγιστούν - λόγω των διακοπών που μεσολαβούν - οι προσφορές που θα κατατεθούν μεθαύριο Δευτέρα για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους για το έργο του Ταμείου, ενώ έντονο κατά τον ίδιο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με νέες εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμπράξεων με τους οκτώ υποψηφίους επενδυτές που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

18 Δεκ 2015

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει και κάτω από τα 20 δολάρια μέσα στο 2016

Η τεράστια πτώση που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου μέσα στο 2015 θα συνεχιστεί και το 2016, με αναλυτές της Goldman Sachs να κάνουν λόγο και για σπάσιμο του ορίου των 20 δολαρίων το βαρέλι

ΠΝΟ: Ζητούμενα η προσέλκυση νέων και η παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα



 
Ο γ.γ. της ΠΝΟ, cptn Ιωάννης Χαλάς


Ολοκληρώθηκαν  αργά χθές  το  απόγευμα οι εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ με την εκλογή αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας για το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016.

Στο  πρώτο  μέρος της  συνεδρίασης του  Συμβουλίου,   αναπτύχθηκαν και  αναλύθηκαν   τόσο  ο  απολογισμός  του  έργου  της  Διοίκησης  του  2015, όσο ο  προγραμματισμός δράσης  του 2016.

Βραβεύτηκε το Λιμενικό Σώμα στη διοργάνωση «Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών 2015»



Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), βράβευσε χθες Πέμπτη 17/12, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, για την τεράστια προσφορά του στην Έρευνα και τη Διάσωση κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε 1,7% ο ελληνικός εμπορικός στόλος τον Οκτώβριο

Μείωση 1,7% παρουσίασε η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Οκτώβριο 2015 σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Οκτωβρίου 2014, έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Lloyd's List: Αυτοί είναι οι 13 ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές

Έντονο ελληνικό «χρώμα» στο Top 100 των ισχυρότερων παραγόντων στην παγκόσμια ναυτιλία - Κορυφαίος Έλληνας και 5ος στη λίστα ο Γιάννης Αγγελικούσης - Μοναδική Ελληνίδα, στη 16η θέση συνολικά, η Αγγελική Φράγκου - Άνοδος 16 θέσεων για τον Βαγγέλη Μαρινάκη

17 Δεκ 2015

ΟΜ.Υ.Λ.Ε προς Θ.Δρίτσα: Να αποσυρθούν οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ-ΟΛΘ



Στo πλαίσιo των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια πραγματοποιήθηκε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή  Δρίτσα.  Οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ και των σωματείων του Οργανισμού  εξέφρασαν την  αντίθεσή  τους στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών τόσο του  ΟΛΠ όσο και του  ΟΛΘ.

Δύο βραβεία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου





Δύο ακόμα βραβεία απέσπασε  η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Ειδικότερα   διακρίθηκε με το βραβείο Gold στην κατηγορία «Top Export Assistance Company»  των Greek Exports Awards 2015 τα οποία διοργάνωσαν για 4η συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την εκδοτική συνεδριακή εταιρεία Ethos Media S.A., επιβραβεύοντας τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας,  αναδεικνύοντας τα «φωτεινά» παραδείγματα του επιχειρείν στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες των κανόνων διεθνούς εμπορίου.

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα "Υποστελέχωση Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου"-VIDEO



Η Αγγελική Σκαρλάτου κοντά στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο



Σαφές προβάδισμα για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας  έχει πάρει η Αγγελική Σκαρλάτου στους εσωτερικούς αγώνες πρόκρισης που διεξάγονται στον Φαληρικό όρμο. Στους αγώνες, που διοργανώνει ο ΝΟΤΚ υπό την αιγίδα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, τρέχουν πέντε κορίτσια και μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τέσσερις ιστιοδρομίες.

Διπλή κατάρρευση για τους ναύλους στα bulk carriers

Τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών διανύει φέτος η αγορά των bulk carriers, κάνοντας μάλιστα και το χειρότερο δυνατό «finish», με τον δείκτη Baltic Dry Index να πέφτει στη διάρκεια ενός μήνα δύο φορές κάτω από τις 500 μονάδες, καταγράφοντας αντίστοιχα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ.

Νέο «χάρτη» πολιτικών προτείνουν στην Κομισιόν οι εφοπλιστές

Σε τέσσερις άξονες, που περιλαμβάνουν 16+1 προτάσεις για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, στηρίζεται ο «χάρτης πολιτικών» που παρουσίασε η Ενωση των Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Φορέων (ECSA), εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη ναυτιλία, μέσα στο 2017.

16 Δεκ 2015

Τη Δευτέρα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ από τους 3 υποψήφιους

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, οι δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Συνάντηση Θ.Δρίτσα με τον Πρέσβη της Ν.Κορέας



Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας συναντήθηκε την Τετάρτη 15/12/2015 στο Υπουργείο, με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Αhn Young Jip συνοδευόμενος από στελέχη του εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας. Σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.