30 Νοε 2015

Επίσκεψη του Πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Farid Fernadez στον Θ.Δρίτσα



Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Farid Fernadez και τη Γραμματέα Α΄ της Πρεσβείας, κα.Hasdiris Quintana Oberto. Σκοπός της εθιμοτυπικής συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ναυτιλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αλλαγή «σκυτάλης» στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Σπυρίδων Μιχαήλ και αντιπρόεδρος ο Σπυρίδων Ζέρβας.
Επίσης, ορίστηκε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος η Κωνσταντίνα Ζέρβου και μέλη οι Αθανάσιος Λιάγκος, Νικόλαος Φιρίππης, Χρήστος Κατσόγιαννης και Κωνσταντίνος Χρήστου.

Γιατί η ναυλαγορά φοβίζει τους επενδυτές

Αντίθετη ρότα έχουν χαράξει τον τελευταίο χρόνο τα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου και τα δεξαμενόπλοια.
Τα έσοδα των πρώτων καταγράφουν τεράστια μείωση, καθώς η ναυλαγορά ξηρού φορτίου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα δεξαμενόπλοια από την άλλη πλευρά εμφανίζουν ικανοποιητικά κέρδη, σκορπώντας χαμόγελα στους πλοιοκτήτες του κλάδου. Ομως και στον κλάδο μεταφοράς πετρελαίου παρατηρούνται ορισμένα «σημάδια» που δημιουργούν προβληματισμό στους προσεκτικούς παρατηρητές.

Επανεξελέγη η Ελλάδα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ για τη διετία 2016-17

Στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO, International Maritime Organization), στην κατηγορία A (δηλαδή των δέκα κρατών-μελών με το μεγαλύτερο μέγεθος εμπορικού στόλου) επανεξελέγη η Ελλάδα στις εκλογές που έλαβαν χώρα κατά την 29η Συνέλευση του Οργανισμού στο Λονδίνο, την Παρασκευή.

Υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου στο Λιμένα Θεσσαλονίκης



Αίτηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου υπέβαλε στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η ΟΛΘ ΑΕ.
Η εταιρία σχεδιάζει τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου με δυνατότητα τουλάχιστον τεσσάρων (4) θέσεων πρόσδεσης υδροπλάνων, παρέχοντας την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα αεροσκάφη που θα δρομολογηθούν από τις εταιρείες,

29 Νοε 2015

Πλοία που δεν βουλιάζουν; Κι όμως, ανακαλύφθηκε το μέταλλο που επιπλέει!

Επανάσταση στη ναυπηγική προσδοκά να φέρει μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δημιούργησε ένα σύνθετο υλικό με μέταλλο, που είναι τόσο ελαφρύ, ώστε μπορεί να επιπλέει στο νερό. Έτσι, ένα σκάφος, κατασκευασμένο από αυτό το υλικό, δεν θα βυθιζόταν, ακόμη κι αν είχε υποστεί σοβαρή ζημιά.

27 Νοε 2015

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα από τον Σ.ΕΜΠΟ

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει στα έσοδα του εννεαμήνου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ στο εννεάμηνο παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο.

ΟΛΘ: Πτώση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο

Με πτώση του κύκλου εργασιών αλλά και των κερδών έκλεισε το 9μηνο για τον ΟΛΘ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το εννεάμηνο του 2015 υποχώρησε στα 38.111.535€ έναντι των 39.897.608€ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος καταγράφοντας πτώση 4,48%. Παράλληλα, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων του ΣΕΜΠΟ κατά 1,08%, στο Συμβατικό λιμάνι κατά 9,62% στην Εκμετάλλευση χώρων 4,79% και στο Επιβατικό λιμάνι 7,73%.

ΤΑΙΠΕΔ: Νόμιμα και τυπικά ο διορισμός του Δ.Σ. στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έγινε με βάση τις νόμιμες και τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ και την σημερινή ανακοίνωσή του η οποία έχει ως εξής

ΠΝΟ: Συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου

Την απόφασή της να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 3 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ τονίζει τα ακόλουθα:

26 Νοε 2015

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού cluster, εξήγγειλε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού cluster με άξονα τη μεταποίηση και συναφείς δραστηριότητες ανακοίνωσε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, παρουσία πλήθους εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, στην οποία η Υφυπουργός προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

ΟΛΘ: Θα χρηματοδοτήσει άμεσα μελέτες για σύνδεση 6ης Προβλήτας με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό




Tην άμεση χρηματοδότηση με ποσό ύψους 400.000 ευρώ των  μελετών  για την «Ολοκλήρωση σύνδεσης 6ης Προβλήτας Λιμένος Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και την Εγνατία Οδό», αποφάσισε η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ. Οι μελέτες  αποτελούν προϋπόθεση για την οριστική ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  θα τα  εκπονήσει η «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Συνέντευξη Τύπου για το 15ο East Med Yacht Show,

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 12:00,  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για το 15ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2016, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Αβεβαιότητα στην αγορά των διαλύσεων

Η αβεβαιότητα συνεχίζει και διακατέχει την αγορά των διαλύσεων, µε τις τιµές να δείχνουν ότι ενδεχοµένως να παρουσιάσουν περεταίρω µείωση, ιδιαίτερα αν δεν ληφθούν τα για αρκετά µεγάλο διάστηµα πολυσυζητηµένα µέτρα που θα βάλουν φρένο στις εισαγωγές φθηνού σιδήρου από την Κίνα.

Yποτονική η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών

Yποτονική  η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις: ✏ Στα Supramax, το ‘BYRON’ 51.201 DWT (2003 – New Century), πουλήθηκε στα $ 6,3 εκ.

25 Νοε 2015

Nαυτιλία: Δύο φορές έσπασε το αρνητικό ρεκόρ της ναυλαγοράς μέσα στο 2015





Το αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών έσπασε ο δείκτης  της ναυλαγοράς  ξηρού φορτίου  την περασμένη Παρασκευή γεμίζοντας ανησυχία την αγορά  για το άμεσο μέλλον αφού οι ζημιές που γράφουν οι ναυτιλιακές εταιρείες τόσο οι εισηγμένες όσο και οι ιδιωτικές είναι μεγάλες.  Ειδικότερα έπεσε κάτω από το ιστορικό χαμηλό των 509 μονάδων της 18ης Φεβρουαρίου του 2015 και έκλεισε στις 498 µονάδες, Μέσα στην εβδομάδα αυτή όμως προσπάθησε να ανακάμψει και σήμερα έκλεισε με συν 18, στις 549 μονάδες
Το 2015 είναι η χρονιά  που ο BDI έσπασε δύο  φορές  το ιστορικό χαµηλό.

Αύξηση 47% των κερδών προ φόρων στο 9μηνο του 2015




         
Τις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου ενέκρινε το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. στη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με τις οποίες:
α.  Τα συνολικά έσοδα 9μήνου παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 5,7% και ανήλθαν σε 75,4 εκ. Ευρώ έναντι 79,9 εκ. το 2014.

Στα εγκαίνια του Ιδρύματος Λασκαρίδη ο Δήμαρχος Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τίμησε   ιδιαίτερα το Ίδρυμα με την παρουσία του και με σύντομη ομιλία. Η Εκδήλωση δεν ήταν ανοικτή στο κοινό.

Από τον Δήμο Πειραιά, έδωσε το παρών και ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης.

24 Νοε 2015

Χάρης Βαφειάς: Ο εφοπλιστής των ρεκόρ






Με full speed  ταξιδεύει στην αμερικανική χρηματαγορά  η ελληνικών συμφερόντων StealthGas με επικεφαλής τον Χάρη Νικ.Βαφειά. Η εταιρεία υπό την καθοδήγηση του 37χρονου Έλληνα πλοιοκτήτη, που είναι  ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς της ελληνικής ναυτιλίας, έσπασε δύο ρεκόρ μέσα το 9μηνο του 2015.  

Κρουαζιέρα: Προβληματίζει η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο

-      
Οι αυξομειώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων  δείχνει την αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία ασφαλώς επηρεάζει την κίνηση στα λιμάνια της Ελλάδας. Αυτό κατέθεσε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων σε έκθεση που συνέταξε. Μεταξύ άλλων αναφέρει: .

Γ.Ξηραδάκης: Στη δίνη της κρίσης η ελληνική φορτηγός ναυτιλία

Με κατάρρευση απειλείται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας την οποία αποτελούν παραδοσιακές οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Η κρίση που έχει πλήξει την ναυλαγορά και ειδικά το ξηρό φορτίο, δηλαδή τη φορτηγό ναυτιλία, οδηγεί σε λουκέτο πολλές ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εισηγμένες αφού οι περισσότερες από αυτές βλέπουν τη μετοχή τους να έχει κατρακυλήσει κάτω από το ένα δολάριο και είναι ορατός ο κίνδυνος της διαγραφής τους από τα χρηματιστήρια.
Το 2015 αποτελεί μία από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας για τον κλάδο του ξηρού φορτίου σύμφωνα με τους αναλυτές της ναυτιλιακής αγοράς.

23 Νοε 2015

Κρουαζιέρα: Θολό το τοπίο για την Ελλάδα το 2016 λόγω προσφύγων και τρομοκρατίας





O πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θόδωρος Κόντες 
Θολό είναι το τοπίο για την ελληνική κρουαζιέρα όσο αφορά το 2016 λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες  «είναι πολύ νωρίς για ασφαλή αξιολόγηση των αφίξεων για το 2016 , λόγω καθυστερήσεως κρατήσεων από λόγους που οφείλονται κυρίως:
-Στις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Στα προβλήματα από το κύμα των προσφύγων.
- Στις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς τρομοκρατικών πράξεων.

Πιστοποίηση ISO 14001 έλαβε η ΟΛΘ ΑΕ για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης



Πιστοποίηση ISO 14001:04 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει έλαβε η ΟΛΘ ΑΕ.
Η πιστοποίηση αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρίας και συγκεκριμένα: ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων, φορτοεκφόρτωση φορτίων χύδην και εμπορευματοκιβωτίων, αποθήκευση και διακίνηση εμπορευμάτων και άλλων ειδών, ελλιμενισμό επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων και παραχώρηση χώρων για εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΒΟΥΛΗ-VIDEO: Ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης του Ε/Γ - Ο/Γ πλοίου "Μυτιλήνη" από τον λιμένα Καρλοβασίου Σάμου'


Βουλή VIDEO : Συζήτηση για αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης


Μείωση 1,9% του ελληνικού εμπορικού στόλου

Περαιτέρω μείωση της τάξης του 1,9% σημείωσε τον Σεπτέμβριο η δύναµη του ελληνικού εμπορικού στόλου, έναντι πτώσης 2% τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Πλέον, ο ελληνικός στόλος (πλοία 100 κόρων και άνω) αριθμεί σε 1.835 πλοία.

Ενισχύει τον στόλο της η Eletson

Άλλο ένα δεξαμενόπλοιο αξίας 50 εκατ. δολαρίων θα προσθέσει στον στόλο της μέχρι το 2018 η Eletson Corporation.
Η εταιρεία, συμφερόντων των οικογενειών Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ, Χατζηελευθεριάδη, αποφάσισε να ασκήσει το option που είχε στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding, όπου κατασκευάζονται ήδη τρία αδελφά «long range» product tankers, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2017.

Ζημιές και κατάρρευση μετοχών από τα αρνητικά ρεκόρ του BDI

Σημαντικές ζημιές και τιμές μετοχών στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα εισαγωγής τους στα χρηματιστήρια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ναύλων και του βασικού δείκτη της ναυλαγοράς, του Baltic Dry Index, ο οποίος χθες για πρώτη φορά στην ιστορία του έσπασε και το φράγμα των 500 μονάδων, κλείνοντας στις 498 μονάδες.

20 Νοε 2015

Η Cosco χαράσσει τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού

Την πορεία του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού που σχεδιάζει να αναπτύξει η Κίνα, προκειμένου να διευκολύνει τη ροή του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ακολουθεί η Cosco.
Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός ολοκλήρωσε χθες τον έλεγχο του τουρκικού λιμανιού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων Kumport, μαζί με τη China Merchants Group αλλά και το κινεζικό fund China Investment Corp.

15 Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ

Στις 15 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του ΟΛΠ έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όπως έγινε γνωστό χθες κατά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

19 Νοε 2015

Σε δύο χρόνια κατέβασαν την ελληνική σημαία 84 καράβια

Η μείωση του ελληνικού εμπορικού στόλου συνεχίζει να βαίνει μειούμενη παρά τις νέες επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε νέα καράβια. 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ∆ύναµη του Ελληνικού Εµπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, παρουσίασε το περασμένο Σεπτέμβριο μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014.

«Ακάθεκτη» συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ναυλαγοράς


Ανάλυση
G.Moundreas SA

«Ακάθεκτη» συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δείκτη και το µεγάλο στοίχηµα πια είναι αν το επόµενο διάστηµα θα σπάσει και το ιστορικό χαµηλό από τότε που άρχισε να καταγράφεται ο BDI, δηλαδή των τελευταίων 30 ετών και το οποίο ήταν στις 09 Φεβρουαρίου φέτος όπου έκλεισε στις 509 µονάδες.

Scrap: Η αγορά επέστρεψε στην συνηθισµένη απραξία

Ανάλυση
G.Moundreas SA

 Μετά την αναλαµπή της προηγούµενης εβδοµάδας όπου πραγµατοποιήθηκαν κάποιες πράξεις, κυρίως από το Μπαγκλαντές, η αγορά επέστρεψε στην συνηθισµένη απραξία που επικρατεί τους τελευταίους µήνες.

Aυξημένη η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών

Aυξημένη ήταν η  δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:

18 Νοε 2015

Kρουαζιέρα: Αλματώδη αύξηση για Σαντορίνη-Μύκονο






Όσοι προέβλεψαν ότι το 2015 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα θα παρουσίαζε πτώση σε σύγκριση με το 2014 διαψεύδονται αφού σύμφωνα με έκθεση της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων  Ναυτιλίας «η  προβλεπόμενη πτώση για το 2015 της τάξεως του 3 – 5 % φαίνεται να μετατρέπεται σε αύξηση αφίξεων και αύξηση επιβατών».

Βελτιώνεται ο δίαυλος επικοινωνίας των ναυτικών με τη στεριά

Σε 1,87 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση ανέρχεται η αγορά της επικοινωνίας των πληρωμάτων των πλοίων στη θάλασσα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «2015 Crew Connectivity Survey» που πραγματοποίησε η Futurenautics Research.
Πρόκειται ουσιαστικά για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των επικοινωνιών των πληρωμάτων των πλοίων, είτε αφορά αξιωματικούς είτε κατώτερο πλήρωμα.

17 Νοε 2015

Με την Πρέσβειρα της Αυστρίας, Andrea Ikic-Bohm, συναντήθηκε ο ΥΝΑ Θ.Δρίτσας



Την Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Αθήνα Andrea Ikic-Bohm και το δεύτερο τη τάξει της Αυστριακής Πρεσβείας Alexander Wojda, δέχθηκε, χθες το πρωί (16/11/2015), στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Θοδωρής Δρίτσας.

Minoan Lines: Αύξηση τζίρου το 9ηνο

Το εννεάμηνο του 2015 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Εταιρείας ανήλθαν σε € 135,6 εκ. καταγράφοντας αύξηση € 0,7 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 31,5 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,9 εκ. ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 17,6 εκ. σημειώνοντας αύξηση € 15,4 εκ. σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014.

ATTICA GROUP : 6ος κοινωνικός απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας 2014

Η ΑΤΤΙCA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ATTICA GROUP), μέλος της Marfin Investment Group (MIG), δημοσιεύει τον Κοινωνικό Απολογισμό του Ομίλου για το έτος 2014, στον οποίο παρουσιάζονται οι επιδόσεις του Ομίλου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, η δέσμευσή μας για συστηματική και αντικειμενική παρουσίαση των δράσεών μας στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας.

ΟΜΥΛΕ: Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ αυθαιρετούν κατά του Ο.Λ.Π.

Για αυθαρεσία κατηγορούν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ο ΟΛΠ και η ΟΜΥΛΕ, σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα ότι έχει τελειώσει η διαβούλευση για την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ο.Λ.Π και Ελληνικού Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα το δελτίο τύπου αναφέρει:

Το “Costa Pasifica” τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το "Costa Pasifica" είναι το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που θα «δέσει» για φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Βίντεο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: "Παραμένουν τα προβλήματα στα Ελληνικά Λιμάνια",

Βίντεο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση με θέμα: "Παραμένουν τα προβλήματα στα Ελληνικά Λιμάνια", του Βουλευτή  της Κοινοβουλευτικής ομάδας τουΛαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή κ.Νικόλαου Κούζηλου, στην παρακάτω διεύθυνση: 

Γιατί επενδυτικά funds πωλούν συμμετοχές στα δεξαμενόπλοια

Η πολύ καλή πορεία της αγοράς των δεξαμενοπλοίων οδηγεί τα επενδυτικά funds στην απόφαση να πωλούν συμμετοχές τους σε ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης δεξαμενοπλοίων με στόχο την αποκόμιση κερδών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό σε σχέση με το κατά πόσο η ναυλαγορά υγρού φορτίου θα συνεχίσει την ανοδική της κίνηση.

16 Νοε 2015

ΟΛΘ: Παρουσίαση του master plan στους φορείς της πόλης



Το προσχέδιο του Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (master plan) του Λιμένος της Θεσσαλονίκης σε βάθος 25ετίας, στο οποίο προσδιορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης εντός λιμενικής ζώνης, παρουσιάστηκε σήμερα στους φορείς της πόλης σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Δ’. Ο Λιμένας της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο μεγάλο λιμάνι που προετοιμάζεται να υποβάλει προς έγκριση master plan με βάση το νόμο 4150/2013.

ΑΝΕΚ: Η προτιθέμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να άρει τους λόγους υπαγωγής στην «Κατηγορία Επιτήρησης»



Σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.4 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα: Σύμφωνα με την από 04.04.2013 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. οι μετοχές της Εταιρείας υπήχθησαν στην «Κατηγορία Επιτήρησης» -βάσει του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χ.Α.- λόγω του ότι οι ζημιές της χρήσης 2012 ήταν μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων. Η Διοίκηση του Ομίλου έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την άρση του εν λόγω κριτηρί- ου υπαγωγής.

Επιστροφή σε κερδοφορία για την ΑΝΕΚ


Κέρδη προ φόρων Ομίλου € 3,3 εκατ. (έναντι ζημιών € 11,4 εκατ.) ü Σημαντική αύξηση λειτουργικών αποτελεσμάτων: EBITDA Ομίλου € 23,7 εκατ. (έναντι € 9,9 εκατ.) Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. (ΑΝΕΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της περιόδου από 1 Ια- νουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ): .
Το εννεάμηνο του 2015 ο Όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα

ΟΜΥΛΕ: "Καλούμε τους εργαζόμενους στα Λιμάνια να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου".

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του ’73, ημέρα σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο αγώνας και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα.

Scrap: Η αγορά έδειξε σηµάδια αγοραστικού ενδιαφέροντος

Αντιστροφή του κλίµατος είχαµε την προηγούµενη εβδοµάδα καθώς η αγορά έδειξε σηµάδια αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά ουσιαστικά µόνο από το Μπαγκλαντές και κυρίως για πλοία µεγαλύτερου τονάζ όπως Capes και Panamax σε Dry Cargo όπως επίσης και για Panamax Containers που άρχισαν πάλι να εµφανίζονται προς πώληση.

Υποτονική η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τοµέα των αγοραπωλησιών για την εβδοµάδα που πέρασε: Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:

Τα έσοδα των πλοίων επαρκούν μόνο για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους

Ανάλυση
G.Moundreas SA

Στα µέσα Οκτωβρίου που η ναυλαγορά βρισκόταν στις 754 µονάδες, είχαµε επισηµάνει πως δεν θα µας εξέπληττε αν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα ο δείκτης έσπαγε και το ψυχολογικό φράγµα των 600 µονάδων και όντως έχει ήδη φτάσει σε αυτά τα επίπεδα µε αποτέλεσµα τα έσοδα όλων των πλοίων να βρίσκονται σε OPEX Break Even Point, δηλαδή τα έσοδα των πλοίων επαρκούν στο να καλύψουν µόνο τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων εξαιρουµένου χρηµατοδοτικού κόστους.

13 Νοε 2015

Greener Shipping Summit 2015: Μονόδρομος τα Eco-Ships

Καθώς γίνεται πολύ συζήτηση για το τι ακριβώς είναι ένα Eco-Ship, τα εμπορικά κίνητρα από τη σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων, οι εφαρμόσιμες χρηματοδοτικές λύσεις και οι αυξανόμενες ρυθμιστικές νομοθεσίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι αναπόφευκτο ότι οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση.

IEA: Τα αποθέματα ρεκόρ 3 δισ. βαρελιών πιθανό να αποδυναμώσουν τις τιμές πετρελαίου

Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου προβλέπει για το επόμενο έτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς τα αποθέματα αγγίζουν τα 3 δισ. βαρέλια λόγω της ισχυρής παραγωγής του ΟΠΕΚ, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις τιμές του πετρελαίου.

Καθισμένη στον βυθό η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ναυλαγορά ξηρού φορτίου απογοητεύοντας όσους πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, φέτος, θα επέλθει η παραδοσιακή ανοδική αντίδραση.
Οι τιμές των ναύλων για τα πλοία capes θα μπορούσαν να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή και ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς οι όγκοι των φορτίων δεν «ταιριάζουν» με τον αριθμό των πλοίων που προσφέρονται για ναύλωση, σύμφωνα με διεθνείς ναυλομεσίτες. Κανείς δεν περίμενε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι τόσο κακό, δήλωσαν μεσίτες στη Σαγκάη, καθώς ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry Index, έχει χάσει από τις αρχές Οκτωβρίου 266 μονάδες (-29,9%), πέφτοντας από τις 888 στις 622 μονάδες χθες.