30 Απρ 2014

Χαμηλό βαρμετρικό στις αγοραπωλησίες πλοίων

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε  η  δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Handymax και Handysize, το ‘JING YANG’ 47,685 DWT (2012 – Fujian Crown Ocean)
πουλήθηκε σε Κινέζους στα $ 15 εκ. περίπου, το ‘TAIZHOU PIONEER’ 32,491 DWT (2011 – Taizhou

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Το 2015 οι αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ

Υψηλότερους ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις, που μέχρι σήμερα κινούνται με ιδιαίτερη δυσκολία, από το 2015 προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο 2015 - 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Tα εκτιμώμενα έσοδα του 2014 θα προέλθουν από: 

Ακτοπλόοι: Ζητούν την άμεση αναθερώση της σύνθεσης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων



Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης με τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ Γ.Ανωμερίτη σε  παλαιότερη φωτογραφία

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε δια περιορισμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, το γεγονός του διορισμού των εννέα μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, η οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της την προσεχή Παρασκευή!

Κρουαζιέρα: Το home porting είναι κλειδί στην αύξηση των εσόδων

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας και ο τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού κράτους από αυτή συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση. Η ψήφιση του νόμου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό ο οποίος κατήργησε μεταξύ άλλων και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπήρχαν στον κλάδο αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα.  

Δείτε σε ποιους οργανισμούς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δωρίζει 16 εκατομμύρια ευρώ

Αναδημοσίευση

από protothema.gr 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής του, την άνοιξη του 2014, ενέκρινε 67 νέες δωρεές, ύψους περίπου €16.000.000, οι οποίες ενισχύουν τα προγράμματα και τις δράσεις ελληνικών και διεθνών μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ).

Σήμερα το απόγευμα τα βραβεία «ΕΥΚΡΑΝΤΗ»

Σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου ώρα 18.00 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (ΙΙ Μεραρχίας 36 & Ακτή Μουτσοπούλου, Πειραιάς)ανοίγει τις πόρτες του για μία από τις σπουδαιότερες στο χώρο της ναυτιλίας  εκδήλωσεις. Πρόκειται  για τα βραβεία «ΕΥΚΡΑΝΤΗ» που διοργανώνει το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά».
Θα βραβευθούν οι προσωπικότητες του 2013.

29 Απρ 2014

60 dream yachts για σούπερ σταρ στο Ναύπλιο


Αναδημοσίευση

από εφημερίδα "Πρώτο ΘΕΜΑ"

 Τα πλωτά παλάτια που νοικιάζουν σταρ του Χόλιγουντ, κροίσοι και βασιλιάδες έρχονται για να φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού από τις 3 έως τις 7 Μαΐου

Neptune Lines: Παρέλαβε και το δεύτερο νεότευκτο πλοίο της, “Neptune Thalassa”






Την περασμένη Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του “Neptune Τhalassa” της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises στο Ulsan της Κορέας,  του δεύτερου κατά σειρά νεότευκτου πλοίου της εταιρίας μετά από το “Neptune Galene” που είχε παραδοθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Βράβευση της Louis Hotels στα Tourism Awards Silver Award για τη βέλτιστη πρακτική της στη Διαχείριση Εταιρικής Φήμης






Tα Tourism Awards διοργανώθηκαν από την Boussias Communications και το περιοδικό Hotel & Restaurant, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στον χώρο του Τravel, Hospitality & Leisure. 

ΟΜΥΛΕ: "Το μεγάλο ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά"

Η Ομοσποδνία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία δημοσιοποιεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος από έξι (6) μονοπωλιακούς ομίλους και ιδιωτικά Funds, επιβεβαιώνει τις θέσεις, που ως συνδικάτα έχουμε διατυπώσει, για το μεγάλο ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά.
Ιδιαίτερα έχουμε επισημάνει :

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς: Όλοι μαζί, Μια οικογένεια που προχωρά ακάθεκτη για ολοένα και περισσότερες διακρίσεις!





Όλοι μαζί, Μια οικογένεια που προχωρά ακάθεκτη για ολοένα και περισσότερες διακρίσεις!

Και τη φετινή αγωνιστική χρονιά, ο ΙΟΠ αποχαιρετά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα με σημαντικές, σαρωτικές νίκες.

Η Διοίκηση του Ομίλου, έχοντας ως κύριο καθημερινό της στόχο να βρίσκεται κοντά στους αθλητές του Ομίλου, συγχαίρει όλους τους προπονητές και αθλητές για τα αποτελέσματά τους αλλά κυρίως για την ουσιαστική προσπάθειά τους.

Με πρόεδρο τον Κ. Μουτζούρη ξεκινά την Παρασκευή η λειτουργία της ΡΑΛ


Υπό την προεδρία του πρώην γ. γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ξεκινά την Παρασκευή τη λειτουργία της η Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ).

28 Απρ 2014

H Cosco και άλλοι πέντε όμιλοι ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ - To who is who των μνηστήρων

Του Μηνά Τσαμόπουλου
newmoney.gr
 
Η Cosco και άλλοι πέντε όμιλοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Πρόκειται για τους:
   - APM Terminals B.V.
   - Cartesian Capital Group, LLC
   - International Container Terminal Services, Inc
   - Ports America Group Holdings
   - Utilico Emerging Markets Limited

«Invest in Greece» λέει στους Κινέζους ο πρεσβευτής της Κίνας

Στο Συνέδριο θα διερευνηθούν θέματα που προέρχονται από όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας που αντανακλούν τις προτεραιότητες των δύο χωρών

Πρόσκληση στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα να επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες επενδύσεων απηύθυνε ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, από το βήμα του του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνέδριο 2014 που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο Business Confucius του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Αγούδημος για χρέη προς το Δημόσιο

Ύψους 442.976,19 ευρώ και οφειλή ΦΠΑ ύψους 739.358,99 ευρώ

Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας ο 46χρονος εφοπλιστής Αλέξανδρος Αγούδημος για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 442.976,19 ευρώ και οφειλή ΦΠΑ ύψους 739.358,99 ευρώ.

Στην Άνδρο ο δεύτερος αγώνας “Hellenic Match Racing Tour”





Έπειτα από την επιτυχημένη διεξαγωγή του HMRT της Πάρου στις 11-13 Απριλίου, σειρά έχει η δεύτερη φάση της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στον γραφικό κόλπο της Χώρας της Άνδρου τις ημερομηνίες 2-4 Μαΐου 2014.

Τα μεγαλύτερα ονόματα της ιστιοπλοΐας θα αγωνιστούν για μια ακόμα φορά “σώμα με σώμα” με σκάφη Platu 25 / Beneteau 25 ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι οκτώ γνώριμες πλέον ομάδες, αποτελούμενες από την αφρόκρεμα των ιστιοπλόων, θα δώσουν σκληρές μάχες σε μια σειρά ιστιοδρομιών τύπου Match Race. Στους ιδιαίτερους αυτούς αγώνες, οι αντίπαλοι κάθε φορά θα είναι μόνον δύο, ενώ ο αγωνιστικός στίβος θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκομένους να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα.

ΟΛΗ: Αναπτύσσει τον θεματικό τουρισμό μέσω της κρουαζιέρας



Στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ιδιαίτερα στον κλάδο της κρουαζιέρας ρίχνει το βάρος η διοίκηση του    Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. Σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί τόσο η ποιοτική αναβάθμιση του όσο και η ενίσχυση της ποικιλομορφίας του. Τα δύο αυτά στοιχεία μπορούν να συντελέσουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί στρατηγικό στόχο της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο των τραπεζών και της ναυτιλίας




 
Οι κύριοι Martin Turner και Χαρίλαος Αλαμάνος

 Oι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και οι νέες εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη ενόψει της Τραπεζικής Ένωσης, συζητήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που διοργάνωσε η ACCA (Ένωση Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) στην Αθήνα,  στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων

Τα "κόκκινα" ναυτιλιακά δάνεια... βουλιάζουν τις γερμανικές τράπεζες

Από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι τα ναυτιλιακά δάνεια σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο των τραπεζών όσο και των ναυτιλιακών εν όψει των stress tests, τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για το πρώτο ορυχείο ανοιχτής θαλάσσης

Καναδική εταιρεία, η οποία είχε εξασφαλίσει άδεια για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη για χρυσό και χαλκό στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά της Παπούα Νέα Γουινέας, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία - έπειτα από τριετή διαμάχη - με τη νησιωτική χώρα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

Τον ΟΛΠ τελικά ποιος θα τον πάρει;

Δύο υποψήφιοι, η κινεζική cosco και το σχήμα υπό τις Morrison & Co - ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ, ενώ άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD, όπως είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων σε δηλώσεις του ο  επικεφαλής τους Βλαντιμίρ Γιακούνιν. 

26 Απρ 2014

Οι Έλληνες προτιμούν τα νεότευκτα φορτηγά πλοία

Τα πλοία ξηρού χύδην φορτίου παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς εξακολουθούν να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος στις νέες ναυπηγήσεις και στις αγορές από δεύτερο χέρι, παρά το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, ο BDI, εξακολουθεί να «ταλαιπωρείται» και μόλις πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε και πάλι κάτω από τις 1.000 μονάδες.

Ένα δισ. δολ. απο Έλληνες πλοιοκτήτες για την αγορά 70 second hand πλοίων

Έντονη είναι η  δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών και στην αγορά των second hand πλοίων. Ειδικότερα στη διάρκεια του διαστήματος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες αγόρασαν 131 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,79 εκατ. dwt και αξίας άνω των 3,3 δισ. δολ., ενώ για 17 πλοία δεν έγινε γνωστό το τίμημα αγοράς.

25 Απρ 2014

Μ.Βαρβιτσιώτης: Οι οφειλές προς το ΝΑΤ είναι προ του 2011





Με αφορμή τα  δημοσιεύματα για  τις βεβαιωμένες οφειλές των ναυτιλιακών εταιριών προς το ΝΑΤ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής:
«Η Ελληνική Ναυτιλία διακρίνεται διεθνώς ως πρωτοπόρα δύναμη κατακτώντας την κορυφή σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, μάλιστα, διατήρησε τη δυναμική της και την ανοδική της πορεία, με θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες Ναυτικούς και την Εθνική οικονομία.

Mέρισμα από την Capital του Β.Μαρινάκη

Tη διανομή μερίσματος ανακοίνωσε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Capital Product Partners του Ευάγγελου Μαρινάκη. Ειδικότερα,  το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να δώσει μέρισμα 0,2 δολαρίων ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2014 . Το μέρισμα θα διανεμηθεί στις 15 Μαΐου.

Δεν πλήρωσαν την έκτακτη εισφορά οι εφοπλιστές - Στα χαρτιά η συμβολική συνεισφορά των 400 εκατ. ευρώ

Με τη δικαιολογία των τεχνικών δυσκολιών επιχειρεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν απ' την αποκάλυψη ότι πέντε μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

24 Απρ 2014

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ χρωστούν οι εφοπλιστές στο ΝΑΤ


Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Οφειλές ύψους 101.065.652 καταγράφουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

Tsakos Energy Navigation: Δημόσια προσφορά 11 εκατ. μετοχών στο NYSE

Τη δημόσια προσφορά 11 εκατομμυρίων μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε η Tsakos Energy Navigation (δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια για μεταφορά αργού, πετρελαιοειδών και LNG), προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.

Ναυλαγορά: Αύξηση της ζήτησης για μεταφορές φορτίων κατά 7%









Το πρώτο τρίμηνο του 2014, η ζήτηση  για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου παρουσίασε αύξηση 7% από χρόνο σε χρόνο ενώ η αύξηση του αριθμού των πλοίων (Fleet Supply) κινήθηκε στο 5%. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την  βελτίωση των εσόδων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Στις 30 Απριλίου τα βραβεία «ΕΥΚΡΑΝΤΗ»



Στις 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση για τα βραβεία «ΕΥΚΡΑΝΤΗ» που διοργανώνει το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά».

“Λιμάνια: Μηχανές Ανάπτυξης”





     
Στον Πειραιά, θα διεξαχθεί η Ετήσια Άτυπη Σύνοδος των επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών, την οποία ετησίως διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE).

Νότια Κορέα: Δυο παιδιά είχαν δέσει τα κορδόνια τους για να μη χωρίσουν...

Έβαλε τα κλάμματα ο δύτης όταν αναγκάστηκε να τα χωρίσει για να τα ανασύρει - Με μηνύματα για τους νεκρούς και αγνοούμενους ξεκίνησαν τα μαθήματα στο σχολείο τους - Τρεις φορές παραπάνω από το επιτρεπτό ήταν το φορτίο του πλοίου

Συνάντηση Γ.Μωράλη-Β.Μαρινάκη με τον πρόεδρο του ΟΛΠ- Nα παραμείνουν στο δημόσιο οι μετοχές του Οργαισμού


Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο  του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη συναντήθηκαν  σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε την συμμετοχή της στην εργατική Πρωτομαγιά 2014, με 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 1 Μαΐου 2014, με έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00 ώρα, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΓΣΣΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Παραβιάσεις των Διεθνών Κανονισμών Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών.

H ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή συνεδρίασή της συζήτησε διά μακρών την πρόσφατη ναυτική τραγωδία του Ε/Γ πλοίου «ΣΕΟΥΟΛ» στη Νότια Κορέα, εκφράζοντας τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά της στους συγγενείς των εκατοντάδων θυμάτων του ναυαγίου.

Υπερθερμένεται η αγορά των διαλύσεων

Όλα τα σημάδια και οι πληροφορίες δείχνουν πως η αγορά των διαλύσεων έχει αρχίζει και
παρουσιάζει χαρακτηριστικά υπέρ-θέρμανσης καθώς οι Cash Buyers έχουν μπει σε μία μεταξύ τους
λογική ανταγωνισμού, ανεβάζοντας έτσι τις προσφερόμενες τιμές, αλλά έχοντας σαν αποτέλεσμα να
μην μπορούν να πουλήσουν τα αγορασθέντα πλοία ακόμη και στις τιμές που τα απόκτησαν.

Άπνοια στον τομέα αγοραπωλησιών πλοίων

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε  ο τομέας των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Capes, το ‘A DUCKLING’ 171,199 DWT (1999 – Koyo Dock) πουλήθηκε από δικαστήριο των
ΗΠΑ περίπου στα $ 20,8 εκ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την άνοδο του Ευρώ

Ανάλυση GEORGE MOUNDREAS & COMPANY S.A

Η Παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε πολυετή υποτονική ανάκαμψη αν δεν
ληφθούν επιθετικά μέτρα από τις Κεντρικές Τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής
παραγωγής επισήμανε για άλλη μία φορά η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, φωτογραφίζοντας
ιδιαίτερα την ασθενή ανάπτυξη της Ευρωζώνης και προτρέποντας την ΕΚΤ να προβεί σε χαλαρή
νομισματική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστεί ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός.

23 Απρ 2014

ANEK Lines: Από τη Σανγκάη στα Χανιά!




EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΚ LINES ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
 THE AEGEAN ROSEWEDDING 2014”


Η ΑΝΕΚ LINES φιλοξένησε την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 την αποστολή «Τhe Aegean Rosewedding 2014» αναλαμβάνοντας την μεταφορά και φιλοξενία της αποστολής των 32 Κινέζων μελλόνυμφων και των 56 συγγενών και δημοσιογράφων που τους συνοδεύουν, από τον Πειραιά στα Χανιά. Τα 16 ζευγάρια θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στα Ανοιξιάτικα Χανιά και στην συνέχεια θα γνωρίσουν το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο πριν επισκεφθούν την Σαντορίνη για να ολοκληρώσουν την περιήγησή τους στο Αιγαίο.

Ι. Αγγελικούσης: Eνισχύει τον στόλο της η κοινοπραξία Maran Nakilat LNG

Ενισχύει τον στόλο της  η ναυτιλιακή κοινοπραξία  Maran Nakilat LNG η οποία ανήκει κατά 60% στη Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση.
Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία απέκτησε τρία  από τα συνολικά 17 που ναυπηγεί σε γιάρδες της Νοτίου Κορέας, η Maran Gas, μετά από αναχρηματοδότηση που πέτυχε ύψους 807 εκατομμυρίων δολαρίων με  τις τράπεζες Qatar Islamic Bank (QIB) και Barwa Bank.

Οι Top 10 τράπεζες στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας



Οι 10 πρώτες τράπεζες στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας σύμφωνα με την Petrofin Bank Research είναι:
1. Royal Bank of Scotland με 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Credit Suisse με 5,7 δισ.
3. Commerzbank  με  4 δισ.
4. Piraeus Bank με  3,9 δισ.
5. DVB  με  3,7 δισ.

Ενίσχυση με 6 Παράκτια Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος

Με έξι (06)  Παράκτια Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα  μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η σύμβαση με τον εκπρόσωπο  της αναδόχου εταιρείας  «MONTMONTAZA– GREBENd.o.o.», προέκυψε μετά από δημόσιο διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής.

Σύσκεψη στο ΥΝΑ για την προώθηση της χρήσης του LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της ακτοπλοΐας και λοιπών εμπλεκόμενων παραγόντων στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεκλήθη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των αρμόδιων μερών και η εξέταση συναφών πολιτικών για την προώθηση της χρήσης του LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Η κατάρρευση του μοντέλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ακτοπλοία





Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε τηνακόλουθη ανακοίνωση: 
"Ο χειμώνας του 2014 δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων για την Ακτοπλοΐα.
Οι νησιώτες, οι παραγωγοί αγρότες, οι ναυτεργάτες και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ειδικότερα με τα νησιά που έχουν την ατυχία να έχουν λίγους κατοίκους και να χαρακτηρίζονται νησιά άγονης γραμμής, διαπίστωσαν αλλά και βίωσαν τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών.

Δεν προσέφυγε στο ΣτΕ το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ



Το Βιοτεχνικό Επιμελητηρίου Πειραιά δεν  έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ από ιδιώτες. Αυτό τόνισε με μακροσκελή δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ανδριανός Μιχάλαρος.

ΟΛΠ: Η κυβέρνηση αναζητά και έναν επενδυτή εκτός Κίνας

Μετ΄ εμποδίων κυλάει ο χρόνος για την ιδιωτικοποίησης  της ΟΛΠ ΑΕ.  Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι η διοίκηση του Οργανισμού φέρεται να μην έχει δώσει, έως τα μέσα Απριλίου, τα πλήρη στοιχεία  όπως  οφείλει να κάνει, στην ιδιωτική  εταιρεία που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό ώστε να δημιουργήσει το data room. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

22 Απρ 2014

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν, κατά του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), προσφεύγουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

Ποιοι είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον ΟΛΘ

Σε οικονομικό-πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της πώλησης του 67% των δύο μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας. Το παρασκήνιο είναι έντονο τόσο για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς όσο και για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η Gazprom άρχισε τη διανομή αργού από την Αρκτική- Θα πωλείται φθηνότερα

Τα πρώτα βαρέλια με πετρέλαιο από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής παρέλαβε η Gazprom. Το αργό, που προέρχεται από τα κοιτάσματα της Αρκτικής στη Βορειο-Δυτική Ρωσία, θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από εκείνο των Ουραλίων, καθώς είναι κατώτερης ποιότητας.

Ανω των 9 δισ. δολ. οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Eντυπωσιακή είναι η παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού το πρώτο τρίμηνο του 2014, τόσο στις νέες ναυπηγήσεις όσο και στις αγορές second hand πλοίων.
Οι Ελληνες πλοιοκτήτες τοποθέτησαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους το 16,5% του συνόλου των παραγγελιών που τοποθέτησε η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία υπολογιζόμενες με dwt, ενώ παράλληλα το ίδιο διάστημα αγόρασε το 28,9% των μεταχειρισμένων πλοίων που άλλαξαν χέρια.