28 Φεβ 2014

Βραβεία Ευκράντη: Οι προσωπικότητες και φορείς που αρίστευσαν στη ναυτιλία το 2013



Aνακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα η τελική ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής των βραβείων «ΕΥΚΡΑΝΤΗ».
Η πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από 35 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, των μόνιμων αρθρογράφων των «Ναυτικών Χρονικών», βραβευθέντων προγενέστερων ετών και μελών της δημοσιογραφικής και εκδοτικής οικογένειας της ναυτιλίας μας, επέλεξε τις ακόλουθες προσωπικότητες και φορείς που αρίστευσαν το 2013:

Lloyd’s Register presented the MARIA TSAKOS TCM ACADEMY with a unique dual certification milestone





MARIA TSAKOS TCM ACADEMY of TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (“TCM”) S.A. has recently been accredited as an Approved Training Provider by Lloyd’s Register as well as certified to the BS EN ISO 9001:2008 Quality Management System Standard by Lloyd's Register Quality Assurance. MARIA TSAKOS TCM ACADEMY has obtained approval for two courses: Operational use of electronic chart display and information system & Oil Record Book. The certified Quality Management System against ISO 9001 is applicable to the 'Provision of Training Services to Shipping Company Personnel and Seafarers’.

Ναυτιλία: Μείωση των τραπεζικών δανείων λόγω της Κίνας







Πουλάνε τα ναυτιλιακά τους δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε μία προσπάθεια να ισορροπήσουν, με τις επενδυτικές εταιρείες να αρπάζουν τις ευκαιρίες προσβλέποντας σε άνοδο της ναυλαγοράς, η οποία χθες έκλεισε στις 1.250 μονάδες με  άνοδο 28 μονάδων.

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τον ΟΛΠ

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Στα «άκρα τραβάει» το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.
Μία μέρα μετά τη συζήτηση στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες ανταγωνισμού, το κόμμα της συγκυβέρνησης επανήλθε δριμύτερο μέσω του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου.

27 Φεβ 2014

Η αμήχανη στιγμή που μια φάλαινα χαστουκίζει τουρίστρια (βίντεο)

Τα απρόοπτα ποτέ δεν λείπουν από τις διακοπές, αυτό είναι μια αλήθεια. Για μια νεαρή κοπέλα όμως που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα για να θαυμάσει τις φάλαινες, το απρόοπτο ενδεχομένως να πόνεσε.

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΛΠ: "Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα έλεγχο"



Θέμα: « Παρέμβαση Θοδωρή Δρίτσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ» (Τετάρτη 26/02/2014).

  
«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι δεν υπάρχει φορέας στον Πειραιά και στο λιμάνι, που να είναι υπέρ του σχεδίου της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ . Το βεβαιώνω με απόλυτη ευθύνη. Χθες, στη διαδικασία διαβούλευσης που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν όλα τα Επιμελητήρια, πλην του Ναυτικού Επιμελητήριου, αλλά και εκείνο, με έχουν διαβεβαιώσει, ότι αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό. Επίσης, αντιτίθεται η ίδια η Διοίκηση του ΟΛΠ, ο Δήμος Πειραιά και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, όλοι οι Δήμοι της περιοχής, οι εργατικές Ενώσεις και πάρα πολλές άλλες, θεσμικές εκπροσωπήσεις.

ICS issues its position paper on Arctic Shipping



ICS has issued its position paper on Arctic shipping, a topic which has become a key subject of focus at the IMO.
Reported changes to the world's climate appear to be increasing the accessibility of the Arctic to international shipping. These changes, as well as new interest in developing the Arctic's natural resources, are likely to increase shipping traffic navigating through the region.

Στο 5% των κερδών τα τέλη λειτουργίας των υδατοδρομίων







Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες των τελών λειτουργίας υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια, υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και  Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Οι προοπτικές και τα ρίσκα για τον ΟΛΠ

Μπορεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να φιγουράρει ως κορυφαία προτεραιότητα στη λίστα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο εξελίσσεται σε  μια υπόθεση με δύσκολη λύση, σχολιάζει η Alpha Finance, δίνοντας τιμή στόχο 27ευρώ αυξημένη κατά 53% από την τρέχουσα τιμή  που βρίσκεται στα 17,65 ευρώ, με σύσταση υπεραπόδοσης της μετοχής.

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ της αξιοποίησης των λιμανιών όμως σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ







Από τον Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«H θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει συμπεριληφθεί τόσο στους νόμους δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Προγραμματική Συμφωνία στήριξης της Κυβέρνησης και έχει αποτυπωθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είναι ότι «τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια».

Σταθμό ανεφοδιασμού πλοίων με φυσικό αέριο φτιάχνει το Κατάρ στον Πειραιά

Ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας στον Πειραιά  εγκαταστάσεων καισταθμού εφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), βάζει σε εφαρμογή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress.gr, το Κατάρ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από ιδιωτικά funds με τοποθετήσεις 15,6 δισ. δολ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Περισσότερα από 15,6 δισ. δολ. επενδύθηκαν από τα private equity funds στη ναυτιλία το διάστημα από το 2010 μέχρι και το 2013, στη διάρκεια μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από τάση μείωσης των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τον κλάδο.

26 Φεβ 2014

Ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους ο Ευ. Βεντούρης

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ,  απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα, αφέθηκε το ο 55χρονος εφοπλιστής Ευάγγελος Βεντούρης ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα την Τετάρτη στην Αθήνα για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβούλευση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με φορείς για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ





Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οργανώθηκε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων διαδικασία διαβούλευσης με αντικείμενο την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.

Ομιλία του ΥΝΑ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη διαδικασία αξιοποίησης του OΛΠ.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καταλαβαίνω ότι το θέμα προκαλεί αντιδράσεις και την ευκαιρία να διατυπωθούν διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα, τα οποία το κάθε κόμμα και η κάθε παράταξη έχει στο μυαλό της. Όμως, τα ίδια διλήμματα ετέθησαν και το 2008. Ετέθησαν διλήμματα για το κατά πόσο η διεθνής συνεργασία -η σύμβαση παραχώρησης του προβλήτα 2 και η άδεια κατασκευής και διαχείρισης του προβλήτα 3, τουλάχιστον του ανατολικού μέρους του που έγινε μετά από διαγωνιστική διαδικασία και ανατέθηκε στην ΣΕΠ- θα έφερνε δουλειές στον Πειραιά.

Οι προοπτικές για τη συνεργασία των εταιρειών κρουαζιέρας



Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς  Α.Ε. πραγματοποιήθηκε  στις 25 Φεβρουαρίου 2014  συνάντηση των ανώτερων στελεχών της CLIA (Cruise Lines International Association) με τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Eπί τάπητος τα προβλήματα των υπηρεσιών του ΥΝΑ




            Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπουργείου Ναυτιλίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Την Παρασκευή 21/2/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του ΠΣΥΥΕΝ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ παρουσία των Γενικών Γραμματέων Αθανάσιου ΜΠΟΥΣΙΟΥ και Νικόλαου ΖΩΙΔΗ .
            Στη συνάντηση από το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του πολιτικού προσωπικού και της λειτουργίας των υπηρεσιών του ΥΝΑ.

Η Louis Cruises στην Εκτελεστική Επιτροπή της CLIA Europe







Η Louis Cruises δέχθηκε πρόσκληση από την CLIA Ευρώπης, δηλαδή το Διεθνή Σύνδεσμο Εταιρειών Κρουαζιέρας,  για συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή του εν λόγω συνδέσμου.  
 Σημειώνεται ότι η CLIA Ευρώπης εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας του κόσμου που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Τα μέλη της αριθμούν τις 43 εταιρείες ενώ τα συνεργαζόμενα μέλη φθάνουν τα 36.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων η πώληση του ΟΛΠ

Ευκαιρία της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, είναι η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίο μίλησε σήμερα στη Βουλή, όπου κρίνεται η τύχη της αποκρατικοποιήσης.

Για οφειλές προς το Δημόσιο συνελήφθη ο εφοπλιστής Ευάγγελος Βεντούρης

Σε σύλληψη του εφοπλιστή Ευάγγελου Βεντούρη για χρέη προς το Δημόσιο φέρεται να έχει προχωρήσει το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασϕάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 55χρονος φέρεται να χρωστά 1.980.996,99 ευρώ. 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας:

Στη Βουλή η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η  Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την προσέλευση επενδυτών που θα αγοράσουν το 67% της ΟΛΠ ΑΕ.
«Η διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών θα πραγματοποιηθεί κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, ανταποκρινόμενη στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα» επισημαίνει  το ΤΑΙΠΕΔ:

Απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ.

Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό....

Κάνοντας Φαν Πέρσι και... σία να μην ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται ο Ολυμπιακός δεν έδειξε οίκτο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νίκησε 2-0 και τολμά να ονειρεύεται την οχτάδα του Champions League! Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη ρεβάνς, οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορούν από τώρα να ανακηρύξουν την 25η Φεβρουαρίου σε μέρα ερυθρόλευκης περηφάνιας!

25 Φεβ 2014

Bloomberg: Ο ΟΛΠ εξελίσσεται σε διεθνή κόμβο για τα logistics



Εκτενές ρεπορτάζ για τον Λιμένα Πειραιώς και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, παραθέτοντας και  δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Παράδοση-Παραλαβή για τον νέο Αρχηγό του Λ.Σ. Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο



Τελετή   παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αφού προηγουμένως είχε τελεστεί δοξολογία του χοροστατούντος Πρωτοσύγγελουτης  Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη  Νήφωνος Καπογιάννη.

Ο δισεκατομμυριούχος Michael Dell επένδυσε 33 εκατ. δολ. στην StealthGas του Χ. Βαφειά

O δισεκατομμυριούχος κομπιουτεράς  Michael Dell με περιουσία  η οποία υπολογίζεται στα 15,3 δισ. δολάρια εμπιστεύτηκε το ελληνικό δαιμόνιο στη ναυτιλία και επένδυσε μέσω του fund MSD που ελέγχει, 33 εκατ.δολάρια, στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο StealthGas.
Απόκτησε 3,4 εκατομμύρια μετοχές και ελέγχει το 9,8% της εταιρείας συμφερόντων του Χάρη Βαφειά ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος.

Βραβεύτηκαν οι Ολυμπιονίκες της Ιστιοπλοίας από το ΙΟΠ





Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς, πιστός στην αγάπη του για τον ναυταθλητισμό και την επιτυχημένη πορεία του, διοργάνωσε αγώνα προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών οι οποίοι, όλα αυτά τα χρόνια,  έχουν χαρίσει ανεκτίμητες νίκες, χαρά και υπερηφάνεια.

Rolls Royce: Πρόκληση για τη βιομηχανία των 375 δισ. δολ. τα μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία

Mετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτοκίνητα, σειρά έχουν τα μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία...
Η ομάδα ανάπτυξης της  Rolls- Royce έχει ήδη προχωρήσει το σχεδιασμό του πρώτου μη επανδρωμένου φορτηγού  πλοίου, ετοιμάζοντας ένα μοντέλο εικονικής πραγματικότητας στα γραφεία της στο Αλεσουντ στη Νορβηγία, το οποίο πραγματοποιεί δοκιμές προσομοίωσης.

«H διαμόρφωση προτάσεων για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων»



Ημερίδα για την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και του σημαντικού ρόλου των παραδοσιακών σκαφών στη ναυτική ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, διοργανώθηκε σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 από τον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» στο φιλόξενο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε).

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι δημόσιας διοίκησης και φορείς αυτοδιοίκησης καθώς και οργανισμών, ιδρυμάτων, μουσείων, συλλόγων, ομίλων. Σημαντική υπήρξε και η παρουσία κοινού, φίλων της παραδοσιακής ναυπηγικής.

Φίλιππος & Ιάσονας Μιχόπουλος: Οι ξενοδόχοι ιδιοκτήτες του ιστιοφόρου των σταρ

Τα αδέλφια Φίλιππος και Ιάσονας Μιχόπουλος, ιδιοκτήτες του πεντάστερου ξενοδοχείου «Κivotos» της Μυκόνου, είναι λάτρεις της θάλασσας και φροντίζουν συχνά να ταξιδεύουν εν πλω με το αγαπημένο τους σκάφος. Οταν πριν από κάποια χρόνια αγόρασαν το πανέμορφο ιστιοφόρο «Prince de Neufchatel», ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το εντυπωσιακό πλεούμενο θα γινόταν κάποτε το ορμητήριο για σελέμπριτι και σταρ, ένας πλωτός παράδεισος για όσους θέλουν να ταξιδεύουν με άποψη και στυλ.

24 Φεβ 2014

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ελληνική Ναυτιλία δεν χρειάζεται το ελληνικό κράτος






Την ανάγκη για  ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας  της ελληνικής οικονομίας στα πρότυπα της ναυτιλίας επεσήμανε  στην ομιλία του  ο ΥΝΑ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο 5ο Ελληνικό Ναυτιλιακό Forum Capital Link.

«Η Ναυτιλία ως Παγκόσμια Δύναμη»





Ομιλία του ΥΝΑ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο 5ο Ελληνικό Ναυτιλιακό Forum Capital Link
«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να μιλήσω για τον παγκόσμιο ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας. Ενός κλάδου που αντέχει σε δύσκολες εποχές, ανθεί σε καλές συγκυρίες και βοηθά την Ελλάδα και στα δύσκολα και στα καλά χρόνια.  Η Ελληνική Ναυτιλία, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας!

Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει κηρύξει, για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ.

Μαγνήτης για ξένα επενδυτικά κεφάλαια το forum για τη ναυτιλία που αρχίζει την Δευτέρα στην Αθήνα

Σημαντικά funds, στελέχη από μεγάλες τράπεζες αλλά και από το χρηματιστήριο Nasdaq αναμένεται να πάρουν μέρος στο επενδυτικό forum για τη ναυτιλία που αρχίζει την Δευτέρα στην Αθήνα.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής” έχουν εγγραφεί για συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι τραπεζών, ναυτιλιακών, νομικών και άλλων συναφών κλάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στάση εργασίας στα λιμάνια

Στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως στις 11 το πρωί πραγματοποιούν οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες σε όλα τα λιμάνια, αντιδρώντας στην παρουσίαση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη.

23 Φεβ 2014

This Week's Snapshot on the economic and shipping environment"

 "This Week's Secondhand-Demolition-Newbuilding Analysis



ECONOMIC ENVIRONMENT
The downward revision in Chinese manufacturing Purshasing Managers Index seems to persist and for the second month of the year. The HSBC Flash China Manufacturing Purchasing Managers Index fell at seven month low of 48.3 in February, from 49.5 in January with new export orders and business conditions following slower rate of expansion. The final February reading for China's PMI will be released on March 3rd, 2014, which may show better outcome for the world's second largest economy.

22 Φεβ 2014

Χ. Βαφειάς: “Όταν πήρα το πρώτο μου γιοτ το πλήρωμα με πέρασε για το παιδί που δένει τα σχοινιά στη μαρίνα”

Ο Χάρης Βαφειάς μοιράζεται με τους αναγνώστες το πάθος του για τη θάλασσα και τα πολυτελή σκάφη και διηγείται την ιστορία της οικογένειάς του,
από τον βαρκάρη παππού του μέχρι το χτίσιμο μιας θαλάσσιας αυτοκρατορίας

Η Stealthgas επιμένει σε αγορές νέων πλοίων

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Αύξηση των διακινούμενων διά θαλάσσης φορτίων υγραερίου αναμένει η διοίκηση της Stealthgas, η οποία διαχειρίζεται στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers).
Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Βαφειά, τα επόμενα δύο χρονιά το εμπόριο υγραερίου θα αυξηθεί, γεγονός που θα σπεύσει να αξιοποιήσει η Stealthgas η οποία έχει 17 πλοία υπό ναυπήγηση, ενώ σχεδιάζει την απόκτηση και άλλων

21 Φεβ 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 2,3% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περιορίστηκε το ποσοστό  μείωσης της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο του 2013 καθώς εμφάνισε πτώση 2,3% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 3,6% κατά τη σύγκριση του 2012 με το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Minoan Lines παρουσίασε το νέο τμήμα GRIMALDI RO-RO / CAR CARRIERS






Η Minoan παρουσίασε  τη ναυτική και εμπορική πρακτόρευση των φορτηγών πλοίων Ro-Ro, Car & Truck Carriers που ανήκουν ή είναι ναυλωμένα από τον Όμιλο Grimaldi και πραγματοποιήθηκε χτες στο πλοίο της εταιρείας μας H/S/F KNOSSOS PALACE στο λιμάνι του Πειραιά. Ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ. Αντώνη Μανιαδάκη και Paul Kyprianou.

Όχι στη μείωση των ΣΣΕ λέει η Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων ( ΠΕΑΘΕΝ )

Με απόλυτα κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων ( ΠΕΑΘΕΝ ) Γιάννης Φραγκουλίδης απέρριψε χωρίς συζήτηση τις προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για μείωση κατά 15% των μισθών του Προσωπικού Γενικών Υπηρεσιών

ΟΜΥΛΕ: "Να σταματήσει η κυβέρνηση κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος των Λιμανιών"

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Κυβέρνηση και το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν στη Βουλή, δήθεν για ενημέρωση, το ξεπούλημα των Λιμανιών, με πρώτο το Λιμάνι του Πειραιά.
Με μια πρόσκληση προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία προσπαθούν να κρύψουν το έγκλημα που επιχειρούν, θέλουν να πάρουν το πράσινο φώς για να ξεκινήσουν την διαδικασία παράδοσης στους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους και στα ιδιωτικά Funds την ναυαρχίδα των Λιμανιών, τον ΟΛΠ.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στη Βουλή το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ

Την ολοκλήρωση των όρων πώλησης του 67% του ΟΛΠ επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Το σχέδιο πώλησης του λιμανιού θα παρουσιαστεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ενώ όπως δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα θα ξεκινήσει μετά από 52 ημέρες.

Στα διαλυτήρια οδηγούνται τα containerships

Ανάλυηση 
G.Moundreas SA 

Ο νούμερο ένα κλάδος σε διαλύσεις από τις αρχές του χρόνου είναι ο κλάδος των Containers και
ιδιαίτερα το μέγεθος των Panamax, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 20 πλοία έχουν κατακλύσει την
αγορά της Ινδίας και του Μπαγκλαντές αναμένοντας τη σειρά τους για να οδηγηθούν προς διάλυση.

Tακτική Slow Steaming για τη Ναυτιλία

Στην τελευταία έκθεση της η BIMCO εκτιμά πως η πτώση της αγοράς οφείλεται ουσιαστικά στην
καθαρά εποχική πτώση της ζήτησης (Seasonal Demand) με μόνη εξαίρεση αυτή των Handysize όπου ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων χρόνων.

20 Φεβ 2014

Η Seanergy Maritime Holdings Corp. ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και εννεάμηνο του 2013




 Η Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ: SHIP) ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και εννεάμηνο του 2013.

Συνοπτικά Οικονομικά Στοιχεία:

Τρίτο Τρίμηνο 2013
Καθαρός κύκλος εργασιών: 4.30 εκ. Δολάρια
Κέρδη Προ Αποσβέσεων Τόκων και Φόρων: 18.8 εκ. Δολάρια
Καθαρά έσοδα 17.1 εκ. δολάρια

ΕΕΕ:Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης



Πε
Για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης πανελλήνιας εμβέλειας που υλοποιεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και που  προσφέρει κάθε μήνα στήριξη σε περισσότερα από 50.000 άτομα σε 110 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΝΟ – ΣΕΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ Ε/Γ-Ο/Γ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΛΟΩΝ




Η ΠΕΝΕΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

"Από την πλευρά των εκπροσώπων των εφοπλιστών του ΣΕΕΝ τέθηκε θέμα εφαρμογής των ατομικών συμβάσεων για τις κατηγορίες των πλοίων που αντιπροσωπεύουν.
Ταυτόχρονα απαίτησαν την μείωση των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15% και την κατάργηση της μισθοδοσίας των απολυθέντων κατά την ημέρα που απολύονται. Το ίδιο ζήτησαν να ισχύει και για όσους προσλαμβάνονται.

Επτά νέα πλοία στο στόλο της Navios Holdings

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Επτά νέα πλοία προσθέτει στο στόλο της η Navios Holdings, εκ των οποίων τα δύο τα αγοράζει και τα άλλα πέντε τα ναυλώνει.
Τα δύο πλοία που αγόρασε η εταιρεία είναι ένα panamax 84.000 dwt το οποίο απέκτησε έναντι 31,8 εκατ. δολ και το άλλο ένα capesize 180.600 dwt, το οποίο αγόρασε 52 εκατ. δολ. Και τα δύο πλοία ναυπηγούνται στην Ιαπωνία και αναμένεται να παραληφθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Tο “Heavy Tail” δημιουργεί προβλήματα στις κορεατικές γιάρδες



Στον τομέα των νεότευκτων πλοίων  τα μεγάλα ναυπηγεία της Κορέας αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού οι τιμές των νεότευκτων πλοίων τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση, λόγω  των χαμηλών παραγγελιών, οδηγώντας  τις γιάρδες να κάνουν προσφορές