31 Ιαν 2014

Πτώση της ναυλαγοράς κατά 39% από τις αρχές του χρόνου

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δείκτη της ναυλαγοράς.  Από την αρχή του χρόνου και πιο συγκεκριμένα από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 όπου ο δείκτης είχε κλείσει στις 1.246 μονάδες, ο BDI έχει παρουσιάσει μία πτώση της τάξης του 39% περίπου. Όλοι οι  τύποι των πλοίων  παρουσιάζουν μείωση των ημερησίων εσόδων τους, αλλά ιδιαίτερα ο κλάδος των Capes που έχει   φτάσει στα ίδια επίπεδα με αυτά των Handysize.

MINOAN LINES: Ανάλαμβάνει την πρακτόρευση φορτηγών πλοίων (Ro-Ro, Car & Truck Carriers) στoν Πειραιά




H Minoan Lines εξέδσωε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
MINOAN LINES,  μέλος του Ομίλου Grimaldi – παγκόσμιου ηγέτη στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών - ανακοινώνει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2014 αναλαμβάνει τη ναυτική και εμπορική πρακτόρευση των φορτηγών πλοίων (Ro-Ro, Car & Truck Carriers) που ανήκουν ή είναι ναυλωμένα από τον Όμιλο Grimaldi στο λιμάνι του Πειραιά.

Ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας

Η επιμονή μας στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, δεν είναι θέμα
δογματισμού, αλλά όπως οι βασικές οικονομικές αρχές ορίζουν, η μείωση της είναι προαπαιτούμενο
για την υγιή ανάπτυξη μίας οικονομίας. Να υπενθυμίσουμε πως όλα τα μέτρα, όπως και η διάρκεια
τους, στην Αμερικανική οικονομία αποβλέπουν στην μείωση της ανεργίας εν αντιθέσει με την
πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη που όπως αποδεικνύεται έχει αυξήσει την ανεργία και αποτελεί
τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Υποτονική η κίνηση στις αγοραπωλησίες πλοίων

Μειωμένη ήταν η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:Στα Capes, το ‘SANKO POWER’ 181.196 DWT (2010 – Sasebo H.I) αγοράστηκε σε auction από
την Eastern Pacific στα $ 49,4 εκ.

30 Ιαν 2014

ΚΟΥΙΖ: Τι συνδέει τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Λάτση;

Της Στεφανίας Σούκη
για το newmoney.gr
 
Τι μπορεί να συνδέει το Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και το The Mall Athens του ομίλου Λάτση; Η απάντηση είναι εύκολη αφού αμφότερες οι επενδύσεις, όπως και τόσες άλλες οι οποίες  δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ή ξεκίνησαν και στη συνέχεια ''πάγωσαν'', βρέθηκαν αντιμέτωπες με το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως για παράδειγμα , η τουριστική επένδυση της Minoan Group στην Κρήτη, η έτερη τουριστική  επένδυση για την αξιοποίηση της Χερσονήσου της Κασσιώπης από την NCH μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το Golden Hall (το οποίο τελικά ξεπέρασε τον σκόπελο), το εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό, η ...παλιά πλέον τουριστική επένδυση Ηalcyon Hills στη Σάμο της Barrasford & Bird Worldwide,  η πιο ... νέα επένδυση των 261 εκατ. ευρώ για το sale & leaseback των 28 δημοσίων ακινήτων σε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties AEEAΠ  και τόσες άλλες ων ουκ έστιν αριθμός!

Αύξηση 3,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια το 2013




        
Αύξηση 3,34% παρουσίασε το 2013 έναντι του 2012 η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας στα 42 λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με τον πίνακα στοιχείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

        Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία των Οργανισμών Λιμένων, των Δημοτικών και Περιφερειακών Ταμείων και των Λιμεναρχείων, στα 42 λιμάνια κρουαζιέρας διακινήθηκαν 5.661.867 επιβάτες με 4.288 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι 5.478.620 επιβάτες και 4.753 κρουαζιερόπλοια του 2012.

«Αναφορικά με την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής της ΟΛΠ ΑΕ»




Aναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Αιγαίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες, ως προς την πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, να προκηρύξει την πρόσληψη οικονομικού ελεγκτή, για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής, της Ο.Λ.Π. Α.Ε.».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται εξής:

"Ο κ. Βαρβιτσιώτης μας βρήκε στο Υπουργείο και δεν τον βρήκαμε"




  Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου  Ναυτιλίας εξέδωσε τηνακόλουθη ανακοίνωση: "Την Τετάρτη 29-01-2014 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος ΔΡΙΤΣΑΣ, ο Γραμματέας Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ κ. ΜΑΡΟΥΠΗΣ Ευάγγελος ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό της βουλευτού Διαμάντως  ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ.

Eτήσια Διεθνής Έκθεση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής



Η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) ανακοινώνει ότι η ετήσια Διεθνής Έκθεση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με την ονομασία East Med Yacht Show θα πραγματοποιηθεί στον Πόρο από 2 έως και 7 Μαίου 2014.

Αλ.Τουρκολιάς: "Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας..."



Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου τα μέλη της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας συναντήθηκαν προκειμένου να κόψουν τη βασιλόπιτά τους στα γραφεία της XRTC.  Σύσσωμο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τους Αλέξανδρο Τουρκολιά (Πρόεδρο), Νικόλαο Βουγιούκα (Α’Αντιπρόεδρο), Κωνσταντίνο Κουτσουμπέλη (Β Αντιπρόεδρο),Γεώργιο Ξηραδάκη (Γενικό Γραμματέα), Κατερίνα Φίτσιου (Ταμία), Κωνσταντίνο Οικονόμου (Αν. Γ. Γραμματέα) και Γιώργο Λάιο (Μέλος), καθώς και πολλά μέλη της Ένωσης αντάλλαξαν τις ευχές τους για την νέα χρονιά.

Μεγάλες ζημιές για το επενδυτικό «φιλέτο» του ΟΛΠ, τον προβλήτα Ι

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
«Βουλιάζει» η τελευταία μεγάλη επένδυση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε., ο προβλήτας Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, χθες επιβεβαιώθηκαν με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι φήμες που κυκλοφορούσαν στο λιμάνι και που έλεγαν ότι το τέρμιναλ, το οποίο στοίχισε περίπου 160 εκατ. ευρώ και για το οποίο ο ΟΛΠ ΟΛΠ έλαβε δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ, είναι ζημιογόνο.

Ισχυροί οι Ελληνες και στα LNG Carriers

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περαιτέρω ανάπτυξη της spot αγοράς μεταφοράς LNG και είσοδο νέων πλοιοκτητών στον κλάδο, αναμένεται για το μέλλον σύμφωνα με μελέτη της Intermodal, σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «Ν» κατά αποκλειστικότητα.

29 Ιαν 2014

ΟΛΠ: Άλλα 16 ανενεργά πλοία απομακρύνονται από το λιμάνι του Πειραιά

Την απομάκρυνση 16 ακόμα ανενεργών πλοίων  ως «επικίνδυνων και επιβλαβών» ή λόγω ακινησίας από το Λιμάνι του Πειραιά ενέκρινε το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε.
Η απομάκρυνση των πλοίων αυτών γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Οργανισμού για εκκαθάριση όλων των ναυπηγημάτων εκείνων που κρίνονται ως επικίνδυνα και επιβλαβή και των οποίων η κατάσταση δημιουργεί κίνδυνο βύθισης, κίνδυνο στη ναυσιπλοΐα και απειλούν να προσβάλλουν το περιβάλλον.

Υπουργικές κόντρες για το ν/σ για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Μεγάλη χρονοκαθυστέρηση παρουσιάζει  η προσπάθεια της κυβέρνησης να  ψηφίσει στη Βουλή το πολυπόθητο για την αύξηση των εσόδων της, νομοσχέδιο για τον Θαλάσσιο Τουρισμό.   Μπορεί η αίσθηση που έχει μείνει στον κόσμο ότι τα θέμα έχει λήξει  όμως η δεν ισχύει. Και αυτό γιατί υπάρχουν κόντρες μεταξύ των υπουργών. Το πιο σοβαρό θέμα εμπλοκής αφορά στην άρση του καμποτάζ για τα σκάφη αναψυχής. Το υπάρχον σχέδιο νόμου προβλέπει μερική άρση του καμποτάζ αφού δίνει  τη δυνατότητα ναύλωσης σκαφών με σημαία τρίτων χωρών υπό προϋποθέσεις, όπως είναι η ασφάλεια, το μήκος, ο αριθμός επιβατών, το υλικό κατασκευή.

Costamare και Υ.C. επενδύουν 1 δισ. δολ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 1 δισ. δολ. έχει σε εξέλιξη η ναυτιλιακή εταιρεία Costamare της οικογένειας Κωνσταντακοπούλου, από κοινού με τη York Capital, με την οποία έχουν ιδρύσει το joint venture.

28 Ιαν 2014

ΟΛΠ: Εξαιρετικά σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας



Στην έγκριση διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση των Υποσταθμών Μέσης Τάσης της Λιμενικής Ζώνης της ΟΛΠ Α.Ε προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του.

Η οικονομική κρίση απομακρύνει τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα

Στην κρουαζιέρα σχεδιάζει να επενδύσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρει ένα στήριγμα στην προσπάθεια που κάνει για να υπερβεί την οικονομική κρίση. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις έως τώρα για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε μεγάλες εταιρείες του κλάδου να επιλέξουν ελληνικούς προορισμούς. Την ίδια ώρα η οικονομική κρίση που πλήττει τη Νότια Ευρώπη και η πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Αφρική έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες –κολοσσοί να έχουν φτιάξει πλάνα για τη βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. 

Προσωρινή η πτωτική τάση στη ναυλαγορά

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Ευκαιρία τριών εβδομάδων δίνουν στους επενδυτές οι οίκοι αναλύσεων προκειμένου να τοποθετηθούν στις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Η πτώση των ναύλων το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω εποχής, η οποία ακολουθείται και από μια καθοδική κίνηση στις τιμές των μετοχών προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στο ναυτιλιακό κλάδο να το κάνουν, σημειώνει η Global Hunter Securities.

27 Ιαν 2014

Ποιοι δισεκατομμυριούχοι αρνούνται να αποκτήσουν θαλαμηγούς και γιατί

Την περασμένη εβδομάδα οι ναυπηγοί των μεγαλύτερων γιοτ του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο May Fair στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης με εκπροσώπους των media, αλλά και υποψήφιους αγοραστές. Το πάρτι άναψε για τα καλά, ωστόσο ένα ερώτημα απασχολούσε τη σκέψη των παρευρισκόμενων: γιατί απουσιάζουν οι Κινέζοι...

ΟΛΠ: Μείωση εμπορικών φορτίων και αύξηση επιβατών κρουαζιέρας






Μείωση στην επιβατική κίνηση, διακριτή άνοδο στα κρουαζιερόπλοια και  μικρή άνοδο στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε η ΟΛΠ ΑΕ στη διάρκεια του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού.

Σειρά έργων/παρεμβάσεων της ΟΛΗ ΑΕ, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των επιβατών



 Εθιμοτυπική επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο COSTAneoROMANTICA, που είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας «COSTA CROSIERE»,  που προσέγγισε  το λιμάνι του Ηρακλείου για τη φετινή χρονιά, σε σύνολο 41 αφίξεων  για την ίδια εταιρεία, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μπρας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Λιμενικών Υπηρεσιών, κ. Ευάγγελο Τσαμπουράκη.

Θρίλερ με φορτίο του Γ.Προκοπίου στην Αγκόλα

Πειρατές στην Αγκόλα επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο της Dynacom Tankers Management, συμφερόντων  Γιώργου Προκοπίου, κι έκλεψαν ένα μεγάλο φορτίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Ωστόσο, το πολεμικό ναυτικό της Αγκόλα διαψεύδει την εκδοχή της επίθεσης, κάνοντας λόγο για "ψεύτικη πειρατεία".

ΟΜΥΛΕ: "Επιχειρούν να προχωρήσουν στο ξεπούλημα κατ’ αρχήν του ΟΛΠ και στη συνέχεια όλων των Λιμανιών

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ενεργεί ως «Ταμείο ξεπουλήματος του Δημόσιου Πλούτου της χώρας», επιχειρούν με πολιτικά απαράδεκτες ενέργειες να προχωρήσουν στο ξεπούλημα κατ’ αρχήν του ΟΛΠ και στη συνέχεια όλων των Λιμανιών.

Οι ευρωεκλογές μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Σε πολιτικό οικονομικό θρίλερ με διεθνείς προεκτάσεις εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Το θέμα φαίνεται να έχει κολλήσει και αιτία είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές και η αποχώρηση των επιτρόπων στα τέλη του Μαΐου. Κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει να δεσμευτεί, ούτε να δεσμεύσει τους επόμενους επιτρόπους.

Dynacom Tankers Management: Πειρατές κατέλαβαν το ΜΤ Kerala και έκλεψαν φορτίο

Η ελληνική εταιρεία στην οποία ανήκει δεξαμενόπλοιο που είχε εξαφανιστεί ενώ έπλεε ανοικτά της Αγκόλας την 18η Ιανουαρίου ανακοίνωσε σήμερα ότι πειρατές κατέλαβαν το σκάφος αυτό και έκλεψαν μεγάλο μέρος του φορτίου του.

26 Ιαν 2014

Ανoδική η πορεία του κλάδου της κρουαζιέρας

Είναι γεγονός πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, διότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερή ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που εδραιώνεται στη συνείδηση εκείνων που προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους πάνω σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, είτε διότι έχουν εμπειρίες από προηγούμενες κρουαζιέρες είτε διότι επιχειρούν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά.

Αναζήτηση χρηματοδότησης για την αντικάταστη γηραιών πλοίων Μικρών Αποστάσεων

Την εξεύρεση χρηματοοικονομικής λύσης σε ευρωπαϊκό  επίπεδο για τη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων αναζητά ο πρόερος της Ένωσης, Χαρ. Σημαντώνης. Και οι λόγοι είναι:

1ον για την αντικατάσταση των γηραιών πλοίων  του short sea με νέα τα οποία θα έχουν περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές,  και  

2ον για την μετατροπή των ήδη υπαρχόντων  σε νέες τεχνολογίες όπως επιβάλλει η κατανάλωση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, δηλαδή  scrubbers ή LNG, ευελπιστώντας ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε κοινοτικά ναυπηγεία.

25 Ιαν 2014

ΜΕΘΑΝΑ 2014 2nd Traditional Boat Show





H κοινή προσπάθεια του «Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών» (Ε.Σ.Π.Σ.) και της «Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού» (ΕΠΕΣΤ) απέφερε καρπούς. Με συνδιοργανωτές τους ανωτέρω, τις τοπικές αρχές Τροιζηνίας (Δήμος, Λιμενικό ταμείο) και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ την 30 Μαΐου 2014 θα ανοίξει τις πύλες της έκθεση στο λιμάνι των Μεθάνων, ως ετήσιος επαναλαμβανόμενος θεσμός.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας ζητούν ενιαίο φορέα

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η άρση των αγκυλώσεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εταιρείες κρουαζιέρας στη χώρα μας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του home port στα ελληνικά λιμάνια. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Cruises Κυριάκος Αναστασιάδης.

24 Ιαν 2014

Ναυαγός του “ΣΑΜΙΝΑ” ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Αναδημσίευση

από το protothema.gr

Είχε χάσει στο ναυάγιο στην Πάρο την μητέρα του – Λιμενικό: Έχουμε σώσει 11.741 μετανάστες - Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πειραιά

"Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια χρειάζεται πολιτική σταθερότητα"



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κρουαζιερόπλοιο LOUIS OLYMPIA, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, όπου:
1.    Ενημερώθηκαν τα μέλη επί των πεπραγμένων του έτους 2013
2.    Παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση 2013.
3.    Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2014, και
4.    Εξελέγη τριμελής εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο διαχειρίσεως 2014 (άρθρο 22 του Καταστατικού).

Κ.Αναστασιάδης: Η Louis Cruises βιώνει καθημερινά τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία

O κ. Κυριάκος Αναστασιάδης Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Cruises, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της κοπής της πίτας της Ένωσης Φορέων Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Louis Olympia, δήλωσε:

O ρόλος της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και τα μέτρα για την ανάπτυξή της



Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων  με την ευκαιρία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας (2014) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ESNEuropean Shortsea Network) από το Eλληνικό Κέντρο Προώθησης (ΝΜΑ), το  οποίο εκπροσωπείται από την Ένωση, διοργάνωσε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014, στο Ναυτικό Όμιλο της Ελλάδος.

Χ.Σημαντώνης: «Nα είναι ανταγωνιστική η ελληνική σημαία και εντός της ΕΕ»




Η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων Χαρ. Σημαντώνη στη διάρκεια της εκδήλωσης  της Ένωσης με την ευκαιρία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας (2014) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ESNEuropean Shortsea Network) από το Eλληνικό Κέντρο Προώθησης (ΝΜΑ).


« Ακύρωση της συζήτησης της Eπίκαιρης Ερώτησης του Θοδωρή Δρίτσα, για την κατάργηση της σύνδεσης Κυθήρων – Αντικυθήρων, με τον Πειραιά»




Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 "Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Γιατί αλήθεια καταργείται η επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη», δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς ακυρώνεται η συζήτηση όλων των Επικαίρων Ερωτήσεων, λόγω έκτακτου νομοθετικού έργου.

Διαβάστε τις καταθέσεις των ναυαγών στο Φαρμακονήσι – Τι λένε για το Λιμενικό

Αναδημοσίευση

από το protothema.gr

Δείτε τον ψηφιακό χάρτη που δείχνει ότι οι λιμενικοί προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το σκάφος προς το ελληνικό νησί

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Οι διασωθέντες, αμέσως αφού έφτασαν στη Λέρο, μετά τη διάσωσή τους, κλήθηκαν να δώσουν τις μαρτυρίες τους για το τραγικό δυστύχημα, για το οποίο ακόμα αγνοούνται 11 γυναίκες και παιδιά.

Η Ινδία κατέχει ηγετική θέση στις διαλύσεις πλοίων

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το ξεκίνημα του χρόνου στον τομέα των διαλύσεων σχετικά με τα επίπεδα
των προσφερόμενων τιμών, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία γεγονός το οποίο οφείλεταιστην νομισματική σταθεροποίηση αλλά και στην αύξηση των τιμών του σιδήρου σχεδόν σε όλες τις αγορές.

Η νεφελωβατούσα «οικονομική» πολιτική της Ευρωζώνης– Γερμανίας

Ανάλυση
G.Moundreas SA

Οι επιθέσεις ενάντια στην αιθεροβάμωνα, νεφελωβατούσα «οικονομική» πολιτική της Ευρωζώνης– Γερμανίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και από όλα τα μέτωπα, τη στιγμή που η ίδια η
Ευρωζώνη μέσω των αξιωματούχων της προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική της λιτότητας έφερε
θετικά αποτελέσματα.

23 Ιαν 2014

Υψηλό μέρισμα από την Capital Product του Β. Μαρινάκη που είναι εισηγμένη στο Νasdaq

Τη διανομή μερίσματος για το τέταρτο τρίμηνο του 2013  αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στο NASDAQ Capital Product Partners L.P., συμφερόντων  Ευάγγελου Μαρινάκη. Το μέρισμα ανέρχεται στα 0,2325 δολάρια ανά μετοχή και θα  καταβληθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

J. Fredriksen: Ο εφοπλιστής “βασιλιάς των Vikings” που έγινε πλούσιος από τους πολέμους της Μ.Ανατολής έβγαλε 607,5 εκατ. σε μια μέρα

Ο πλουσιότερος άντρας της Κύπρου είναι Νορβηγός και ακούει στο όνομα John Fredriksen. Γνωστός στη ναυτιλία ως ο “βασιλιάς των Vikings”  ο 70χρονος εφοπλιστής που ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων παγκοσμίως αύξησε την περιουσία του κατά 607,5 εκατομμύρια μέσα σε μια μέρα.

Λίγα τα συμβόλαια αγοραπωλησιών

Mειωμένη ήταν η  δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Ultramax, το ‘DIETRICH OLDENDORFF’ 63.500 DWT (2013 – Dayang SB) πουλήθηκε σε
Έλληνες στα $ 31 εκ. Εικάζεται ότι πουλήθηκε με T/C, πίσω στους πωλητές, συνδεδεμένο με τον δείκτη BSI.

Σε εφαρμογή η «Ηλεκτρονική Παρακολούθηση καλής λειτουργίας των Λιμενικών Αρχών».....

...στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λιμενικών αρχών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

 Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λιμενικών αρχών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και έχει, ήδη, τεθεί σε λειτουργία η «Ηλεκτρονική παρακολούθηση καλής λειτουργίας και εσωτερικού ελέγχου των Λιμενικών Αρχών» της χώρας.

Φόβοι για πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Ανγκόλας

Φόβους ότι ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με 27μελές πλήρωμα κατελήφθη από πειρατές ανοιχτά της ακτής της Ανγκόλας, εξέφρασε την Τετάρτη η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Αν και πέφτει η ναυλαγορά οι εφοπλιστές επενδύουν σε πλοία

Σημάδια αντίστασης παρουσιάζει η ναυλαγορά παρά  την διορθωτική της ναυλαγοράς  τάση παρά τη διόρθωση που κάνει. Η παρούσα τιμή του BDI που αφορά ο ξηρό φορτίου είναι πάνω από 70% περίπου συγκριτικά με την τιμή του δείκτη την ίδια ημέρα των δύο προηγούμενων χρόνων και περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή του 2011. Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα Ιανουαρίου του 2011 ο δείκτης ήτανε στις 1,370 μονάδες, το 2012 στις 862 μονάδες και το 2013 στις 825 μονάδες.

«Θαλασσοταραχή» στην πώληση του ΟΛΠ

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Στο μέσο του «τυφώνα» των ευρωεκλογών αλλά και της αποχώρησης των επιτρόπων της Ε.Ε., στο τέλος Μαΐου, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία θέλει να λύσει τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν στα λιμάνια, ώστε να προχωρήσει στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Η Ελλάδα μετά τα ατελείωτα μπρος-πίσω βήματα τα δύο τελευταία χρόνια σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ  (παραχώρηση ή master concession), τελικά αποφάσισε να προχωρήσει σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (master concession). Και τότε προέκυψαν τα προβλήματα με την Ε.Ε.

22 Ιαν 2014

Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και από Σβόμποντα

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι η επιτυχία τους έγκειται στην αποδοχή τους από την κοινωνία και τα συνδικάτα». Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα κατά τη συνάντηση του με τη Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία προηγήθηκε της κύριας συνάντησης του με τα Δ.Σ. των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζόμενων στα λιμάνια και των λιμενεργατών.

Έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΚΕΣΕΝ




Η συντονιστική επιτροπή ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Σήμερα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών και ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί από την πολιτική του κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των Μηχανικών, των Ναυτεργατών, των εργαζομένων.

«Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου χωρίς πολιτικούς υπαλλήλους;»






Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΥΕΝ  «Π  Σ  Υ  Υ  Ε  Ν»  
εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης εξανεμίζονται και καταντούν μεγαλοστομίες, με μια απλή ανάγνωση του σχεδίου του Οργανισμού του Υ.Ν.Α., το οποίο με ανεξήγητη βιασύνη και προχειρότητα προωθεί ο Υπουργός, σε εφαρμογή των εντολών των τροϊκανών που μοναδικό στόχο έχουν τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και την παραχώρηση τμημάτων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες.

Ξανά στις αγορές η Navios Holdings

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Βγαίνει ξανά στις αγορές η Navios Maritime Holdings, η ναυαρχίδα του Ομίλου Navios της κας Αγγελικής Φράγκου.
Η εταιρεία, που στη διάρκεια του 2013 «σήκωσε» από τα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές πάνω από 850 εκατ. δολ., κατέθεσε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικό ενημερωτικό δελτίο για τη διάθεση ειδικών μετοχών (American Depositary Shares-ADS) στην τιμή των 2.500 δολ. το κάθε ADS.

21 Ιαν 2014

Στον Μπαρνιέ παραπέμπει ο Αλμούνια τον Βαρβιτσιώτη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Στον  επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ έριξε το…μπαλάκι  για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.