30 Σεπ 2013

Μελέτη του κόστους επιδότησης των λεγόμενων «άγονων γραμμών»



Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠανεπιστημίουΠειραιά, ολοκληρώθηκε πρόσφατα μελέτη με αναφορά στις ελληνικές «άγονες» ακτοπλοϊκές και αεροπορικές γραμμές, με τίτλο «Ανασκόπηση Κόστους Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας Θαλάσσιας και Αεροπορικής Μεταφοράς Επιβατών: Η περίπτωση της Ελλάδας».

China: Cancellation and exemptions of fee items charged on shipping



Huatai Insurance Agency & Consultant Service Ltd., Beijing, China advises as follows:
“On 29 August 2013, the Ministry of Transport of P. R. C held a press conference, announcing that they will abolish or suspend the following fee items:

OΛΗ:«Επίσημος Υποστηρικτής», του «6ο Διεθνούς Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινούμενων Σχεδίων



Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. συνεχίζει την προσπάθεια του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους επισκέπτες κρουαζιέρας, αλλά και τους πολίτες της πόλης του Ηρακλείου. Μια προσπάθεια που επιδιώκει να εντάξει το λιμάνι και την πόλη του Ηρακλείου στους προορισμούς, που αναπτύσσουν και καλλιεργούν τον λεγόμενο «τουρισμό εμπειρίας».

Ανοίγει η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Με στόχο να ανοίξει η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα ετοιμάζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής.

29 Σεπ 2013

Ανάκαμψη στην αγορά των scrap

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας και ανάκαμψης της αγοράς έκαναν την εμφάνιση τους την
προηγούμενη εβδομάδα, καθώς, τουλάχιστον προς το παρόν, οι νομισματικές ισοτιμίες αλλά και οι
τιμές του σιδήρου άρχισαν να παρουσιάζουν θετική πορεία σχεδόν σε όλες τις αγορές, αφού το
Πακιστάν έχει ακόμη μερικά προβλήματα, βάζοντας έτσι τους Cash Buyers σε αγοραστική διάθεση
και με στοιχεία σπέκουλας για περεταίρω αύξηση των τιμών.

Κινητικότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων

Κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα αγοραπωλησιών πλοίων. Την εβδομάδα που πέρασε.
Στα πλοία ξηρού φορτίου γίνανε οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα Resales, τα Kamsarmax ‘HULL 0108206’ και ‘HULL 0108207’ 81.500 DWT (2013 – New
Century) πουλήθηκαν στην Golden Ocean με άμεση παράδοση στα $ 24,5 εκ. το κάθε ένα.

Υπέρμαχος της λιτότητας

Ανάλυση
G.Moundreas SA

Το «κοσμογονικό» γεγονός των Γερμανικών εκλογών έλαβε τέλος με την ισχυρή κυριαρχία του
κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Mekel, με δεύτερο νικητή τους Σοσιαλδημοκράτες του
Steinbrueck, ενώ ο πρώην σύμμαχος της Merkel στην προηγούμενη κυβέρνηση, o σκληροπυρηνικός
Rοesler των Ελευθέρων Pημοκρατών δεν κατάφερε να βάλει το κόμμα του στην Βουλή.

28 Σεπ 2013

Γνώμη: Ναυπηγεία στην αναμονή

«Ουδέν νεώτερον» υπάρχει από την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εχουν περάσει περισσότεροι από 16 μήνες που τα ναυπηγεία δεν λειτουργούν και οι συζητήσεις με την ιδιοκτησία για τη συνέχιση του προγράμματος των υποβρυχίων, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της απόφασης αποκλεισμού του Σκαραμαγκά από εμπορικές δραστηριότητες -πλην του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού- δεν δείχνουν να τελεσφορούν.

Ναυτιλιακός Κλάδος – Χρηματοδότηση και Προκλήσεις


Toυ
Διευθύνοντος  Συμβούλου  της Εθνικής Τράπεζας 
κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά
Η Εθνική Τράπεζα κατέχει ισχυρή θέση στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας,  με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και μισό αιώνα. Σήμερα, διαθέτει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, ύψους €2 δισ. περίπου, καθώς και ισχυρό πελατολόγιο, που διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με την Τράπεζα και σημαντική καταθετική βάση. Η αμοιβαιότητα μεταξύ τους έχει θεμελιώσει την εποικοδομητική συνεργασία, τόσο από πλευράς Τράπεζας όσο και από πλευράς πελατών, καθώς και τη συνεχή στήριξη επενδυτικών σχεδίων στις δύσκολες αγορές με σωστούς όρους και προϋποθέσεις.

27 Σεπ 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2013




ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ
"Σήμερα, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2013, απευθύνομαι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στον  Έλληνα ναυτικό και
σε κάθε μέλος της ναυτιλιακής μας κοινότητας που «ταξιδεύει» τη σημαία μας στα πέρατα του κόσμου.

ΟΛΠ: Δημιουργία πολιτιστικού γεγονότος μέσα στο χερσαίο χώρο του λιμανιού.




         
Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η κοινή προσπάθεια Λυρικής Σκηνής και ΟΛΠ Α.Ε. για τη δημιουργία πολιτιστικού γεγονότος μέσα στο χερσαίο χώρο του λιμανιού. Μια εκδήλωση η οποία θα έχει και συνέχεια κατά τη χειμερινή περίοδο και στον Διεθνή Σταθμό Επιβατών «Θεμιστοκλής» και στην Πέτρινη Αποθήκη στην περιοχή της Ακτής Περικλέους στη Δραπετσώνα.

Πρόβλημα η ρευστότητα για την ακτοπλοία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε  σήμερα με τον Πρέσβη της Γερμανίας, Wolfgang Dold. Η συνάντηση, η οποία
πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, είχε ως επίκεντρο συζήτησης  την εμβάθυνση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας σε όλο το εύρος των
θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΝΑ



Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει τις επιχειρούμενες απολύσεις που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ στα πλαίσια της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Αγγ.Φράγκου: Έσοδα 82 εκατ. δολάρια από πώληση μετοχών

Η Navios Maritime Partners έβαλε στα ταμεία της 82 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητά της που θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, αγγελική Φράγκου πούλησε 5,75 εκατομμύρια μετοχές προς 14,24 δολάρια το κομμάτι. Τα χρήματα θα δοθούν κυρίως για την ενίσχυση και ανάπτυξη του στόλου της εταιρείας.

Συμφωνία υπουργών στα σκάφη αναψυχής

«Προ των πυλών» βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχουν συμφωνήσει για την αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το νομοσχέδιο.

26 Σεπ 2013

Οι πλοηγοί κατέθεσαν μήνυση εναντίον του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά

Αφορμή η απόφαση του να επιτρέψει στη διάρκεια 48ωρης απεργίας των πλοηγών  τον κατάπλου και απόπλου πλοίων, χωρίς την επιβίβαση μέσα σε αυτά πλοηγού

Ν.Τσάκος: Πώληση προνομιούχων μετοχών από την ΤΕΝ για επενδύσεις




Την ενίσχυση της ρευστότητας της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ΤΕΝ, αναζητά ο  πλοιοκτήτης Νίκος Τσάκος. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχωράει στην πώληση προνομιούχων μετοχών  προς 25 δολάρια την κάθε μία προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν για την αγορά πλοίων ή για άλλες επενδύσεις.

"Nα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ"

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ &
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΠ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ &  ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι
ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες. Εξηγήσαμε και  τι έχει γίνει και τι σκοπεύουμε ούτως ή αλλιώς έχουμε να κάνουμε ανεξαρτήτως τροϊκανής
υποχρέωσης.

20% ΕΚΠΤΩΣΗ … στους κατόχους κάρτας ανεργίας!




Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική δράση τους, με ευθύνη επεκτείνουν την προσφορά τους και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα μας, προσφέροντας:

Αναζητούνται οι σοροί δύο επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia

 
Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν από βατραχανθρώπους στο σημείο όπου ναυάγησε το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, λίγες ημέρες μετά την επιτυχή και εντυπωσιακή ανέλκυσή του.

Ναυλαγορά: Έσπασε και το φράγμα των 2.100 μονάδων ο BDI

Το φράγμα των 2.100 μονάδων έσπασε ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς Baltic Dry (BDI) για πρώτη φορά μετά την  27η Οκτωβρίου του 2011, όταν και είχε κλείσει στις 2.091 μονάδες. Ειδικότερα έφθασε χθες στους 2.127 κάνοντας μία «τρελή «κούρσα» ανόδου η οποία άρχισε  κλείνοντας από τις 2 Σεπτεμβρίου, με μία σύντομη διακοπή-πτώση στις 12 του μήνα.

Αρχίζουν οι διαδικασίες πώλησης του ΟΛΠ

Σε παράλληλη πορεία θα τρέξουν από σήμερα οι διαδικασίες της πώλησης των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και του φιλικού διακανονισμού ανάμεσα στην Cosco και τον ΟΛΠ για το πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος, με παράλληλες νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ των Ελλήνων εφοπλιστών στις αγορές πλοίων

- Επενδύσεις 2,98 δισ. δολ. για 209 second hand

Εσπασαν όλα τα ρεκόρ οι Ελληνες εφοπλιστές στις αγορές πλοίων, καθώς στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους απέκτησαν 209 πλοία διαφόρων τύπων σε ένα σύνολο 867 πλοίων που άλλαξαν χέρια παγκοσμίως.

25 Σεπ 2013

Βαρβιτσιώτης προς Τρόικα: Αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ μέσα σε 6 μήνες



Η αποκρατικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ και τα μέτρα για την ελληνική ακτοπλοία ήταν τα θέματα συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και των εκπροσώπων της Τρόικας, Ντορίν Ματέσκου, η Μαριαλένα Αθανασοπούλου και Ματίας  Μος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αργά το απόγευμα στο ΥΝΑ.
Καταρχήν έγινε συζήτηση γύρω από τις προθέσεις του ΥΝΑ για τη  συμφωνία ΟΛΠ-Cosco.

Ελλάδα-Τουρκία: Αναβάθμιση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των τουριστικών σκαφών





Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας, Kerim Uras. Η συνάντηση, η οποία είχε ιδιαίτερα εποικοδομητικό χαρακτήρα, επικεντρώθηκε στους τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των ροών της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και σε άλλους τομείς διμερούς ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Τον ΟΛΠ επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του κινεζικού λιμανιού Tianjin




Πολυμελής αντιπροσωπεία του Λιμένα Tianjin της Κίνας επισκέφθηκε τον ΟΛΠ Α.Ε. για συνομιλίες σχετικά με τη λειτουργία του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας.

ΟΛΗ: Συναντήσεις με τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας




 Επιχειρηματικές συναντήσεις με όλες τις σημαντικές εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, όπως οι TUI CRUISES, MSC, PULLMAN TOURS, COSTA CROCIERE, LOUIS CRUISES, κτλ. για να αναλυθούν και παρουσιαστούν οι νέες υποδομές και τα νέα “project” του λιμανιού του Ηράκλειου έχει προγραμματίσει η διοίκηση του Οργανισμού στο πλαίσιο της συμμετοχή του ΟΛΗ στην Ευρωπαϊκή έκθεση κρουαζιέρας που πραγματοποιείται στο Αμβούργο από τις 24-26 Σεπτεμβρίου 2013. 

ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ




 Τρεις υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών προδιδακτορικού επιπέδου προκηρύσσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι υποτροφίες αυτές:

Α. Τουρκολιάς: Δυο δισ. το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής - Σημαντική η συμβολή των εφοπλιστών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας




Έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν  στην ελληνική οικονομία απεύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ενισχύει τον στόλο της η Diana του Σ.Παληού

Τον στόλο του δυναμώνει μέσα στο 2013 ο Συμεών Παληός. Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία Diana απέκτησε σε πλειστηριασμό το φορτηγό πλοίο Stefania Lembo, χωρητικότητας 82.000 τόνων. Είναι το δεύτερο πλοίο που αποκτά μέσω της διαδικασίας αυτής το 2013.

H Metrostar του Θεόδωρου Αγγελόπουλου επιστρέφει στα υπερ-δεξαμενόπλοια

Στον κλάδο των υπερ-δεξαμενόπλοιων, VLCC, τον οποίο γνωρίζει καλά επανέρχεται  μετά από τρία χρόνια απουσίας η ναυτιλιακή εταιρεία Metrostar συμφερόντων Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς κύκλους  παρήγγειλε στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries, 2 πλοία με παράδοση το 2016. Η αξία τους υπολογίζεται στα 92,5 με 93,5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

«Εκρηξη» στους ναύλους έφερε η αυξημένη ζήτηση των capes

Εσπασε το φράγμα των 2.000 μονάδων ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς Baltic Dry (BDI) κλείνοντας χθες στις 2.021 έπειτα από ένα ανοδικό ράλι που ξεκίνησε από τις 1.139 μονάδες στις 2 Σεπτεμβρίου και διακόπηκε μόνο μία ημέρα, στις 12/9, οπότε είχε μια παροδική πτώση κατά επτά μονάδες. Τελευταία φορά που ο BDI βρέθηκε πάνω από τις 2.000 μονάδες ήταν στις 27 Οκτωβρίου του 2011, όταν και έκλεισε στις 2.091 μονάδες.

24 Σεπ 2013

Κίνδυνοι για την ασφάλεια των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στα λιμάνια χωρίς πλοηγό

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσα προς τoν κ. Υπουργό
Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Κίνδυνοι για την ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και των πληρωμάτων από την με άδεια του Υπουργείου προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στα λιμάνια χωρίς πλοήγηση, λόγω της απεργίας των πλοηγών
 
"Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επέτρεψε σήμερα το πρωί την είσοδο κρουαζιεροπλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας και του Βόλου χωρίς πλοήγηση, με αποτέλεσμα ένα κρουαζιερόπλοιο να δέσει σε λάθος προβλήτα και να τεθεί αντικειμενικά σε κίνδυνο η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και των πληρωμάτων.

Δημιουργία ανεξάρτητης Διεύθυνσης στο ΥΝΑ στην οποία θα υπάγονται ο κλάδος της κρουαζιέρας και του yachting



Το Προεδρείο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά από πλευράς Ενώσεως σε θέματα – προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας, όπως:

Ανοιχτή Δοκιμή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής



Ο ΟΛΠ Α.Ε. καλεί τους φιλότεχνους και όλους τους πολίτες του Πειραιά να παρακολουθήσουν την Ανοιχτή Δοκιμή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα γίνει εντός του λιμενικού χώρου (Πύλη Ε9, απέναντι από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στην Ακτή Μιαούλη) την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 18:00.

Δημοσιεύθηκαν τα Πρακτικά της ποιητικής εκδήλωσης που έγινε στη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου για τον Κωνσταντίνο Καβάφη




Δημοσιεύθηκαν τα Πρακτικά της ποιητικής εκδήλωσης που έγινε στη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στις 2 και 3 Αυγούστου 2013.

Η κρουαζιέρα θα προσκρούσει σε ύφαλο το 2014

Μια ανακοίνωση «σοκ» περίμενε τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, χθες, με τη διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Οι μνηστήρες για τον ΟΛΘ από Άπω Ανατολή και Ρωσία

«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»... Οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου στο γνωστό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου ταιριάζουν γάντι στη συμπεριφορά των υψηλόβαθμων στελεχών της Hutchison Port Holdings, με καταγωγή την Άπω Ανατολή, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που έτσι κι αλλιώς έχει καταστεί πολύφερνη νύφη.

Hράκλειο: Κρουαζιερόπλοιο ζήτησε να πιάσει λιμάνι, αλλά η απεργία έδωσε... απαγορευτικό!

Ακυρώθηκε ο κατάπλους του Norwegian Jade της Norwegian Cruise Line εξαιτίας της απεργίας...δύο ατόμων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει μεταξύ των πρακτόρων του Ηρακλείου η πληροφορία ότι το πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade της Norwegian Cruise Line που είχε ζητήσει εκτάκτως να "δέσει" στο λιμάνι του Ηρακλείου, δε θα κάνει τελικά την εμφάνισή του εξαιτίας της απεργίας των δύο πλοηγών.

23 Σεπ 2013

H ελληνοκινεζική συνεργασία παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης....



....την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων και της μεγάλης προσπάθειας της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση



Από αρίστερα: Nigel Lowry - Ανταποκριτής της Lloyd's List στην Ελλάδα, Μανώλης Βορδώνης, Sun Liwei -Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λ. Δ. Κίνας, Γιάννης Σαχίνης - Πρόεδρος της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών, Παναγιώτης Μίχαλος -Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Ξηραδάκης - Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Ltd. και Κυριάκος Δερμάτης - Μέλος Δ.Σ, Intermodal Shipbroking.


- 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών Maritime Greece in the Privatization Era -Challenges and Opportunities of the China – Greece Cooperation Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013, Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Ξεκινάει το μεγάλο έργο επέκτασης του Λιμένα Κρουαζιέρας του ΟΛΠ Α.Ε., δαπάνης 120 εκ. Ευρώ.



           
            Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε., μετά και την έκδοση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων, αποφάσισε:
α. Την έγκριση εκτέλεσης κατασκευής του έργου «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα Πειραιώς - Νότια Πλευρά Κρουαζιέρας».

Η Τρόϊκα παρεμβαίνει για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco




 

-Την προσεχη Πέμπτη η συνάντηση Τρόικας-Μ.Βαρβιτσιώτη.

 Στο μικροσκόπιο της Τρόϊκας βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ και Cosco γεγονός που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα του ζητήματος αφού και η ΕΕ εξετάζει  εάν υπάρχει  αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Costa Pacifica



Κατέπλευσε σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, το κρουαζιερόπλοιο Costa Pacifica από την εταιρεία Costa Crociere. Έχει μεταφορική  δυναμικότητα 3.780 επιβάτες και πλήρωμα 1.100 άτομα. Αντίστοιχου μεγέθους πλοίο είχε να έρθει στη Θεσσαλονίκη από το 2008 και η άφιξη του ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η ελληνική ναυτιλία

Του 
Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Ενα σκληρό πολιτικό - επιχειρηματικό παιχνίδι φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία των Βρυξελλών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στόχος είναι η συρρίκνωση της ελληνικής ναυτιλίας, που αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς άξονες της οικονομίας μαζί με τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μελετούν τη θεσμοθέτηση ενιαίας φορολογίας σε θέματα ναυτιλίας για όλα τα κράτη-μέλη ώστε να μην υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Χάος με την πώληση και τον διακανονισμό

-Χωρίς τελική συμφωνία ΟΛΠ - Cosco - υπουργείο

Τάξη στο χάος των αντικρουόμενων θέσεων και συμφερόντων των εταίρων μας, σχετικά με την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αναμένεται να επιχειρήσει να βάλει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

22 Σεπ 2013

Ναυλαγορα: Το θέμα δεν είναι να βελτιωθεί αλλά να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα

Είναι γεγονός πως οι αναλύσεις για την ναυλαγορά  τουλάχιστον οι περισσότερες, συνηγορούν στο ότι η αγορά θα βελτιωθεί από το 2014 αλλά το καίριο ερώτημα είναι αν η αγορά θα μπορέσει να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα, με τις οποιαδήποτε φυσικά «αναμενόμενες» διακυμάνσεις και μετά το 2014. 

Περισσόετρα τα δεξαμενόπλοια που πωλούνται για παλιοσίδερα

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την περασμενη εβδομάδα ήτανε 891,728 DWT εκ των οποίων περίπου το 24% (216,321
DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 59% (528,207 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 17% (147,200 DWT) Containers.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κινήθηκαν ως εξής:

21 Σεπ 2013

Mποφόρ στις ασφαλιστικές από το Costa Concordia

Αναταραχή στους κόλπους της ναυτασφαλιστικής αγοράς έχει φέρει η επιχείρηση ανέλκυσης και ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia». Οι απαιτήσεις της ιταλικής κυβέρνησης, που δεν ήθελαν να κοπεί το 114.000 τόνων πλοίο, για να μην υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος και απαίτησε να στηθεί η επιχείρηση ανόρθωσης, εκτίναξε το κόστος απομάκρυνσης του πλοίου στα 917 εκατ. δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να ξεπεράσει και το 1 δισ. δολάρια.

20 Σεπ 2013

Εξαιρούνται οι ναυτιλιακές μετοχές από το "πόθεν έσχες"

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή διάταξη με την οποία απαλλάσσονται οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) της υποχρέωσης να δηλώνουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.