30 Απρ 2013

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη

Δεμένα θα μείνουν τα λιμάνια τη Μεγάλη Τετάρτη μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχει με 24ωρη απεργία στην φετινή εργατική Πρωτομαγιά.

Η  απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των Ελλήνων ναυτεργατών, της ΠΝΟ, στον αγώνα της κατά του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε από τη Βουλή.

Σύσκεψη για την αξιοποίηση της «παγόδας» στο λιμάνι του Πειραιά




    Η παραχώρηση στον δήμο Πειραιά του κτηρίου της παγόδας, στην περιοχή Αγίου Νικολάου του λιμένος Πειραιώς αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη  με τον Δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον Πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιο Σταυρίδη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.), Γιώργο Ανωμερίτη.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το ναυάγιο




Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες προς εντοπισμό των οκτώ  αγνοούμενων Σύριων  ναυτικών που ήταν  μέλη πληρώματος του Φ/Γ «PIRI REIS».  Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποτελέσματα.
Το Φ/Γ “CONSOUTH” κατέπλευσε στην Καλαμάτα, όπου ο Πλοίαρχος δήλωσε μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα να παραμένει στο αγκυροβόλιο, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι κρίνεται επισφαλής. Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων βρίσκεται επί του πλοίου προς διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος.

Ψήφισμα ΑΝΕΚ για τον θάνατο του πρώην Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ LINES με την αναγγελία του θανάτου του δημιουργού της, ισόβιου Προέδρου της και κορυφαίου Ιεράρχη Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη συνελθόν εκτάκτως αποφασίζει:

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις»








«Τίθεται από σήμερα 30 Απριλίου 2013 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις».

Το πρώτο μέρος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου καταρτίστηκε μετά από συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Οικονομικών και έχει ως στόχο να προσδώσει νέα δυναμική στο χώρο δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων με τη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου, σταθερού, σαφούς και ελκυστικού πλαισίου.

Ενιαίο τέλος για όλα τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής


- Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τα αλιευτικά καταφύγια και τις μαρίνες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, με θέμα «Αλιευτικά καταφύγια και μαρίνες»:
 «Σε απάντηση ανωτέρω σχετικής, σας γνωστοποιούμε τα εξής ως προς την κατασκευή – αναβάθμιση τουριστικών λιμένων (μαρίνων) και αλιευτικών καταφυγίων:

Προς πώληση τα πιο σύγχρονα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας


Φόβοι ότι θα συνεχιστεί η εκποίηση σύγχρονων πλοίων της ελληνικής ακτοπλοίας εκφράζουν κύκλοι της αγοράς. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους επιβίωσης αφού η συνεχιζόμενη για μια τετραετία και πλέον κρίση τις έχει εξαντλήσει οικονομικά.

ΟΛΘ: Καμία προσφορά για τη μαρίνα


Αγονος απέβη τελικά και έπειτα από δύο αλλεπάλληλες παρατάσεις ο διαγωνισμός για το έργο της κατασκευής μαρίνας σκαφών αναψυχής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιος Αγγελούδης, «δεν υποβλήθηκε καμία δεσμευτική προσφορά».

Πόλυς Χατζηιωάννου: "Οι Κύπριοι εφοπλιστές στηρίζουν τη χώρα τους και τη σημαία της"

Του Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Το ευρύτερο κοινό τον γνώρισε την εποχή του Ντέμη Νικολαΐδη στην AEK, όταν συμμετείχε σε ομάδα επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων και οι εφοπλιστές Νίκος Νοτιάς και Πέτρος Παππάς, που μπήκαν ως μεγαλομέτοχοι στην ΠΑΕ. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε σε αυτόν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, λέγοντας σε εκπροσώπους της Original ότι θα τον ήθελε δίπλα του εάν μπει στην ΑΕΚ. Ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου είναι ένα από τα δυνατά και συνεχώς ανερχόμενα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού. Με τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο ήταν από τις ελάχιστους -αν όχι ο μόνος Κύπριος εφοπλιστής- που βγήκαν μπροστά και καθησύχασαν τη ναυτιλιακή κοινότητα.

29 Απρ 2013

Αλλάζουν όλα στην έκδοση αδειών χειριστών ταχυπλόων σκαφών




Υπουργική απόφαση για τη διενέργεια εξετάσεων υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, για τους εκπαιδευτές υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών και για τις σχολές εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Παράλογο; Δεν απαντάει..!

Του
 Μηνά Τσαμόπουλου
για το newmoney.gr
Αναδημοσίευση

Ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας  υπάρχει για την ναυτιλία   από την πλευρά της κυβέρνησης. Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι στην πρώτη γραμμή αφού είναι ένας από τους  δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας που γίνεται προς την ανάπτυξή της.
Τα βρήκανε οι δύο πλευρές, κυβέρνηση-εφοπλισμός στο πρόσφατο νομοσχέδιο  του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που πέρασε από τη Βουλή. Πέρασε; Όχι όλο αφού το άρθρο 19 που προέβλεπε την δυνατότητα υπογραφής  ατομικών συμβάσεων  για τα κατώτερα πληρώματα  στη ποντοπόρο ναυτιλία και στα σκάφη αναψυχής, καταψηφίστηκε.

Sea Diamond: Η χαρτογράφηση φταίει για το ναυάγιο λένε οι εμπειρογνώμονες



      Την εσφαλμένη κατά 74 μέτρα χαρτογράφηση υπέδειξαν ως την βασική αιτία για το ναυάγιο του Sea Diamond οι τρεις εμπειρογνώμονες που είχαν διοριστεί από την εισαγγελία Νάξου.
Όπως υποστήριξαν στις καταθέσεις τους από τη στιγμή που το πλοίο προσέκρουσε στον ύφαλο, λόγω της λανθασμένης χαρτογράφησης, ήταν αδύνατον να σωθεί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πλοιάρχου και του πληρώματος.

Ευρωπαϊκές Πολιτικές στη Ναυτιλία: Διάψευση των προσδοκιών στη Ναυτιλιακή Πολιτική της ΕΕ







    "Γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε..." ελεγε παλαιοτερα Ελληνας πολιτικος απο την Κρητη διαπιστωνοντας καποια πραγματα προφανη σε ολους. Καπως ετσι αισθανεται κανεις βλεποντας τις απαντησεις των αναγνωστων του www.marinews.gr στο ερωτημα  της περασμένης εβδομαδας. Γιατι να το κρυψωμεν λοιπον οταν ειναι τοσο κοινη πεποιθηση οτι οι αστοχιες σ’ αυτο τον τομεα ειναι τοσο πολλες ωστε να οδηγουν τους μισους σχεδον αναγνωστες στο συμπερασμα οτι το αποτελεσμα στη ναυτιλιακη πολιτικη ηταν απογοητευτικο.

"Παρέμβαση για την ενδεχόμενη διακοπή των δρομολογίων πλοίων από το λιμάνι του Μετοχίου στην Ύδρα"



Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη για την ενδεχόμενη διακοπή των δρομολογίων πλοίων από το λιμάνι του Μετοχίου στην Ύδρα, ζητεί με επιστολή του ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει περί νομιμοποίησης και καταλληλότητας του συγκεκριμένου προβλήτα, ο βουλευτής τονίζει στην επιστολή του πως η συνέχιση των δρομολογίων καθίσταται αμφίβολη.

Η επιστολή του βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Πώς θα γίνει ο Πειραιάς Ρότερνταμ της Ν. Ευρώπης»


Φωτό: O καθηγητής Ναυτιλιακών του Erasmus University του Ρότερνταμ και πρόεδρος του λιμανιού του Πρίντεζι, Ηρακλής Χαραλαμπίδης (δεξιά), με το συντάκτη της «Ν», Αντώνη Τσιμπλάκη, κατά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε στα γραφεία της εφημερίδας.


 Σε Ρότερνταμ της Νότιας Ευρώπης θα εξελιχθεί πολύ σύντομα το λιμάνι του Πειραιά και θα γίνει η νότια πύλη εισόδου ασιατικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Για να μπορέσει, ωστόσο, να συνεισφέρει στη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει με ξεχωριστές παραχωρήσεις υπό έναν Οργανισμό που θα ελέγχεται από το κράτος, και ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής.

Κ. Μουσουρούλης: Διπλό το κέρδος από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Στο αυξημένο ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας του κόσμου για τη χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης κατά την επίσκεψή του σε ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, το Norwegian Spirit, το οποίο έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά. 
Χρειαζόμαστε αφίξεις στο έδαφος και όχι απλούς επιβάτες, με περισσότερους αφετήριους λιμένες και με νέους προορισμούς, τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός.

Δύο νεκροί και οχτώ αγνοούμενοι στο ναυάγιο ανοιχτά της Μεθώνης

Τις σωρού δύο εκ  των συνολικά δέκα αγνοουμένων ναυτικών από τη Συρία εντόπισαν λίγο πριν τις 9:30 τα σκάφη του λιμενικού που συμμετέχουν στις έρευνες ανοιχτά της Μεθώνης μετά την βύθιση του φορτηγού πλοίου Πίρι Ρέις τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας.

27 Απρ 2013

Πρόσω ολοταχώς στις αγορές πλοίων


Αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική επέκτασης του στόλου της δηλώνει η διοίκηση της Costamare, στοχεύοντας σε περαιτέρω αγορές πλοίων αξιοποιώντας τις χαμηλές αξίες.
Η εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διατήρησε σταθερή την κερδοφορία της στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ανανεώσει σημαντικά το στόλο της αποκτώντας επτά νέα πλοία και πούλησε αντίστοιχα άλλα τόσα μεγαλύτερης ηλικίας και μικρότερης χωρητικότητας.

26 Απρ 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την απόδοση πόρων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης σε τρίτους




Ερώτηση προς τους  Υπουργούς -Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας-Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα  «Με ποια αιτιολόγηση και με ποιους μηχανισμούς ελέγχου αποδίδονται πόροι του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης σε τρίτους;» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Θοδωρής Δρίτσας Α΄ Πειραιά και Νησιών,Δημήτρης Γάκης Δωδεκανήσου, Αγνή Καλογερή Σάμου και Νίκος Συρμαλένιος

Κυκλάδων.


Αναλυτικά:

Αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης





- Συνεδρίαση Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης



«Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Θα φροντίσουμε να προσελκύσουμε τους νέους μας στο ναυτικό επάγγελμα δίνοντάς τους τα απαιτούμενα αυξημένα ποιοτικά εφόδια που πάντα χαρακτήριζαν τον Έλληνα ναυτικό», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης το οποίο – υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Αθανάσιου Μπούσιου - ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Ψήφισμα του ΔΣ της ANEK Lines και της Αιγαίον Πέλαγος Ν.Ε.

 


To Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ LINES, στη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου της ATTICA AE  ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Πέτρου Βέττα, αποφάσισε να γίνει κατάθεση ποσού, στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ», σύμφωνα με την  επιθυμία της οικογένειας του.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Εντάξει με τα προνόμια. Με τις δωρεάν τι γίνεται;

Η κατάργηση μιας σειράς από φορολογικά προνόμια σε ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι σημαντική και χρήζει έρευνας από τους επενδυτές, αν και θεωρείται γενικώς ότι τα έσοδα για τις δυο εταιρείες δεν προκύπτουν από ορισμένα προνόμια.

«Ανοίγει το παιχνίδι» για τις επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών κρουαζιέρας στην Ελλάδα

«Ανοίγει το παιχνίδι» για τις επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών κρουαζιέρας στην  Ελλάδα. Αν και ο χρόνος πιέζει, δεν έχουν γίνει ακόμη αποφασιστικά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες αλλά και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε οι εταιρείες κρουαζιέρας να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς τους οποίους θα εκμεταλλευτούν φέρνοντας στην χώρα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Ο Ιστιοπλοϊκός αγώνας των κορυφαίων οικονομικών στελεχών του κόσμου

 Toυ
Μηνά Τσαμόπουλου
για το protothema.gr
Aναδημοσίευση

 Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας που εξελίσσεται σε θεσμό θα διεξαχθεί   για 9η χρονιά στην Ελλάδα.  Πρόκειται για  το Global MBA Trophy που συγκεντρώνει  αποφοίτους κορυφαίων ΜΒΑ πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο οι οποίοι κατέχουν  υψηλές θέσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας και πολυεθνικές εταιρείες.  Είναι σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών, αθλητών, σπουδαστών, επιχειρηματιών και διακεκριμένων επισκεπτών.
Το Global MBA Trophy, που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας Ελληνίδας αποφοίτου του London Business School, της Μιχαλίας Νέγρη έχει εξελιχθεί μέσα σε εννέα χρόνια σε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα  και επεκτάθηκε και στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο San Francisco, όπου θα διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο.Στις ομάδες που έχουν συμμετάσχει συμπεριλαμβάνονται και απόφοιτοι των Athens Universtiy of Economics and Business, Columbia, INSEAD, Insituto de Empressa , Kellogg-WHU, L Stern School of Business, London Business School , New York University, SDA Bocconi, Tuck School of Business at Dartmouth, και Warwick Business School και Wharton, University of Pennsylvania.

Μιχ.Λάμπρος: Μια πολύ αξιόλογη διοργάνωση του έγκριτου ιστορικού περιοδικού ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ


Μια πολύ αξιόλογη διοργάνωση του έγκριτου ιστορικού περιοδικού ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ σε συνεργασία με την Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος (ΕΝΟΕ) για την ανάδειξη των πρωταγωνιστών της χρονιάς σε όλους τους τομείς της Ναυτιλίας παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην φιλόξενη στέγη του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» στον Πειραιά.

Ίσως αυτή η είδηση να πέρασε στα ψιλά γράμματα του ναυτιλιακού τύπου ή ίσως να συνέπεσαν άλλα πιο έντονα γεγονότα τις ίδιες ημέρες και να επισκίασαν κάπως την εκδήλωση απονομής των βραβείων.

25 Απρ 2013

Κρουαζιέρα: «Ποδαρικό» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από το «Seabourn Spirit»



Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το έτος 2013 καταπλεύσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Seabourn Spirit» της εταιρείας Seabourn Cruise Line, σημαίας Μπαχάμες. Στο πλοίο επέβαιναν 173 άτομα πλήρωμα και 185 άτομα επιβάτες.

Ανανέωση της Απόφασης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για συμμετοχή της Ελλάδος στην Πρωτοβουλία QUALSHIP-21









Με επιστολή της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται εκ νέου, για την περίοδο 2013-2014, στον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στην QUALSHIP- 21, μια πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει από το 2001, καθιερώνοντας ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των ΗΠΑ.


Βραβεία «Ευκράντη»: Επιχειρηματίες, στελέχη, οργανισμοί και ναυτιλιακές εταιρείες που ξεχώρισαν το 2012

Τα ετήσια Βραβεία «Ευκράντη» των «Ναυτικών Χρονικών», σε συνεργασία με την Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος (ΕΝΟΕ), για την ανάδειξη των πρωταγωνιστών της ναυτιλίας, απονεμήθηκαν χθες στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).
Τα Βραβεία «Ευκράντη» δίδονται για πέμπτο συνεχή χρόνο, στους πρωταγωνιστές της χρονιάς, οι οποίοι με την πορεία τους, τις προτάσεις ή την προσφορά τους σημάδεψαν το 2012.

Συνάντηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας με τον Κ.Τζαβάρα


Το Προεδρείο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), επεσκέφθη τον Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα. Η επίσκεψη σκοπό είχε την εξέταση θεμάτων σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στις περιοχές των λιμένων που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, όπου οι επιβάτες τουρίστες επισκέπτονται τους ως άνω χώρους.

24 Απρ 2013

Πάνω από 20 δισ. ευρώ τα πιθανά έσοδα από τη ναυπηγοεπισκευή

- Σύμφωνα  με το Βιοτεχνικό  Επιμελητήριο  Πειραιά.

Ως επιτακτική  χαρακτήρισε την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας για την τόνωση της ελληνικής oικονομίας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, κατά την παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα.

Hellenic Hull Mutual Association: Μέτρα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στη ναυτιλία




 Φωτό: Ο   Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Αγαπητός.


Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης που προκλήθηκε από τα γεγονότα της Κύπρου εγκρίθηκε από   την Έκτακτη Γενική Συνέλευσή του Συνδέσμου Hellenic Hull Mutual Association Plc. όπου συμμετείχε το 77% των Μελών.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 4 κύριες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η ίδρυση Ειδικού Αποθεματικού Κεφαλαίου κατ’ ενεργοποίηση του όρου 9 των Όρων και Κανονισμών κάλυψης του Συνδέσμου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο ανάκαμψης, στηρίζεται στους εξής άξονες σταθεροποίησης και ανάπτυξης: - επέκταση γκάμας προϊόντων για την αύξηση τζίρου κατά 50% μέσα στο έτος,

- δημιουργία Ειδικού Αποθεματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας και ρευστότητας και δημιουργία νέων τραπεζικών συνεργασιών με ιδρύματα υψηλής διαβάθμισης εκτός Ελλάδος και Κύπρου.

Νικ.Σπανός: "Τα χρόνια της κρίσης επηρέασαν αρνητικά τη ναυτική εργασία"

- Ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΝΕ, Πλοιάρχου Λ.Σ. Νικόλαου Σπανού, στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών


« Σας καλωσορίζω στη σημερινή Ημερίδα, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. ΓΕΝΕ, θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας, βλέψεις, στόχους, σκέψεις και προβληματισμούς. Επιτρέψτε μου μία σύντομη αναδρομή στο θεσμό, μία ανάλυση της σημερινής του εικόνας, καθώς και τους μελλοντικούς άμεσους στόχους.

Έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εν όψει Πάσχα λόγω απεργίας



Έκτακτα δρομολόγια εν όψει Πάσχα και λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτικών τη Μεγάλη Τετάρτη προγραμμάτισαν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αναφέρει:

Κ.Μουσουρούλης: "Κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας"


- Χαιρετισμός Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών



« Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για τη ναυτική ανεργία αλλά ταυτόχρονα και την ίδια επιθυμία για νέες κοινές προσπάθειες αντιμετώπισής της. Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέαρχος» είναι η πρώτη από αυτές τις προσπάθειες. Αξιοποιεί σημαντικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για να δημιουργήσει ευκαιρίες στους νέους άνεργους ναυτικούς.

«Πόλεμο τιμών» ανοίγει η Maersk

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι ναύλοι στα containerships, ενώ την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη εταιρεία liners, η Maersk, δηλώνει έτοιμη για «πόλεμο τιμών», προκειμένου να διατηρήσει τα μερίδιά της.

Ειδικότερα, οι ναύλοι στις γραμμές Ασίας - Βόρειας Ευρώπης έχουν πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια ανά teu για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το Shanghai Containerised Freight Index, οι ναύλοι την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν στα 875 δολάρια ανά teu, κάτω κατά 65 δολάρια σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας, είναι αλληλένδετοι στόχοι με την πορεία της ναυτιλίας»

- Ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ



Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διοργάνωσε την Τρίτη 23 Απριλίου, εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης, με θέμα: «Η συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία: Επιδόσεις και Προοπτικές». Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην εκδήλωση.



«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ομάδα Εργασίας του ΙΟΒΕ για την εμπεριστατωμένη αυτή έρευνα. Συγχαίρω επίσης τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν τα ευρήματά της, τα οποία θα τα σχολιάσει σε βάθος ο κ. Στουρνάρας, κατά διπλό λόγο αρμοδιότητας, ως οικονομολόγος και ως Υπουργός των Οικονομικών. Τα ποιοτικά όμως ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να τύχουν ευρύτερης δημοσιοποίησης και προσοχής. Γιατί η παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας, είναι αλληλένδετοι στόχοι με την πορεία της ναυτιλίας.

ΝΕΛ: Αποχώρησε ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών


Την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Κουτσομύτη Παναγιώτη του Ευαγγέλου από τη θέση του Προϊστάμενου Οικονομικών Υπηρεσιών, λόγω αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού, ανακοίνωσε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου Α.Ε.

23 Απρ 2013

Γιάννης Στουρνάρας: Η ποντοπόρος ναυτιλία είναι «κλάδος πρωταθλητής»






Ως κλάδο πρωταθλητή χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με  τίτλο «Η συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία: Επιδόσεις και Προοπτικές».

«Είναι ένας από τους κλάδους που μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» προσέθεσε.



Ο Υπουργός Οικονομικών ξεχώρισε τέσσερις διαστάσεις στις οποίες εκτείνεται ο ρόλος της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Στη Στοκχόλμη η Όλγα Κεφαλογιάννη για να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα


Για τη Στοκχόλμη αναχώρησε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Σουηδία, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών



Ημερίδα για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 24 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) Α.Ε., Ακτή Μιαούλη 12, Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των δυνητικά ωφελούμενων του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ», μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που σχεδίασε και θα υλοποιήσει το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

ΟΛΠ: Νέα 5ετή Σύμβαση του Ερευνητικού Προγράμματος Παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος

          Νέα 5ετή Σύμβαση του Ερευνητικού Προγράμματος Παρακολούθησης της ποιότητας του  θαλασσίου περιβάλλοντος υπεγράφη μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΟΛΠ Α.Ε.
          Το Πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης αρμοδιότητας ΟΛΠ Α.Ε., από το Κεντρικό Λιμάνι έως τις περιοχές του Περάματος, Ψυτάλλειας, Κυνόσουρας και Αμπελακίων.
          Κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού γίνονται:

Ναυτιλία- Βάζεις προτεραιότητες και κάνεις τις επιλογές σου


    Σύννεφα στις  ηλιόλουστες έως τώρα σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ελληνικού εφοπλισμού μαθαίνω ότι έφερε  η καταψήφιση του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που προέβλεπε ατομικές συμβάσεις εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα  στα ποντοπόρα πλοία και στα σκάφη αναψυχής. Μάλιστα την  oνομαστική ψηφοφορία  προκάλεσε  στην ολομέλεια της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του.

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Υπεραξία από την ενίσχυση της παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο

Έμφαση στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και αυτών που διατίθενται μέσω των της Δ’ προγραμματικής περιόδου, δίνει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ώστε αφενός να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου να αναπτύξει σχέσεις και συνέργειες με άλλους σχετικούς Οργανισμούς στην προσπάθεια για την ενίσχυση των υποδομών και της εικόνας του.
Με την προσπάθεια αυτή ενδυναμώνεται σημαντικά ο ρόλος και η σημασία της ως σημείο αναφοράς σε έργα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Bloomberg: Οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν πλοία για να γλιτώσουν τυχόν κούρεμα καταθέσεων



Στη διεύρυνση του στόλου τους προχωρούν οι Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές των πλοίων αλλά και να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, στα πρότυπα εκείνου που επιβλήθηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κ.Μουσουρούλης: "Toν κ.Τσίπρα τον ενοχλούν ακόμα και οι δωρεές!"

- Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δίνει νυχθημερόν υπεράνθρωπο αγώνα στις ελληνικές θάλασσες, για να θωρακίσει τη χώρα μας από την παράνομη μετανάστευση. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, οι Έλληνες πλοιοκτήτες στηρίζουν έμπρακτα αυτό τον αγώνα, με τη δωρεά δύο υπερσύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων περιπολικών σκαφών.

“Αυτές οι δωρεές γίνονται με το αζημίωτο και έναντι ανταλλαγμάτων"

Ανακοίνωση τμήματος ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πειραιά για την υπογραφή συμφωνίας δωρεάς δύο σκαφών, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

“Αυτές οι δωρεές γίνονται με το αζημίωτο και έναντι ανταλλαγμάτων.

22 Απρ 2013

Δωρεά δύο σκαφών στο Λιμενικό από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Δύο υπερσύγχρονα σκάφη προς την ειδική μονάδα υποβρύχιων καταστροφών του λιμενικού σώματος δώρισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

"Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης..."

- Ομιλία προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, στην τελετή για τη δωρεά, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δύο περιπολικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

“Η δύναμη της προσφοράς της ελληνικής ναυτιλίας και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά πολύτιμη”

- Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην τελετή για τη δωρεά, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δύο περιπολικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

«Βάλτε φρένο στις συχνές αλλαγές πλοίων»


- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ



Επιστολή για τα σοβαρά προβλήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τη Β. Ελλάδα, απέστειλε το Επιμελητήριο Λέσβου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη.

Με κοινοποίηση στον Γ.Γ. Ναυτιλίας Αθ. Μπούσιο, στον Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κ. Μουτζούρη, στον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνη, στις Περιφέρειες Β. Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στους Δήμους Λέσβου & Λήμνου και στα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης: Εμπορικό – Βιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό, η επιστολή αναφέρει: