8 Ιουλ 2013

"Κατά την κρίση των πλοιοκτητών η σύνθεση των 6 υπό ελληνική επιβατηγών πλοίων στην Αδριατική"





Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν 5-7-2013 για τα 6  υπό ελληνική σημαία πλοία (SUPERFAST I, SUPERFAST II, SUPERFAST ΧΙ, SUPERFAST XII, ΚΡΗΤΗ ΙΙ, HELLENIC SPIRIT), που δρομολογούνται στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία, αναφέρεται ότι: «Η οργανική σύνθεση πληρώματος του πλοίου συμπεριλαμβανομένου  του κλάδου των γενικών υπηρεσιών, συμπληρώνεται κατά την κρίση του πλοιοκτήτη, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τον αριθμό επιβαινόντων, τον εξοπλισμό επί του πλοίου, των μεθόδων εργασιών που εφαρμόζονται και των μέσων που παρέχονται».

Με αυτή τη θέση ο υπουργός εξουσιοδοτεί τους εφοπλιστές κατά την κρίση τους να καθορίζουν τη σύνθεση των πλοίων από εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση και Συνδικαλιστική Οργάνωση. Επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα  μέλη των γενικών υπηρεσιών, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση 180 (Ν. 2974/2001)  που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, υπονομεύοντας την ασφάλεια και προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, του πλοίου, ενώ δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές.  
Η εφαρμογή αυτών των υπουργικών αποφάσεων θα οδηγήσει στην ανεργία 214 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα σε σύνολο 500 που εργάζονται στα 6 πλοία, διευρύνοντας την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, την εντατικοποίηση της εργασίας, με δυσμενείς συνέπειες και για το ΝΑΤ.
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ αποφασίστηκε να καταγγελθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να πραγματοποιηθεί συνδικαλιστική παρέμβαση την Τετάρτη 10 Ιούλη στο λιμάνι της Πάτρας.
Στις 17-7-2013 εκδικάζεται έφεση της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου η οποία ζητά να ενταχθεί στο άρθρο 106 β του Ν.3588/2007 και να εκδοθεί διαταγή για μη εκτέλεση οφειλών της σε πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς».
Η εταιρία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο σύνολο των ναυτεργατών των 15 πλοίων της καθώς και στους εργαζόμενους των γραφείων της, ενώ έχουν γίνει και ασφαλιστικά μέτρα από ναυτεργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Όλοι την Πέμπτη 11 Ιούλη 2013 στις 8μμ στο Σύνταγμα, στο Παναττικό συλλαλητήριο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα μέτρα καρμανιόλα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
§           ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
§           ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
§           ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.