29 Δεκ 2012

Βολές από τους ακτοπλόους για το ν/σχ

Βολές από τους ακτοπλόους, τους πλοηγούς, τους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενικών υπαλλήλων και των λιμενεργατών και άλλους φορείς όπως η Διεθνής Ναυτική Ενωση συγκεντρώνουν ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που φέρει τον τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι διάσταση απόψεων υπάρχει και εντός των κυβερνητικών συμμάχων, η οποία μάλιστα εκφράστηκε στη συνάντηση που είχε προχθές το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, με εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

28 Δεκ 2012

Το ευχαριστήριο τηλεγράφημα του καπετάνιου του «Aegean Horizon»



Τηλεγράφημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου έστειλε ο καπετάνιος του υπό ελληνική σημαία της Αrcadia Shipmanagment η γραφειοκρατική περιπέτεια του οποίου στη Νιγηρία έληξε αισίως.
Ο καπετάν Ηλίας Κανελλόπουλος ευχαριστεί το υπουργείο για το ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή και τις υπεράνθρωπες όπως τις χαρακτηρίζει προσπάθειες που κατέβαλε από την πρώτη στιγμή.

Το πλοίο κατευθύνεται στο Ρότερνταμ όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 12 Ιανουαρίου. Έχει 15μελές πλήρωμά του εκ των οποίων 13 Έλληνες και 12 αλλοδαποί.

Oλοκληρώνεται σήμερα η δημοσία διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας

H διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» oλοκληρώνεται σήμεra.
Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η άμεση και πλήρης αποκατάσταση του ενιαίου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, με την πλήρη επανένταξη του Λιμενικού Σώματος στις δομές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Επίσης θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας, ρυθμίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος, τη λειτουργία και τη διαχείριση των λιμένων της χώρας, εισάγονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, κ.ά.

Αδριατική: Το «κέρας της αμάλθειας» που έγινε «άμμος της ερήμου Σαχάρας»

Άρθρο
του
Νίκου Καβαλλιέρου
πρώην διευθυντή του ΣΕΕΝ,
υποναυάρχου ε.α Λ.Σ.

Η Αδριατική κατά το παρελθόν υπήρξε η πηγή γρήγορης ανέλιξης της επιβατηγού θαλάσσιας επιχειρηματικότητας. Τα στοιχεία τα οποία συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχή οικονομική δράση της ναυτιλίας μας ήταν:
α) Η γεωγραφική της θέση (μέρος της σύνδεσης Ασίας – Ευρώπης)
β) Η ταχύτατη διαπόρθμευση έναντι του αργού τότε οδικού δικτύου.
γ) Ο πόλεμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ο αποκλεισμός προσπέλασης του οδικού δικτύου.
δ) Η χαμηλή τότε τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων.
ε) Το «δαιμόνιο» της προβλεπτικότητας στον ναυτιλιακό προγραμματισμό πλοιοκτησίας του Περικλή Παναγόπουλου με την κατασκευή των ταχέων, εξυπνότατων απόλυτα καταλλήλων πλοίων μεταφοράς επιβατών και οχημάτων (ΙΧ και Φ/Γ).
στ) Η τότε έλλειψη αναλόγου ενδιαφέροντος από πλευράς της Ιταλικής πλοιοκτησίας.
ζ) Το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον Ελλήνων και Ευρωπαίων για διακίνηση μέσω της γραμμής στην Ευρώπη και στο νησιωτικό Ελληνικό σύμπλεγμα αντίστοιχα.

ΟΛΗ: Αύξηση της κρουαζιέρας κατά 30%

6138 ευχές θα πάρουν από τον ΟΛΗ οι επισκέπτες που αναμένονται στο Ηράκλειο την Κυριακή 30/12 με δύο κρουαζιερόπλοια το Costa Magica με 3336 επισκέπτες και 969 μέλη πληρώματος αλλά και το Norwegian Jade με 2802 επισκέπτες και 1027 μέλη πληρώματος... Σύνολο 8134 άτομα!!!

14 Δεκ 2012

AEGEAN BULK: "Καλύτερη εταιρεία πλοίων ξηρού φορτίου της χρονιάς"




Η Aegean Bulk βραβεύτηκε ως η καλύτερη εταιρεία πλοίων ξηρού φορτίου για το 2012 (Dry Cargo Company of the Year). Την τελετή απονομής των “Lloyds List Greek Shipping Awards 2012” διοργάνωσε η έγκριτη εφημερίδα Lloyds List του Λονδίνου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012.

Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το γεγονός πως «η εταιρεία Aegean Bulk έχει λάβει σοβαρά υπόψη τον περιβαλλοντικό παράγοντα επί μακρόν. Φέτος, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ναυπήγησης με δύο πλοία οικολογικών προδιαγραφών kamsarmax και έγινε η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία dry cargo που έχει πιστοποιηθεί από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV) με ISO 50001 «Energy Management” για την μείωση στην κατανάλωση ενέργειας».

IMO: Μέτρα για την ασφάλεια επιβατηγών πλοίων

Συνεχίστηκε η μελέτη των θεμάτων όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων – ιδιαίτερα των κρουαζιεροπλοίων – κατά την διάρκεια των εργασιών της 91ης Συνόδου της Επιτροπής Ναυτικής Ασφαλείας (ΕΝΑ) του IMO.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής:

BODOUROGLOU, VAFIAS AND DAIFAS SCOOP GREEK SHIPPING AWARDS

- Aegean Bulk, Neda Maritime and Blue Star Ferries also honoured -

THE winners of the Lloyd’s List Greek Shipping Awards for 2012 have been announced at a glittering gala dinner and awards presentation which attracted 1,000
of Greece’s leading shipping personalities, executives and their guests.

The packed audience for the 9th annual Greek Shipping Awards, organised by Lloyd’s List, the international maritime newspaper established in 1734, heard welcoming speeches by the minister of Shipping and the Aegean, Kostis Mousouroulis, and Noboru Ueda, president of ClassNK, the event’s overall lead sponsor.

Συνάντηση Τσίπρα-Ελλήνων εφοπλιστών για φορολογικό και εργασιακά

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με τους βουλευτές Γιώργο Σταθάκη, υπεύθυνο ΕΕΚΕ Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, υπεύθυνο τμήματος Ναυτιλίας, συναντήθηκαν σήμερα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά από αίτημα της Ένωσης.

Η συνάντηση είχε χαρακτήρα αμοιβαίας ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έθεσε τα ζητήματα:

Η CHINA DEVELOPMENT BANK ίδρυσε το κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης

Η 29η Νοεμβρίου 2012, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ημερομηνία σταθμός για την διεθνή ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Η China Development Bank σε μία εντυπωσιακή τελετή εγκαινίασε το Κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησής της στο Ντάλιαν.

Με παρουσία του κ. Chen Yuan, Προέδρου του Δ.Σ. της CDB, του κ. Su Bo, Υφυπουργού Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, του κ. Gao Hongfeng, Υφυπουργού Μεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, του κ. Tang Jun, Γραμματέα της Δημοτικής Αρχής του Ντάλιαν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, του κ. Hu Wenming, Προέδρου του China State Shipbuilding Corporation, του κ. Sun Licheng, Προέδρου της China Classification Society, των μεγάλων στελεχών από όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας που ασχολούνται με την ναυτιλιακή χρηματοδότηση, Διοικητών μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών της Κίνας όπως COSCO, CSCL, SINOTRANS, CSC, CCSC, CSIC εκπροσώπων της Κινέζικης Ναυπηγικής βιομηχανίας και στελεχών της Κινέζικης αγοράς, ο πρόεδρος Chen ανακοίνωσε το άνοιγμα του πρώτου εξειδικευμένου τμήματος που έχει ανοίξει ποτέ η μεγαλύτερη ναυτιλιακή τράπεζα της χώρας.

13 Δεκ 2012

Minoan Lines: Εγκαινιάστηκε η γραμμή Πάτρα-Τεργέστη

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στο λιμάνι της Τεργέστης με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της νέας γραμμής της MINOAN LINES, ΠΑΤΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚ'ΝΑ – ΤΕΡΓΕΣΤΗ, μία σημαντική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Βόρειας Ιταλίας και της Ευρώπης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλοίο CRUISE EUROPA και παρευρέθηκαν εκ μέρους του ομίλου Grimaldi και της MINOAN LINES, οι κ.κ. Guido Grimaldi, Εμπορικός Διευθυντής Short Sea Lines της Grimaldi Lines, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MINOAN LINES κ. Αντώνης Μανιαδάκης, ο κ. Paul Kyprianou, Μέλος Δ.Σ. της
MINOAN LINES και διευθυντικά στελέχη των Εμπορικών Διευθύνσεων Επιβατών και Cargo της εταιρείας.

Λιμάνια: Ν/σ για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Για το protothema.gr

Τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων λιμενικών «τόξων», που κάθε ένα από αυτά θα ελέγχεται από ένα φορέα o οποίος θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας holding προβλέπει το σχέδιο νόμου που δίνει σήμερα για διαβούλευση το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το πρώτο τόξο θα αφορά τα λιμάνια της Αττικής, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο, τα οποία μπαίνουν κάτω από την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Κάτω από τον του Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης θα μπουν τα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών θα ενταχθούν τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, ενώ αυτόνομος παραμένει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.
Η στρατηγική είναι πενταετής και επικαιροποιείται τουλάχιστον μία φορά ανά πενταετία. Εντός του πρώτου τριμήνου του πρώτου έτους εφαρμογής της, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου συντάσσει έκθεση, η οποία υποβάλλεται στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής και συζητείται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της και δημοσιεύεται σε ειδική έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου.

Φάκελος Πειρατεία: Ποιοι εκθέτουν την ελληνική σημαία και τη ναυτιλία διεθνώς

Άρθρο του
Capt. Νίκου Πλακά

Στο άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Marinews.gr με τίτλο, «Commission : Ελλιπής η εφαρμογή κανόνων για την πειρατεία», μεταξύ άλλων διαβάζουμε «…ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του ΥΝΑ σε έγγραφό του αναφέρει ότι τα πλοία αυτά δεν εφαρμόζουν την απαίτηση εγγραφής/αναφοράς στα κέντρα αντιμετώπισης πειρατείας … και …Τα πλοία που δεν τηρούν τα παραπάνω αναφέρονται στην Υπηρεσία μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μηνιαία βάση» (ΠΗΓΗ : Ναυτεμπορική). (www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=6&contentid=19475)

Ο σκοπός των Βέλτιστων Πρακτικών Διαχείρισης για την προστασία από την πειρατεία, που έχει βάση τη Σομαλία (Best Management Practices for the protection against Somalia based piracy, BMP4), είναι να βοηθήσει τα πλοία να αποφύγουν, να αποτρέψουν, ή να καθυστερήσουν πειρατικές επιθέσεις στην περιοχή υψηλού κινδύνου (High Risk Area), όπως αυτή καθορίζεται στο εγχειρίδιο BMP4 (Section 2, page 4), (www.mschoa.org/docs/public-documents/bmp4-low-res_sept_5_2011.pdf)

«Επιδεικνύουν αδιαφορία για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας»

Ομιλία του Μιχάλη Σακέλλη στο σημερινό Ναυτιλιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα “Maritime Economies”.

«Τα τελευταία χρόνια σε κάθε σχεδόν τοποθέτηση των αρμόδιων με τα οικονομικά υπουργών αλλά και των πρωθυπουργών, η ΝΑΥΤΙΛΙΑ μας και ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ παρουσιάζονται σαν την μοναδική ελπίδα για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.

Η μόνη δε δραστηριότητα που συνδέει άρρηκτα αυτούς τους δύο πυλώνες ανάπτυξης για τη χώρα μας, είναι η ακτοπλοΐα, και η επιβατηγός ναυτιλία γενικότερα, γεγονός όμως που παρότι είναι αυτονόητο, οι κυβερνητικοί παράγοντες διαχρονικά μοιάζουν να μην το αντιλαμβάνονται.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η αδιαφορία που επιδεικνύουν στα προβλήματα της ακτοπλοΐας και του κλάδου, η οποία κορυφώθηκε με την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το 2009, σε μια περίοδο κρίσης και πολλών προβλημάτων λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της μείωσης της κίνησης.

BLUE STAR FERRIES: Ψηφίστηκε ως «Η καλύτερη εταιρεία της χρονιάς»

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η BLUE STAR FERRIES ψηφίστηκε ως «Η καλύτερη εταιρεία της χρονιάς» στα Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyd’s List.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνονται τα εξής: «Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία που διακρίνουν την πολύχρονη πορεία και τη συνεχή εξέλιξη της εταιρείας, διακρίθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, κος Σπύρος Πασχάλης.

Ναυτική Εργασία και Εκπαίδευση στη διαβούλευση

Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αφορά τόσο τη Ναυτική Εργασία όσο και την Εκπαίδευση. Διαβάζουμε αναλυτικά:

1. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σε ισχύ αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δύνανται να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ του πλοιοκτήτη ή του πλοιάρχου ή του διαχειριστή ή του εκπροσώπου ή του πράκτορα του πλοίου και Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος και να συμφωνούνται ο μισθός, τυχόν λοιπές αποδοχές και οι όροι εργασίας του σε φορτηγά πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 3000 κοχ νηολογημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953 (ΦΕΚ 317 Α΄) ή σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας.

5 Δεκ 2012

Ναυτιλία: Δυσοίωνες προβλέψεις των τραπεζιτών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η κρίση θα συνεχίσει να ταλανίζει τη ναυτιλία για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό προβλέπουν οι τραπεζίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Petrofin Research η οποία μοίρασε ερωτηματολόγια με 15 ερωτήσεις σε τραπεζικά στελέχη από 28 τράπεζες, που ελέγχουν το 64,7% (273 δισ. δολ) της ναυτιλιακής χρηματοδότησης των 40 κορυφαίων τραπεζών .

Από τις απαντήσεις που έδωσαν προκύπτει ότι :

Ειδικότερα το 85,71% των τραπεζιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι η κρίση θα συνεχιστεί για μία διετία.
Το 10,71% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει για έναν μόνο χρόνο.

Επιστολή προς Κ.Μουσουρούλη: «Τα προβλήματα της κρουαζιέρας και του home-porting δεν επιλύονται μέσα στα γραφεία»

Επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με κοινοποίηση στην Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού με θέμα «Κρουαζιέρα-Δυνατότητες, προοπτικές και μελλοντικές ελπίδες έστειλε ο Μιχάλης Λάμπρος Αντιπρόεδρος Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας ,

Αναλυτικά:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και μέσω υμών και με τους άμεσους συνεργάτες σας αντλώντας αυτό το δικαίωμα από την παρουσία μου στην Ακτή Μιαούλη πάνω από πενήντα χρόνια αφοσιωμένα εξ’ ολοκλήρου στο επιβατηγό πλοίο και πιο συγκεκριμένα στο κρουαζιερόπλοιο.

Σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας μας δοκιμάζεται τόσο σκληρά σε μια εποχή που η Ελληνική και η Ελληνόκτητη Ναυτιλία πλοίων όλων των κατηγοριών περνά μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της λόγω της διεθνούς ύφεσης, σας έτυχε ο κλήρος να διευθύνετε τις τύχες του επανασυσταθέντος ιστορικού Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ομολογώ ότι παρόλες τις αντιξοότητες και τα πολλά μέτωπα που ανοίγονται καθημερινά μπροστά σας έχετε καταφέρει να βρίσκετε λύσεις κατά το μέτρο του δυνατού ή να καταβάλετε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και αυτό σίγουρα είναι προς τιμήν σας και είστε άξιος συγχαρητηρίων.

4 Δεκ 2012

Απώλειες 90 εκατ. το 9μηνο στον τζίρο των 4 εισηγμένων

Ημερησία
Αναδημοσίευση

Περί τα 90 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχασαν οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες της ακτοπλοΐας -ΑΝΕΚ, Attica, Mινωικές, ΝΕΛ- από τον κύκλο εργασιών τους στο εννεάμηνο του 2012 και τα στελέχη τους εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω το 2013 λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα ο κλάδος συνολικά πέτυχε να περιορίσει τις ζημίες του κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 2011 καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν όλα σχεδόν τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Κλείνουν οι στρόφιγγες της ναυτιλιακής χρηματοδότησης

Προς τον ουρανό έχει στραμμένο το βλέμμα η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αναζητώντας θεϊκά σημάδια για την επόμενη ημέρα.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου, άρα τη μείωση της κατανάλωσης και συνακόλουθα τη μείωση της παραγωγής και του μεταφορικού έργου το οποίο κατά 90% γίνεται δια θαλάσσης.

Όμως οι στρόφιγγες χρηματοδότησης έχουν κλείσει αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα.

Ο εφοπλιστής που άνοιξε ξανά δρόμο στον Βόρειο Πόλο

Αναδημοσίευση
από το protothema.gr

Eνα ελληνικό πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό μέσο μεταφοράς καυσίμων που διέσχισε το διαβόητο Βόρειο Πέρασμα ή Northern Sea Route, όπως αποκαλείται η διά του παγωμένου Αρκτικού ωκεανού ρότα που παρακάμπτει το Σουέζ και οδηγεί από την Ευρώπη στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο LNG «Ob River», συμφερόντων της Dynacom, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή κ. Γιώργο Προκοπίου. Το «Ob River» πραγματοποίησε δύο ταξίδια. Το πρώτο ήταν από τη Νότιο Κορέα προς τη Δυτική Ευρώπη χωρίς φορτίο, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές για το ταξίδι. Ηταν η πρώτη φορά που ένα LNG διέσχιζε το Northern Sea Route. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε με πλήρες φορτίο από τη Νορβηγία με προορισμό την Ιαπωνία.

Δημ. Μελισσανίδης: «Να κρατήσουμε άφθαρτη την ελληνική ναυτιλία»

Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση


Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Ελλάδα όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η ελληνική ναυτιλία πρωτοστατεί. Ένας από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ο οποίος μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας του, Aegean Marine Petroleum, όχι σε ελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταφέρει να απασχολεί συνολικά 3.500 εργαζομένους σε ξηρά και θάλασσα, h συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων είναι Έλληνες.

ΠΝΟ: Επανεξελέγη για πέμπτη φορά ο Ι.Χαλάς στη θέση του γ.γ.

Με την επανεκλογή του για πέμπτη συνεχόμενη, πενταετούς διάρκειας θητεία - 4-12-2012 μέχρι 3-12-2017 - για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΠΝΟ (1920), στο ύπατο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Χαλά, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου 28ου Τακτικού Παν-Ναυτικού Συνεδρίου της ΠΝΟ, που άρχισαν χθες στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Το Συνέδριο υπερψήφισε τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό της Διοίκησης της ΠΝΟ για την πενταετία 2007-2012 και υιοθέτησε τον Προγραμματισμό Δράσης της ΠΝΟ – με σχετικό συνοδευτικό ψήφισμα του Συνεδρίου.