30 Οκτ 2012

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Γ.Αγούδημο για χρέη προς το ΝΑΤ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή  και χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ με  αναστολή, επέβαλε  το  Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στον ιδιοκτήτη  της κοινοπραξίας GΑ Ferries, Γεράσιμο Αγούδημο.

Αιτία είναι  οφειλές ύψους  970.000 ευρώ προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο οι οποίες  που αφορούν το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), για το 8μηνο   από 1η  Μαίου 2007 έως 30 Δεκεμβρίου 2007.  Το σύνολο της οφειλής ανέρχεται στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ όμως οι  660.000 ευρώ που αφορούν την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2007 έως 30 Απριλίου 2007 παραγράφηκαν  και έπαυσε οριστικά η δίωξη εναντίον του γνωστού ακτοπλόου.

 Σύμφωνα με την υπηρεσία ποινικής δίωξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΝΑΤ, ο Γεράσιμος Αγούδημος οφείλει συνολικά  περίπου 20 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ: Μαρίνα σκαφών αναψυχής στο Πέραμα

Την επέκταση του Δυτικού Μώλου του Λιμένα Ε΄ στο Πέραμα με νέα έργα, ώστε να λειτουργήσει πλήρως ως μαρίνα σκαφών αναψυχής, αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.
Το έργο αυτό το οποίο γίνεται μετά από τη συμφωνία του Δήμου Περάματος και της Διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε. αφορά τη διαπλάτυνση των χερσαίων χώρων του υφιστάμενου Νότιου Μώλου μήκους 180 μέτρων και την κατασκευή ράμπας για την εξυπηρέτηση του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου.
Η δαπάνη των έργων θα ανέλθει συνολικά σε 245.000 Ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, απρόβλεπτες δαπάνες και αναθεώρηση) και θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ Α.Ε. Για την εκτέλεση του έργου απαιτείται προηγούμενη έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας, επειδή το έργο περιλαμβάνει προσχώσεις. Παράλληλα ο ΟΛΠ Α.Ε. έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία εκποίησης όλων των πλοίων που δεν είναι τουριστικά ή αλιευτικά και βρίσκονται εγκαταλειμμένα στη μαρίνα.
Το έργο αυτό και η χρηματοδότηση του εντάσσεται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΛΠ Α.Ε. προς τους επιλιμένιους δήμους της ευρύτερης περιοχής του λιμένα.

Τα μέτρα του υπ.Ναυτιλίας και Αιγαίου για την παράνομη μετανάστευση

- Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, σε ερώτηση για την παράνομη μετανάστευση

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νικόλαου Κούζηλου, με θέμα «Κίνδυνος για νέο κύμα εισροής λαθρομεταναστών μέσω του Αιγαίου Πελάγους».

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής και όσον αφορά αρμοδιότητές μας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

O Σάντι βύθισε το ιστιοφόρο «Μπάουντι»

Ο Σάντι δεν έπληξε μόνο τις Ανατολικές Ακτές των ΗΠΑ, αλλά και τη βρετανική ναυτική ιστορία, καθώς το ιστιοφόρο «Μπάουντι», αντίγραφο του θρυλικού πλοίου, ναυάγησε προχτές, παρασύροντας στο θάνατο μια γυναίκα, ενώ ο καπετάνιος του αγνοείται.

Εξαφανίστηκε στον Ειρηνικό πλοίο με 700 τόνους χρυσού!

Τα ίχνη ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο μεταφέρει 700 τόννους μετάλλευμα χρυσού και εννέα μέλη πλήρωμα, χάθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις ρωσικές ακτές, σήμερα - Τρίτη.

Το μετάλλευμα που ανήκει στην εταιρεία Polymetal, μεταφερόταν για περαιτέρω επεξεργασία για χρυσό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Ένα αεροσκάφος και πλοία ερευνούν για τον εντοπισμό του πλοίου Amurskaya κοντά στα νησιά Σαντάρ στη Θάλασσα του Οχότσκ, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το πλοίο κατευθυνόταν την Κυριακή στο Οχότσκ όταν έστειλε σήμα κινδύνου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Με κουπιά και με… πανιά

Φιλοξενούμενοι του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και της εκπομπής «Πνίξτε τον φουνταριστό» ήταν ο Βασίλης Πολύμερος και ο Διονύσης Δήμου. Οι δύο άντρες προέρχονται από δύο διαφορετικούς χώρους (Κωπηλασία και ιστιοπλοΐα αντίστοιχα), όμως και οι δύο έχουν προσφέρει επιτυχίες στην Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν ο Πολύμερος και ο Δήμου στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6

29 Οκτ 2012

ΟΛΠ: Αυξημένα έσοδα κατά 8,2% αναμένονται το 2013


           Αυξημένα κατά 8,2% (121,9 εκ. Ευρώ) αναμένονται τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) για το 2013, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση του χώρου των ναυτιλιακών μεταφορών διεθνώς και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
          Όπως προκύπτει από τον «Προϋπολογισμό Αποτελεσμάτων Χρήσης 2013», τον οποίο ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε., κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της ανόδου του κύκλου εργασιών του Οργανισμού παίζουν τα αυξημένα κατά 42,8% έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και η συνεχής μείωση των δαπανών (2,5% οι γενικές και 9,2 οι εργασιακές) παρά την αύξηση των τιμών για αναλώσιμα και συντηρήσεις του λιμένα. 

Κατά μέτωπο κόντρα της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων Θ.Κόντες.


Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), αναφερόμενη στα προ ημερών δημοσιεύματα του ΣΕΕΝ, σχετικά με την απελευθέρωση του cabotage για τα κρουαζιερόπλοια που δεν φέρουν κοινοτική σημαία, θεωρεί σκόπιμο να κάνει παρέμβαση στα ακόλουθα:

1. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι, τον κλάδο της κρουαζιέρας διαχειρίζεται σε όλη του την έκταση η ΕΕΚΦΝ, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το αντικείμενο και εκπροσωπεί τον ευρύτερο χώρο αυτής της τουριστικής ναυτιλιακής δραστηριότητος.
Η πραγματική εκπροσώπηση του ΣΕΕΝ είναι, ως γνωστόν, αυτή του κλάδου της ακτοπλοΐας.

23 Οκτ 2012

ΣΕΕΝ: Στο πλευρό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ. Μιχάλης Σακέλλης.


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του δηλώνει την υποστήριξή του στο αίτημα της Διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για τη διατήρηση του ελέγχου της περιουσίας του από το ίδιο και τη μη μεταφορά του στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ.

"Η περιουσία του ΝΑΤ αποτελεί περιουσία των ελλήνων ναυτικών, η οποία είναι απολύτως ικανή δια του θεσμοθετημένου οργάνου της να την διαχειριστεί αποτελεσματικά και επωφελώς για την ελληνική ναυτιλία".

Σ. Δανέλλης: Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη νησιωτικότητα

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης δήλωσε τα εξής:

"Τόσο οι ευκαιρίες, όσο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες τους. Τα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες στις μεταφορές και στις τιμές των καυσίμων, που οξύνονται από την οικονομική κρίση, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και πρόσφορο έδαφος για την έρευνα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καμποτάζ: «Επί ίσοις όροις άρση στα σκάφη αναψυχής»

Μόνο «επί ίσοις όροις» μπορεί να αρθεί το καμποτάζ για τα σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών Σκαφών προς τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, μετά τα όσα έγραψε η «Ν» για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ.

H MINOAN LINES επεκτείνεται στην Τεργέστη

-Από το Δεκέμβριο του 2012, τα Cruise Europa, Cruise Olympia και Europa Link θα συνδέουν το λιμάνι της Τεργέστης με την Ελλάδα.

Οι Μινωϊκές Γραμμές εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

« Η MINOAN LINES ανακοινώνει μία σημαντική επιχειρηματική κίνηση: από το Δεκέμβριο 2012, επεκτείνει τις δραστηριότητές της, εγκαινιάζοντας μία νέα γραμμή σύνδεσης μεταξύ Τεργέστης – Αγκώνας – Ηγουμενίτσας – Πάτρας.

Σαμαράς-Μιχαλολιάκος: Συζητήθηκαν τα προβλήματα του Μεγάλου Λιμανιού

Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη του Πειραιά.
Μεταξύ άλλων, έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Δημάρχου Πειραιά κ. Μιχαλολιάκου για:

Οι υποτροφίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Τρεις υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών προδιδακτορικού επιπέδου προκηρύσσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι υποτροφίες αυτές:

- Στη μνήμη του αειμνήστου προέδρου της Ε.Ε.Ε. Αντωνίου Χανδρή, για παιδιά ναυτικών και για σπουδές σχετιζόμενες με το ναυτιλιακό αντικείμενο, σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους δέκα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ. Η υποτροφία αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

20 Οκτ 2012

Όμιλος Grimaldi: Επεκτείνει έως την Τεργέστη τη γραμμή Πάτρα-Ανκόνα

protothema.gr
Αναδημοσίευση
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=230997

Την επέκταση της γραμμής Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα έως την Τεργέστη ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Grimaldi, Em.Grimaldi.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας επισκέφθηκε χθες τηνΤεργέστη και παρουσία στελεχών του Ομίλου και του στενού του συνεργάτη Μιχάλη Χατζάκη, που πρακτορεύει τα πλοία στο λιμάνι της βορείου Ιταλίας, προέβη στην ανακοίνωση.

Η ΝΕΛ ναύλωσε το "Aqua Hercules" στο Ντουμπάι

Φωτό: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης.

Ένα ακόμη πλοίο ναύλωσε η ΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Αβραντίνης. Πρόκειται για το Aqua Hercules, το μεγαλύτερο πλοίο που διαθέτει ο στόλος της ΝΕΛ και το οποίο ήταν δρομολογημένο στη γραμμή Πάτρα-Μπάρι.

Το πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες του Marinews.gr ναυλώθηκε σε εταιρεία που έχει έδρα το Ντουμπάι και θα κατέβει εκεί για να κάνει δρομολόγια.

Η ΝΕΛ έχει ναυλωμένα συνολικά τέσσερα πλοία και θα ακολουθήσουν και άλλα.
Ο στόλος αποτελείται από 14 βαπόρια εκ των οποίων τα τρία Αίολος είναι δεμένα

Κατατέθηκε τροπολογία για την Ελληνικό Νηογνώμονα

Τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εξακολουθούν να ισχύουν οι συναφθείσες διμερείς συμφωνίες με τους ήδη εξουσιοδοτημένους αναγνωρισμένους Νηογνώμονες μέχρις ότου συναφθούν νέες, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου που αφορά στην κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, λιμάνια κ.λπ.

Η HELMEPA στα 20ά γενέθλια της CYMEPA

Ο Sir Stelios επέδωσε στον κ. Μητσάτσο αναμνηστική πλακέτα.

Η CYMEPA, η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, γιόρτασε στη Λεμεσό, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 20 χρόνια εθελοντικής μη-κυβερνητικής και μη-κερδοσκοπικής δραστηριότητας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Κύπρο και των θαλασσών του πλανήτη, όπου ταξιδεύουν οι εθελοντές-πλοία μέλη της.

Άρση του καμποτάζ και στα σκάφη αναψυχής ανήγγειλε η κυβέρνηση

Ταράσσει τα βαλτωμένα εδώ και δεκαετίες νερά του ελληνικού yachting η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία χθες προανήγγειλε την άρση του καμποτάζ, μετά την κρουαζιέρα, και στα σκάφη αναψυχής. Αναγγελία που βρίσκει, από τη μία, τις εταιρείες που διαχειρίζονται μαρίνες στην Ελλάδα να «μετρούν» ήδη τα προσδοκώμενα οφέλη και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες που έχουν υπό ελληνική σημαία επαγγελματικά σκάφη να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον του κλάδου στη χώρα.

18 Οκτ 2012

Τα 10 κομβικά σημεία για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Σε επίπεδα υψηλότερα του 2012 θα κινηθεί η κρουαζιέρα το 2013. Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας κατά την εισαγωγική του ομιλία στην τεχνική ημερίδα για την κρουαζιέρα, η οποία διεξήχθη παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού κ. Λιάσκου Αναστάσιου, των Γ. Γ. του Υ.Ν.Α. κ.κ. Κ. Μουτζούρη, Αθ. Χριστόπουλου και Αθ. Μπούσιου, του Προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καθ. Στράτου Παπαδημητρίου και των εκπροσώπων των εταιρειών και φορέων της αγοράς κρουαζιέρας. Τα 10 κομβικά σημεία για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας σύμφωνα με τον Γ. Ανωμερίτη είναι:

Εγκαινιάστηκε το Celebrity Reflection της Celebrity Cruises

Το πέμπτο και πολυαναμενόμενο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Reflection, κατηγορίας Solstice, έγινε την περασμένη εβδομάδα και επίσημα μέλος του υπερσύγχρονου στόλου της Celebrity Cruises, με μια τελετή παράδοσης πάνω στο ίδιο το κρουαζιερόπλοιο, όπου ο κ. Bernard Meyer, από το ναυπηγείο του Meyer Werft παρέδωσε το Celebrity Reflection στον Michael Bayley, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Celebrity Cruises, τον κ. Richard D. Fain, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Royal Caribbean Cruises Ltd και τον Έλληνα Καπετάνιο, Νικόλαο Παγώνη.

Ναυτική Εκπαίδευση-Να μιμηθούμε το παράδειγμα των Φιλιππίνων

Άρθρο
του Μιχάλη Λάμπρου

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον και με προσοχή τις δηλώσεις των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κώστα Μουσουρούλη και Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου για τα προτεινόμενα μέτρα ενίσχυσης και αναβάθμισης της ταλαιπωρημένης τα τελευταία χρόνια ναυτικής εκπαίδευσης και αισθάνθηκα μέσα μου μια ανείπωτη αισιοδοξία ότι επιτέλους κάτι καλό, κάτι προοδευτικό πάει να γίνει σε ένα χώρο που πήγαινε καθημερινά από το κακό στο χειρότερο.

Βέβαια για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ποτέ μου δεν κατάλαβα για ποιους λόγους επιμένουν ορισμένοι να μπερδεύουν το κατά τα άλλα άριστο και πέρα για πέρα χρήσιμο και αποδοτικό Υπουργείο Παιδείας στα πόδια του δικού μας Υπουργείου σε θέματα παιδείας που αφορούν σχολές εξειδικευμένες σε κλάδους που ανήκουν και ελέγχονται αλλά και δραστηριοποιούνται στην εμπορική μας ναυτιλία, στην Ακτοπλοΐα και στην Κρουαζιέρα. Αφού όμως αυτό είναι αποτέλεσμα αποφάσεων υψηλά ισταμένων κυβερνητικών οργανισμών θα το υποστούμε.

«Ο Ελληνικός Αθλητισμός στα Χρόνια της Κρίσης»

Με τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «Ανοιχτών Οριζόντων και Προοπτικής» που συνδιοργάνωσαν Σ.Ε.Ο και Ναυτικός Όμιλος Ξυλοκάστρου, υπό την καθοδήγηση των Χάλκινων Ολυμπιονικών του Πεκίνο, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14/10, οι τριήμερες δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών στην Κορινθία στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικής Ανταποδοτικότητας».

16 Οκτ 2012

Μιχ.Λάμπρος: "Ατενίζουμε το μέλλον της Κρουαζιέρας με αισιοδοξία"

Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, Μιχάλης Λάμπρος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυσή της απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στα μέλη.

«Αγαπητά Μέλη της Ενώσεως,
Αγαπητοί Συνεργάτες,

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που μια ομάδα ανθρώπων της Κρουαζιέρας αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΣΕΕΝ και να ιδρύσει ξεχωριστή ένωση, την ΕΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ.

Κατά 3,4% μειώθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου

Κατά 3,4% μειώθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω τον Αύγουστο σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έναντι μείωσης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2011 προς το 2010. Ανήλθε σε 1.963 πλοία έναντι 2.032 πλοίων πέρυσι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την Ελληνική στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Αύγουστο 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Αυγούστου 2011, παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.


ΠΝΟ: Πρόγραμμα... κινητοποιήσεων με αρχή την 18η Οκτωβρίου

Φωτό: Ο γγ της ΠΝΟ, cptn Ιωάννης Χαλάς.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της, απεφάσισε, με μυστική ψηφοφορία, 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, με έναρξη την 00.01 ώρα και λήξη την 24.00.

Δυόμιση χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στο ακριτικό Κιλκίς

Το θαλάσσιο περιβάλλον επηρεάζεται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ενδοχώρα, ακόμα και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η ανάδειξη αυτού του σημαντικού μηνύματος ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η ακριτική πόλη του Κιλκίς ως τέταρτος σταθμός της ενημερωτικής Εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες. Η εκστρατεία υλοποιείται μέχρι τον Ιούνιο 2014 σε 12 πόλεις της Ελλάδος με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος “The Lloyd’s Register Educational Trust (The LRET)”.

Ποντάρει στους Έλληνες εφοπλιστές η κυβέρνηση για επενδύσεις και τα δίνει όλα

-Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στον ελληνικό εφοπλισμό ώστε να επενδύσει τα κεφάλαιά του στην χώρα.

- Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στο συνέδριο της International Herald Tribune.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ήταν ένας εκ των ομιλητών στο συνέδριο που διοργάνωσε η International Herald Tribune στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» με τίτλο «Greece Investment Forum - Moving Forward».

Κρατική ενίσχυση 1,5 δισ. ευρώ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές

Βίοι… αντίθετοι μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών πλοιοκτητών. Την ώρα που οι Ελληνες εφοπλιστές συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο και με πιο συγκεκριμένους τρόπους στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, οι Γερμανοί συνάδελφοί τους εκλιπαρούν για βοήθεια από το γερμανικό κράτος για να μη βουλιάξουν.

Η υπερπροσφορά πλοίων, τα αυξημένα κόστη καυσίμων και η αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό έλλειψης ρευστότητας γύρω από το μισό σχεδόν γερμανικό στόλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Λιμάνια και ναυτεργασία στο «μάτι» της Τρόικας

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε έως το τέλος του 2012, να αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση κομματιών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, ζητούν τα κλιμάκια της Τρόϊκας σε συναντήσεις που έχουν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν και την προβλήτα Ι ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά. Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ έχει αρχίσει να καταγράφει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις διάφορες παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων.

10 Οκτ 2012

Ένας χρόνος από την ίδρυση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, με την ευκαιρία συμπληρώσεως ενός έτους από της ιδρύσεως της, κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει τους φορείς της Κρουαζιέρας, αλλά και το ευρύ κοινό, για τις κύριες δραστηριότητές της στο χρόνο που πέρασε.

Η απόφαση των ιδρυτικών μελών να υπάρξει ένας κλάδος της τουριστικής ναυτιλίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα και να έχει πλέον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα και διευρυμένο σχήμα, σύμφωνα με τις εξελίξεις της εποχής και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, απεδείχθη ότι ήταν η πλέον ορθή ενέργεια.

Ιστιοπλοϊα: Πολυνίκης ο ΙΟΠ στα "ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2012"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες "ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2012". Έγιναν συνολικά έξι ιστιοδρομίες στις περισσότερες κατηγορίες.

Οι αγώνες γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή του τριτοετή Ναυτικού Δόκιμου Ιωάννη Παστρικάκη ο οποίος ήταν ο πρώτος μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που έπεσε στο πεδίο στη Χίο σε συμπλοκή με τον Τουρκικό στρατό το Νοέμβριο του 1912 συμμετέχοντας σε αποβατικό άγημα.
Συνδιοργανώνονται από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς.

Πολυνίκης όμιλος ανακηρύχθηκε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες
Μετά το πέρας των αγώνων η απονομή έγινε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων με κάθε επισημότητα όπως κάθε χρόνο ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο.

Η Maersk Line σταμάτησε τον ελλιμενισμό των πλοίων της στο Ιράν

Η Maersk Line, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, διέκοψε τον ελλιμενισμό των πλοίων της στο Ιράν, καθώς η πίεση από τις δυτικές κυρώσεις προς την Ισλαμική Δημοκρατία εντείνεται.

Πολλές από τις εισαγωγές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, μεταφέρονται δια θαλάσσης μέσω εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγών πλοίων.

To Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Masters κατέκτησε ο Αντώνης Μπουγιούρης

Δύο Έλληνες ιστιοπλόοι ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών στο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Masters το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ρόσες της Ισπανίας και ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ο Αντώνης Μπουγιούρης πήρε την 1η θέση και ο Σπύρος Μαρμαρινός την 3η μετά από 8 ιστιοδρομίες.

Ακτοπλοΐα: Ναυλώνουν πλοία αντί να τα αγοράζουν

Ο εφοπλισμός, δηλαδή η διαχείριση πλοίων των οποίων δεν έχεις την κυριότητα, αποτελεί μια νέα τακτική που εμφανίστηκε στην ελληνική ακτοπλοΐα προκειμένου να επιβιώσει μέσα στη σκληρή οικονομική κρίση που ισοπεδώνει την επιχειρηματική ζωή της χώρας.

«Είμαστε οι πρώτοι που κάναμε εφοπλισμό στην ακτοπλοΐα. Το να ναυλώσεις είναι πολύ καλύτερο από το να επενδύσεις. Εχουμε κραχ και πρέπει να επιβιώσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης για να προσθέσει χαρακτηριστικά:

«Δεν κινδυνεύει η συγκοινωνία. Κινδυνεύουν οι εταιρείες. Είμαστε παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και σίγουρα θα εμφανιστούν επιχειρηματίες ακόμη και στελέχη ναυτιλιακών να βάλουν πλοία και να καλύψουν τις γραμμές. Και τώρα με τις ναυλώσεις πλοίων και όχι με αγορές δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά».

Μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από νέα παιδιά

Παρόλη τη νεαρή τους ηλικία, 60 μαθητές του American Community School (ACS) στην Αθήνα έδωσαν πρόσφατα το καλό παράδειγμα στους ενήλικες, καθαρίζοντας εθελοντικά την παραλία στο Καβούρι στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια του πετυχημένου καθαρισμού της ίδιας παραλίας φέτος τον Απρίλιο και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, μαζί με εθελοντές-στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και μαθητές του ACS, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πάλι την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου και ανέλαβαν ένα δεύτερο καθαρισμό, ώστε να διαπιστώσουν ποιες ήταν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μετά από τέσσερις μήνες έντονης χρήσης.

2 Οκτ 2012

Αλλαγές στα φορολογικά των ναυτιλιακών εταιρειών


Η συμβολή της ναυτιλίας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους ήταν τα βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα κληθούν να εισφέρουν το δικό τους αναλογικά μερίδιο για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών.
Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος στην αρχή της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού, και του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη.

Ποιοι «εμπλέκονται» στον ‘κύκλο της κρουαζιέρας’

Ομιλία του Βασίλη Καραχάλιου, Διευθυντή Πωλήσεων ΝΑ Ευρώπης της Louis Hellenic Cruises sτο Συνέδριο στην Κέρκυρα, σχετικά με την κρουαζιέρα και τις τοπικές κοινωνίες.

“Το θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, σεβόμενος τον πολύτιμο χρόνο σας, είναι για την κρουαζιέρα ως πυλώνας τοπικής ανάπτυξης, η οποία μέσω της Louis Hellenic Cruises την οποία και εκπροσωπώ, προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια να προωθήσει σε εθνικό, τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιτρέψτε μου όμως, για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, μία σύντομη παρουσίαση του Ομίλου Louis. Σήμερα, ο Όμιλος Louis είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην περιοχή της Μεσογείου, με παράδοση 77 ετών στο χώρο του τουρισμού, διαθέτοντας 19 ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων στην Ελλάδα και την Κύπρο και 7 κρουαζιερόπλοια.

ΟΛΠ: Αύξηση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 34,4%

- Το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ και ΣΕΠ) βελτίωσε τη διεθνή του θέση το 2011 στον παγκόσμιο χάρτη ανεβαίνοντας από την 93η θέση στην 76η θέση.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. για το πρώτο οκτάμηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος) 2012 προκύπτουν τα ακόλουθα αυξητικά στοιχεία για τα εγχώρια και transit φορτία εμπορευματοκιβώτια (TEU’s) στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ Α.Ε.:
1. Αύξηση Μέσου Όρου διακίνησης (τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου)
2012 προς 2010: +64,86
2. Αύξηση Μέσου Όρου διακίνησης
2012 προς 2011: +34,4%

Σε επίπεδο ρεκόρ οι διαλύσεις το 2012

Ανάλυση
G.Moundreas SA

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη ανασκόπηση, η φετινή χρονιά θα φτάσει σε επίπεδα
ρεκόρ στις διαλύσεις. Το 2011 ο συνολικός αριθμός διαλύσεων έφτασε τους 40,6 εκατομμύρια
τόνους ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις για το 2012 αναφέρουν ότι οι συνολικές διαλύσεις θα είναι 57,3
εκατομμύρια τόνους δηλαδή 40% αύξηση από το 2011.
Η μεγάλη προσφορά πλοίων τις προηγούμενες εβδομάδες είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση νέων
αγορών καθώς τα διαλυτήρια συνεχίζουν και δέχονται παραδόσεις από προηγούμενα κλεισίματα. Εν
μέρει αυτό οφείλεται και στη μικρή βελτίωση των ναύλων για τα Capes όπου πολλοί πλοιοκτήτες
αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά δεδομένου επίσης και των μειωμένων
προσφερομένων τιμών διαλύσεων.