31 Ιουλ 2012

Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

1. Την 31-07-2012 συνεκλήθη το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2012 υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και με εισηγητή τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου αυτού εκρίθησαν συνολικά πέντε (05) Υποναύαρχοι (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), ένας (01) Υποναύαρχος Τεχνικός και δεκαεννέα (19) Αρχιπλοίαρχοι (εκ Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.).

2. Συγκεκριμένα, οι κριθέντες Ανώτατοι Αξιωματικοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ενεγράφησαν σε πίνακες κρίσεως ως ακολούθως:

"Δεν μπορείς να πιάσεις μια εταιρεία από το αυτί και να της πεις «Σώνει και καλά, θα δρομολογήσεις πλοίο"

"Δεν μπορείς να πιάσεις μια εταιρεία από το αυτί και να της πεις «Σώνει και καλά, θα δρομολογήσεις πλοίο"


- Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, σε επίκαιρη ερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βόρειων Σποράδων
Το υπουργείο Ναυτιλία και Αιγαίου έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 26 Ιουλίου 2012, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόρειων Σποράδων. Ακολουθεί η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής.

Οικονομική επιβράδυνση και υπερπροσφορά τονάζ

Η δυσαναλογία μεταξύ της ανάπτυξης των εμπορευμάτων χύδην φορτίου και της προσφοράς πλοίων μεταφοράς των, καλά κρατεί, αφού είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής επιβράδυνσης και της υπέρ προσφοράς τονάζ από προηγούμενα χρόνια.

Η παγκόσμια ανάπτυξη των εμπορευμάτων χύδην φορτίου για το 2012 υπολογίζεται στο 4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, ενώ οι εκκρεμείς παραγγελίες προς παράδοση υπολογίζονται στο 23% του υπάρχοντος στόλου.

Ο φάκελος «One stop shop» για τη Ναυτιλία στα χέρια του Ράιχενμπαχ

Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στην Ελλάδα ακόμη σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς έφθασε τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά ενώ τα τελευταία 11 χρόνια έχει ανέλθει στα 154 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι το 50% των χρημάτων αυτών ξαναφεύγουν στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οι μηχανισμοί που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις. Ο ελληνικός εφοπλισμός κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει τη μείωση της γραφειοκρατίας που στραγγαλίζει κάθε σκέψη για να επενδυθούν λεφτά.

30 Ιουλ 2012

Τα λιμάνια της αγωνίας


Έκθεση για την κατάσταση των λιμανιών της Ελλάδας και τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή τους συνέταξε η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού την οποία και δημοσιεύει σήμερα ο protothema.gr.
Σε μία πολυνησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα που στηρίζεται στον νησιωτικό τουρισμό τα κακώς κείμενα δημιουργούν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Στην ελληνική ακτοπλοία το 80% των πλοίων είναι σύγχρονα όχι όμως και τα λιμάνια στα οποία καλούνται να καταπλεύσουν και να αποπλεύσουν.
Ας δούμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις για τα 77 λιμάνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά στη Βουλή για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στα πληρώματα

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Α’ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, καταθέτει ως αναφορά την με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2012 ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.), σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στα πληρώματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και την καταστρατήγηση της 10μηνης επάνδρωσης.

Επισυνάπτεται η Επιστολή.

ΟΛΘ: Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η β΄ φάση του διαγωνισμού για τη μαρίνα

Αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» η προκήρυξη της β΄φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής στο χώρο της α΄ προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας καλούνται τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που προκρίθηκαν –συνολικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρία σχήματα- να καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε η σχετική απόφαση να έχει ληφθεί εντός του 2012. Πρόκειται συγκεκριμένα για την εταιρία Lamda Development S.A. και την κοινοπραξία Άκτωρ Α.Τ.Ε., ΑΚΤΕ-VEGA, Cosmos Yachting και Marina Kröslin GMBH.

28 Ιουλ 2012

Διακοπές στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της Costa

Διπλή ψήφο εμπιστοσύνης προς το λιμάνι του Ηρακλείου δείχνει ο πρόεδρος της Costa Crociere κος. Onorato μαζι με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας αφού επέλεξαν να κάνουν τις διακόπες τους με το Costa Atlantica που ξεκινά απο το Ηράκλειο. Η επιλογή τους αυτή δείχνει εμπιστοσύνη στο λιμάνι, στον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Μπρα που εχει οργανώσει την ολη επιχείρηση αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά νησιά και την Ελλάδα...

27 Ιουλ 2012

"Κεσάτια" και για τους πειρατές!!!



-"Πεσμένες"... οι δουλειές των σύγχρονων πειρατών. Μειωμένη απόδοση έχουν οι Σομαλοί!

«Κεσάτια» έχουν ακόμη και οι σύγχρονοι πειρατές. «Πεσμένες» είναι οι δουλειές των πειρατών  που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την εμπορική ναυτιλία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου το α’ εξάμηνο του 2012 σημειώθηκαν 177 πειρατικές επιθέσεις έναντι 266 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο αεροπλανοφόρο ο έρωτας απαγορεύεται

Aποστολή στη Ρόδο:
Σοφία Χουντάση
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση + φωτό


 «Ουάου!» είναι το επιφώνημα που αυθόρμητα σου έρχεται την ώρα που το ναυλωμένο καΐκι «Ηρώ» πλησιάζει το αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με τον αριθμό 69 στο κεντρικό του φουγάρο. Το περίφημο «Αϊζενχάουερ» του 6ου Στόλου, στη ράδα του εξωτερικού μέρους του λιμανιού της Ρόδου, μας περιμένει να το γνωρίσουμε από κοντά. Δεν είναι μια μηχανή, αλλά μια ολόκληρη πλωτή πολιτεία. Πάνω του ζουν 4.100 άτομα, άνδρες και γυναίκες: αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ναύτες.

26 Ιουλ 2012

Μέρισμα 0,23 δολ. δίνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης






Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners L.P. (NASDAQ: CPLP) αποφάσισε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της 0,2325 δολ. ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 15 Αυγούστου του 2012.

Η Capital Product Partners L.P. διαθέτει υπερσύγχρονο στόλο από 25 δεξαμενόπλοια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 2 Very Large Crude Carriers, 4 Suezmax18 modern MR (Medium Range) tankers καθώς και ένα Capesize bulk carrier.

Τα πλοία της είναι χρονοναυλωμένα σε εταιρείες κολοσσούς όπως  BP Shipping Limited, Overseas Shipholding Group, Petrobras, Arrendadora Ocean Mexicana, S.A. de C.V., Cosco Bulk Carrier Co. Ltd. και Capital Maritime & Trading Corp.

Κρουαζιέρα: Η ισχύς εν τη Ενώσει




Πραγματοποιήθηκε σήμερα την 26η Ιουλίου 2012, η έκτακτη  Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, στα Γραφεία της.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Θεόδωρος Κόντες, στην ομιλία του επισήμανε:
·         Ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων είναι από τους νευραλγικούς κλάδους της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στη θάλασσα και βεβαίως στη στεριά.

Αναγκαία η αναμόρφωση του Νομοθετικού πλαισίου για την αναβίωση του ελληνικού yachting

- Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού.

Με τον Πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ, κο Αντώνη Στελλιάτο (φωτό) και το Γενικό Γραμματέα, κο Νικόλαο Δεμέστιχα.
Χθες, Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 συναντήθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
Ήταν μια επικοιδομητική συνάντηση όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που επί χρόνια ταλανίζουν το ελληνικό yachting . Η Υπουργός συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνει αναμόρφωση του Νομοθετικού πλαισίου για την αναβίωση του ελληνικού yachting .
Συμφώνησε, επίσης, να γίνει διαφήμιση και μάρκετινγκ σε καινούριες αγορές για την προσέλκυση τουριστών ώστε να εμπεδωσουν οι ξένοι τουριστες ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό στον κόσμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Άρση όλων των περιορισμών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

To γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τον Παν. Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Β’ Πειραιά, το Θεοδ. Δρίτσα, υπεύθυνο Άμυνας και βουλευτή Α’ Πειραιά, την Τζένη Βαμβακά, βουλευτή Β’ Πειραιά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλα, Γ. Κουτσούκο και Χ. Λαμπρίδη, συναντήθηκε με το Προεδρείο και αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα».
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξέθεσαν τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου και την πολύ σοβαρή και κρίσιμη φάση που έχουν εισέλθει οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, μετά και την απόφαση τους να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

"Πετάει το γάντι" στον Βαρδινογιάννη ο Grimaldi




Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ομίλου Grimaldi και της διοίκηση της HSW  με αφορμή όλα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή εξ αναβολής Τακτική Γ.Σ. της εταιρείας ταχυπλόων.  
Οι Μινωϊκές που είναι θυγατρική του ιταλικού Ομίλου ένιωσαν την ανάγκη να εκδώσουν δελτίο τύπου  το οποίο απεστάλη σήμερα το πρωϊ στα ΜΜΕ για να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.
Αναλυτικά:

Σπασμένα ποτήρια και εντάσεις στo ΔΣ της HSW


Αίσθηση προκάλεσε στη χθεσινή Γ.Σ. της HSW  η παρέμβαση του  Γιώργου Βασιλοκωνσταντάκη, μέλος του ΔΣ και πρώην οικονομικού  διευθυντή της εταιρείας ο οποίος    εκπροσωπεί την Τράπεζα Πειραιώς.

Αποκάλυψε ότι οι  συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της  HSW είναι  θυελλώδεις με σπασμένα ποτήρια και φωνές!

" Βαρέθηκε τα χτυπήματα στο τραπέζι και τα σπασμένα ποτήρια" τόνισε κατηγορώντας τους Ιταλούς   ότι μόνο προβλήματα δημιουργούν στη λειτουργία της εταιρείας.

25 Ιουλ 2012

HSW: Ο Grimaldi ζητάει επιθετικές πωλήσεις και διαλύσεις πλοίων …

- Σκληρή κόντρα των Ιταλών με την πλευρά Βαρδινογιάννη στη σημερινή ΓΣ.

  ΠΗΓΗ: MARINEWS

Φωτό www.Marinews.gr: Ο εκπρόσωπος των Ιταλών και ένα από τα τρία μέλη τους στο ΔΣ της HSW, ο δικηγόρος Francesco Saverio Lauro στη διάρκεια της σημερινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης .

Σκληρή κόντρα ξέσπασε στην Hellenic Seaways με αφορμή την επιθετική πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η πλευρά του Ομίλου Grimaldi που μέσω της θυγατρικής Minoan Lines ελέγχει το 33,35 % της εταιρείας.

Η πέτρα της.... αντιπαράθεσης είναι η πώληση των πλοίων που κάνουν τις γραμμές του Αργοσαρωνικού και η απόσυρση της εταιρείας από τα δρομολόγια. Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η ιταλική πλευρά, που σήμερα διαμαρτύρονταν για χαμηλό τίμημα της παραχώρησης των πλοίων, είχε ζητήσει πώληση πλοίων της εταιρείας τα οποία δραστηριοποιούνταν σε μη προσοδοφόρες γραμμές ακόμη και για …παλιοσίδερα.

Ο φάκελος κρουαζιέρα στα χέρια της Όλγας Κεφαλογιάννη





Τα καυτά θέματα της κρουαζιέρας ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού  Όλγας Κεφαλογιάννη με το Προεδρείο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).
Η Ένωση έθεσε υπόψιν της υπουργού  θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της κρουαζιέρας και ζητήθηκε η εξέτασή τους  από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και όπου απαιτείται συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες εξέτασής των, ώστε να μπορέσουν να γίνουν, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην χώρα μας.

Ο Μίκυ Μάους στην Ελλάδα... μια διαφορετική ιστορία κρουαζιέρας

Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Ο αγαπημένος από μικρούς και μεγάλους Μίκυ Μάους και η τρελοπαρέα του θα πιάσουν λιμάνι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον Πειραιά και στη Μύκονο! Μια πλωτή Disney Land θα καταπλεύσει στα καταγάλανα ελληνικά νερά από το 2013 ανοίγοντας ένα νέο κεφαλαίο στην ελληνική κρουαζιέρα και δίνοντας νέα προοπτική στα συγκεκριμένα λιμάνια αφού δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας επεκτείνονται και στη στεριά.

Πιο συγκεκριμένα, η Disney Cruise Line ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει για το 2013 από δύο προσεγγίσεις σε Μύκονο και Πειραιά με το πλοίο Disney Magic, γεγονός που δεν θα ήταν καν είδηση αν δεν αφορούσε την συγκεκριμένη εταιρεία.
Και αυτό γιατί πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν αμερικανική εταιρεία κρουαζιέρας που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του ομίλου παιδικής διασκέδασης Disney και απευθύνεται σε μια αγορά που η ίδια περιγράφει ως «Μiddle of America».

Σήμα κινδύνου για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών

Να αυξηθούν οι επιδοτούμενες γραμμές στην ακτοπλοΐα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επερχόμενος κίνδυνος να μείνουν νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μετά τον προσεχή Οκτώβριο φέρεται, κατά πληροφορίες της Καθημερινής, να εξετάζουν να προτείνουν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Σύγκρουση στην Hellenic Seaways μεταξύ Grimaldi-Βαρδινογιάννη


Στο μεταξύ, νέα κόντρα στις σχέσεις του Ομίλου Grimaldi με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Ηellenic Seaways και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΝΕΚ, βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την πώληση της γραμμής και των πλοίων του Αργοσαρωνικού από την HSW.
Χθες, στη ηλεκτρονική έκδοση της «Lloyds List», ο κ. Francesco Lauro, ένας από τους τρεις Ιταλούς μέλη του Δ.Σ. της HSW οι οποίοι εκπροσωπούν τη Minoan Lines και τον όμιλο Grimaldi, φέρεται να δηλώνει ότι η τιμή στην οποία πουλήθηκαν τα 11 συνολικά πλοία και η γραμμή (περί τα 11,2 εκατ. ευρώ) είναι πολύ χαμηλή. Επίσης δηλώνει ότι δυο από τα πλοία, το «Flyingcat 2» και το «Νefeli», πουλήθηκαν σε μία back to back συναλλαγή αντί 3 εκατ. ευρώ και 4,7 εκατ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η Minoan Lines ως ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της HSW έχει ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Από την άποψη αυτή, η σημερινή εξ αναβολής γενική συνέλευση της HSW αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

24 Ιουλ 2012

Β.Μιχαλολιάκος: «Το λιμάνι του Πειραιά δεν πωλείται»





Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας χθες (23/7/12), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε για τον ΟΛΠ μεταξύ άλλων:
«Το λιμάνι δεν πωλείται. Το εθνικό μας λιμάνι δεν πωλείται. Ο Πειραιάς δεν πωλείται. Η Ελλάδα δεν πωλείται. Γι αυτήν την διεκδίκηση, γι αυτήν τη σημαία, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και αγωνίζομαι και θέλω να σας πω και ελπίζω να σας προκαλέσει χαρά, ότι το κλίμα είναι θετικό στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες Grimaldi για «παραπλανητική εκστρατεία δυσφήμησης» άραγε αφορούν και τον ΣΥΡΙΖΑ;




Οι καυστικές  δηλώσεις του υιού Grimaldi για ομάδες συμφερόντων που δυσφημούν τον ίδιο και τον Όμιλο     λόγω κυρίως  της αποδρομολόγησης  πλοίων των Μινωϊκών  από την Αδριατική  αφορούν και τον   ΣΥΡΙΖΑ;  Η απορία  προκύπτει γιατί με  το θέμα αυτό εκτός  από τα ΜΜΕ ασχολήθηκε   στις 18 Ιουλίου και   ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε.Κ.Μ., οποίος είχε εκδώσει ανακοίνωση  για τη διακοπή δρομολογίου πλοίου στη γραμμή Βενετία-Ηγουμενίτσα-Πάτρα.

Emanuele Grimaldi: «Παραπλανητική εκστρατεία δυσφήμησης»



Χοντραίνει η κόντρα στην ελληνική ακτοπλοία. Ο  Emanuele Grimaldi με ανακοίνωσή του πήρε θέση τόσο για τις δηλώσεις  που έκανε σε βάρος των Ελλήνων εφοπλιστών  τον περασμένο Μάιο όσο και για την αποδρομολόγηση πλοίων από τις γραμμές Ελλάδας –Ιταλίας. Μάλιστα κάνει λόγο για  «παραπλανητική εκστρατεία δυσφήμησης».  

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε ότι έχει στηθεί μία παραπλανητική εκστρατεία δυσφήμησης, έντεχνα αναρτημένη σε κάποια blogs από ομάδες συμφερόντων μη επαρκώς αναγνωρισμένων, κάτι το οποίο υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Minoan Lines και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Grimaldi να λάβει αποστάσεις.

Ο κ. Emanuele Grimaldi και ο όμιλος Grimaldi συνδέονται με μία δυνατή σχέση σεβασμού και φιλίας με πολλούς διεθνείς Έλληνες ιδιοκτήτες εφοπλιστές, οι οποίοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ιδιοφυείς και προικισμένους εκπροσώπους στον τομέα τους, και λειτουργούν, υπό την ιδιοκτησία τους, τις καλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

23 Ιουλ 2012

Σχόλιο Marinews: O "επιθανάτιος ρόγχος" της ακτοπλοΐας

Όταν ολόκληρη η Ελλάδα είναι επί γόνατων, όταν τα δυο τρίτα του πληθυσμού παλεύουν για την επιβίωση, όταν η Ελλάδα κοιτάζει στα μάτια την ΕΕ που την στραγγαλίζει παριστάνοντας τη Μεγαλόχαρη, πως θα ήταν δυνατόν να λειτουργεί καλά η ακτοπλοΐα;
Ε λοιπον, τα πράγματα και σ’ αυτό τον τομέα έχουν αρχίσει να κουράζουν. Τα χιλιοειπωμένα προβλήματα οδήγησαν το 66% των απαντήσεων στο συμπέρασμα ότι το σύστημα χρειάζεται επειγόντως ανασχεδιασμό. Λίγοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση και λίγο περισσότεροι ότι θα μπορέσει να σταθεί με αυξημένη επιδότηση από το κράτος. Αλλά ποιο κράτος και ποια επιδότηση;

Δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Μεγ.Βρετανίας σε θέματα Ναυτιλίας

- Συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα.

Συνάντηση γνωριμίας με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Dr. David Landsman, είχε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Υπουργός Κωστής Μουσουρούλης. Ο κ. Landsman δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόσφατη διοργάνωση των Ποσειδωνίων και υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχει η βρετανική πρεσβεία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Γ.Μίχας: «Τα «είπα ξείπα» του δημάρχου Πειραιά για τον ΟΛΠ»

Για διγλωσσία και παλαιοκομματική λογική κατηγορεί η παράταξη «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» τον Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο αναφορικά με τη στάση που τηρεί στο ζήτημα της παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Μίχας, η αλλαγή απόχρωσης της Κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα και την άμεση αλλαγή στάσης της διοίκησης του δήμου, που έκανε στροφή 180ο, πράγμα που φάνηκε και μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Πειραιά με τον Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας.

Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας

Οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επηρεάσει και τη ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία μεταφέρει το 95% του εμπορίου από άκρη σε άκρη της γης. Κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αυξάνεται η φημολογία για κατάρρευση εταιρειών, αύξηση κατασχέσεων πλοίων, distressed sales, ακυρώσεις ή μεταθέσεις παραγγελιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, πώληση πορτοφολίου δανείων από τράπεζες σε discount. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως στις παραγγελίες νέων πλοίων λόγω των ιδιαίτερα ελκυστικών τιμών.

Η Eurobank στα χέρια της νέας γενιάς της οικογένειας Λάτση

Στην νεότερη γενιά της οικογένειας Λάτση περνάει ο όμιλος της Eurobank. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, εντός της ημέρας ο όμιλος EFG ο οποίος ελέγχει σήμερα το 44,70% των κοινών μετοχών της Eurobank, θα ανακατανείμει με μεταβίβαση εντός της ημέρας ποσοστό 43,55% στα εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία «John S. Latsis Public Benefit Foundation», έτσι ώστε κάθε ένας από τους διάδοχους μετόχους να αποκτήσει ποσοστό περίπου 4,4 %, ενώ ο Όμιλος EFG θα διατηρήσει ποσοστό 1,15%.

Άραγε ζήτησε χάρη από τους εφοπλιστές ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου;

 


Γράφεται και λέγεται ότι  έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση γιατί βλέπει  την υπό ελληνική σημαία ναυτιλία να αποδυναμώνεται.  Το ελληνικό νηολόγιο έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όρο των 2.000 πλοίων ενώ στην Ε.Ε. η σημαία της Μάλτας πέρασε στην πρώτη θέση όχι γιατί αυξήθηκαν οι Μαλτέζοι εφοπλιστές αλλά γιατί πολύ απλά οι Έλληνες πήγαν εκεί τα πλοία τους.
Λιγότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο σημαίνει λιγότερες θέσεις για Έλληνες.

Η κυβέρνηση αυτό που μπορούσε σε πρώτη φάση το έκανε. Επανασ το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από κει και πέρα , εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Κωστής Μουσουρούλης διευκρίνισε   ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ναυτιλία άρα δεν θα αλλάξει και το φορολογικό σύστημα.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών την περασμένη εβδομάδα δεσμεύθηκε στην ουσία ότι θα έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο.
Όμως πώς να πείσεις έναν εφοπλιστή να αυξήσει  τα… έξοδά του σε μία αγορά που είναι στα κάτω της; Γιατί το ελληνικό είναι πιο ακριβό από τα ανταγωνιστικά του ενώ η γραφειοκρατία σπάει… καρύδια.

22 Ιουλ 2012

Προς Έλληνες εφοπλιστές: Show me the money



Tην τελευταία ημέρα της Έκθεσης των Ποσειδωνίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εκ μέρους όλων των μελών, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι  
η Ένωση θα βρεθεί στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων  με πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιήσει άμεσα. Τα χρήματα θα δοθούν από χορηγίες τις οποίες συγκεντρώνουν στην Ένωση.

«Η εφοπλιστική οικογένεια έχει προετοιμασθεί για να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην οφειλόμενη συμπαράσταση προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση, πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας. Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και ατομικά και συλλογικά, με προσοχή, ευθύνη και με βαθύ όσο και ανιδιοτελές ανθρωπιστικό και πατριωτικό συναίσθημα. Και βεβαίως αθόρυβα»: 

21 Ιουλ 2012

Θαλάσσια πειρατεία:Μια διεθνής ασύμμετρη απειλή που δεν έχει αντιμετωπιστεί

Άρθρο του ευρωβουλευτή
Γιώργου Κουμουτσάκου
στο περιοδικό “Foreign Affairs” (τεύχ. Ιουλίου 2012)


Η επανεμφάνιση της θαλάσσιας πειρατείας στον 21ο αιώνα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αντίδραση – αναποτελεσματική έως τώρα – της διεθνούς κοινότητας. Από το 2005 και μέσα σε λίγα χρόνια το πειρατικό φαινόμενο εξελίχθηκε από μεμονωμένες ανοργάνωτες επιθέσεις σε οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα ευρείας κλίμακας. Αποτελεί πλέον μια σοβαρή διεθνή απειλή με κύρια χαρακτηριστικά της τη διευρυνόμενη και βίαιη δράση πειρατικών ομάδων, που χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, ευέλικτες επιχειρησιακές τακτικές και αποτελεσματικές μεθόδους. Πρόκειται για πραγματική μάστιγα που πλήττει τη διεθνή οικονομία και το εμπόριο, τη ναυτιλία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Πάνω από όλα όμως, η πειρατεία αποτελεί διαρκή απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων ναυτικών που εργάζονται στα πλοία που διαπλέουν καθημερινά τις υψηλής επικινδυνότητας θαλάσσιες περιοχές, στα ανοιχτά της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν.

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. - Ζητείται ανθρωπιά



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 


"Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με την ολοκλήρωση του Π.Δ. «Τροποποίηση του Π.Δ. 33/2009 (ΦΕΚ Α' 50) Τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δημιουργεί μεταξύ άλλων και μεγάλα προβλήματα στους συναδέλφους Δοκίμους Λ/Φ που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προχειρότητα και την αδιαφορία, με την οποία το Σώμα αντιμετωπίζει τα στελέχη του.

Πιστοποίηση του σεμιναρίου της HELMEPA “Marine Environmental Awareness”

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η HELMEPA ανακοινώνει ότι το Germanischer Lloyd πιστοποίησε το νέο σεμινάριό της “Marine Environmental Awareness” που προσφέρει στα μέλη της από τις αρχές του 2012. Το σεμινάριο κατάρτισε το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης STCW και του σχετικού Model Course του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

20 Ιουλ 2012

Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας / Αρμοδιότητες του κράτους σημαίας και του κράτους λιμένα



- Γνωμοδότηση Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (11/7/2012)


Την 11/7/2012 η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) υιοθέτησε γνωμοδότηση περί της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC) με εισηγήτρια την Δρα. Άννα Μπρεδήμα (Ομάδα Ι – Εργοδότες) και εμπειρογνώμονα τον κ. Ι. Πανόπουλο. Η γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 6 αποχές, απηχεί τις θέσεις της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό.

"Αλλήθωρη" συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας & Aιγαίου!!!





Συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά  Βασίλης Μιχαλολιάκος με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος δήλωσε ότι "σε όλα τα θέματα είχαμε σύγκλιση. Αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα αυτής της σύγκλισης".

 Αν κρίνω από τη φωτογραφία που ο ένας κοιτάει δεξιά και ο άλλος αριστερά στο υπερπέραν  τότε δεν μπορώ παρά να είμαι απαισιόδοξος......Πιο πολύ για "αλλήθωρη" συνάντηση μου φαίνεται.

Για την ιστορία και τη δική σας ενημέρωση ακολουθή το δελτίο τύπου: 

"If two is company and three's a crowd, what's... four?




«Καλοί χρυσοί και άγιοι» οι τέσσερις  γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όμως μήπως είναι πολλοί για αυτές τις δύσκολες εποχές;  Ένας γγ «σκέτος», και όταν  γράφω  «σκέτος» εννοώ χωρίς άλλον  προσδιορισμό στον  τίτλο του. Και ακολουθούν ένας για Λιμάνια, ένας για Ασφάλεια Ναυσιπλοίας και ένας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.   

Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες "If two is company and three's a crowd, what's four?"

Εσοδα 52 εκατ. δολ. από διάθεση μετοχών της Diana

Εσοδα ύψους 58,2 εκατ. δολ. αναμένεται να εξασφαλίσει η Diana Containerships από τη διάθεση 9,315 εκατ. μετοχών. Χθες, ορίσθηκε η τιμή διάθεσης της μετοχής στα 6,25 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, η μετοχή διαπραγματευόταν στην αγορά του Νasdaq στα 6,15 δολάρια, ενώ μία ημέρα πριν είχε κλείσει στα 7,20 δολάρια.

Αστική ευθύνη: Ασφαλιστική κάλυψη για τα πορθμεία





Να λυθεί άμεσα το θέμα της αστικής ευθύνης έναντι των επιβατών που έχουν τα πορθμεία ζήτησε η Ενωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Η Ενωση ζητεί για τα επιβατηγά - οχηματαγωγά ανοικτού τύπου να ισχύουν διατάξεις με περιορισμένα όρια ασφαλιστικής κάλυψης.

19 Ιουλ 2012

Πλοία-Bonus στην κυβέρνηση έταξαν οι Έλληνες εφοπλιστές



Σε «πανηγυρικό» κλίμα έγινε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ουσιαστικά ήταν μία συνάντηση όπου επικυρώθηκε το «Νενικήκαμεν» της Ελληνικής Ναυτιλίας με την επανίδρυση του υπουργείου. Αποκαταστάθηκε  η τάξη , και αυτό είναι αλήθεια.

Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή χαράς και ικανοποίησης πιστεύω ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα θέματα. Εξάλλου μπορούν να τα συζητήσουν οι δύο πλευρές σε ανύποπτο χρόνο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Βενιάμης δήλωσε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα φέρουν όσα περισσότερα πλοία μπορούν στην Ελληνική Σημαία.

Νέος Αρχηγός Λ.Σ. ο Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς




-       Συνεδρίαση ΚΥ.Σ.Ε.Α. – Επιλογή νέου Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας με την αριθ. 1 Απόφαση της 4ης Συνεδρίασής του την 19 Ιουλίου 2012, αποφάσισε:

           α. Έθεσε σε αποστρατεία τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής  Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σούλη Κωνσταντίνο του Ιωάννη (Α.Μ. 614) ο οποίος διατηρεί επί τιμή τον τίτλο της θέσης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, θεωρώντας αυτόν ως «Ευδοκίμως τερματίσαντα την σταδιοδρομία του» και του απένειμε το βαθμό του Ναυάρχου Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής  εν αποστρατεία.

            β. Επέλεξε, ομόφωνα, ως Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής  τον Αντιναύαρχο Λ.Σ. – Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Μπαντιά Δημήτριο του Παρασκευά (Α.Μ. 681), διότι συγκεντρώνει σε απόλυτο βαθμό όλα τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα, προς κάλυψη της κενής θέσης του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

            γ. Ο αρχαιότερος του επιλεγέντος Αντιναύαρχος Λ.Σ. – Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Φουστάνος Θεόδωρος του Βασιλείου (Α.Μ. 646) τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία θεωρούμενος ως «Ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του» λόγω επιλογής νεωτέρου του ως Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατηρεί επί τιμή τον τίτλο της θέσης του Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.